amityr 28.12.12, 22:09 Czy człowiek nabiera rozumu z wiekiem? Podobnież tak. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iryska2604 Re: Rozum z wiekiem 28.12.12, 22:50 A kysz! Co tu trumną straszycie... Choć to ci sie udało z tym wiekiem. Odpowiedz Link
zajbel Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 09:07 W czasach zamierzchłych to była prawda. Starsi mieli zgromadzone doświadczenia życiowe i mogli znaleźć wyjście z każdej sytuacji która dla młodych była nowością. Teraz nasza wiedza jest nieprzydatna dla młodych, bo cóż im możemy przekazać z mądrości życiowych? Jedynie to że wszystko już było i że historia kołem sie toczy. Bo ani sposoby zdobywania żywności, sposoby budowania, sposoby komunikacji nie ostały się przed naporem nowego. A jeszcze elektronika, której za naszej młodości nie było i to raczej młodzi nas uczą. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 09:36 Ja bym nie łączyła rozumu z doświadczeniem wiekowym. Jak ktoś jest głupi,to na starość jeszcze głupszy a doświadczenie niczego go nie nauczy. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 10:23 Gdybym wiedziała co to za ANDROID w komórce siedzi... W Szekspir napisał coś o siwiejącej głowie w Hamlecie: gdy głowa siwieje to ogon szaleje. A jest powiedzenie, do którego wiele nacji się przyznaje: broda mędrcem nie czyni. A rozum twardnieje z wiekiem jak dębowa deska i trudno na starość coś wbić. Pocieszające jest powiedzenie, że; tylko organ nie używany ulega zanikowi. No, to używajmy! aga Odpowiedz Link
anoagata Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 11:08 Uczyłam chyba dobrze,że; być uprzejmym,usłużnym,pokornym itp A nie być zarozumiałym,chytrym itp. Z wiekiem /nie trumny oczywiście/ wszystko mi się odwróciło i gdy córce powiedziałam ze powinna być trochę chytra,odpowiedziała mi że przecież mówiłam by taką nie być!!!! Ręce mi opadły ,zrobiło się mi trochę wstyd przed samą sobą. Więc z tym ' wiekiem' jest różnie. Odpowiedz Link
zgredko Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 11:26 jaga_22 napisała: > Ja bym nie łączyła rozumu z doświadczeniem wiekowym. Przepraszam, że mam inne zdanie Wg mnie mądrość/rozum to przeżyte/poznane (u innych] i zapamiętane doświadczenia życiowe. Inteligencja [wg mnie] to zdolność do przewidywania, m.in. na podstawie ww. doświadczeń. > Jak ktoś jest głupi,to na starość jeszcze głupszy Zgadzam się - na starość pamięć zwykle szwankuje... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 12:38 zgredko napisal: Inteligencja [wg mnie] to zdolność do przewidywania, m.in. na podstawie ww. doś > wiadczeń "Coraz częściej dowiadujemy sie, iż patologie te są udziałem ludzi inteligentnych, tak jakby inteligencja coraz mniej miała wspólnego ze zdroworozsądkową ocena i przystosowaniem społecznym." . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 12:19 aga_22 napisała: > Jak ktoś jest głupi, to na starość jeszcze głupszy, > a doświadczenie niczego go nie nauczy. Przeczytałam to, co napisała Jaga, i natychmiast przypomniał mi się Jan Kochanowski, i jego "Piesn V". Wklejam fragment wypracowania znalezionego na Google ... Utwor zakończyl czymś w stylu morału. Mowi tam, ze istnieje pewne przyslowie: "Polak madry po szkodzie " Nastepnie mowi swemu narodowi , ze jesli Polacy sie nie opamietaja, bedzie mozna stworzyc nowe przyslowie : "Nowa przypowieść Polak sobie kupi Ze i przed szkoda i po szkodzie głupi" Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 12:42 Pia-ed, literkę "J" Ci zjadło. Ja ciągle jeszcze staram się wszystkiego używać z wyjątkiem tego co mi wycięli. Bo powtarzam: organ nieużywany ulega zanikowi. aga Odpowiedz Link
polnaro Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 13:32 Ago, Jak głupi zaczyna używać swojego organu, to bez ewakuacji nie da się przeżyć, a TY jeszcze chcesz mu go rozwijać przez tę aktywność własną? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 18:00 Kiedyś senior miał autorytet, poważanie itd. głównie ze względu na wiek. Nie wnikano na ile jest mądry. A teraz zmieniły się kryteria, jest kult młodości - starzy w odstawkę.I tak nie nadążymy za nimi Odpowiedz Link