Gość: - Po prostu zatkało mnie. IP: *.acn.waw.pl 22.10.03, 02:03 Początkowo chciałem pozostawić poprzedni komentarz jako wyraz braku słów na określenie swoich odczuć, ale zmieniłem zdanie. Operetka, paranoja, arogancja, forsa bez skrupułów, cwaniactwo prawne - jak normalni ludzie mają się temu przeciwstawiać? Mam osobistą prośbę, prośbę anonimowego warszawiaka do władz mego miasta - zróbcie coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 05:29 Arogancja naszej wladzy przechodzi wszelkie normy wspolzycia spolecznego. Moge tylko wyglosic dwa apele: DO WARSZAWIAKOW MIESZKANCY WARSZAWY RATUJMY ZABYTKI WARSZAWY NIE DAJMY SPRZEDAC NORBLINA, PAMIETAJCIE NASTEPNY MOZE BYC ZAMEK KROLEWSKI LUB POMNIK MICKIEWICZA. NORBLIN TO PRZECIEZ HISTORIA POLSKIEGO PRZEMYSLU I ZARAZEM JEGO POMNIK. DO wladz WARSZAWY SPRZEDAJCIE PANOWIE MAGNACI WLASNE DOMY STOLKI SAMOCHODY MNIEJ WYDAJCIE NA PODROZE "SLUZBOWE" A NORBLINA ZOSTAWCIE W SPOKJU, BO WASZE DZIECI NIE BEDA WIEDZIALY CO TO SA PLATERY, JAK DRUKOWANO KSIAZKI. Ludzie ratujmy nasze Dziedzictwo Kulturowe !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycek syrenki Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.sympatico.ca 22.10.03, 06:09 Do kogo Wy kochani przedmowcy to pomstowanie i apele wznosicie. Do odretwialego spoleczenstwa? Przeciez to jest zlepek anonimowych Kowalskich walczacych jeden z drugim o jeszcze jedna zlotowke i mozliwosc wywczasow zagramanicom i nowego samochodu zeby pokazac innym na co jego/ja/ich stac. Takie czasy. Cwaniacy niszcza i wdeptuja bez skrupulow setki ludzi ladujacych na bruku bez srodkow do zycia a Wy myslicie ,ze ktos sie zlituje nad murami Norblina. Niestety czas sie przyzwyczaic do prawdziwej twarzy kapitalizmu w ktorym wszystko i wszyscy sa do przehandlowania. Jedyne pytanie za ile. Wystarczy popatrzec na dolaczona fotke zeby sie zorientowac ile forsy syndyk Tadek wycisnie z tego miejsca. Tadek ma juz zaplanowane kupno nowej willi albo bimera 700tki a Wy tu wyjezdzacie z historia. On i tak jest tylko frontem dla cieni ktore prawdziwa forse z tego miejsca wycisna. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Spokojnie 22.10.03, 07:33 Po pierwsze Norblin jest obiektem zabytkowym i nie będzie łatwo coś z nim zrobić (wszyscy wiemy jak jeździ się ulicą Prostą w szczycie i że nie było możliwości jej porzeżenia właśnie z powodu Norblina) Po drugie ciekawi mnie jakie jest przeznaczenie terenów tych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (jeśli palnu nie ma to wina władz miasta). Po trzecie nawet jeśli ktoś go kupi i będzie chciał zrobić coś sensownego tam to chyba dobrze. Popatrzmy na odnowione kamienice wzdłuż Pańskiej (z zachowaniem historycznego układu). Polecam wyjazd do Konstancina gdzie dawne zakłady papiernicze zostały zamienione w całkiem niezły obiekt pod nazwą "Stara Papiernia". Obiekt tętni życiem. Dobrze się stało, że Stołeczna temat poruszyła. Czas najwyższy by teraz monitorować całą sprawę i pilnować by przekrętów (niczym z budynkiem Banku Polskiego na Bielańskiej) nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Spokojnie IP: *.chello.pl 22.10.03, 20:44 Po pierwsze,mieszkańcy Warszawy to zeczywiscie zlepek ludzi z calej Polski.Ale tak wyszło po wojnie.Po drugie na dawnej ulicy Świerczewskiego stał Kosciol "zawalidroga".Przesunieto go i po kłopocie!Na jezdni widac specjalnie zaznaczony obrys gdzie stał(szkoda że ciągle zalewaja asfaltem).Wystarczy tylo chciec a mozna problemy rozwiazywac.Ale z tym chciejstwem?.....................Wiwm,wiem zaraz powiecie że to kosztuje,brak forsy itd.Bzdura!(tu wróc do chciejstwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok To nie chodzi o kapitalizm tylko okapitalizm po polsku IP: *.energis.pl 22.10.03, 08:15 Choćby Tate Gallery Modern w Londynie jest znajduje się w budynku dawnej elektrowni. Mimo kapitalizmu nie rozebrano jej tylko zorganizowano wystawy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Do cycka krótko 22.10.03, 09:48 Gość portalu: cycek syrenki napisał(a): > Do kogo Wy kochani przedmowcy to pomstowanie i apele wznosicie. > Do odretwialego spoleczenstwa? Przeciez to jest zlepek > anonimowych Kowalskich walczacych jeden z drugim o jeszcze jedna > zlotowke i mozliwosc wywczasow zagramanicom i nowego samochodu > zeby pokazac innym na co jego/ja/ich stac. Takie czasy. Cwaniacy > niszcza i wdeptuja bez skrupulow setki ludzi ladujacych na bruku > bez srodkow do zycia a Wy myslicie ,ze ktos sie zlituje nad > murami Norblina. Niestety czas sie przyzwyczaic do prawdziwej > twarzy kapitalizmu w ktorym wszystko i wszyscy sa do > przehandlowania. Jedyne pytanie za ile. Wystarczy popatrzec na > dolaczona fotke zeby sie zorientowac ile forsy syndyk Tadek > wycisnie z tego miejsca. Tadek ma juz zaplanowane kupno nowej > willi albo bimera 700tki a Wy tu wyjezdzacie z historia. On i > tak jest tylko frontem dla cieni ktore prawdziwa forse z tego > miejsca wycisna. Powiem krótko pomijając zupełnie sprawę Norblina, PIERDOLISZ PAROBKU! Nie tylko pierdolisz ale jeszcze histeryzujesz jak dziewczyna spod latarni. Teraz to jest "wilczy kapitalizm" i on niszczy zabytki. W domyśle skończyły się złote czasy dla zabytków. A kiedy, kurwa one według ciebie kmiocie były takie złote?! Za socjalizmu, kiedy rozbierano całe zachowane kamienice, bo tak chciał projekt Pl. Konstytucji na przykład? Czy może potem kiedy te ocalałe nierozebrane domy doprowadzano do ruiny nie wykonując remontów, malując kamienne prześwity zieloną olejną i zasiedlając hołotę z wiochy? Jasne! PGM-y socjalistyczne to byli dopiero miłośnicy zabytków. Ja myślę głupku, że ciebie do tej Kanady to za Bieruta jeszcze na "misję internacjonalistyczną" wysłali a potem o tobie po prostu zapomnieli. Nawet twoi nie chcieli cię pamiętać POPAPRAŃCU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_stela Re: POPIERAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gpw.com.pl 22.10.03, 14:47 Chociaż jestem "przyszywanym" warszawiakiem, to zabytki - w tym okaleczonym przez wojnę mieście - leżą mi równie głeboko na sercu - jak "rodowitym" (a może to niektórym "rodowitym" - jak widać - są one obojętne?). O "Norblinie" uczyłem się na lekcjach historii i języka polskiego. Wpisał się nie tylko w dzieje Warszawy, ale całego kraju. Ratujmy nasze dziedzictwo kulturalne, w tym zabytki przemysłowe. Przykładem niech będzie Gazownia Warszawska na ul. Kasprzaka - biura, muzeum (w którego salach był ostatnio podpisywany m.in. kontrakt handlowy dla Iraku). Zabudowania garbarni na ul. Okopowej poszły swego czasu pod kilof i fundamenty biurowca i marketu "Klif". I co? Mamy nie pasujący do otoczenia byle jaki kompleks budynków mający problemy z najemcami! Ratujmy "Norblina" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż 22.10.03, 09:26 Jasne... Sprzedadzą, rozpierdolą, zbuduja biurowiec i tyle będzie z Norblina. Witamy w Warszawie. Powiśle, teraz to. Przykład papierni w Konstancinie, oczywiście, nie jest zaraźliwy, wszytsko to pójdzie w diabły. A potem się dziwimy, że miasto nie ma ducha, że nie ma klimatu. Sami ten klimat w drobne chujki rozwalamy rękoma naszych włodarzy, których sobie sami wybralismy. No po prostu super. Przestanę czytać Stołeczną, bo mi ciśnienie skacze a uratowac się tego miasta i tak nie da. Autodestrukcja: odliczanie włączone. __________________________ Roody102 RATUJPALME@agora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.itpp.pl 22.10.03, 11:05 A czy ty przypadkiem parę godzin wcześniej nie gardłowałeś za rozbiorem palmy, bo jakoby wielkim obiciążeniem finansowym dla miasta jest? A tutaj, prosze, ma się sprzedać Norblina, żeby długi (przecie nie fikcyjne, tylko to czyjeś pieniądze są) pokryć, to święte oburzenie w myśl zasady "niech wierzyciel bez pieniędzy zostanie, a ja sobie oczy murem na Prostej nacieszę". Skąd ten dualizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.itpp.pl 22.10.03, 11:07 Ooops... Roody102, ukrzywdzilem cie okrutnie, kajam sie i w proch padam. Po prostu w tym zalewie postow o palmie zlales mi sie w jedno z twoimi adwersarzami, i cos mi sie pokałapućkało. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż 22.10.03, 13:46 Nic sie nie stalo :))) __________________________ Roody102 RATUJPALME@agora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 22.10.03, 09:29 To jest smieszne. W budynkach zakladow od lat rzadzi Muzeum Techniki. Ma na to papiery. I nagle ni z gruchy ni z pietruchy bez prawie zadnych podstaw prawnych teren zostaje przekazany komus innemu, kto tak naprawde NIE ISTNIEJE! O co tu chodzi? Zycze panu Jasiukowi zwyciestwa w batalii z glupimi urzednikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.itc.pw.edu.pl 22.10.03, 10:10 Witam serdecznie, jak się Pan pyndzel cośkolwiek był uniósł i Roody takoż to postanowiłem dołączyć. Proszę Państwa przecież jakieś 5-7 lat temu była sprawa Norblina i ul. Prostej, jak wynikało z przedstawionej dokumentacji (była prezentowana publicznie) można było i można nadal pogodzić 3 rzeczy: poszerzenie Prostej, zachowanie i odnowienie zabytku oraz szersze udostępnienie terenu. Od Prostej znajdują sie stosunkowo mało wartościowe magazyny nie stanowiące dużego "skarbu kultury" a całość jakby zaaranżować tak jak papiernię nie byłoby chyba źle. No i jeszcze kwestia eksponatów - trzeba się zastanowić czy na pewno nie można przenieść muzeum np. w rejony zajezdni tramwajowo autobusowej na Woronicza - pasowałoby a w centrum mogłoby być żywiej. Ot taka myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 22.10.03, 12:37 > na pewno nie można przenieść muzeum np. w rejony zajezdni > tramwajowo autobusowej na Woronicza - pasowałoby a w centrum > mogłoby być żywiej. Ot taka myśl. Moze wskazesz budynek? Na stacje transformatorowo-rozdzielcza za zajezdniami? Tam nie ma budynkow na takie eksponaty..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pragmartysta warunki "offsetowe" IP: 193.42.138.* 22.10.03, 10:25 Czy tu chodzi o budynki czy obecnosc teatru i muzeow? Niech miasto pozwoli nowemu wlascicielowi tego miejsca cos wybudowac, pod warunkiem ze wlaczy w te plany rowniez nowe siedziby dla teatru i muzeow. W takim punkcie centralnym miasta i tak bedzie sie im to oplacalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman7 Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: 217.153.60.* 22.10.03, 10:29 To co przeczytałem to jest jakiś koszmar chyba. Byłem ostatnio na wycieczce z okazji Dni Dziedzictwa i klimat jaki tam w tej fabryczce panował to coś co jest nie do odtworzenia. To takie miejsce magiczne które doskonale oddaje atmosferę dawnych manufaktur i na całym świecie takie miejsca się zachowuje i nie wyobrażam sobie likwidację choćby cząstki tej wspaniałej pamiątki o czasach które mineły, a których tak potrzebujemy aby nie stać się chińczykami niszczącymi własną przeszłość dle bylejakościowego, tandetnego bytu. Wara od Norblina hunowie XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek To smutne, ale... 22.10.03, 11:14 Gość portalu: freeman7 napisał(a): > Wara od Norblina hunowie XXI > wieku. To smutne co się dzieje, ale winy akurat w działaniach syndyka upatrywać nie można! Syndyk ma OBOWIĄZEK zabezpieczyć i spełnić w maksymalnym stopniu roszczenia wierzycieli. Prawo wierzyciela do odebrania długu JEST ŚWIĘTE! Winy nie można także upatrywać w tym, że zakłady upadły. Nie one pierwsze nie ostatnie. Miały długi ale mają też majątek... tego nie da się obejść. Jeśli już chcemy do kogoś apelować to nie do syndyka a ewentualnie do wierzycieli by zrezygnowali z roszczeń. Sam słyszysz jak to brzmi, prawda? Absurdalnie to brzmi... W tej sprawie największym nieudacznikiem było Muzeum Techniki. Uwierzyło Panu Prezydentowi Gienierałowi ze stanu wojennego w jakieś jego świstki. On nie miał prawa dysponować wtedy majątkiem. Można było błąd ten próbować naprawić jeszcze raz w 1990 r. Gdzie wtedy było Muzeum?! Co zrobiło?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: To smutne, ale... IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 22.10.03, 12:48 Muzeum Techniki w 1990 roku ADMINISTROWALO tymi budynkami, wiec, to nie takie proste..... Poza tym samo przekazanie zakladow nieistniejacej od 2 lat firmie tez jest ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
perski_dziadzio Apel do władz miasta: wyprostować ul.Prostą !!! 22.10.03, 11:10 Skoro "Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż", to apeluję do władz miasta, by nie przegapiły okazji i kupiły pasek terenu zakładów wzdłuż ul.Prostej, aby wreszcie móc poszerzyć i WYPROSTOWAĆ ulicę (prostą tylko z nazwy). Na razie. Pa. Wasz Dziarski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klz1@wp.pl Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.acn.waw.pl 22.10.03, 11:10 Może wreszcie zniknie ta obrzydliwa rudera i zawalidroga.Kto ma w tym interes, by się upierać w utrzymywaniu tej ohydy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadzior Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: 62.233.239.* 22.10.03, 12:07 Wiesz co gościu, ochyda to ty jesteś. A jak ci się zabytki nie podobają to wypad do Nowego Jorku - tam jest wszystko takie pikne i nowoczesne. Widać gołym, że z ciebie taki Warszawiak, jak z koziej rzyci trąba. Co tu się potem dziwić, że stara Warszawa ginie, skoro takie typki przywiezione w teczce jak ty rządzą Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: 194.9.223.* 22.10.03, 16:39 Stary Ty chyba dawno tam nie byłeś - przecież to wygląda jak stary, brudny, zrujnowany magazyn. Ile osób zwiedza to muzeum. Sądzę, że można tam zastać głównie dyrektora i sprzątaczkę. Jest w Warszawie wiele zabytkowych budynków - to pewne, ale nie mówcie, że wszystko, co ma więcej niż 50 lat jest atrakcyjnym zabytkiem. Jeśliby miasto miało pieniądze i pomysł co robić z tymi zabytkami i ZABYTKAMI, to super. Tyle, że nie ma ani pieniędzy ani pomysłu. Sorry taki kraj i miasto. Jeśli nie można uratować wszystkiego, to trzeba się skupić na najcenniejszych obiektach, a do nich fabryka/muzeum nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xDemon SKANDAL!! IP: *.acn.waw.pl 22.10.03, 11:33 I hańba dla tego miasta!!! Płakać się chce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gisborne Nareszcie!!! Może wreszcie znikną te baraki!!! IP: *.user.nortelnetworks.com 22.10.03, 14:51 Może wreszcie zniknie ten straszak w centrum Warszawy. Na ch... komu to coś, co wygląda jak obóz koncentracyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Nareszcie!!! Może wreszcie znikną te baraki!! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 22.10.03, 14:59 Nie podoba sie? Nie jezdzij tam, nie patrz, nie stresuj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUZON Re: Nareszcie!!! Może wreszcie znikną te baraki!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.10.03, 16:36 Jestem za. Tak naprawdę tam nic się nie dzieje, no nie powstają i rosną długi. Wreszcie ul.PROSTA będzie prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toronto RATUJCIE NORBLINA! IP: 66.193.24.* 22.10.03, 20:48 pieprzona prosta moze ominac norblina po luku z lewej patrzac w strone zasranej woli, tak jak marszalkowska omija ogrod saski-patrzac w strone pl bankowego. A FABRYKA I MUZEUM MUSZA ZOSTAC BO SA JEDYNYM MUZEUM PRZEMYSLU W TYM MIESCIE. jak juz ktos napisal powyzej: hunowie 21 wieku, lapska precz od norblina. zarzadzac tym dobrze- imprezy planowac, wystawy, zloty samochodow, motocykli, wynalazcow - a pieniadze zawsze jakies sie zarobi na utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: RATUJCIE NORBLINA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 22:00 A czego wy ludzie sie spodziewacie po Kaczynskim i jego swicie? Rozpierdalaja wszystko, co moga. Kaczynski ma w planie Prezydenta Polski i sra na Waraszawe. Jego ekipa o tym wie, i tez traktuje wszystko przejsciowo. Cos o tym wiem, bo pracuje w strukturach samorzadowych. Jedyna polityka tych ludzi, to zwalniac za byle co i wsadzac swoich. Ewentualne koszty ponosic beda przyszle wladze Warszawy. Pamietacie, jak Kaczynski gromil poprzednie wladze za kredyty? A co sam teraz robi? Przekroczyl nawet tamte pozyczki. Zaklamanie i zlodziejstwo. Pracuje w samorzadzie, jeszcze sie odezwe. I nie naleze do zadnej gownianej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostromo Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 22:19 to jest historia ciekawsza niz afera Lwa Rywina. Po pierwsze gdyby NOTBLIN był pewny że ta działka jest jego to by nigdy nie upadł, to jest raz. po drugie skąd sie wzieły długi w wysokosci 30 mln zł, jak było niecałe 21 mln zł, z tego połowa to budżet państwa. po trzecie jak to sie stało, że syndykt to teraz załatwił a jak był w Radzie Nadzorczej Norblina to nie potrafił tego załatwic. po czwarte, z tego co pamiętam NORBLIN w zamian za grunty przy ul. Żelaznej otrzymał tereny przy ul. Palisadowej tzw. Placówkę, za 2 ha otrzymał prawie 11 ha, bez kosztów odszkodowawczych bez niczego. po piate w uchwale Rady Ministrów z 1977 lub 1978, były opisane warunki otrzymania tego terenu. po szóste prawdopodobnie upadek NORBLINA był podyktowany własnie próbą przejecia terenu przy ul. Zelaznej, przez UNIVERSAL z pominieciem własnie NORBLINA, nie ma NORBLINA nie ma problemu, nadwyżkę przejmie UNIVERSAL (lub ci co sa jego najwiekszymi udzialowcami czyl Przewieczerski i spólka) po siódme nie wiem czy to ministerstwo jest własnie spadkobierca prawnym Ministerstwa Przemysłu i Hutnictwa, które byc może mogłoby w tej sprawie cos zrobic. po ósme upadłość ogłosił sad na wniosek firmy, która kupiła dług w wysokosci 20000 zł, a to co później działo sie na sali sądowej to juz inny kabaret, sprawe prowadził znany sędzia w tych aferach sadowych niejaki CZAJKA po dziewiate syndyk wyznaczony przez pana sedziego doprowadził do całkowietego upadku NORBLINA poprzezewastacje jego urzadzeń produkcyjnych, czym w sposób ewidentny zraził potencjalnych nabywców z tej branzy, ponadt w sposób bezprawny sprzedał to czego sprzedac mu nie było wolno, bazy danych dotyczace klientów NORBLINA, dokumentację technologiczna, opracowania ekonomiczne w tym stworzone modele ekonomiczne kosztów produkcji z surowców w postaci złomów (jedyne w polsce) itd. pytanie na sam koniec, teren przy ul. Żelaznej wycenniam na około 15-20 mln USD, dług NORBLINA na 4 mln USD, kto weźmie resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
klarak Re: Zabytkowe zakłady Norblina na sprzedaż 28.10.03, 13:26 Ciekawe, co sie stalo z wszystkimi krytykantami po przeczytaniu tego postu? Czyzby zatkalo ich z wrazenia? Pytanie do nostromo - gdzie mozna znalezc te wszystkie informacje, ktore przywolujesz? bardzo mnie ten temat interesuje, bylabym wdzieczna za podpowiedz. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPIERACZ Zakłady Norblina pod spychacz IP: *.aster.pl / 10.70.3.* 28.10.03, 16:19 POPIERAM Odpowiedz Link Zgłoś