amityr 28.05.14, 10:45 Ranking dobrobytu, ranking szczęśliwości, ranking zamożności… www.biztok.pl/gospodarka/polska-krajem-niedoli-niestety-wciaz-tak_a16386 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: ranking dobrobytu 28.05.14, 15:04 Polska zajęła trzecie miejsce w Europie pod względem nowo utworzonych miejsc pracy Jak podkreśla E&Y, w 2013 roku Polska przyciągnęła 107 nowych inwestycji, co dało nam dziesiąte miejsce w Europie. Pod względem liczby nowych projektów odnotowaliśmy spadek z pozycji siódmej. Natomiast pod względem nowo utworzonych miejsc pracy utrzymaliśmy trzecią lokatę na Starym Kontynencie, plasując się za Wielką Brytanią i Francją. finanse.wp.pl/kat,1013819,title,Placa-500-zl-za-chodzenie-do-pracy,wid,16636800,wiadomosc.html Odpowiedz Link
estella50 Re: ranking dobrobytu 28.05.14, 15:17 No proszę, jakie dobre wiadomości ! W trakcie kampanii wyborczej o tym właśnie powinniśmy dyskutować, a nie o personaliach, reminiscencjach i fantasmagoriach. Odpowiedz Link
julinka601 Re: ranking dobrobytu 28.05.14, 15:21 Brawo Jaguś, ja też szukałabym w czym Polska jest dobra a nie dopatrywałabym się co w niej jest złego. Zmieniło się dużo i tym powinniśmy się cieszyć.Przecież mamy wiele straconych lat i dużo do odrobienia. Odpowiedz Link
amityr Re: ranking dobrobytu 30.05.14, 11:17 jaga_22 napisała: > Polska zajęła trzecie miejsce w Europie pod względem nowo utworzonych miejsc pr > acy > > Jak podkreśla E&Y, w 2013 roku Polska przyciągnęła 107 nowych inwestycji, co da > ło nam dziesiąte miejsce w Europie. Pod względem liczby nowych projektów odnoto > waliśmy spadek z pozycji siódmej. Natomiast pod względem nowo utworzonych miejs > c pracy utrzymaliśmy trzecią lokatę na Starym Kontynencie, plasując się za Wiel > ką Brytanią i Francją. > > finanse.wp.pl/kat,1013819,title,Placa-500-zl-za-chodzenie-do-pracy,wid,16636800,wiadomosc.html A jak przyjdzie Kononowicz ze swoją ekipą to dokończy i ........... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ranking dobrobytu 30.05.14, 12:35 W Wielkiej Brytanii działa już 40 tys. polskich firm. Własną działalność gospodarczą może prowadzić nawet co szósty Polak pracujący na wyspach. Dzięki członkostwu w UE wzrosła też wymiana handlowa, która w ciągu 10 lat przekroczyła 400 mld zł. Z kolei brytyjscy inwestorzy, tacy jak Tesco czy GlaxoSmithKline, napędzają polską gospodarkę. Tylko w okresie od stycznia do października 2013 r., zgodnie z danymi GUS, eksport Polski do Wielkiej Brytanii wyniósł 30,7 mld zł, a import – 12,7 mld zł. Stanowiło to odpowiednio 6,5 proc. i 2,7 proc. polskiej wymiany handlowej. Oxley zauważa jednak, że poza wymianą handlową, Polska korzysta też na bezpośrednich inwestycjach brytyjskich inwestorów. W 2013 r. według danych PAIiIZ przedsiębiorcy z Wielkiej Brytanii zainwestowali w Polsce bezpośrednio 3,5 mld zł. Więcej zainwestowali tylko Francuzi i Niemcy. www.wprost.pl/ar/450227/W-Wielkiej-Brytanii-powstalo-juz-ponad-40-tys-polskich-firm/ Jak widać ,nie tylko na zmywaku pracujemy. Odpowiedz Link
amityr Re: ranking dobrobytu 04.06.14, 19:09 Litwa gotowa do euro, Polska nie spełnia kryteriów tiny.pl/q8x6k Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ranking dobrobytu 04.06.14, 19:17 My po prostu jeszcze nie chcemy,a czy dobrze? to nie wiem. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: ranking dobrobytu 04.06.14, 20:04 Amityr musi pokrakać - dla niego szklanka jest zawsze do połowy pusta. Odpowiedz Link
amityr Re: ranking dobrobytu 06.06.14, 22:20 iryska2604 napisała: > Amityr musi pokrakać - dla niego szklanka jest zawsze do połowy pusta. Nie koniecznie! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ranking dobrobytu 06.06.14, 22:32 Amityr, czy to jest podwójne zaprzeczenie czy pisownia z fantazją? Dzisiaj widziałam na targowisku pęki tataraku, tylko mlodych brzózek nie było.- Nie jestem pewna czy DUCH sie ucieszy .....- Odpowiedz Link
amityr Re: ranking dobrobytu 07.06.14, 08:36 alfredka1 napisała: > > Amityr, czy to jest podwójne zaprzeczenie czy pisownia z fantazją? > Dzisiaj widziałam na targowisku pęki tataraku, tylko mlodych brzózek nie było.- > Nie jestem pewna czy DUCH sie ucieszy .....- > Jakby ująć filozoficzne Twoje pytanie, to odpowiedź jest w nim zawarta i rzeczywiście jest prawidłowa i wg. Hegla brzmi: negacja negacji. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ranking dobrobytu 07.06.14, 11:03 Musisz się na coś zdecydować Amityr,albo nie,albo koniecznie, bo tak to nie wiadomo. Odpowiedz Link
amityr Re: ranking dobrobytu 07.06.14, 12:25 jaga_22 napisała: > Musisz się na coś zdecydować Amityr,albo nie,albo koniecznie, > bo tak to nie wiadomo. Ja Hegla już przerabiałem! Fakt trzeba by odświeżyć , bo to było tak dawno, że większość twierdzeń zapomniałem. Trójkąt mam jednak zawsze przed oczami( oczyma) i nie tylko ten. Odpowiedz Link
amityr Re: ranking dobrobytu 07.06.14, 21:06 iryska2604 napisała: > A co ma piernik do wiatraka? A jaki piernik i jaki wiatrak ? Odpowiedz Link