17.04.15, 19:45
Głośna, dziś zapomniana opowiastka. Pewien władca wpadł na pomysł oryginalnej kary dla przestępców. Sam skazany mógł wybrać, w które drzwi chce wejść. W jednych był zgłodniały
tygrys, a w drugich piękna dziewczyna, z którą skazany musiałby się ożenić. Córka tego króla zakochała się w pewnym młodzieńcu, który był zwykłym dworzaninem. Zaczęli się spotykać.
Gdy król dowiedział się o tym od szpiegów, skazał młodzieńca na taką karę za jego bezczelność, że nie będąc szlachcicem mógł pomyśleć o jego córce. Zakochana królewna dowiedziała się jednak gdzie za drzwiami będzie tygrys, który pożre młodzieńca, a gdzie piękna dziewczyna, z którą będzie musiał się ożenić. Młodzieniec też dowiedział się, że królewna wie już co jest za drzwiami i usłuchał jej gestu, w którym wskazała mu gdzie ma wejść. Otwiera więc śmiało wskazane przez królewnę drzwi i ......... Jak myślicie forumowicze, co było za tymi drzwiami - dziewczyna, czy tygrys? Możecie odpowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: zagadka 17.04.15, 21:37
      Ale mi ćwieka zabiłeś...Tygrys?
      • alfredka1 Re: zagadka 17.04.15, 21:40
        Tato koronowany albo stara brzydka siostra króla.
        • kot404 Re: zagadka 17.04.15, 21:44
          brak takich osób w tej zagadce, przykro mi
          • iryska2604 Re: zagadka 17.04.15, 21:52
            Ja myślałam że królewna wskazała mu drzwi z tygrysem na zasadzie pies ogrodnika -sam nie zeżre i drugiemu nie da...
            • tamaryszek44 Re: zagadka 17.04.15, 21:57
              Myślę jak Iryska, dokładnie tak.
            • kot404 Re: zagadka 17.04.15, 22:23
              Nie można, nie da się rządzić uczuciami, to jest rozwiązanie.
              A drugie: czy naprawdę uczucia powinny rządzić rozumem?
              • alfredka1 Re: zagadka 17.04.15, 22:33
                Jeżeli rozum/rozsądek - to nie uczucie ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka