Dodaj do ulubionych

Pierwsze truskawki

06.05.14, 20:28
Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiły się już w sprzedaży krajowe truskawki z tuneli foliowych. Na razie kilogram tych owoców kosztuje 20-25 zł. O ile będzie nadal ciepło, za dwa tygodnie możemy spodziewać się jeszcze truskawek z gruntu.

pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,15909705,W_sprzedazy_sa_juz_pierwsze_polskie_truskawki__Cena.html#BoxSlotII3img
U nas pojawiły sie stoiska z truskawkami (cały czas stoją pod Tesco) ponoć spod Głogowa ale od razu po 10 zł. Nie są jeszcze słodkie, ale zjadłam bez cukru ( z konieczności)
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Pierwsze truskawki 06.05.14, 20:58
      U nas też takimi handlują i w niedzielę mieliśmy pierwszy w tym roku biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami zalanymi galaretką. Szkoda tylko że przez ten katar nie czułam ani smaku, ani zapachu, ale jak piszesz to chyba nie ma czego żałować. Moje na ogrodzie właśnie kończą kwitnieniesmile
      • grzech_o_1 Re: Pierwsze truskawki 06.05.14, 21:13
        Ladne są i dobre, ale jeszcze trochę za bardzo kwaskowe. Za mało im słoneczka.smile
    • grzech_o_1 Re: Pierwsze truskawki 06.05.14, 21:12
      Na zielonym wczoraj i dzisiaj po 9 zł kilogram za małą łubiankę, czyli gdzieś kilogram. Ale, to gigantyczne zagłębie truskawkowo-ogrodniczo-sadownicze.
      • tavros Re: Pierwsze truskawki 06.05.14, 22:09
        Pierwsze kupiłem po 5 zł za kilo byli to truskawki Greckie w sklepie Carrefour. Bardzo wielkie byli i mało słodkie.
        • dorka556 Re: Pierwsze truskawki 07.05.14, 06:16
          Chyba jedliśmy te same truskawki. Na bazarku kupiłam po 6/kg.
          Wielkie, czerwone, piękne, jak sztuczne. Smak żaden, gdybym zamknęła oczy, nie wiedziałabym co jem. Nadają się do dekoracji np.tortu.
          • iryska2604 Re: Pierwsze truskawki 07.05.14, 18:45
            Bo truskawka potrzebuje przede wszystkim słońca. Jak jeszcze mi kręgosłup tak nie dokuczał to posadziłam sobie chyba ok.3 arów. Nie wiedziałam co z nimi robić. Nie potrzebowały cukru, były nie pryskane niczym. Tak mi żal...
            • grzech_o_1 Re: Pierwsze truskawki 07.05.14, 21:17
              Iryś? Trzy ary truskawek na własne potrzeby? Przecież tego była fura.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka