Dodaj do ulubionych

Absurdy służby zdrowia

18.11.12, 17:12
TOK FM ciągle tropi szpitalne absurdy. - Pacjent dostaje jeden zastrzyk, ale w szpitalu spędza trzy dni - takie sygnały dostajemy od państwa. Przetrzymywanie pacjentów na oddziałach to, jak się okazuje, dość powszechne zjawisko... Oczywiście nielegalne. Reporter TOK FM sprawdza wszystkie sygnały od słuchaczy i internautów.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12858214,Najdrozszy_hotel_to_szpital__Pacjent_nie_musi__ale.html
Szczera prawda.Sama leżałam ,jak pojechałam robić kolonoskopię. Nie uwazam ze było to konieczne ale skoro lekarz tak zalecił to sie nie będę kłócić. Dziwne jest stanowisko NFZ bo to jest nagminne zjawisko a oni udają ze tego nie widzą.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Absurdy służby zdrowia 18.11.12, 17:34
      Myślę, ze nie będzie wielką przesadą, jeśli się powie, ze organizacja polskiej służby zdrowia w większosci składa się z absurdów.
      Niestety.
      • alfredka1 Re: Absurdy służby zdrowia 18.11.12, 17:43

Sądzę, żę chodzi tutaj o tak zwane obłożenie łóżek i w związku z tym większy budżet na przyszły rok.
        Jeden zastrzyk, trochę "jadła" to niewielki koszt, a w ciągu roku nazbiera się ..
        http://i48.tinypic.com/dwqped.jpg
        • aga-kosa Re: Absurdy służby zdrowia 18.11.12, 18:25
          Podczas czytania artykułu zadzwoniła przyjaciółka z Dolnego Śląska. Miała w czwartek iść do lekarza i potem do szpitala na operację.
          Do lekarza dostała się ale prywatnie za 200 zł. Na operację w tym roku nie ma co liczyć bo szpital nie ma już pieniędzy. Dostała jakieś tabletki i pomimo tego, że jest osobą ogromnie wierzącą ze smutkiem stwierdziła, że z leczeniem swojej mamy za komuny nie miała takich kłopotów. Musi czekać.
          Zapytałam czy od prywatnych lekarzy bierze rachunki za zapłaconą poradę , powiedziała mi, że jeśli by chciała rachunek więcej by się do lekarza nawet prywatnie nie dostała.
          Prawdą jest, że lekarze na oddziale są najwyżej do godziny dziesiątej potem tylko dyżurny i dwie pielęgniarki.
          No cóż, zostało nam jedynie psioczyć. aga
          • iryska2604 Re: Absurdy służby zdrowia 18.11.12, 20:05
            Na to jest tylko jedna rada , nie kazdy z tego korzysta.Teraz nie ma rejonizacji i trzeba obdzwonić parę szpitali. Niekoniecznie na Dolnym Sląsku. Jeśli ma skierowanie a będą mieli miejsce to przyjmą. Niech np. spróbuje w Lubinie. Moja siostra spod Jeleniej Góry była w klinice w Gliwicach.Bez podpłacania.
            Nie ma innej rady, poprostu trzeba w ten sposób próbować. Ja też jak mam jakies skierowanie to najpierw wyszukuję w internecie ,dzwonię i w ten sposób np. rezonans robiłam w Poznaniu na Cegielskiego. Nie prywatnie, na NFZ.
          • polnaro Re: Absurdy służby zdrowia 18.11.12, 20:06
            Muszę pozostawać ze służbą zdrowia w stałym kontakcie.
            Uwierzcie, że nie mam siły na żaden komentarz.
            Każdy lekarz zachowuje się jak boży pomazaniec , ale żadne modlitwy nie przydadzą się, bo mimo oczywistej potrzeby i tak zadecyduje wg. jakichś 'wytycznych' szefa.
            • amityr Re: Absurdy służby zdrowia 18.11.12, 20:53
              Co ta Solidarność narobiła?
    • voxave Re: Absurdy służby zdrowia 19.11.12, 07:40
      Szpitalowi za jeden dzień NFZ nie zapłaci.Musi być co najmniej 3 dni.
      Proza zycia.
      • pia.ed Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 01:30
        A dlaczego nie robi się badan ambulatoryjnie, bez kładzenia pacjenta do lozka?
        Chyba ze tych łózek jest nadmiar i stoją puste ...
        a szpital chce zarobić pieniądze na obłożeniu.
        • dorota-s2 Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 06:23
          są tzw kliniki jednego dnia.Rano zaczyna się badania,do południa są wyniki.Często kolejki do ambulatoryjnego sprzętu sa ogromne a te same urządzenia w szpitalu maja luzy,powodów może być wiele
          • iryska2604 Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 19:42
            Mamy od jakiegos czasu skomputeryzowaną przychodnię. Robiłam ostatnio wynik z moczu i pytam kiedy będzie - młody człowiek siedzący z drugiej strony odpowiada:- wyniki będą przesłane do p.doktor. Mówię mu że potrzebuję wynik do specjalisty - owszem, dostane wydruk jak zapłacę 4 zł.
            Zrobiłam wielkie oczy. Okazuje się ze pani doktor na skierowaniu nie napisała ze będę potrzebowała wydruk. Każdy sposób na zarobienie pieniędzy jest dobry,nie?
            • alfredka1 Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 20:40

28 listopada mam bardzo ważna wizytę u oonkologa, czekałam 5 miesięcy.
              Wszystkie badania zrobiłam już prywatnie /oczywiście w laboratorium klinicznym/ bo przecież 28. dostałabym takie skierowania , poszlabym do rejestracji onk i znów na 5 kolejnych badań czekałabym .... a czekała. Kilka badań zrobiłam w Spóldzielni Med.Emertytury nie wystarcza ale na szczęście córka dodaje. -Szczęście, że ona wie, jakie badania mam mieć zrobione.
              Do kardiologa też muszę iść prywatnie /200 zł. bo w rodzinnej kolejka na kilka miesięcy..
              Właśnie mija 5 lat od operacji i mam nadzieję, że już nie będę musiała łykać tej chemii w pigułce.-
              Uprzejmie proszę o trzymanie kciuków i słanie dobrych myśli w kierunku północnym.
              http://i48.tinypic.com/dwqped.jpg
              • aga-kosa Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 21:16
                Trzymam Alfredko, trzymam i nie myśl nawet, że jest jakaś inna opcja poza ty, że jest dobrze!. kiss) aga
                • ewa9717 Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 21:30
                  Też potrzymam wink
                  • iryska2604 Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 22:25
                    A pewnie że będziemy trzymać z całych sił !!!http://s4.rimg.info/97875f6ff586753925618fb93eeeeb4f.gif
                    • amityr Re: Absurdy służby zdrowia 21.11.12, 23:26
                      I co tu dodać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka