Dodaj do ulubionych

proszę o opinię

21.04.08, 21:19
Kochane mamy, mam ogromną prośbę. Proszę o opinię Pana dr Sionka. Będę
wdzięczna za szybką odpowiedź. Drugie pytanie,czy szyna koszli jest bezpieczna
dla dziecka?Słyszałam,że powoduje koślawość kolan, a co z kręgosłupem?Czy
nieodpowiednie stosowanie tej ortezy może spowodować podwichnięcie przy
dysplazji II c i dlaczego niektórzy lekarze unikają stosowania tego aparatu
jak diabła?czekam na waszą wiedzę i doświadczenie
Obserwuj wątek
    • exylia Re: proszę o opinię 21.04.08, 21:49
      Dr Sionka niestety nie znam.

Co do koszli, to szlag mnie trafia, jak na niej psy wieszają. Prawidłowo dobrana
      i założona koszla, będąca pod kontrolą lekarza nie rzadziej niż co 3-4 tygodnie
      nie powoduje żadnych powikłań. Koszla nie może spowodować podwichnięcia - ona je
      leczy. Koślawość kolan???? Bzdura totalna. Sporo dzieci ma koślawość kolan.
      Wśród nich znajdują się i takie, które leczone były koszlą, szelkami, frejką
      ...itp, itd., jak i dzieci, które na oczy tych ortez nie widziały. Koślawość
      kolan jest z reguły fizjologiczna i do 4 roku życia powinna ustąpić, jeżeli nie
      - to wtedy stosuje się leczenie. Przykład z autopsji - moja córka leczona
      frejką, koszlą gipsami ma super prościutkie, zgrabniutkie nóżki. Jej rówieśnik -
      nie miał dysplazji, dziecko zadbane, kilka kontroli bioderkowych u
      ortopedy,pilnowane przez rodziców (nie siadał między stopami) - i piękna koślawość.

Do koślawości może przyczynić się także nieprawidłowe siadanie - czyli pupa
      między stopami - żadna orteza nie ustawia tak kolan. Każda orteza ma swoje plusy
      i minusy. Zasadniczo lekarze z Poznania nie uznają koszli (taka szkoła), a
      Warszawa i Łódź ją kochają. Nasz lekarz leczy frejką i koszlą, na moje pytanie o
      martwicę (bo tę też ponoć koszla powoduje), uśmiechnął się tylko i wszystko
      dokładnie wyjaśnił - dziecko leczone prawidłowo i kontrolowane na bieżąco nie
      powinno mieć żadnych powikłań, a gdyby takie się pojawiły, to od tego jest
      lekarz, żeby te zaczął leczyć.

Powikłania mogą powodować leki i szczepienia. Czy też zawsze tak głęboko
      analizujesz i zastanawiasz się nad podaniem leku dziecku? Lek ma zadanie leczyć,
      ale powikłania też może wywołać. Szczepienia podobnież, mają chronić, a
      powikłania i tak się zdarzają.

A i jeszcze na koniec. Przy dysplazji IIc istnieje zagrożenia przemieszczenie
      głowy kości udowej (podwichnięcia) i dlatego powinno się stosować w miarę
      stabilną ortezę, aby temu zapobiec. Moim zdaniem taka właśnie jest koszla.

Napisałam, co wiedziałamwink
      • puszka1000 Re: proszę o opinię 21.04.08, 22:18
        dziękuję, ja się zamartwiam bo moja Mała ciągle prostuje nóżki z taką siłą.
        Jestem strasznie zła na moją ortopedę, nie dość,że fatalnie się obchodzi z
        rodzicami, to mam poważne zastrzeżenia co do jej metod leczenia. Umówiłam się z
        kolejnym Ortopedą(zresztą polecanym na tym forum)i pech chciał,że się w klinice
        aparatura USG zepsuła i odwołano wszystkie wizyty. Mam pytanie, czy badanie USG
        wykonane przez jednego lekarza może zostać zakwestionowane przez innego, który
        zapoznał się ze zdjęciami badania wykonywanego przez poprzednika. Ponieważ tylko
        jedna osoba robiła nam USG i zdiagnozowała dysplazję II c, zastanawiam się czy
        kolejne badanie USG może całkowicie wykluczyć tę diagnozę>moja mała już miesiąc
        w tej koszli więc pewnie poprawa jakaś nastąpiła zatem obraz będzie już
        inny-chyba sama sobie na to pytanie odpowiadamsmilemoże jeszcze Exylio coś
        poradzisz swoją mądrą głową
        • exylia Re: proszę o opinię 21.04.08, 22:25
          Mam pytanie, czy badanie USG
          > wykonane przez jednego lekarza może zostać zakwestionowane przez innego, który
          > zapoznał się ze zdjęciami badania wykonywanego przez poprzednika.

Tak, bo na zdjęciu nie zawsze wszystko widać. Zatem najlepiej jest, gdy inny
          lekarz też wykonuje USG osobiście, bo wtedy obejrzy sobie bioderko ze wszystkich
          stron, a nie tylko z jednej ze zdjęcia.

Jest bardzo duża szansa na to, że kolejne badanie USG nie wykaże dysplazji IIc,
          tylko niższą, bo po miesiącu noszenia ortezy już powinno widać poprawę.

• puszka1000 Re: proszę o opinię 21.04.08, 22:36
            Dziękuję Ci Exylio, naprawdę jesteś wspaniasmile:0)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka