Dodaj do ulubionych

145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego

09.08.09, 11:03
pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Dmowski
-to był prawdziwy mąż stanu i wielki polski patriota. Dzieki niemu Wielkopolska nie dała się całkowicie zgermanizować i nie wygląda ona dziś jek tereny ziem odzyskanych. Pokazał jak nowoczesnie walczyć o Polske i polskość. On pierwszy wysunął pomysł polskiej granicy zachodniej na Odrze i Nysie..
Obserwuj wątek
    • bysiu.dominator hehe 09.08.09, 12:34
      "Dmowski nigdy się nie ożenił. W opinii większości biografów jednym z powodów
      była nieodwzajemniona miłość do Marii Juszkiewiczowej, późniejszej żony Józefa
      Piłsudskiego. Według endeckiego polityka, Jędrzeja Giertycha, Dmowski miał z nią
      romans[12]. Rywalizacja z Piłsudskim mogła być jedną z przyczyn późniejszych
      antagonizmów tych polityków."

przekładał dymanie jakiejś Marysi ponad interes narodowy?
      typowy Polak, hehe :))
      • Gość: Peter Re: hehe IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.09, 12:46
        trzeba to"uczcic"znowu,koniecznie
        www.youtube.com/watch?v=gyJZyOQY2lw&feature=related
    • snajper55 Proponuję rajd rowerowy 09.08.09, 13:02
      Może Jedwabne, Wąsocz, Radziłów i inne miejscowości ? Ostateczne rozwiązanie
      rajdu w Oświęcimiu ?

S.
    • ave.duce Roman Dmowski > faszysta/nazista/antysemita :((( 09.08.09, 13:42
      • e-skin Re: Roman Dmowski > faszysta/nazista/antysemi 09.08.09, 13:45
        same superlatywy wymieniłaś! jestem pod wrażeniem
        • 33qq Re: Roman Dmowski > faszysta/nazista/antysemi 09.08.09, 13:55
          Bardzo łatwo zrobić na tobie wrażenie
          • kolter-one Re: Roman Dmowski > faszysta/nazista/antysemi 11.08.09, 00:06
            33qq napisał:

> Bardzo łatwo zrobić na tobie wrażenie

No wystarczy ze mu łeb żydowskiego dziecka przyniesiesz w relkamówce to cię
            ozłoci :))
    • rambo_pl Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 09.08.09, 16:19
      A Ziuk dla ciebie jest be?
      • ave.duce Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 09.08.09, 18:21
        To do mnie? Załóż wątek o Piłsudskim, ten jest o Dmowskim.

:p
        • rambo_pl Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 09.08.09, 21:11
          To było do założyciela wątku. Dmowski zapisał się odpowiednio w historii Polski.
          Jego przemyślenia są jedynie ciekawym materiałem do badań dla historyków. Nie ma
          nic do zaproponowania współczesnemu Polakowi.
          • ave.duce Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 00:41
            Ok.

b/o

:p
          • e-skin Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 13:38
            zaproponuj coś lepszego...
            • rambo_pl Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 14:47
              To do mnie?
              • e-skin Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 17:41
                no to chyba ty poddałes wąpliwość dokonania Dmowskego no nie?
                • rambo_pl Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 20:50
                  Nie podałem w wątpliwość. Miał niewątpliwie dużo osiągnięć, przede wszystkim
                  utworzenie Błękitnej Armii. Jednak ideologia prorosyjska i antyżydowska wyklucza
                  go z mojego Panteonu.
                  • e-skin Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 21:04
                    Dmowski wcale nie był aż takim rusofilem za jakiego jest on uważany wystaczy poczytać jego dzieła. Co do Żydów.. w tamtych czasach naprawdę stanowili powazny problem na polu kulturowym i gospodarczym.
                    Żydzi w przedwojennej Polsce stanowili kilkumilionowa dobrze zorganizowaną nacją o dużych wpływach zwł w gospodarce (banki sądy część usług ) była w ich rękach a na wielu terenach stanowili wręcz więksozść. Zapewniam cię że Dmowski ani endecy nigdy nie myśleli o ekterminacji Zydów jako sposobu na pozbycie sie konkurencji a w czasie II wojny swiatowej wielu endekow pomagalo ukrywać Zydów. Niektórzy z nich zapłacili za to swoim życiem np Jan Mosdorf przedwojenny szef Wszechpolaków.. do Wszechpolaków należał tez Wiesław Chrzanowski późniejszy marszałek sejmu I kadencji III RP oraz szef ZCHN
                    • rambo_pl Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 22:10
                      Doceniam wysiłek narodowców tworzeniu państwowości polskiej po uzyskaniu
                      niepodległości. Ale środowiska skupione wokół rodziny Giertychów są mi bardzo
                      dalekie. Zwłaszcza obrzydliwe zachowanie Macieja Giertycha popierającego stan
                      wojenny i ZSRR. Nad narodowość przekładam lojalność i wierność wobec Ojczyzny.
                      I aby kochać Polskę nie trzeba być Polakiem.
                      • e-skin Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 22:23
                        z tym popieraniem ZSRR przesadziłeś a co do stanu wojennego to była próba rozprawienia się z dawną frakcją natolińską która ze stalinistów przedzieżgnęła sie w postępowych liberałów i lewaków w stylu zachodnim. źle że potem z tymi samymi ludxmi dogadał sie przy okragłym stole zamiast budować na siłach pronarodowych ktorte były po obu str tej barykady dlatego ja Jaruzela nie poważam..
                        • rambo_pl Re: 145 rocznica urodzin Romana Dmowskiego 10.08.09, 23:03
                          e-skin napisał:

> z tym popieraniem ZSRR przesadziłeś"Po 13 grudnia narodowi demokraci
                          rozpoznawali się przez stosunek do stanu wojennego. Kto go popierał, dawał dowód
                          myślenia geopolitycznego. Ta postawa nas łączyła. Było to jeszcze, zanim "
                          "Żołnierz wolności" zaczął drukować fragmenty broszury mojego ojca Jędrzeja
                          Giertycha zawierającej poparcie dla stanu wojennego. Była to cicha,
                          niedysponująca swoją trybuną siła wspierająca Pana Generała w tej trudnej
                          chwili." "Obserwujemy proces przechodzenia z opierania się o Wschód do opierania
                          się o Zachód. Politycznie nie wolno nam rezygnować z oparcia o Rosję. Zachód o
                          polski Gdańsk bić się nie będzie. Natomiast Związek Radziecki nas militarnie
                          ochrania, jest też wypróbowanym partnerem gospodarczym
                          . [Zwraca się do gen.
                          Jaruzelskiego]: Potrzebny nam u steru ktoś, kto zapewni trwałość sojuszu ze
                          wschodnim sąsiadem. Rolą prezydenta będzie pilnować, by nie przejść z deszczu
                          pod rynnę, byśmy nie stracili tych pozytywów, które daje nam oparcie o Związek
                          Radziecki. Tylko Pan, Panie Przewodniczący, może nam to zagwarantować". -
                          wypowiedzi Macieja Giertycha na posiedzeniu Rady Konsultacyjnej przy gen.
                          Jaruzelskim, 17 lipca 1989.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka