Dodaj do ulubionych

Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zagadka?

26.07.09, 23:33
Tak dla relaksu.
Mamy 10 woreczków monet dwuzłotowych wśród,których jeden woreczek zawiera same
fałszywki.Ilość monet w woreczkach jest różna lecz nie mniej niż 15 szt.
Należy odnaleźć woreczek z fałszywkami za pomocą tylko jednego ważenia jeżeli
wiadomo,że moneta oryginalna waży 10 gramów a fałszywka 8 gramów.
Dodatkowe informacje
1.posiadamy wagę z kompletem odważników
2.można wybierać monety z woreczków w dowolnej ilości.

Obserwuj wątek
    • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 07:33
      Czy za jedno ważenie uznamy, gdy położę monety na jednej szali, a na drugą
      stopniowo będę dokładał odważniki?
      • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 07:51
        lernakow napisał:

> Czy za jedno ważenie uznamy, gdy położę monety na jednej szali,
        > a na drugą stopniowo będę dokładał odważniki?
        >
        Roboczo zakładam, że tak (albo że mogę odczytać wynik ważenia na skali).
        Biorę jedną monetę z pierwszego woreczka, drugą z drugiego i tak dalej. Układam
        to wszystko na szali. Powinno ważyć 550 gramów - gdyby wszystkie były prawdziwe.
        Dokładam odważniki z drugiej strony. Jeżeli równowagę uzyskam przy 530 gramach -
        fałszywki są w woreczku numer dziesięć. Przy 532 gramach - worek numer dziewięć
        i tak dalej.
        Jeżeli mam skalę - patrzę ile brakuje do 550 gram, dzielę przez dwa i mam numer
        woreczka.
        • Gość: cover Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga IP: *.chello.pl 27.07.09, 19:43
          Nic z tego nie rozumiem. Mógłbys to dokładnie wytłumaczyć?

lernakow napisał:

Biorę jedną monetę z pierwszego woreczka, drugą z drugiego i tak dalej.
          Układam to wszystko na szali.

Zatrzymajmy się. Mamy na jednej szali 10 monet. A co jest na drugiej szali? Czy
          tez może kładziesz po kolei: na jednej szali monetę, a na drugiej szali odważnik?

Powinno ważyć 550 gramów - gdyby wszystkie były prawdziwe

I tu znów nie rozumiem. 10 monet prawdziwych powinno ważyć 100 gramów.
          • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:47
            Gość portalu: cover napisał(a):

> Nic z tego nie rozumiem. Mógłbys to dokładnie wytłumaczyć?
            >
            Bo napisałem jak idiota.
            Teraz poprawnie: Biorę jedną monetę z pierwszego woreczka, dwie z drugiego i tak dalej. Reszta bez zmian.
            • Gość: cover Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga IP: *.chello.pl 27.07.09, 19:52
              Teraz się wszystko zgadza. Dziękuję i gratuluję rozwiązania.
      • Gość: antypapista Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 18:39
        Oczywiście,że tak.Dwa ważenia byłyby gdybyś zmieniał monety na szali.Zresztą
        poradziłeś sobie z rozwiązaniem tej zagadki.Brawo.
        • wuzet21 Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:07
          Ludzie, dajcie na luz - są wakacje !
          • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:27
            wuzet21 napisał:

> Ludzie, dajcie na luz - są wakacje !
            >
            Niektórzy mają takie zboczone rozrywki. Prężą mózguł, a nie muskuł.
        • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:26
          Gość portalu: antypapista napisał(a):

> poradziłeś sobie z rozwiązaniem tej zagadki.Brawo.
          >
          Gdzie mogę odebrać worek monet?
          • kieprze_paczynskich Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:37
            > Gdzie mogę odebrać worek monet?

Nie tak od razu.

>Biorę jedną monetę z pierwszego woreczka, drugą z drugiego i tak >dalej.

To Ci nic nie daje. Doprecyzuj.
            • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:41
              kieprze_paczynskich napisał:

> To Ci nic nie daje. Doprecyzuj.
              >
              Co mam doprecyzować? Zadający zagadkę potwierdził prawidłowość rozwiązania.
              • kieprze_paczynskich Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:47
                > Co mam doprecyzować? Zadający zagadkę potwierdził prawidłowość rozwiązania.

pochopnie. Podana metoda nie daje wyniku, choć wiem o co Ci chodziło(jak mniemam)
                • lernakow Re: Tylko o poważnych rzeczach piszecie?Może zaga 27.07.09, 19:48

> pochopnie. Podana metoda nie daje wyniku, choć wiem
                  > o co Ci chodziło(jak mniemam)
                  >
                  Rzeczywiście, pytanie Covera zwróciło moją uwagę na błąd w podanej odpowiedzi. Już poprawione.
    • nelsonek Inna zagadka z monetami 27.07.09, 20:37
      Mamy 13 monet, z czego jedna falszywa. Wiemy, ze falszywka ma inna wage niz
      prawdziwa moneta. Nie wiemy jednak czy falszywa moneta jest lzejsza czy nie.
      Posiadamy wage szalkowa (odwaznikow brak). Za pomoca trzech wazen wskazac
      falszywa monete.
      • kieprze_paczynskich Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 21:39
        )Makabra, ile to pisania. Ale mogę wkleić:))

C - ważone monety ze strony cięższej
        L - ważone monety ze strony lżejszej
        R - monety o wadze wzorcowej

I ważenie : Kładziemy po 4 monety.
        RRRR - RRRR : Fałszywa moneta znajduje się w 5 pozostałych.
        II ważenie : Kładziemy 3 monety z dobrych na jednej szalce i 3 z piątki z
        fałszywą monetą.
        Równowaga : Fałszywa moneta znajduje się w 2 pozostałych.
        III ważenie : Kładziemy 1 monetę z dobrych na szalce i 1 z dwójki z fałszywą monetą.
        Równowaga : Fałszywą monetą jest moneta pozostawiona z fałszywej dwójki.
        Jedna strona jest cięższa : Fałszywą monetą jest moneta ważona z fałszywej dwójki.
        Jedna strona jest cięższa : Fałszywą monetą jest moneta ważona z fałszywej trójki.
        Wiadomo czy jest ona cięższa czy lżejsza gdyż trójkę porównano z trójką wzorcową.
        Wyznaczenie jednej monety cięższej/lżejszej z trzech w jednym ważeniu jest proste.
        III ważenie : Kładziemy po 1 monecie z fałszywych na szalkach.
        Równowaga : Fałszywą monetą jest moneta pozostawiona z fałszywej trójki.
        Jedna strona jest cięższa/lżejsza : Fałszywą monetą jest moneta cięższa/lżejsza
        z ważonych monet.
        CCCC - LLLL : Fałszywa moneta znajduje się wśród monet ważonych.
        II ważenie : Kładziemy CCL - CCR
        Równowaga : Fałszywa moneta znajduje się wśród 3 nieważonych monet LLL
        III ważenie : L - L
        Równowaga : Fałszywą monetą jest nieważona moneta L
        Jedna strona lżejsza : Monetą fałszywą jest moneta lżejsza.
        Lewa strona cięższa : moneta fałszywa znajduje sie wśród jednej z dwóch monet C
        po lewej stronie wystarczy je porównać.
        Prawa strona cięższa : moneta fałszywa znajduje sie wśród jednej z dwóch monet C
        po prawej stronie
        lub jest to moneta L po lewej stronie, wystarczy porównać dwie monety CC, aby
        wiedzieć, która jest fałszywa.

A teraz Ty:

Przyleciały kawki i siadły na ławki. Gdyby zaś na każdej ławce siadło po jednej
        kawce zabrakłoby jednej ławki. Gdyby zaś na każdej ławce siadły 2 kawki, jedna
        ławka byłaby pusta. Ile było ławek i ile kawek?
        • nelsonek Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 21:48
          Wlasciwie to powinienem sie obrazic na Ciebie, ze takie latwizny mi podrzucasz :P
          Ale niech bedzie, ze mi to zwisa :P i odpowiem:
          lawek bylo 3 a kawek 4 :)
          • kieprze_paczynskich Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 21:55
            >Wlasciwie to powinienem sie obrazic na Ciebie, ze takie latwizny mi >podrzucasz

fakt, jak się widzi na piśmie:) Ale brzmi poważnie, gdy szybko i dobitnie
            recytuje 8latek. I zmarszczony oczekuje szybkiej odpowiedzi.
            Życie jest pełne zasadzek.
            • nelsonek Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 22:18
              Dosyć proste, ale co mi tam :)
              Na schodach siedzą trzej mężczyźni, każdy na innym schodku. Przychodzi kobieta i
              ma w dłoniach 5 kapeluszy: 3 białe i 2 czarne. Każdy z mężczyzn wie ile kobieta
              ma kapeluszy i w jakich kolorach. Następnie kobieta zakłada mężczyznom opaski na
              oczy, później zakłada mężczyznom kapelusze na głowy, chowa pozostałe kapelusze i
              ściąga opaski z oczu. Mężczyzna, który siedzi na najniższym stopniu schodów nie
              widzi żadnego kapelusza, gdyż nikt przed nim nie siedzi. Mężczyzna, który siedzi
              na drugim stopniu schodów, widzi jakiego koloru kapelusz ma ten pierwszy – na
              najniższym stopniu schodów. Mężczyzna, który siedzi na najwyższym stopniu
              schodów widzi kapelusze dwóch pozostałych mężczyzn – tego, który siedzi na
              najniższym stopniu i tego, który siedzi na drugim stopniu schodów. Mężczyźni nie
              mogą się odwracać, ale słyszą się nawzajem.
              Kobieta zapytała mężczyznę, który siedział na najwyższym stopniu schodów (widzi
              kapelusze dwóch pozostałych mężczyzn): czy wie jakiego koloru ma kapelusz na
              głowie? Odpowiedział, że nie wie.
              Kobieta spytała mężczyznę, który siedział na środkowym stopniu schodów (widzi
              kapelusz mężczyzny siedzącego na najniższym stopniu schodów): czy wie jakiego
              koloru ma kapelusz na głowie? Odpowiedział, że też nie wie.
              Kobieta spytała mężczyznę, który siedział na najniższym stopniu schodów (nie
              widzi żadnego kapelusza): czy wie jakiego koloru ma kapelusz na głowie?
              Odpowiedział: "na podstawie dwóch poprzednich odpowiedzi wnioskuję, że mam
              kapelusz koloru...."
              no właśnie jakiego oraz jaki jest tok rozumowania ostatniego facia.
              • supaari Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 22:28
                nelsonek napisał:

> Dosyć proste, ale co mi tam :)
                > Na schodach siedzą trzej mężczyźni, każdy na innym schodku.
                Przychodzi kobieta
                > i
                > ma w dłoniach 5 kapeluszy: 3 białe i 2 czarne. Każdy z mężczyzn
                wie ile kobieta
                > ma kapeluszy i w jakich kolorach. Następnie kobieta zakłada
                mężczyznom opaski n
                > a
                > oczy, później zakłada mężczyznom kapelusze na głowy, chowa
                pozostałe kapelusze
                > i
                > ściąga opaski z oczu. Mężczyzna, który siedzi na najniższym
                stopniu schodów nie
                > widzi żadnego kapelusza, gdyż nikt przed nim nie siedzi.
                Mężczyzna, który siedz
                > i
                > na drugim stopniu schodów, widzi jakiego koloru kapelusz ma ten
                pierwszy –
                > ; na
                > najniższym stopniu schodów. Mężczyzna, który siedzi na najwyższym
                stopniu
                > schodów widzi kapelusze dwóch pozostałych mężczyzn – tego, który
                siedzi n
                > a
                > najniższym stopniu i tego, który siedzi na drugim stopniu schodów.
                Mężczyźni ni
                > e
                > mogą się odwracać, ale słyszą się nawzajem.
                > Kobieta zapytała mężczyznę, który siedział na najwyższym stopniu
                schodów (widzi
                > kapelusze dwóch pozostałych mężczyzn): czy wie jakiego koloru ma
                kapelusz na
                > głowie? Odpowiedział, że nie wie.
                > Kobieta spytała mężczyznę, który siedział na środkowym stopniu
                schodów (widzi
                > kapelusz mężczyzny siedzącego na najniższym stopniu schodów): czy
                wie jakiego
                > koloru ma kapelusz na głowie? Odpowiedział, że też nie wie.
                > Kobieta spytała mężczyznę, który siedział na najniższym stopniu
                schodów (nie
                > widzi żadnego kapelusza): czy wie jakiego koloru ma kapelusz na
                głowie?
                > Odpowiedział: "na podstawie dwóch poprzednich odpowiedzi
                wnioskuję, że mam
                > kapelusz koloru...."
                > no właśnie jakiego oraz jaki jest tok rozumowania ostatniego facia.
                >

Powiedział, że ma biały.
                1. Ze słow pierwszego gościa wynikało, że dwaj pozostali nie mieli
                bna głowach bczarnych kapeluszy (wówczas on musiałby mieć biały).
                Możliwe są zatem 3 możliwości - dwaj "dolni" mają od góry: b i c, c
                i b, b i b.
                2. Gdyby najniższy miał c i średni to widział, wówczas - żeby
                najwyższy mógł "nie wiedzieć" - średni musiałby się domyśleć, że sam
                ma b. Ponieważ sie nie domyślił, musiał widzieć bialy kapelusz na
                dole.
      • lernakow Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 21:45
        nelsonek napisał:

> Za pomoca trzech wazen wskazac falszywa monete.
        >
        Tylko wskazać? Hardcore jest jak mamy 12 monet, trzy ważenia i musimy nie tylko ją wskazać, ale też powiedzieć czy jest lżejsza, czy cięższa od prawdziwych.
        • nelsonek Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 21:49
          By wskazac ta monete to raczej trzeba dojsc do tego czy jest lzejsza czy
          ciezsza. Z 12 monetami to bulka z maslem.
          • lernakow Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 22:03
            nelsonek napisał:

> By wskazac ta monete to raczej trzeba dojsc do tego
            > czy jest lzejsza czy ciezsza.
            >
            Nie trzeba. Może zostać moneta w ogóle nigdy nie ważona - wszystkie pozostałe były równe, więc ta jest fałszywa, ale lżejsza, czy cięższa - to zagadka.
            • nelsonek Re: Inna zagadka z monetami 27.07.09, 22:08
              Fakt. Ale to szczegolny przypadek :)
              Tak czy siak piece of cake.:)
    • kieprze_paczynskich Można rysować:) 27.07.09, 22:42
      No to dobrej nocy życzę:)

Pięciu ludzi mieszka w pięciu różnych domach, z których każdy ma inny kolor.
      Wszyscy palą pięć różnych marek papierosów i piją pięć różnych napojów. Poza tym
      jeszcze hodują zwierzęta pięciu różnych gatunków.
      Oprócz tego wiesz jeszcze, że:
      -Norweg zamieszkuje pierwszy dom
      -Anglik mieszka w czerwonym domu
      -Zielony dom jest po lewej stronie domu białego
      -Duńczyk pija herbatę
      -Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
      -Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
      -Niemiec pali Marlboro
      -Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
      -Palacz Rothmasów ma sąsiada. który pija wodę
      -Palacz Pall Malli hoduje ptaki
      -Szwed hoduje psy
      -Norweg mieszka obok niebieskiego domu
      -Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
      -Palacz Philip Morris pija piwo
      -W zielonym domu pija się kawę.

A teraz pytanie: Kto hoduje rybki?
      • nieproseksualna Re: Można rysować:) 28.07.09, 12:41

> A teraz pytanie: Kto hoduje rybki?

Rybki hoduje mój koleka Georg. Jest bardzo sexi... A skoro hoduje
        rybki, to nie jest pedałem
        Mieszka w ślicznym zielonym domku, pali Marlboro, pije kawę i
        naprawde jest sexi...
    • pempek_lubelski Jedno ważenie = jedno odczytanie wyniku 28.07.09, 13:34
      W taki sposób się to rozumie w innych tego typu zadaniach. A to jest zadanie z przekrętem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka