Dodaj do ulubionych

Pazernośc-moim zdaniem

24.01.15, 17:10
Chcę jeszcze na chwilę wrócić do problemu Franka. Rozmawiałem dzisiaj a kolega z krynicy górskiej , który był wczoraj w banku z synem kredytobiorcą. Miał wzięte 150 tys Franków kredytu zostało mu 115 tys do spłaty. Podobnież Bank zaproponował ,żeby wpłacił 9tys zł już zarobione na różnicy a w tefy resztę będzie spłacał w przeliczeniu na zł. Kolega mówi ,ze ludzie nie chcą iść na taki układ. co zarobili to ich. Bądź tu mądry. pazerność nie ma granic.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Pazernośc-moim zdaniem 24.01.15, 17:48
      To przewalutowanie to będzie największy problem .... do rozwiązania. Nawet jeśli bank zgodzi się na przewalutowanie kredytu .... to jaką datę kursu walut przyjąć, w tej ugodzie ? Na jaką datę zgodzi się kredytobiorca ?
      • dorka556 Re: Pazernośc-moim zdaniem 24.01.15, 18:15
        Nie mam na szczęście żadnego kredytu, ale na miejscu frankowiczów na pewno nie zgodziłabym się na przewalutowanie.
        Banki szukają naiwnych. Same potrzebują kasy, podniosą więc WIBOR, może nie tak jak w Rosji, gdzie z dnia na dzień wzrósł z 10% na 17%, ale np na 10% a LIBOR nadal będzie ujemny. Warto więc pomęczyć się parę lat, zanim frank nie ustabilizuje się i nie przewalutować.
        • m4-6 Re: Pazernośc-moim zdaniem 24.01.15, 18:40
          Masz rację Dorciu szukają naiwnych, a pazerność i lichwa to dotyczy światowej finansjery a nie frankowiczów. Ten kto kontroluje pieniądz, ten nie przejmuje się prawem. Na okrągło, całe społeczeństwa spłacają długi, tylko nam się wydaje, że skoro ja nie mam długu, to nie spłacam...błąd, spłacam i ja poprzez narzucone podatki, czy mi się to podoba, czy nie jak tymi pieniędzmi zarządzają. 10% krezusów rządzi i kontroluje 90% społeczeństwa i to nazywa się pięknie demokracja.
          • anoagata Re: Pazernośc-moim zdaniem 24.01.15, 20:42
            Amityr wyrazy współczucia dla Twego kolegi że wdepnął w taki bank.
            Co za tupet by doradzając to nakazując wpłacić 9 tyś.
            • amityr Re: Pazernośc-moim zdaniem 24.01.15, 22:06
              Ale mój kolega uważa to za racjonalne.Może źle zrozumiałaś albo źle napisałem.
              • pia.ed Re: Pazernośc - moim zdaniem 24.01.15, 23:21
                amityr napisał:
                > Ale mój kolega uważa to za racjonalne. Może źle zrozumiałaś albo źle napisałem.

Po prostu nie napisales jaka byla decyzja kolegi ... tylko co "ludzie" o tym mysla, miedzy innymi Ty ...

Bank zaproponował ,żeby wpłacił 9tys zł już zarobione na różnicy a w tefy resztę będzie spłacał w przeliczeniu na zł. Kolega mówi ,ze ludzie nie chcą iść na taki układ. co zarobili to ich.]
                • anoagata Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 11:59
                  Amityr,chyba dobrze napisałeś że pazerność i ja też tak zrozumiałam.
                  Nie każdy ma tak od sobie wpłacić 9 tyś a przy większej kwocie będzie to większa suma.
                  Domyślam się że ta suma wynika z przewalutowania kredytu o czym jeszcze trwają debaty ze być może będzie to gratis.
                  • wirujacypunkt Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 12:37
                    W efekcie, to i tak my wszyscy zapłacimy za przewalutowania i inne manewry banków związane
                    z frankiem, mydlące oczy frankowiczom.bo banki nie zrezygnują z zysków tak łatwo i z pewnościom wszystkim, którzy mamy konta w bankach podniosą opłaty za usługi
                    i tym sposobem, to my zapłacimy. Frankowicze nie mówią, ile zarobili dzięki temu, że brali kredyty jak kurs był po 2,20 zł, to po pierwsze, a po drugie trzeba chyba być naiwnym, że kurs franka utrzyma się na poziomie 2,20 zł przez trzydzieści lat . Biorąc kredyt nie brali tego pod uwagę
                    Kurs równie dobrze mógł spaść jaki i wzrosnąć przez te 30 trzydzieści lat.
                    Przewalutowanie na Węgrzech o którym mówią politycy skłaniając rząd do podobnego kroku,
                    spowodowało zapaść gospodarczą, ale jak zawsze mówione jest nam część prawdy.
                    Długi frankowiczów w przeliczeniu na złotówki wynoszą około 135 mld zł.
                    Ciekawe jednak jak postąpią politycy, ponieważ kredyty ma zaciągnięte między innymi 200 posłów, mają je senatorzy, ministrowie i dziennikarze? To towarzystwo z pewnością nie da sobie zrobić krzywdy.
                    • amityr Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 14:06
                      Właśnie dzisiaj w Kawie na ławie usłyszałem od Czarzastego ,że w kolejce stoją ci co maja kredyty w PLN.
                      • iryska2604 Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 14:43
                        No bo jak sie daje cos wyrwać to zaraz sie tworzy kolejka następnych. Nieraz juz o tym pisałam, ze miałam kredyt we frankach a zachętą do wzięcia właśnie takiego były sugestie doradcy ze taki kredyt będzie o wiele tańszy. Ale dodał też ze raty będą zależeć od aktualnego kursu waluty. Jasno powiedziane? I po co ten lament?
                        • pia.ed Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 14:51
                          iryska2604 napisała:

Doradca ... dodał też ze raty będą zależeć od aktualnego kursu waluty.
                          Jasno powiedziane?

Widocznie frankowcy maja zwyczaj sluchac jednym uchem ...
                          To drugie podlaczyli dopiero teraz wink
                          • iryska2604 Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 14:58
                            U nas najbardziej popularnym prawem jest prawo Kalego.
                            • jaga_22 Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 15:44
                              Kopiuję,bo kłódka będzie na bank.
                              Co zrobić z kredytem hipotecznym, gdy już nie dajesz rady?

Jeśli twój budżet domowy już przed frankową zawieruchą pękał w szwach, to niewykluczone, że nie obędzie się bez pomocy banku. Jaką formę może ona przyjąć? Na co możesz liczyć, a o jakich udogodnieniach możesz zapomnieć?

1. Poproś bank, żeby uwzględnił w oprocentowaniu kredytu ujemny LIBOR. Prawdopodobnie oprocentowanie twojego kredytu spłaca się ze wskaźnika LIBOR oraz stałej w całym okresie kredytowania marży. Kurs franka koszmarnie wzrósł, ale jednocześnie LIBOR obniżył się do poziomu minus 0,5 proc. i prawdopodobnie wkrótce będzie jeszcze niższy. Zapytaj swój bank, czy zamierza obniżyć oprocentowanie kredytu, uwzględniając ujemną wartość LIBOR-u, i ewentualnie kiedy nastąpi przeliczenie rat. Dzięki uwzględnieniu ujemnego LIBOR-u jest szansa, że twoja rata wzrośnie dwukrotnie mniej, niż wynikałoby to tylko ze zmiany kursu franka. Komitet Stabilności Finansowej zalecił bankom, żeby tak właśnie liczyły oprocentowanie kredytów, zaś Komisja Nadzoru Finansowego oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów sprawdzają, czy banki nie łamią prawa, wpisując do regulaminów kredytowych zastrzeżenie, że będą przyjmowały do wyliczenia rat LIBOR dodatni lub zerowy, nigdy zaś ujemny.

2. Spłacając raty, omijaj spread. Nawet kilka procent kwoty raty możesz zaoszczędzić, spłacając ją bezpośrednio we frankach kupionych w tradycyjnym kantorze lub przez internet. Możliwość taka istnieje od dobrych kilku lat, a specjalna ustawa zobowiązuje banki, by za aneks do umowy pozwalający spłacać raty we frankach nie trzeba było płacić ani grosza. Bank nie ma też prawa pobierać prowizji za przyjęcie płatności we frankach. Takie preferencje dla konsumentów wywalczyła m.in. "Wyborcza" i namówiła do jego przeprowadzenia polityków. Niektóre banki już zadeklarowały, że w związku z trudną sytuacją frankowych kredytobiorców ograniczą spread walutowy.

3. Poproś o rozłożenie kredytu na dłuższy okres. To podstawowy wariant restrukturyzacji każdego kredytu. Korzystaj z niego ostrożnie, bo w ostatecznym rozrachunku nie jest dla ciebie korzystny - im dłużej spłacasz kredyt, tym więcej odsetek zapłacisz, a tym samym - więcej będzie cię on kosztował. Ale czasem nie ma wyjścia. Jeśli w domowym budżecie żadną miarą nie znajdziesz pieniędzy na wyższą ratę, poproś bank o rozłożenie kredytu na taki okres, który zapewni, że rata - mimo koszmarnego wzrostu kursu franka - nie wzrośnie. Ale pamiętaj - taka restrukturyzacja to ostateczność.

4. Zapytaj bank, czy przez jakiś czas możesz spłacać tylko odsetki. Może dzięki temu zdołasz uporządkować swoje finanse i znaleźć w domowym budżecie luzy albo podjąć lepszą, dodatkową pracę? Odmianą tego patentu - działającego, jak się domyślasz, tylko doraźnie - są klasyczne wakacje kredytowe, czyli opcja kilkumiesięcznej przerwy w spłacie i kapitału, i odsetek.

5. Zasygnalizuj bankowi, że rozważasz ogłoszenie upadłości. Od początku roku w Polsce obowiązuje nowa ustawa o upadłości konsumenckiej. Daje ona możliwość restrukturyzacji długu w taki sposób, że nie zawsze trzeba go spłacić w całości. Jeśli mimo oddania całego majątku (po sprzedaży mieszkania syndyk musi ci oddać pieniądze pozwalające przez dwa lata wynajmować inne mieszkanie) oraz obciążenia przez kilka lat pensji wpłatami na rzecz wierzycieli długi nie zostaną spłacone, sąd może resztę umorzyć. W sytuacji, gdy np. masz mieszkanie warte 300 tys. zł i 600 tys. zł kredytu, bank nie na żarty może się przestraszyć, że pójdziesz do sądu po upadłość konsumencką, on zaś nie odzyska wszystkich pieniędzy. I dlatego może będzie chętny do zawarcia ugody. Jak taka ugoda mogłaby wyglądać? Np. wydłużenie spłaty rat o kilka lat w powiązaniu z umorzeniem części długu. f

W jaki sposób inni pomagają frankowiczom?

Węgry: Przewalutowanie kredytów

W przypadku węgierskich kredytobiorców kurs przewalutowania był mniej więcej taki, jaki wówczas obowiązywał na rynku walutowym, ale za to banki zobowiązały się zwrócić klientom pieniądze nadpłacone z powodu spreadu i podwyżek oprocentowania. Proste skopiowanie "wariantu węgierskiego" byłoby trudne, bo tam banki po prostu oddały część zysków osiągniętych dzięki spreadowi i podwyżkom oprocentowania. U nas - gdyby kurs przewalutowania wyniósł 3,5 zł - musiałyby pokryć ogromne różnice kursowe, a więc dopłacić do interesu więcej, niż zarobiły na spreadzie i oprocentowaniu. Według niektórych szacunków - nawet ok. 20 mld zł (roczny zysk branży bankowej to 16 mld zł).

Chorwacja: Zamrożenie kursu walutowego

Na takie rozwiązanie zdecydowała się ostatnio Chorwacja. Tamtejszy rząd postanowił, że przez rok klienci będą spłacali raty kredytów frankowych po kursie sprzed zawieruchy. Różnicę banki będą musiały pokryć z własnej kieszeni.

Serbia: Współpłacenie banku w przypadku wzrostu kursu.

W Serbii w zeszłym roku bank centralny wydał dla banków komercyjnych rekomendację, na mocy której klient tylko do pewnego stopnia pokrywa koszty wzrostu kursu franka. Po przekroczeniu wyznaczonego poziomu rata zostaje zamrożona, resztę kosztów zaś bierze na siebie bank.

Read more: wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142943,17291624,Oswajanie_Franka_S___czyli_plan_awaryjny_dla_kredytobiorcow.html#ixzz3PqOun2jD
                              • iryska2604 Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 16:22
                                W komentarzach nasi czytelnicy - frankowicze piszą, że w wielu przypadkach nikt ich nie ostrzegał przed takim scenariuszem.

- To przerzucanie odpowiedzialności. Po prostu ludzie nie brali pod uwagę takiej sytuacji. Machali ręką na ryzyko walutowe. Dziś tłumaczą sobie, że to spisek i celowe działanie, a nie zwykły mechanizm rynkowy.

wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142943,17291598,Franka__jak_zalobe__trzeba_po_prostu_przejsc.html#MT
                                • aga-kosa Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 17:31
                                  Jestem "zielona" w sprawach finansowych. Proszę poinformujcie mnie, bo też jestem pazerna, tylko, że na swoje:
                                  Jeśli ZUS przelewa moje prawie 800 zł do banku, bank pobiera od tego za usługę, to: Czy istnieje szansa żeby ZUS przesyłał mi znowu te pieniądze przy pomocy listonosza do domu? Przecież nie będę wspomagała ze swojej emerytury ani banków, ani posłów, ani frankowych. sad aga
                                  • amityr Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 18:19
                                    http://i58.tinypic.com/mbo7rt.jpg
                                    • estella50 Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 18:48
                                      No, Amityr, aleś mi podniósł ciśnienie wink
                                      Wiadomo, że to tylko niektórzy frankowicze. Biedacy, będą musieli zrezygnować z ogrodnika! Jaka rozpacz i krzywda wink
                                      Też byłam frankowiczką (kredyt hipoteczny). Jako już emerytka. Dokładnie poinstruowana w banku o możliwości zmian kursowych. Powiedziano mi nawet, ze jeśli kurs franka przekroczy 3 polskie złote, to mam zmienić walutę, bo będę stratna. Zdążyłam spłacić przed tym kataklizmem.
                                      Ale ja, emerytka i blondynka, dodatkowych instrukcji typu kawa na ławę potrzebowałam, bo jestem z innej epoki.
                                      A młodzi i średniowieczni dzisiejsi? Wzięli kredyt we frankach, bo chcieli taniej (nic dziwnego, każdy chce), ale taniej znaczy też ryzykowniej! A oni już przecież obznajomieni z wolnorynkową rzeczywistością, z kapitalizmem w naszym polskim wydaniu. Teraz nie ma co drzeć szat i wychodzić w proteście na ulice. Co spłaciliście taniej, to wasze!
                                      Reszta należy do banku i jego dobrej woli.
                                  • jaga_22 Re: Pazernośc - moim zdaniem 25.01.15, 18:26
                                    Aga,wystarczy iść do ZUS-u i poinformować,że chcesz aby listonosz przynosił.
                                    Ja wolę dawać końcówkę swojemu listonoszowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka