Dodaj do ulubionych

Nie ma miejsca

12.01.13, 19:35
Przeczytałam przed chwilą artykuł pt: Nie ma miejsca dla starych ludzi.
Wczoraj jechaliśmy na imprezę, padał lekko śnieg - dziś jest go dużo - do przebycia było 12 km.
Tyle samo mamy do lekarza, apteki, dobrze zaopatrzonego sklepu.
Mamy dom, duży ogród, auto. Oboje mamy prawo jazdy. Jak długo jeszcze? zastanawialiśmy się podczas jazdy. Razem mamy 143 lata. Do nas na każde żądanie nie przyjedzie rodzinny lekarz, nie przyjedzie też pielęgniarka - chyba, że trzeba będzie podać antybiotyk w zastrzyku.
Nie mam zamiaru umawiać się z bankiem na hipotekę odwróconą.
Musimy pomyśleć o zamianie naszego miejsca na mieszkanie dużo mniejsze ale z ciepłą wodą i kaloryferami i możliwie na parterze.
Ta wczorajsza nasza rozmowa znalazła potwierdzenie dzisiaj w artykule.
Przyznaję, póki jesteśmy samodzielni - póty nie myśleliśmy o tym. Marzą się nam kajaki, wycieczki, balety.. A tu powiedzenie: Chcesz rozśmieszyć Pana Boga powiedz mu o swoich planach - ktoś na podstawie doświadczeń sformułował .
A życie to jest życie nie bajka. aga
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 20:12
      Wszystko dobrze Aga,tylko dlaczego na parterze.? lepiej z windą i wyżej.
      • amityr Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 20:25
        Jak już pisałem przebywam w większości w śród ludzi młodych. Powoduje to ,że człowiek też czuje się stosunkowo młodo. Ale mimo ,że podświadomie odpycha się tą myśl człowiek staje się coraz bardziej ułomny. Częściej niż kiedy coś ci z ręki wyleci. Taki drobiazg.To są drobiazgi ale są i to one układają się w pełną całość. Właśnie wczoraj się dowiedziałem ,że koleżanka z klasy maturalnej ma się kiepsko.
        http://i46.tinypic.com/1z1g182.gifhttp://emoty.blox.pl/resource/blowup.gif
    • julinka601 Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 20:15
      Aguś, gdzie czytałaś ten artykuł? a raczej w czym?
      No,cóż starość niesie różne niepokoje, takie życie.Słabniemy,niedołężniejemy,czasami , w związku z tym,gorzkniejemy,wycofujemy się......zmieniamy domy na mieszkania z wszystkimi mediami, lekarze nas nie kochają........taka jest kolej rzeczy,mało komu udaje się umrzeć zdrowo.
      Ale dopóki mamy marzenia, nie poddawajmy się ...także czarnym myślom. Będzie co ma być. A teraz uśmiechajmy się, chodżmy na bale karnawałowe i korzystajmy z tego co jeszcze możemy.
      • aga-kosa Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 20:47
        Miałam w internecie na stronie GW. Teraz najłatwiej w googlach pt: Nie ma miejsca dla starych ludzi. aga
        • polnaro Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 20:56
          Mnie już od dawna takie refleksje nachodzą, mam ojca niesamodzielnego od dawna, sprawdzamy na własnej skórze smak niepełnosprawności wynikającej z wieku.
          Bardzo trudny problem. Jeśli w porę nie pomyślimy o sobie, nie zorganizujemy swojej starości, to naprawdę, nikt za nas może tego nie zrobić zgodnie z naszą wolą i wtedy ..... daremne żale, albo raczej gorzkie żale nam zostaną.
          • jaga_22 Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 21:00
            Ten Aga?

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,13142031,Nie_ma_miejsca_dla_starych_ludzi.html
            • aga-kosa Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 21:15
              Tak, ten. Dołuje strasznie. ;*) aga
            • m4-6 Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 21:37
              To samo znalazłam."Główny Urząd Statystyczny przewiduje, że w 2030 roku prawie 800 tysięcy Polaków przekroczy 85 lat. Według Eurostatu (Europejski Urząd Statystyczny) już w 2020 roku po sześćdziesiątce będzie co czwarty rodak. Starość, według WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wkracza w nasze życie, gdy kończymy 65 lat. Kobieta w Polsce, która ukończyła tyle lat w 2010 roku, ma zazwyczaj przed sobą jeszcze 16,5 roku życia, jej rówieśnik niewiele ponad 12 lat. Ile jednak pozostało im czasu, gdy będą cieszyć się zdrowiem, pozwalającym na w pełni samodzielną egzystencję? Jej zostało może 4,5 roku, jemu jeszcze mniej. Co potem? Rosnąca zależność od otoczenia. Powolna utrata sprawności fizycznej i intelektualnej, a nierzadko godności i szacunku."
              No cóż.... o starości trzeba pomyśleć w sile wieku, np o wygodnym mieszkaniu nie wymagającym nakładów sił i wielkich pieniędzy, bliskiej odległości do lekarza, apteki, sklepów, banku ,ratusza, kościoła (dla mnie tez ważne), ale niestety nie wszystko da się przewidzieć i zaplanować "odtąd dotąd", ponoć wszystko każdy z nas ma dokładnie zapisane gdzieś tam w górze w gwiazdach/niebiosach co ma przeżyć, więc pozostaje nam mieć nadzieję na dobry zapis, bo inaczej zamartwimy się, a na to szkoda czasu i sił. Póki co "cycki na baczność", głowa do góry, i do przodu.smile Komu ja to radzę, przecież Aguś jesteś wręcz szaloną (w najlepszym znaczeniu) optymistką.smilesmile Swoją drogą jak niewiele mi zostało wg statystyk.big_grinbig_grin
              • jaga_22 Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 22:19
                Żeby się całkiem nie zdołować trzecią stronę przeczytam jutro.
                Powinno być jeszcze jedno przykazanie
                "Szanuj bliźniego jak siebie samego"
                bo z kochaniem coś nam nie wychodzi.wink
                • anoagata Re: Nie ma miejsca 12.01.13, 22:24
                  Nie idżcie tą drogą !!!!!
                  • jaga_22 Re: Nie ma miejsca 13.01.13, 15:31
                    https://img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201301/1358041176_7b6dpr_600.jpg
                    • iryska2604 Re: Nie ma miejsca 13.01.13, 16:10
                      Zebyś wiedziała...Tez czytałam wczoraj ten artykuł i nawet miałam wkleic ale bałam sie ze przy sobocie was zdołuje za mocno. Niestety, taka jest kolej rzeczy i nic na to nie poradzimy,Ja coraz częsciej zaczynam mysleć o przemijaniu i przyznam sie wam ze sie boję. Cięzko mi sie pogodzić ze tak mało czasu zostało. Nieraz psioczę na męża i ten dom tutaj bo co będzie za parę lat?Choć lekarz to nie taki problem bo sa wizyty domowe i sama nawet ściągałam lekarza do sasiadki z przychodni gdzie maz tez ma swoje papiery.Ale kwestia codziennych czynnosci, sił nam nie przybywa a ktos to musi zrobić. Jeden z naszych chłopaków pobudował dom dosłownie za płotem ale póki co siedzi w Holandii ,drugi 15 km stąd a trzeci w Pyrlandii. Na szczęście mamy dobre dzieciaki i mam taką nadzieję że w potrzebie nas nie porzucą.Bo to różnie moze byc.
                      Tak mi szkoda tych co nie mają nikogo.I często nawet nie wiedzą kogo prosić o pomoc. Ludzie powinni reagować na takie sytuacje ale teraz swiat jest taki inny...
                      • voxave Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 04:14
                        Swiat nie jest inny-----teraz nawet starszym osobom jest lepiej---maja emerytury,telewizje opieke medyczną.
                        A jak to drzewiej bywało? znamy to z literatury i opowiadań z przekazów rodzinnych.
                        Aga ma rację,trzeba wcześniej pomyśleć i zamienić cudowny dom z ogrodem na ogrzewaną centralnie klitkę w blokach na przykład.
                        To jest bardzo trudne.....
                        Od lat opiekuję sie starszymi osobami w rodzinie-----na mnie to pada bo litościwe mam serce----mało mam czasu dla siebie----ale to juz ostatni raz......potem może mnie ktoś przytulismile
                        Nadzieja matka głupich.
                        • aga-kosa Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 09:00
                          Voxave, z tą opieką nad potrzebującym - to zarzkała się żaba błota - odpowiednie przysłowie. Poznałam Ciebie i myślę, że znam Twoje serce. Masz je trochę za nisko i ... nie napiszę tutaj jak się powiedzenie kończy.
                          Wczorajszy dzień minął.
                          CARPE DIEM!
                          Mamy karnawał, kto może szaleje na balu ( w sobotę mamy kolejny bal przebierańców dziś szyję sobie strój marynarski - będę przebrana za marynarkę), kto nie ma okazji to w cielpe domowych pieleszy , siedząc w fotelu i fikając nogami.
                          Jak się usiądzie prosto na krześle i wyciąg/ wyprostuje nogi i będzie nimi wywijać to się wzmacniają mięśnia brzucha.
                          Hasło miesiąca:
                          TANIEC EMERYTOM NA RECEPTĘ i każdy lekarz powinien sprawdzić czy recepta została zrealizowana. wink aga

• anoagata Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 09:10
                            Artykułu nie czytałam,skoro jest dołujący,to nie będę się dołować.
                            Wczoraj odwiedziłam znajomą w sąsiedniej wsi 70+ zupełnie samotna,dzieci dużo ale wszyscy daleko,pomagają finansowo,bo emeryturka niska a raz w m-cu musi jechać do W-wy do lekarza.
                            Nie zamierza przeprowadzić się do żadnego dziecka ani zamienić mieszkania na klitkę w bloku,po prostu nie chce być 'przesadzona'.
                            • jaga_22 Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 14:16
                              Można pomóc nawet bardzo wiekowym i schorowanym pacjentom

Specjalistyczne podejście do problemów zdrowotnych osób w podeszłym wieku pozwala pomóc nawet bardzo wiekowym i schorowanym pacjentom - podkreślają lekarze z NZOZ Szpital Geriatryczny im. Jana Pawła II w Katowicach.

- Cieszymy się, że Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zajęła się problemami ludzi starszych. Nieraz mieliśmy wrażenie, że to wstydliwy problem, o którym się głośno nie mówi, jakiś margines życia - powiedziała PAP ordynator z katowickiego szpitala, geriatra Krystyna Jackiewicz.

Częsty problem pacjentów w tym wieku to polipragmazja - zażywanie przez pacjenta wielu leków równocześnie, czasem bez wyraźnej potrzeby i bez uwzględnienia występujących między nimi interakcji. Rekordzista, który trafił do katowickiego szpitala, zażywał ich aż 48, w miarę stopniowego odstawiania zaczął zdrowieć.

www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/Geriatrzy-mozna-pomoc-nawet-bardzo-wiekowym-i-schorowanym-pacjentom,127023,8.html
                              • iryska2604 Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 20:06
                                Zawsze mówię -wywalić połowę tabletek a szczególnie tych suplementów diety,tych bez recepty.Więcej narobią szkody niz pożytku.
                                • anoagata Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 20:29
                                  Co z tobą ??? chory jesteś ??
                                  - Nie.
                                  - To czemu łykasz te tabletki ???
                                  -No bo im się termin ważności kończy.
                                  • m4-6 Re: Nie ma miejsca 14.01.13, 21:54
                                    To jestem teraz lekomanem? Zażyłam Ferveks, Guajazyl i czosnek na kolację, wszystko bez recepty!tongue_out Muszę zjeść kilka śliwek w czekoladzie, bo po każdym leku mam taki niesmak, fuj....Nie cierpię leków!!!!

http://s19.rimg.info/e9c0a625be11d6f829d61bba54d27892.gif
                                    • voxave Re: Nie ma miejsca 15.01.13, 04:33
                                      Po guajazylu zawsze wymiotowałam....co za świństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka