Dodaj do ulubionych

Dawne studniówki

26.01.13, 18:25
Sezon studniówkowy w pełni, przyszłe maturzystki już szykują suknie na najważniejszy, jak dotychczas, bal w życiu. W zamierzchłych czasach wyglądało to trochę inaczej, choć niektóre rzeczy pozostały bez zmian. Zobaczcie sami.
deser.pl/deser/56,116702,13296069,Studniowka_w_PRL__W_szkolnej_sali_gimnastycznej_tez.html#BoxSlotIIMT
Sale wlasnoręcznie dekorowane,rodzice nie musieli brać kredytów na suknie...Jeszcze moi synowie mieli takie "własnoręczne " studniówki.Teraz restauracje, kreacje, koszty...
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Dawne studniówki 26.01.13, 19:29
      Styczeń 1964 po raz pierwszy do szkoły można było przyjść w butach na obcasiku - nie na obcasie - i wolno było mieć cienkie pończochy. Do wyboru była ciemna sukienka ( miałam z czarnej wełenki i dziergany kołnierzyk) lub czarna spódnica i biała bluzka.
      Ludzie dlaczego ja nie mam kompleksów. Może dlatego, że wtedy musieliśmy mieć dużo w głowie i na stresy i kompleksy miejsca nie było. smile aga
      • stedo Re: Dawne studniówki 26.01.13, 20:02
        Serio piszesz o tych obcasach i cienkich pończochach??.Ja nauki w szkole średniej pobierałam niewiele póżniej ale takich "obstrukcji" w kwestii obcasów i pończoch nie zaznałam. A szkoła swoje "zasady" miała. Np trzeba było mieć tarcze szkolne na rękawach, firmowe czapki na głowach, a po szkole chodzić tylko w kapciach o filcowych podeszwach bo dyrektor lubił błyszczące posadzki i dbał by p.wożne się nie męczyły froterowaniem tylko uczniowie je wyręczali przy pomocy kapci z filcemwink)
        Studniówkę miałam klasyczną, w szkole i w stroju szkolnym.Ale miałam też bal maturalny po m,aturze. I ten już w lokalu i w strojach balowych.
        • aga-kosa Re: Dawne studniówki 26.01.13, 21:01
          Tarcze, berety, mundurki z czerwonymi lamówkami, buty na płaskich obcasach, trójki klasowe, na terenie miasta po godzinie 20 tylko w obecności rodzica.
          Podobne rygory to miała mieć w 1988 córka w liceum Urszulanek we Wrocławiu. Teraz twierdzi, że na szczęście tam jej zabrakło punktów. smile aga
      • julinka601 Re: Dawne studniówki 26.01.13, 21:11
        Oj tak, Agusiu, tak było. Ja też pierwsze "półszpilki" dostałam na studniówkę.
        A dekoracja sali gimnastycznej zrobiona była na bazie siatki maskującej wypożyczonej z wojska.
        Oj były to czasy..........fajne ,bo to czasy naszej młodości.
        Wcześniej chodziłam do liceum prowadzonego przez ss Niepokalanki ale maturę zdawałam już w liceum świeckim. U sióstr to dopiero był reżim! Raz w roku,w karnawale była zabawa z chłopakami /zaproszona męska szkoła/ naokoło sali siostry pilnie obserwujące czy aby któraś para nie tańczy za blisko siebie.Ileż to było emocji ,ile przegadanych potem nocy........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka