Dodaj do ulubionych

Cud w Hryniewiczach

05.06.12, 16:14
Czy na gipsowej figurze Matki Boskiej w Hryniewiczach pojawiły się krwawe łzy? Mieszkańcy wsi wierzą, że to cud. - Matka Boża zapłakała, bo tak mało ludzi przychodziło na nabożeństwa majowe - nie ma wątpliwości Eugenia Rynkowska, która jako jedna z pierwszych odkryła łzy

Więcej... bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,11870916,Cud_w_Hryniewiczach__Matka_Boska_zaplakala_krwawymi.html#ixzz1wvbY1srX

Strasznie jestem ciekawa, nigdy czegos takiego nie widziałam. Co tym razem?
Obserwuj wątek
    • stedo Re: Cud w Hryniewiczach 05.06.12, 18:20
      W TVP jest taki serial Blondynka/ polecam, dobry. Teraz chyba tylko na TVP Polonia dają/. W jednym z odcinków do tytułowej bohaterki- wiejskiego weterynarza, przyjechała koleżanka, konserwator zabytków. W miejscowym kościele zauważyła stary obraz wymagający renowacji. Zaofiarowała się że charytatywnie go odrestauruje. Proboszcz z radością przystał, bo właśnie zbliżała się jakaś uroczystość, którą miał zaszczycić sam biskup. Czasu było mało i pani konserwator nie zdążyła położyć zabezpieczającego werniksu po nałożeniu nowych farb. Biskup oczywiście obficie poświęcił odnowiony obraz, co zaowocowało tym, że Matce Boskiej twarz spłynęła czarnymi łzami ze świeżo pomalowanych oczu. No i oczywiście cud był.
      • iryska2604 Re: Cud w Hryniewiczach 05.06.12, 20:09
        Oglądałam. Ciekawa jestem mechanizmów takich zjawisk , bo zdarzało sie że jakas plama oleju czy innej substancji na szybie nabierała w oczach tłumu znamion cudu. Ja np. mam dosc bogata wyobraźnię, poza tym uczyłam sie troche malarstwa i czasem widzę kształty i kontury tam gdzie moze inni by tego nie dostrzegli. Ale żeby zaraz cud! Ciekawe co ta kobieta zobaczyła...
        • anoagata Re: Cud w Hryniewiczach 08.06.12, 08:43
          Dziś w TVN-ie była o tym mowa.Będą prowadzone badania i gdyby to uznać za cud to potrwa to co najmniej 5 lat ale ludzie jak to ludzie,będą miejsce odwiedzać,będą wierzyć już..
          • jaga_22 Re: Cud w Hryniewiczach 08.06.12, 10:21
            Jakieś dziwne te łzy jak rozmazana farba.wink
            • m4-6 Re: Cud w Hryniewiczach 08.06.12, 12:31
              Są rzeczy na tym świecie niewytłumaczalne, dlatego powstrzymam się...usłyszałam dzisiaj, że takie objawienia ukazują się prostaczkom...coś w tym jest, ich wiara jest głęboka.
        • stedo Re: Cud w Hryniewiczach 08.06.12, 13:25
          W połowie lat 50tych w W-wie też objawił się cudwink. Na wieży kościoła przy obecnej Al. Solidarności niedaleko al. JPII w księżycowe wieczory błyszczała niektórym postać Matki Boskiej. Pół Warszawy tam się zbierało by obserwować. Mnie też rodzice zaprowadzili. Jakoś nic nie widziałamwink Potem uczeni w piśmie dywagowali, że to promienie księżycowe oświetlały nierówno spatynowaną blachę miedzianą jaką pokryta była wieża i tym o bogatej wyobrażni te kształty układały się w postać Matki Boskiej.
          • iryska2604 Re: Cud w Hryniewiczach 10.06.12, 22:37
            Nie zapomnę jak ludzie walili tłumnie do Olesnicy na te działki, gdzie był cud i ponoć sa jakieś uzdrowienia. Koleżanka z pracy mówi że jedzie z mamą bo ona tak zawsze choruje. I jeszcze jedzie jej siostra. Pytam czemu siostra tez bo chyba całkiem zdrowa a ona w tajemnicy mówi :- wiesz,ona ma takie mizerne rzadkie włosy...Z wrażenia zaniemówiłam. Modlić sie o porost włosów to chyba troszke pocieszne, nie?
            • jaga_22 Jeszcze jeden cud. 11.06.12, 10:30
              Sensację wzbudził wizerunek, jaki pojawił się na pniu drzewa w centrum Międzyrzecza. Czy to Matka Boska, czy tylko umiejętnie wykonane graffiti? Wierni gromadzą się przed lipą. Kuria nie chce komentować tego zjawiska.

https://4.s.dziennik.pl/pliki/3627000/3627411-p6079201.jpg
              • polnaro Re: Cud, czy zadziwiające zjawisko? 11.06.12, 12:37
                Wizerunek na tej lipie jest artystycznie bez zarzutu.
                Chyba mamy specjalistów, którzy potrafią odróżnić naturalne wybarwienie słoi drzewa od farby?
                Kto widział chustę św. Weroniki i ekspertyzy naukowe z jej badania, ostrożnie komentuje różne niewytłumaczalne zjawiska. Inna sprawa, że ludzie lubią 'cuda', to wielu daje siłę do życia i nadzieję, a że ich mało, to sobie rozmnażają smile.
                • anoagata Re: Cud, 11.06.12, 21:35
                  Ja osobiście w cuda wierzę,ale taki cud ziemski,naoczny i natychmiast udowodniony.
                  Np.jeżeli jutro wygramy z Rosją,to może być cud.
                  • m4-6 Re: Cud, 11.06.12, 21:57
                    No to byłby cud, ale po meczu to już tak cudnie by nie było, ichni kibice w szał wpadliby...
                    • anoagata Re: Cud, 11.06.12, 22:21
                      Ichne tak czy siak to w wpadną..byłby cud,gdyby było koko koko i spoko.
                      • jaga_22 Re: Cud, 11.06.12, 22:27
                        AnoagaTKO,A tY NIE WIESZ CO MÓWIĄ O NASZYM KO KO aNGLICY?
                        O matko,ale mi się kliknęło.wink

Angielski tabloid przeanalizował utwór zespołu Jarzębina. Według gazety "Daily Star" hymn polskiej reprezentacji "Koko Euro Spoko" zachęca młodzież do... zażywania narkotyków.

"Let's all go koko loco" - brzmi tytuł artykułu w "Daily Star". Angielskich dziennikarzy gazety zaniepokoił tytuł i zarazem refren piosenki: koko koko. Według nich, "koko" to w polskim slangu młodzieżowym synonim kokainy, a sama piosenka zespołu Jarzębina zachęca do jej zażywania.
                        • anoagata Re: Cud, 11.06.12, 22:46
                          Co za Naród!!! Ichny Premier zapomniał wczoraj zabrać swojej córki z restauracji gdzie byli na wspólnym obiedzie.
                          A dziś oglądałam Anglika w strefie kibica,gdzie czekał na darmowy obiad i dwa piwa.
                          • jaga_22 Re: Cud, 12.06.12, 11:02
                            Jak to mówią? swojego i pod nosem nie widzą... a naszym dogryzają.wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka