Dodaj do ulubionych

Rozum z wiekiem

28.12.12, 22:09
Czy człowiek nabiera rozumu z wiekiem?
Podobnież tak.
Obserwuj wątek
    • zgredko Re: Rozum z wiekiem 28.12.12, 22:46
      Zwykle jest to wieko trumnyuncertain
      • iryska2604 Re: Rozum z wiekiem 28.12.12, 22:50
        A kysz! Co tu trumną straszycie... Choć to ci sie udało z tym wiekiem.
        • zajbel Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 09:07
          W czasach zamierzchłych to była prawda. Starsi mieli zgromadzone doświadczenia życiowe i mogli znaleźć wyjście z każdej sytuacji która dla młodych była nowością. Teraz nasza wiedza jest nieprzydatna dla młodych, bo cóż im możemy przekazać z mądrości życiowych? Jedynie to że wszystko już było i że historia kołem sie toczy. Bo ani sposoby zdobywania żywności, sposoby budowania, sposoby komunikacji nie ostały się przed naporem nowego. A jeszcze elektronika, której za naszej młodości nie było i to raczej młodzi nas uczą.
          • jaga_22 Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 09:36
            Ja bym nie łączyła rozumu z doświadczeniem wiekowym.
            Jak ktoś jest głupi,to na starość jeszcze głupszy
            a doświadczenie niczego go nie nauczy. http://s19.rimg.info/c7a1d4c2374098d41e1cc41fbd600fa7.gif
            • aga-kosa Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 10:23
              Gdybym wiedziała co to za ANDROID w komórce siedzi...
              W Szekspir napisał coś o siwiejącej głowie w Hamlecie: gdy głowa siwieje to ogon szaleje.
              A jest powiedzenie, do którego wiele nacji się przyznaje: broda mędrcem nie czyni.
              A rozum twardnieje z wiekiem jak dębowa deska i trudno na starość coś wbić.
              Pocieszające jest powiedzenie, że; tylko organ nie używany ulega zanikowi.
              No, to używajmy! wink aga
              • anoagata Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 11:08
                Uczyłam chyba dobrze,że; być uprzejmym,usłużnym,pokornym itp
                A nie być zarozumiałym,chytrym itp.
                Z wiekiem /nie trumny oczywiście/ wszystko mi się odwróciło i gdy córce powiedziałam ze powinna być trochę chytra,odpowiedziała mi że przecież mówiłam by taką nie być!!!!
                Ręce mi opadły ,zrobiło się mi trochę wstyd przed samą sobą.
                Więc z tym ' wiekiem' jest różnie.
            • zgredko Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 11:26
              jaga_22 napisała:
              > Ja bym nie łączyła rozumu z doświadczeniem wiekowym.

Przepraszam, że mam inne zdanieuncertain
              Wg mnie mądrość/rozum to przeżyte/poznane (u innych] i zapamiętane doświadczenia życiowe.
              Inteligencja [wg mnie] to zdolność do przewidywania, m.in. na podstawie ww. doświadczeń.

> Jak ktoś jest głupi,to na starość jeszcze głupszy
              Zgadzam się - na starość pamięć zwykle szwankuje...
              • jaga_22 Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 12:38
                zgredko napisal:
                Inteligencja [wg mnie] to zdolność do przewidywania, m.in. na podstawie ww. doś
                > wiadczeń

"Coraz częściej dowiadujemy sie, iż patologie te są udziałem ludzi inteligentnych, tak jakby inteligencja coraz mniej miała wspólnego ze zdroworozsądkową ocena i przystosowaniem społecznym."

.
            • pia.ed Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 12:19
              aga_22 napisała:
              > Jak ktoś jest głupi, to na starość jeszcze głupszy,
              > a doświadczenie niczego go nie nauczy.

Przeczytałam to, co napisała Jaga, i natychmiast przypomniał mi się Jan Kochanowski,
              i jego "Piesn V". Wklejam fragment wypracowania znalezionego na Google ...

Utwor zakończyl czymś w stylu morału. Mowi tam, ze istnieje pewne przyslowie:
              "Polak madry po szkodzie "
              Nastepnie mowi swemu narodowi , ze jesli Polacy sie nie opamietaja,
              bedzie mozna stworzyc nowe przyslowie :

"Nowa przypowieść Polak sobie kupi
              Ze i przed szkoda i po szkodzie głupi"
              • aga-kosa Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 12:42
                Pia-ed, literkę "J" Ci zjadło.
                Ja ciągle jeszcze staram się wszystkiego używać z wyjątkiem tego co mi wycięli.
                Bo powtarzam: organ nieużywany ulega zanikowi. smile aga
                • polnaro Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 13:32
                  Ago, big_grin Jak głupi zaczyna używać swojego organu, to bez ewakuacji nie da się przeżyć, a TY jeszcze chcesz mu go rozwijać przez tę aktywność własną?
                  • iryska2604 Re: Rozum z wiekiem 29.12.12, 18:00
                    Kiedyś senior miał autorytet, poważanie itd. głównie ze względu na wiek. Nie wnikano na ile jest mądry. A teraz zmieniły się kryteria, jest kult młodości - starzy w odstawkę.I tak nie nadążymy za nimi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka