jol.a33 24.07.09, 11:49 wyborcza.pl/1,95755,5982305,To_bedzie_kraj_starych_ludzi.html Tak bedzie .Dzieci rodzi sie coraz mniej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 11:52 jol.a33 napisała: > Dzieci rodzi sie coraz mniej > Akurat od 2003 rodzi się coraz więcej. Do 2011 (wg prognozy). Od 2012 znów zacznie spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 11:55 Nie znam statystyk ale widze co jest w moim otoczeniu Mlode malzenstwa maja po jedno dziecko Zdarza sie ,ze dwoje ale nie wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 11:58 jol.a33 napisała: > Nie znam statystyk ale widze co jest w moim otoczeniu Mlode malzenstwa maja po > jedno dziecko Zdarza sie ,ze dwoje ale nie wiecej . No i tak zostanie ,bo nawet PIS jest za likwidacja podstawowych świadczeń ;wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6854096,Bogatsi_bez_becikowego.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: To będzie kraj starych ludzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 12:01 Akurat becikowe to był najgłupszy pomysł na wzrost urodzeń i dobrze, że likwidują. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:02 To byl dobry pomysl .Duze wsparcie dla ubogich rodzin . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:06 jol.a33 napisała: > To byl dobry pomysl .Duze wsparcie dla ubogich rodzin . Jak duże ? na skrzynkę jaboli i 2 kilo kaszanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:10 To wiesz z Twojego doswiadczenia?ja wiem ze ci ludzie ciesza sie z tej pomocy .Jest im niezbedna kolter napisał: > jol.a33 napisała: > > > To byl dobry pomysl .Duze wsparcie dla ubogich rodzin . > > Jak duże ? na skrzynkę jaboli i 2 kilo kaszanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter [...] 24.07.09, 12:13 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:39 Przepraszam ale nie pisz głupot bo ta pomoc jest istotna dla mlodych malzenstw. Kazda pomoc . Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:44 Brednie, Jolu. 1000,- nawet na porządną wyprawkę nie starczy, a zazwyczaj faktycznie to patologii jest niezbędny. Becikowe, choćby podwójne, jako zachęta do rodzenia jest kompletnym idiotyzmem. Znacznie rozsądniejsza byłaby regulacja urodzin, żeby tego becikowego nie trzeba było patologicznym rodzinom na -naste dziecko wypłaca, za to żeby zasiłek rodzinny, wynoszący na dziecko w wieku przedszkolnym coś 48,-, a szkolnym troszkę więcej był logiczniejszy. Za 48,- to faktycznie można sobie kupić flaszkę, popitkę i fajki. Bo nawet na pampersy średnio starcza, a co to jest paczka pampersów? Przepraszam, ale nie pisz głupot, bo ten 1000,- becikowego zniknie w trybie przyspieszonym, a potem to jednak zęby w ścianę. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:52 Pomyśl Masz 1000zl i go nie masz ? Dziecka nikt nie planuje dlatego ,ze jest becikowe!Bo tam mozna zrozumiec z tego co piszesz Nie wiem moze masz wysokie zarobki , nie ważne ale ja patrze na to od swojej strony tez i dla mnie taka kwota jest znaczaca w moim budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:05 "Pomyśl Masz 1000zl i go nie masz ?" Myślę. Kupuję wózek za 200,-, żeby taniej, z allegro, używany. Łóżeczko, pościel, pieluchy, butle, laktator ręczny. Bebiko. Ciuszki. Smoczki. Grzechotkę i gryzak. Kosztuje mnie to w sumie 1300,-. Mam ten tysiąc czy jestem 300,- w plecy? Poza tym kto przy zdrowych zmysłach kupuje to po urodzeniu dziecka? Wyprawka po urodzeniu? "Dziecka nikt nie planuje dlatego ,ze jest becikowe" Jesteś idealistką. Owszem, niektórzy się mnożą wyłącznie po to, żeby mieć becikowe i zasiłki. Ja wiem, że dla jednych i 150,- jest dużo zaś dla innych wyrzucić 500,- za wizytację w hotelu z kochanką i drugie tyle na gacie z brylantami to pestka. Ale możesz mi wierzyć - ten tysiąc nikomu życia nie uratuje, bo mamy ogólnie kretyńsko zorganizowany socjal. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:32 hypatia69 napisała: > Myślę. Kupuję wózek za 200,-, żeby taniej, z allegro, używany. Biedacy na allegro kupują ,a mają na neta w domu ? Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:18 Mają. te 50,- miesięcznie ich nie ratuje, a często jest w sumie jedynym kontaktem ze światem i źródłem nielegalnych dochodów. Równie dobrze mógłbyś wyrazić zdumienie, że mają komórkę albo telewizor oraz wersalkę zamiast nieoheblowanej pryczy. Net nie świadczy o nadmiernym bogactwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:41 hypatia69 napisała: > Mają. te 50,- miesięcznie ich nie ratuje, a często jest w sumie jedynym > kontaktem ze światem i źródłem nielegalnych dochodów. Ciekawe 50 zł na neta w np 5 osobowej rodzinie z dochodem miesięcznym rzędu 1200 zł ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:50 Nie bywa w 5osobowej rodzinie taki dochód, bo świadczenia się wtedy należą. A nawet gdyby... To też ich te 50,- nie ratuje. Dodatkowo bywa, że sponsorowany ten net jest z gminy, żeby dzieci z cywilizacją się otrzaskały. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:53 hypatia69 napisała: > Nie bywa w 5osobowej rodzinie taki dochód, bo świadczenia się wtedy > należą. No właśnie a takich świadczeniach mowa bo pracy nie widać w kołchozie . > A nawet gdyby... To też ich te 50,- nie ratuje. No nie wiem czy prosta kobieta Matka zdecyduje się wydać na coś 50 dych czego nie można skonsumować . > Dodatkowo bywa, że sponsorowany ten net jest z gminy, żeby dzieci z > cywilizacją się otrzaskały. No to już inna inszość. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:44 świadczeń na pięcioosobową rodzinę z wszystkimi dzieciakami sprawnymi tyle nie wyciągną. Chyba, że zastępcza, ale to całkiem inna bajka. "No nie wiem czy prosta kobieta Matka zdecyduje się wydać na coś 50 dych czego nie można skonsumować" 5 dych, nie 50 dych. Mówimy o pięćdziesiaciu złotych, nie pięciuset. Ze złota ten internet w końcu nie jest. I owszem, zdecyduje się. Mogę Ci pokazać takie cuda. Występują masowo. Bo sama świadomość, ze te 50,- jej nie zbawi w portfelu, za to wyłożone na net może spowodować, że dobrzy ludzie podzielą się żarciem i pieluchami. I nie dlatego, że net jest pełen naiwnych. Chociaż i naiwni się trafiają i naciągacze. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:56 hypatia69 napisała: > świadczeń na pięcioosobową rodzinę z wszystkimi dzieciakami sprawnymi > tyle nie wyciągną. 900 zł pensji + rodzinne wyjdzie tyle . >>Chyba, że zastępcza, ale to całkiem inna bajka. Tam od sztuki z 800 zł płacą . >>> 5 dych, nie 50 dych. Mówimy o pięćdziesiaciu złotych, nie pięciuset. > Ze złota ten internet w końcu nie jest. Czy ja nie mogę się pomylić raz na pół roku ? > I owszem, zdecyduje się. Mogę Ci pokazać takie cuda. Występują > masowo. Bo sama świadomość, ze te 50,- jej nie zbawi w portfelu, za > to wyłożone na net może spowodować, że dobrzy ludzie podzielą się > żarciem i pieluchami. I nie dlatego, że net jest pełen naiwnych. > Chociaż i naiwni się trafiają i naciągacze. Mamy w tym temacie odmienne doświadczenia , znając życie nie dogadamy się .więc może żeby nie mnożyć niepotrzebnych dyskusji w t temacie (5 dych) zamknijmy temat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 21:40 Jeśli dzieci w wieku szkolnym. Dodatek edukacyjny. Celówki. Wyjdzie nawet więcej. Zdaje się, że 700,- z groszami... Nie jestem teraz pewna, bo chyba rok temu, albo w grudniu było takie zagadnienie roztrząsane. Ja Ci tu mnożyć nie zamierzam, ale mogę Ci zalinkować forum, gdzie problem co i raz wypływa. Rozmaite tam opcje już były - począwszy od 25,- do niespłaconej neostrady ponad 100,-... Głupota ludzka, zwłaszcza u tych rodzin z praczasów tkwiących w patologii też bywa ogromna, nie mówię, że nie. A widziałam ja i przypadek, że pani o prezent gwiazdkowy dla synka za 30,- poprosiła, miesiąc wcześniej uczyniwszy weselisko na 30 osób po stówce od łba i nie zapomniawszy się wszędzie w necie pochwalić. Zaprawdę, są na tym świecie rzeczy, o których nie śniło się filozom... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: To będzie kraj starych ludzi? 25.07.09, 11:32 hypatia69 napisała: > Jeśli dzieci w wieku szkolnym. Dodatek edukacyjny. Celówki. Wyjdzie > nawet więcej. > Zdaje się, że 700,- z groszami.. To zdecydowanie mało . > A widziałam ja i przypadek, że pani o prezent gwiazdkowy dla synka za > 30,- poprosiła, miesiąc wcześniej uczyniwszy weselisko na 30 osób po > stówce od łba i nie zapomniawszy się wszędzie w necie pochwalić. > Zaprawdę, są na tym świecie rzeczy, o których nie śniło się > filozom... Ja tu mam na myśli skromnych uczciwych ludzi a nie cwaniaków żyjących z dobroczynności !! Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:39 Mało, powiadasz... No to przykład z życia wzięty: gość przysposobił czwórkę rodzeństwa własnego. Ma troje własnych. Z tej czwórki ma samego za zastępczą prawie 3000,-. Rodzinne na siedmioro dzieci. Dodatki edukacyjne. Celówki właśnie. Pół wiochy im pomaga dając ciuchy, więc smarkacze rozwydrzeni nie uznają za słuszne nic prać, bo łatwiej brudne zostawić w krzakach. Oczywiście mama na macierzyńskim z najmłodszą pociechą, a tata biedny - pracy znaleźć nie może. I teraz mam pytanie - jaki sąd przyznał im prawo do opieki zastępczej, skoro nie mają warunków, są niewydolni społecznie? Za 700,- miesięcznie musi się utrzymać przeciętnie emeryt, może za niewiele więcej. Zgadza się - jednostkowo nie jest to dużo, ale w naszych warunkach nakłada się ileś tam świadczeń. Ja też mam na myśli skromnych, uczciwych ludzi. Pomyśl logicznie - dzięki netowi mogą dorobić powiedzmy 400,- miesięcznie na lewo, bo legalnie potraciliby więcej. Za net płacą 50,-. Są 350,- w przód? Logika i warunki. Nieskazitelną uczciwość to sobie można zachowywać w cywilizowanych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:53 hypatia69 napisała: > Mało, powiadasz... No to przykład z życia wzięty: gość przysposobił > czwórkę rodzeństwa własnego. Ma troje własnych. Z tej czwórki ma > samego za zastępczą prawie 3000, Musi mieć więcej bo znam rodzinę w której za każde dziecko wzięte pod opiekę dostają co najmniej 800 zł !! . Pomyśl logicznie - > dzięki netowi mogą dorobić powiedzmy 400,- miesięcznie na lewo, bo > legalnie potraciliby więcej. Za net płacą 50,-. Są 350,- w przód? > Logika i warunki. Nieskazitelną uczciwość to sobie można zachowywać w > cywilizowanych krajach. Pomyśl logicznie , nie każdy potrafi tak jak ty tu kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 03.08.09, 15:17 Ja wiem ,ze kazdego ucieszy najmniejsz suma jaka otrzyma bo niestety ale wyprawka dal dziecka kosztuje bardzo duzo . Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:47 boszszsze co za demagogia. ten 1000 to rozumiem albo na flaszke albo na dziwki. nic po środku. my nie socjal mamy kretyńsko zorganizowany, a roszczeniowe gęby. 1000 nam się nie podoba. co za ludzie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:28 jol.a33 napisała: > Pomyśl Masz 1000zl i go nie masz ? > Dziecka nikt nie planuje dlatego ,ze jest becikowe! Połowa dzieci rodzi się n ie planowana !! Bo tam mozna zrozumiec z teg > o > co piszesz > Nie wiem moze masz wysokie zarobki , nie ważne ale ja patrze na to od swojej > strony tez i dla mnie taka kwota jest znaczaca w moim budżecie. Ale jeżeli tysiąc złotych jest dla ciebie kwotą znaczącą to znaczy że mając kolejne dziecko jesteś potencjalną podopieczną opieki społecznej . Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:16 Planuje, planuje, dla becikowego, świadczeń i jakichś tam rzeczy z opieki społecznej. Miałem taką sąsiadkę w slamsach. Chyba czwórkę sobie skonstruowała z różnymi tatusiami. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:53 Przepraszam. to bylo do Ciebie Kolter bo juz postu twojego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s2 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:53 jol.a33 napisała: > To byl dobry pomysl .Duze wsparcie dla ubogich rodzin . > Uwierz mi, że "becikowe" nie było "dużym wsparciem". Wiem co mówię, gdyż jestem szczęśliwym tatusiem i zestawiając faktyczne koszty związane z przyjściem na świat malucha z kwotą "becikowego" można je uznać conajwyżej za jałmużnę. Z całą zaś pewnością nie będzie to wsparciem dla ubogich. Tym bardziej, że jest to typowa jednorazówka. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:08 O! Żyjesz! A ja się już bałam, że Cię diabli wzięli... ;) No właśnie tłumaczę Joli, że nawet na wyprawkę nie starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
w.s2 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:28 hypatia69 napisała: > O! Żyjesz! A ja się już bałam, że Cię diabli wzięli... > ;) Było blisko;) > No właśnie tłumaczę Joli, że nawet na wyprawkę nie starczy... > Wyprawka to pół biedy. Zwłaszcza, że sporociuszków można kupić w sklepach z tanią odzieżą. Problem z "banałami" takimi jak łóżeczko, pierwsze kosmetyki i ogólnie rzecz biorąc wyposażenie (niezbędne) pokoju dla malca. A przecież wypadałoby ów pokój jeszcze jakoś wyremontować... Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:35 "Było blisko;)" Nie strasz mnie. Nieżywy na nic się nie przydasz. "Wyprawka to pół biedy. Zwłaszcza, że sporociuszków można kupić w sklepach z tanią odzieżą." Tudzież otrzymać od pociotków. Najpopularniejsza opcja. Z łóżeczkiem też ten numer ostatecznie przejdzie, ale z kosmetykami, smoczkami i bebikiem już nie. A kosztuje to wszystko jak kość słoniowa... O remoncie nawet nie mówię. No i też to raczej przed urodzeniem... Świeżo pachnąca farba czy inny domaluks to nie jest najszczęśliwszy pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:31 w.s2 napisał: > Uwierz mi, że "becikowe" nie było "dużym wsparciem". To była populistyczna zagrywka Giertycha i nic więcej , ktoś kto dobrze zarabia nie potrzebuje tego, a ktoś kto klepie biedę w zasadzie mało co zyskał ! Odpowiedz Link Zgłoś
aime74 Re: To będzie kraj starych ludzi? 25.07.09, 00:14 jol.a33 napisała: > To byl dobry pomysl .Duze wsparcie dla ubogich rodzin . becikowe to tylko zamydlenie oczu niestety, taka jednorazowa kwota za urodzenie dziecka to śmiechu warta "pomoc" i bardzo dobrym pomysłem jest skończenie wypłacania w końcu tego prezentu sama mam dzieci i nie becikowe zdecydowało że są na świecie nawet już nie pamiętam na co tę kwotę przeznaczyłam bo wychowanie dzieci nie kończy się na wymalowaniu pokoju czy kupieniu łóżeczka to są kolejne lata wydatków...sami wiecie i jest masa innych możliwości by wydać tę naszą państwową kasę zamiast na becikowe to choćby np: na utrzymanie państwowych przedszkoli które z takim rozmachem likwidowało się przez ostatnie kilka lat a teraz rodziny z 1 dzieckiem są na szarym końcu w kolejce do takiej placówki a matki samotnie wychowujące dzieci mają pierwszeństwo, ok 1500 dzieci nie ma miejsc w państwowych przedszkolach w moim mieście (można podzielić przez ok 60 wychodzi ile przedszkoli brakuje)a umowę z przedszkolem dla dziecka samotnej matki przychodzi podpisać tatuś który miejsce zamieszkania podaje dokładnie takie jak matki i dziecka (ciekawe) a już małżeństwo jest nieuprzywilejowane i jedno z nich zamiast pracować siedzi w domu i nie kwalifikują się ani do przedszkola ani do pomocy społecznej ani nie zbierają na emeryturę noooooo i po co było becikowe? jeden miesiąc w prywatnym przedszkolu to blisko 1000zł- takie to jest właśnie wsparcie becikowe nie wiadomo po co? wcale mnie nie dziwi że polaków jest coraz mniej skoro to kraj absurdów Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:05 Gość portalu: kati napisał(a): > Akurat becikowe to był najgłupszy pomysł na wzrost urodzeń i dobrze, > że likwidują. Oczywiści to była typowa ryba , a tu trzeba porządnej wędki. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:13 jol.a33 napisała: > Nie znam statystyk ale widze co jest w moim otoczeniu. > Ja bym się jednak trzymał statystyk. Twoje otoczenie może być niereprezentatywne. > Mlode malzenstwa maja po jedno dziecko > Zdarza sie ,ze dwoje ale nie wiecej . > Bo też wzrost liczby urodzeń jest krótkoterminowy i związany z zawieraniem małżeństw przez pokolenie wyżu demograficznego. Z drugiej strony będzie więcej imigrantów i jakoś się wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:22 Bardzo wiele osob z kregu moich znajomych wyjechalo z kraju w poszukiwaniu pracy . A co z emeryturami?Kto na nie bedzie pracował? Odpowiedz Link Zgłoś
baggietka Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:26 O dziwo zaczynają wracać...ciekawe dlaczego? Po części dlatego, że Polacy to upierdliwy naród i wszędzie potrafi narobić smrodu, na wyspach już mają dosyć tego towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:26 jol.a33 napisała: > A co z emeryturami?Kto na nie bedzie pracował? > 1. Już pracujemy na swoje emerytury - od czasu reformy z 1999. Problem systemu emerytalnego opartego na długu pokoleniowym jest stopniowo redukowany. 2. Dołożą się do tego owi imigranci, w których już pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:42 Oby wracali z tych krajow do Polski ale nasze rzady powinny myślec tez jak ich tu przyciagnać Czym ,jaką praca ,zeby mogli sie utrzymac i swoje rodziny . Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:39 Nie znasz statystyk, widzisz młode małżeństwa, których nie stać na utrzymanie więcej niż dwójki dzieci... Szkoda, że nie znasz statystyk i nie widzisz tych, których stać na utrzymanie trójki czy czwórki, albo nie stać na utrzymanie siódemki, a i tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:40 Nie znam, pisalam . Tylko z obserwacji mojego srodowiska . Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:46 Ja mam przyjemność obserwować całą Polskę, nie tylko najbliższe otoczenie. Czytam też to i owo. Może warto jednak zgłębić temat, zanim się palnie coś nie bardzo z sensem? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:51 hypatia69 napisała: > Ja mam przyjemność obserwować całą Polskę, nie tylko najbliższe > otoczenie. > To Ty musisz strasznie wysoko mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:20 Na czubku szczytu wierzchołka. Powiedzmy, że obserwuję wirtualnie, albo szwendając się po owej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:25 hypatia69 napisała: > szwendając się po owej Polsce. > Z Aleksandrii kawał drogi. Czyż wszak nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:51 Jak się ma boeinga? Wszędzie blisko;) Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 17:08 hypatia69 napisała: > Jak się ma boeinga? Wszędzie blisko;) > Beniem latasz? Sama? Na takie wyskoki wystarczyłby Ci learjet. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:49 Zabieram ze sobą kota. I oswojoną wiewiórkę. A to już tłum. Odpowiedz Link Zgłoś
s.os55 Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:22 W prognozy demograficzne nie wierzę tak samo jak w dlugotermonowe. Nienarodzone dzieci bedziemy zastepowac emigrantami? Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:41 s.os55 napisał: > W prognozy demograficzne nie wierzę tak samo jak > w dlugotermonowe. > Prognozy demograficzne są o tyle wiarygodne, że ludzie są dość przewidywalni. Aczkolwiek już widać rozbieżności między prognozą, a rzeczywistością, np. w liczbie urodzeń w 2008 roku. > Nienarodzone dzieci bedziemy zastepowac emigrantami? > Imigrantami. Tak, z czasem do tego dojdzie. Niezbyt prędko, bo przepisy mamy równie surowe, co Stara Unia (Schengen), a zasiłki i poziom życia niższe. Stąd Polska nie jest krajem szczególnie atrakcyjnym dla imigrantów. Z czasem to się zmieni, więc i do nas przyjedzie więcej cudzoziemców w poszukiwaniu pracy i dobrobytu, a przynajmniej dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:37 Zważywszy, że właśnie rodzi wyż z lat '75 - '85 to faktycznie dzieci coraz mniej. Pewnie dlatego miejsc na porodówkach brakuje. Oraz żłobków i przedszkoli. A dodatkowo jest takie zdanie w zalinkowanym artykule: "Dzięki osiągnięciom cywilizacyjnym rośnie średnia długość życia, która kiedyś wynosiła 50, 60 lat, dzisiaj to 80, a w przyszłości będzie wynosić 90. To cecha krajów rozwiniętych." Czyli chyba niekoniecznie o ilość urodzin biega... Zwłaszcza, ze tak na prawdę to nam się jednakowoż wyż demograficzny robi, a nie "dzieci coraz mniej". Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis [...] 24.07.09, 12:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:52 to pokolenie JPII nie chce uprawiac prokreacyjnego seksu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:06 No właśnie uprawia i stąd mamy wyż. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:11 Cale szczescie, ze uprawia- myslalem juz, ze tradycja w narodzie zaginela. Musze sie rozejrzec za jakas nowa narzeczona z tego pokolenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 13:36 Tradycja uprawiania? Nowej baby se będziesz szukał? Nie wygłupiaj się. A jak się okaże niepodatna na sugestię? Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:03 dotychczasowa baba jest juz od 8 lat ex baba :) Plodozmian jest wskazany :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:26 Samotność Ci nie służy?;> Ja jestem obrzydliwie monogamiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 14:45 Tez taki jestem, ale trugni byc poli, czy monogamiczny bedac sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:22 Można czasem coś na boku wyrwać... Zwłaszcza, jak się lata bez przydziału;> Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:35 Nie moj styl :) Pod tym wzgledem jestem bardzo staroswiecki :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 15:52 A jak wrzucał, to kucał... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 16:03 ? Nie ponial aluzji :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:51 O Grzesiu to był wierszyk, Brzechwy... Jesteś staroświecki, i szedł tato Halinki, i takie trzy dziewczynki, i taki wysoki list wrzucał, a jak wrzucał, to kucał... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 21:04 Wiersz nie jest mi niestety znany :( Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 21:41 Tuwim nie Brzechwa, mój błąd. Miłej lektury;) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 21:57 Dziekuje bardzo, zachowam dla wnukow :) P.S. jak powiesz na Slasku, ze kucasz, oznacza to ze kaszlesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:42 Ale my tu o poezji, nie o gwarze;) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: To będzie kraj starych ludzi? 27.07.09, 13:53 to w gwarze nie da sie tworzyc poezji? Tu masz przyklad ze sie da :) Murzynek Bambo W Africe miyszko Bambo, Murzynek, Blank czorny, mały lokaty synek. Czorno mo matka, łojca czornego, Ujka i ciotka, dziadka i ... kożdego. Mo piykno chałpa - by ją zbudować trza mieć patyki, deski i trowa. Bo przeca lepszyj chałpy nie trzeba Jak sie rok caly hic leje z nieba. Bestoż to nagie są Afrykony I mało kery je łobleczony. Bestoż fest dużo se uszporują Bo czopek, mantli...nic niy kupują. Bambo Murzinek to mądry synek.... I niy mo w szkole samych jedynek. Bo sie mądrości wkłodo do gowy W swyj afrykońskij szkole ze trowy. W szkole tyj niy ma ławek, tablicy I gimnastycznyj sali - by ćwiczyć. Tam wszyscy afrykońscy szkolorze Mają sie od nos troszyczka gorzyj, Bo brak im heftów, taszy z książkami, Bestoż po piosku piszą palcami. Lecz skuli tego tyż fajnie mają, Bo im nic do dom niy zadowają! Jak już Murzinki w szkole głód mają To przerwa robią i se śniodają. Ale niy mają tasz ze sznitami, Ani sklepiku ze kołoczkami. Głodny Murzinek se w las zaleci, By se na drzewie fest pomaszkecić. Może se urwać figi, daktyle Lub po banany na drzewo wylyźć. A jak go suszy to zamiast Coli Na fest sie wielko palma wgramoli, Kaj sie napije bardzo zdrowego Mlyczka z łorzecha kokosowego. My tu na Śląsku, czy tam daleko, Za siódmom górą, za siódmom rzeką... Mieszkają ludzie - kożdy w swym domu I to niy wadzi przeca nikomu, Że jedyn jy kołocz a inny daktyle. Porozmyślej o tym choćby przez chwilę! Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 12:38 Co to? moj watek tu?olaboga! Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:22 W twoich wypowiedziach zauważyłem niepokojący nurt socjalistyczny. Wyobraź sobie jednak, że przez setki lat młode małżeństwa sobie potrafiły żyć bez żadnej rządowej pomocy i jeszcze kilkadziesiąt lat temu człowiek szedł do człowieka i mówił mu: umiem to i to, zrobię to za tyle i tyle, chcesz mnie nająć?, a nie czekając, aż Państwo przyjdzie do niego, da pracę na talerzu, pogłaszcze po główce i poklepie po pleckach. Wyobrażasz sobie, jak stajesz tak przed swoim księciem, królem czy imperatorem i mówisz: stwórz mi miejsce pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: To będzie kraj starych ludzi? 24.07.09, 20:53 Może gdybym była gladiatorem... Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: To będzie kraj starych ludzi? 25.07.09, 00:07 Jakbym był Commodusem, to ten film by się inaczej skończył:P Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: To będzie kraj starych ludzi? 25.07.09, 10:14 To co nazywasz socjalizmem to po prostu cywilizacja. To prawda, że kiedyś każdy sam sobie tworzył miejsce pracy - a jak nie potrafił to umierał z głodu. Jednak od tamtych czasów co nieco się zmieniło. Przede wszystkim - ludzi jest więcej a świat jakby się skurczył. Wszystko juz od dawna do kogoś nalezy. Kiedyś gdy w mieście nie było pracy, to można było zamieszkać choćby w lesie, postawic kurną chatę i żyć z podbierania miodu dzikim pszczołom. Można było skrzyknąć się w grupe, wykarczowac las i dostać zwolnienie na 10 lat z płacenia pańszczyzny za tak zdobytą ziemię plus drewno gratis na budowę domów. Itd, itd... To nie socjalizm nie pozwala ludziom teraz postępowac podobnie, po prostu zmieniły się realia. Druga sprawa, to wzrost standardów cywilizacyjnych - powszechna świadomość tego jak ważne jest zdrowe odżywianie, dostęp do lekarza, edukacji, wiekszy szacunek dla ludzkiego zycia. Jakoś nie wyobrażam sobie by współcześnie była do zaaprobowania powszechna kiedyś sytuacja gdy na przednówku umierało z głodu co drugie dziecko. I to też nie jest socjalizm tylko cywilizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
3nd Re: To będzie kraj starych ludzi? 25.07.09, 18:49 Tam gdzie ja mieszkam , jest dokładnie taki stan starych ludzi. Są tacy którzy muszą wybierać między jedzeniem a lekami. Na szczęście dobrrzy ludzie im pomagają. Na rynku po zamknięciu sprzedawcy zostawiają owoce i jarzyny w pudłach. Są jadłodajnie "płać ile możesz". Nie masz nie płać. A że gotują tam harytatywnie doskonali kucharze z restaracji, jedzą tam także osoby bogatsze i zostawiają dobrą kasę . Produkty dobrej jakości i jedzenie także ,tylko wybór mniejszy. Są miejsca które przesyłają gotowe dobre posiłki do domu potrzebującego . Zamrożone na cały tydzień. Ale domy starców to inna sprawa. Są społeczne i prywatne . Społeczne są tańsze i zapłata zależy od zarobków dzieci (jakiś procent). Ale warónki są gorsze. Natomiast prywatne są drogie i jakość zależy od ceny. Są takie jak hotele 5* . Ludzie sprzedają mieszkania, żeby się dostać do tych lepszych, a nie łatwo . Często jest kolejka. Można także inaczej , zatrudnić opiekuna na 24 godziny . Według tutejszego prawa,opiekunowi należy się odpoczynek 1 dzień w tygodniu. To ciężka praca ale dobra płaca. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Socjalizm to jest sposób myślenia 28.07.09, 01:14 Takiego, że mi się wszystko należy, a Państwo ma mi dać, a ja łaskawie pomerdam ogonkiem. Tu chodzi o zaradność, o zajęcie się własnym życiem i uformowanie go na własną modłę, a nie liczenie na to, że ktoś za ciebie coś zrobi. Naturalnie, że wybierać miód dzikich pszczół i żyć po lasach dzisiaj nie jest dobrą opcją, choć niektórzy chcąc być bliżej natury coś takiego robią. Ale można inaczej. Można zamiast siedzieć w domu przed telewizorem z piwem w łapie i klątwami na rząd - zamiast tego można zacząć polepszać swoje kwalifikacje. Zamiast oglądać w necie pornosy i grać w gierki - spędzić ten czas na edukacji. Zamiast odwiedzać pośredniak raz na miesiąc po zasiłek - pochodzić po pracodawcach. Cywilizacja umożliwia naprawdę wiele rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Socjalizm to jest sposób myślenia 28.07.09, 08:45 A nie sądzisz, że jest możliwe coś między skrajnościami i że nie każdy twierdzący, że państwo powinno stwarzać miejsca pracy i organizować pomoc społeczną jest od razu miłośnikiem chlania piwa, brania zasiłków i oglądania pornosów? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Socjalizm to jest sposób myślenia 30.07.09, 21:04 W tym kraju każdy. Każdy był wychowywany w duchu socjalizmu. U niektórych jednak takie myślenie pojawia się sporadycznie, u innych notorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Socjalizm to jest sposób myślenia 04.08.09, 09:55 seth.destructor napisał: > W tym kraju każdy. Krótka piłka: nie każdy bo ja nie. Nie chleję piwska, nie biorę zasiłku i nie spędzam czasu przed telewizorem. A jednocześnie - jak każdy bez wyjątku myslący człowiek - uważam, że na obecnym etapie rozwoju cywilizacyjnego państwo jest niezbędne, także poprzez kształtowanie warunków do rozwoju przedsiebiorczości i pewien zakres pomocy społecznej. Jak duży ten zakres ma być, to juz kwestia indywidualnej oceny - akurat moim zdaniem niezbyt duży. I jeszcze raz powtórzę: to nie socjalizm tylko cywilizacyjna konieczność. Ewentualnie może byc tak: pewna doza socjalizmu to cywilizacyjna konieczność a świat bez tej odrobiny byłby koszmarny. Odpowiedz Link Zgłoś
odzim22 Re: To będzie kraj starych ludzi? 28.07.09, 11:02 No i dobrze. Jak mieliśmy wyż to był kryzys, rekordowe bezrobocie i praktycznie przymusową, masową emigrację. Nie jest żadną nowością że system emerytalny jest niewydolny, mówi się o tym od lat, także nie sądzę aby ktokolwiek trzeźwo myślący pokładał w nim większe nadzieje. Ja wole żeby Polska była podobna do Finlandii niż do Indii Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: To będzie kraj starych ludzi? 28.07.09, 11:08 odzim22 napisał: >> system emerytalny jest niewydolny, mówi się o tym od lat, także nie > sądzę aby ktokolwiek trzeźwo myślący pokładał w nim większe > nadzieje. Możliwe. Problem jednak w tym, ze tych "trzeźwo myslących" (w znaczeniu: nie liczących na żadną emeryturę z zus i odkładającą na emerytury prywatne) jest jakis ułamek procenta. > Ja wole żeby Polska była podobna do Finlandii niż do Indii Hmmm, akurat Finlandia ma chyba system emerytalny dość podobny do naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smilla A co fajniejsze dzieci wyjadą stąd gdy dorosną IP: *.aster.pl 28.07.09, 15:11 To bedzie kraj głównie starych ludzi, patologicznych i mało inteligentnych miejscowych oraz imigrantów. Sądzę, że bardzo wiele ambitnej młodzieży z tego dzisiejszego wyżu w Polsce, gdy dorośnie, wyjedzie na stałe poza Polskę. Tam będą ich czekać znacznie lepsze warunki pracy i życia, więc, czując się młodymi Europejczykami, zasilą wyludniające się, zwłaszcza z wyedukowanej młodzieży podobnej kulturowo, kraje Starej Europy. Moi znajomi wychowują i edukują dzieci tak, by nie miały oporów przed ułożeniem sobie życia z dala od Polski, w o wiele dogodniejszych warunkach. Każdy chce, żeby jego dzieciom było lepiej, a nie gorzej, a w Polsce im nie będzie lepiej, zwłaszzca dziewczynkom. Sama mam dziewczynki i marzę o tym, żeby ułożyły sobie dorosłe życie poza Polską, w kraju, gdzie będą miały pełnię praw, gdzie będą wolne, dobrze wynagradzane i niedyskryminowane. Życie jest tylko jedno i nie warto go marnować w maczystowskim, brudnym, ćwokowatym Katolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brd Re: To beda Niemcy przyjezdzac do staruszkow IP: *.pools.arcor-ip.net 04.08.09, 09:20 Ci co na harc4, siedza albo na socjalu i jeszcze polski lepiej znaja, niz niemiecki, choc i ten i ten niezbyt wykwintny, beda delegowani. A co, tylko Polki do Niemiec moga? Nosil wilk razy kilka to poniesli.... Odpowiedz Link Zgłoś