Dodaj do ulubionych

Rozwórka koszli - mam wątpliwości

27.11.06, 19:05
Dwa tygodnie temu byliśmy u ortopedy, który zalecił zakładanie mojemu synkowi
rozwórki koszli. Mam jednak wrażenie, że rozwórka, którą dostaliśmy nie
pasuje mojemu synkowi. Leżąc w niej na brzuszku, jedna nózka jest prawidłowo
odwiedziona, natomiast druga (ta, z którą jest większy problem), nie jest
prawidłowo odwiedziona. wogóle cały ten aparat, gdy Ignaś śpi przesuwa się w
lewo i mój synuś jest w niej taki troszkę wykrzywiony. Ten aparat jest
uzywany, wyrobiony, bardzo prymitywnie zrobiony. Zastanawam się czy nie
zakupić nowego aparatu, który będzie Ignasiowi pasował. Nie wiem jednak, czy
rozwórki mają jakieś specjalne rozmiary, gdzie ją kupić i czym kierować się
przy zakupie, zeby historia się nie powtórzyła.
Obserwuj wątek
    • exylia Re: Rozwórka koszli - mam wątpliwości 28.11.06, 10:07
      Witaj Nati.

Rozwórki mają swoje rozmiary (najmniejszy to chyba "0", później "1", "2"...).
      Rozmiar zawsze dobiera lekarz ortopeda indywidualnie do dziecka. To on powinien
      ją też dopasować (rozwórka jest plastyczna) do dziecka.

Na Twoim miejscu udałabym się do lekarza i poprosiła, o sprawdzenie czy
      rozwórka jest dobrze dopasowana. Poza tym to lekarz powinien Cię dokładnie
      poinstruować, jak zakładać rozwórkę. Dobrze założona i dopasowana rozwórka
      będzie utrzymywać nóżki w prawidłowym odwiedzeniu. I wcale nie musi być nowa.

Pozdrawiam.
      • joasia33 Re: Rozwórka koszli - mam wątpliwości 28.11.06, 23:57
        Dokładnie tak. Chyba źle ją zakładasz, bo nie powinna zmieniać położenia i nóżki
        powinny być cały czas równo odwiedzione. Gdy nasz ortopeda zalecił rozwórkę,
        powiedział, gdzie ją nabyć i w jakim rozmiarze, po czym kazał wrócić do siebie,
        aby poinstruować nas w kwestii zakładania.
        Nati, do którego ortopedy chodzisz? My do Szybińskiego i on na pewno instruuje,
        pokazuje itd. Mieliśmy rozmiar 23 cm chyba i na każdej kontroli ortopeda
        sprawdzał, czy nie trzeba wymodelować rozwórkę nieco inaczej.
        Pozdrawiam
        Asia
        • nati_28 Re: Rozwórka koszli - mam wątpliwości 29.11.06, 11:46
          Ja do Michajłowa. Dobry lekarz, lecz wiecznie zabiegany. Jak byłam na ostatniej
          wizycie, był straszny tłok, wszystko działo się bardzo zybko. Przyłożył rzwórkę
          i stwierdził, ze rozmiar pasuje. Dopiero w domu, gdy założyłam ją na dobre,
          położyłam mego skarbeczka spać, zobaczyłam jak w nocy przesunęła się. Ta
          problemowa nóżka tak uciska, że rozwórka jakby nie działa na nią tak do końca
          tak jak powinna.
          • joasia33 Hm:-) 29.11.06, 22:29
            No tak, tam u nich zawsze jest tłok. (Zakładam, że chodzicie prywatnie na
            Młodych Techników.) Wiesz co, myślę, że przecież możesz iść nawet do
            Szybińskiego, jeśli chodzi tylko o kwestię zakładania szyny. My tak kiedyś
            byliśmy z kolei u Michajłowa, gdy Szybiński wybył na urlopsmile. Acha, no i
            wprawdzie nie wiem, jak jest teraz, bo nie byliśmy tam od ponad roku, ale wtedy
            było tak, że w czwartki zawsze były dzikie tłumy, a w poniedziałki z nieznanych
            powodów nie. Spróbuj jutro zadzwonić tam, a nuż Cię zarejestrują - zakładam, że
            nadal pon. i czw. należą do Szybińskiego.
            A jeśli chodzi o rozwórkę, to może szelki są źle wyregulowane? Pamiętam, że obaj
            ortopedzi bardzo podkreślali, żeby nóżki były równo odwiedzione tak, by kolanka
            był na wysokości bioder mniej więcej. Sama nie wiem, e, najlepiej idź tam jutro
            lub zaraz po niedzieli, bo szkoda czasu.
            Ech, swoją drogą, jak dobrze, że człowiek tak szybko zapomina, jakie to było
            uciążliwesmile
            Pozdrawiamsmile
            Asia
            • nati_28 Re: Hm:-) 30.11.06, 10:48
              Dzięki za rady. Masz rację. Po niedzieli odjadę tam. Powiem ci, że nie jest to
              aż tak bardzo uciążliwe jak myślałam, że będzie. Najważniejsze żeby były efekty.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka