Dodaj do ulubionych

Matura z matematyki

03.07.08, 21:04
Dlaczego ministerstwo uważa, że wprowadzenie tego przedmiotu, jako
obowiązkowego dla wszystkich na maturze, ma podciągać zdolności matematyczne
społeczeństwa? Czy to nie jest tak, ze ktoś chce na tym zarobić?
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Matura z matematyki 03.07.08, 21:06
      Mafia nauczycieli matematyki?
      • zagloba59 Re: Matura z matematyki 03.07.08, 21:59
        czy w tym kraju jedyne reformy jakie można wprowadzić w oświacie to mundurki i
        dodatkowy przedmiot do zdawania na maturze, nie lepiej poprawić jakość nauczania?
        • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:14
          Zdolności może nie, ale umiejętności to tak. A umiejętności mogą się przydać:)
        • Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:15
          zdałałaby się reforma wychowania młodzieży a ta spoczywa na
          rodzicach i też wpływa na jakość nauczania
          • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:21
            Matematyka może pomóc w wychowaniu
            • Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:33
              Wychowanie może pomóc we wprowadzeniu reformy a konkretnie -
              matematyki na maturze.
              • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:35
                Wizja matematyki na maturze działa wychowawczo
                • Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:41
                  Nie przeczę, zgadza się, jestem za.
                  • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 22:43
                    Za wychowaniem przy pomocy przygotowań do matury z matematyki.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:49
                      Za wychowaniem przez rodziców i maturą z matematyki;) również
                      pozdrawiam.
                      • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 03.07.08, 23:00
                        Zaniedbano wychowania rodziców, bo zniesiono maturę z matematyki.
                        Serio - zaniedbano:(
                        • Gość: xx Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 23:08
                          poważnie serio;)
    • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 20:36
      Wpisz w wyszukiwarkę poniższy link a będziesz mieć odpowiedź.Głupie
      zadanie 7-2+1 dla połowy internautów jest czarną magią.Jednym
      wychodzi 6 a innym 4.Ciekawy jestem jaki wynik jest w/g Ciebie.
      Podpowiem ci tylko,że możesz liczyć w dowolnej kolejności z prawa z
      lewa ze środka zawsze wyjdzie taki sam wynik.

wiadomosci.onet.pl/1,15,11,45502232,123422434,5277741,0,forum.html
      • Gość: capek Re: Matura z matematyki IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.08, 21:04
        A ile Twoim zdaniem jest? No przecież to jest 6!
        • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:11
          Źle wyliczyłeś.Wynik jest 6 a nie 6!
          6!=24
          • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 04.07.08, 21:22
            Antypapisto, czy jesteś nauczycielem matematyki?
            • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:28
              Nie jestem nauczycielem matematyki ale wstyd mi,że źle wyliczyłem 6!

6!=1x2x3x4x5x6=720
          • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:30
            Ale popełniłem gafę 6!=720
            • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 04.07.08, 22:31
              Zdarza się i antypapiście:)
              A jest takie powiedzenie: nie śmiej się dziadku z cudzego wypadku (czy jakoś tak):)
              • Gość: margola Re: Matura z matematyki IP: 80.54.61.* 05.07.08, 00:44
                A ja jestem całkowita noga z matmy i fakt pisania matury z matmy
                spędza mi sen z powiek , dodam ze mam 24 lata i ucze sie w prywatnym
                zaocznie. Matematyki boje sie jak ognia od podstawówki,uważam że
                matma jest mi nie potrzebna do życia. Jak pójde kiedyś na studia to
                tylko tam gdzie matematyki brak !
                • Gość: ferment Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 05.07.08, 10:37
                  Zatem trzeba 'się przeprogramować'. Jest jeszcze czas.
                  Warto uczyć się matmy. Rozwija myślenie:)
                  Powodzenia:)
                • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:52
                  Matematyka nie potrzebna jest Tobie w życiu? To jak Ty obliczasz
                  domowe wydatki,z którymi się spotykasz na codzień?
              • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:46
                Dobre powiedzenie.Nigdy go nie słyszałem.Nie wiem jak to się stało z
                tą,źle policzoną,silnią.Zauważyłem ten błąd już po wciśnięciu "enter"
                Ale na poprawkę już było za późno.Potocznie się mówi "było już po
                ptokach"

• fredoo Re: Matura z matematyki 05.07.08, 10:48
      Zapytałem kiedyś na tym forum kto i iloma sposobami potrafi
      udowodnić tw.Pitagorasa i nikt się nie wpisał a to przy znajomości
      podstaw matematyki można wymyśleć jeśli nawet się nic nie wie w
      temacie.Matma jest w pogardzie. Mało tego sprawdzając kidyś córki
      zeszyt zauważyłem że nawet nauczyciele robią elementarne błędy.
      Obowiązkowa matematyka na maturze podnie sie rangę matury i tyle.
      • Gość: antypapista Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:38
        Dość często jestem na tym forum i nie natrafiłem na to pytanie.
        Jest duża ilość dowodów twierdzenia Pitagorasa.Ja znam cztery
        sposoby.
      • Gość: ryzyko Re: Matura z matematyki IP: *.chello.pl 05.07.08, 13:01
        fredoo napisał:

> Zapytałem kiedyś na tym forum kto i iloma sposobami potrafi
        > udowodnić tw.Pitagorasa i nikt się nie wpisał...

Bo jakie to ma znaczenie? Liczba dowodów tw. Pitagorasa? Wystarczy znać jeden,
        poprawny dowód. Ważne jest by znać to twierdzenie, rozumieć go i umieć go
        zastosować. Zapewniam cię, że nawet ci, którzy potrafią go bezbłędnie wyklepać,
        jak przyjdzie do jego zastosowania, np do obliczania pola powierzchni czy
        objętości brył, już mają z tym wielkie kłopoty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka