zagloba59 03.07.08, 21:04 Dlaczego ministerstwo uważa, że wprowadzenie tego przedmiotu, jako obowiązkowego dla wszystkich na maturze, ma podciągać zdolności matematyczne społeczeństwa? Czy to nie jest tak, ze ktoś chce na tym zarobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zagloba59 Re: Matura z matematyki 03.07.08, 21:59 czy w tym kraju jedyne reformy jakie można wprowadzić w oświacie to mundurki i dodatkowy przedmiot do zdawania na maturze, nie lepiej poprawić jakość nauczania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:14 Zdolności może nie, ale umiejętności to tak. A umiejętności mogą się przydać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:15 zdałałaby się reforma wychowania młodzieży a ta spoczywa na rodzicach i też wpływa na jakość nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:21 Matematyka może pomóc w wychowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:33 Wychowanie może pomóc we wprowadzeniu reformy a konkretnie - matematyki na maturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:35 Wizja matematyki na maturze działa wychowawczo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:41 Nie przeczę, zgadza się, jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:43 Za wychowaniem przy pomocy przygotowań do matury z matematyki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:49 Za wychowaniem przez rodziców i maturą z matematyki;) również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 23:00 Zaniedbano wychowania rodziców, bo zniesiono maturę z matematyki. Serio - zaniedbano:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 23:08 poważnie serio;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 20:36 Wpisz w wyszukiwarkę poniższy link a będziesz mieć odpowiedź.Głupie zadanie 7-2+1 dla połowy internautów jest czarną magią.Jednym wychodzi 6 a innym 4.Ciekawy jestem jaki wynik jest w/g Ciebie. Podpowiem ci tylko,że możesz liczyć w dowolnej kolejności z prawa z lewa ze środka zawsze wyjdzie taki sam wynik. wiadomosci.onet.pl/1,15,11,45502232,123422434,5277741,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capek Re: Matura z matematyki IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.08, 21:04 A ile Twoim zdaniem jest? No przecież to jest 6! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:11 Źle wyliczyłeś.Wynik jest 6 a nie 6! 6!=24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 04.07.08, 21:22 Antypapisto, czy jesteś nauczycielem matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:28 Nie jestem nauczycielem matematyki ale wstyd mi,że źle wyliczyłem 6! 6!=1x2x3x4x5x6=720 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:30 Ale popełniłem gafę 6!=720 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 04.07.08, 22:31 Zdarza się i antypapiście:) A jest takie powiedzenie: nie śmiej się dziadku z cudzego wypadku (czy jakoś tak):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margola Re: Matura z matematyki IP: 80.54.61.* 05.07.08, 00:44 A ja jestem całkowita noga z matmy i fakt pisania matury z matmy spędza mi sen z powiek , dodam ze mam 24 lata i ucze sie w prywatnym zaocznie. Matematyki boje sie jak ognia od podstawówki,uważam że matma jest mi nie potrzebna do życia. Jak pójde kiedyś na studia to tylko tam gdzie matematyki brak ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 05.07.08, 10:37 Zatem trzeba 'się przeprogramować'. Jest jeszcze czas. Warto uczyć się matmy. Rozwija myślenie:) Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:52 Matematyka nie potrzebna jest Tobie w życiu? To jak Ty obliczasz domowe wydatki,z którymi się spotykasz na codzień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:46 Dobre powiedzenie.Nigdy go nie słyszałem.Nie wiem jak to się stało z tą,źle policzoną,silnią.Zauważyłem ten błąd już po wciśnięciu "enter" Ale na poprawkę już było za późno.Potocznie się mówi "było już po ptokach" Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Matura z matematyki 05.07.08, 10:48 Zapytałem kiedyś na tym forum kto i iloma sposobami potrafi udowodnić tw.Pitagorasa i nikt się nie wpisał a to przy znajomości podstaw matematyki można wymyśleć jeśli nawet się nic nie wie w temacie.Matma jest w pogardzie. Mało tego sprawdzając kidyś córki zeszyt zauważyłem że nawet nauczyciele robią elementarne błędy. Obowiązkowa matematyka na maturze podnie sie rangę matury i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:38 Dość często jestem na tym forum i nie natrafiłem na to pytanie. Jest duża ilość dowodów twierdzenia Pitagorasa.Ja znam cztery sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzyko Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 05.07.08, 13:01 fredoo napisał: > Zapytałem kiedyś na tym forum kto i iloma sposobami potrafi > udowodnić tw.Pitagorasa i nikt się nie wpisał... Bo jakie to ma znaczenie? Liczba dowodów tw. Pitagorasa? Wystarczy znać jeden, poprawny dowód. Ważne jest by znać to twierdzenie, rozumieć go i umieć go zastosować. Zapewniam cię, że nawet ci, którzy potrafią go bezbłędnie wyklepać, jak przyjdzie do jego zastosowania, np do obliczania pola powierzchni czy objętości brył, już mają z tym wielkie kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś