19.12.15, 05:43
Upływa szybko życie, jak potok płynie czas, za rok, za dzień, za chwilę nie będę mógł zrozumieć Was. Wybieram się do Polski. Maturę z języka polskiego zdałem w 1975 roku z wunikiem dobrym. I nic nie wiem i nic nie rozumiem i wciąż jestem oszolomiony kiedy czytam Wyborczą. Pomóżcie mi podszlifowac język ojczysty przed wyjazdem.
Co oznaczają sformułowania użyte dzisiaj w Gazecie:
1. Najpopularniejsza polska vlogerka urodowa.- Co to jest vlogerka? Czy literą v istnieje w języku polskim?
2. Poznajcie historię bożonarodzeniowych hitów. Co to są te bożonarodzeniowe hity? Dlaczego nie przez ch?
3. 50 płyt, które będą prezentowymi hitami.- Co są te prezentowe hity?
4. Rozkład weekend.- Czy to może koniec tygodnia?
5. Hipsterski styl.- A cóż to takiego?
6. Thriller z elementami suspense.- To to mnie calkowice oszołomiło. Jak się to czyta?
7. Turcja ofiarą potężnego ataku w cyberataku.- Co to jest atak w cyberatak? Może powino być ataku w tartaku?
8. Wszystkie nasze quizy w jednym miejscu. Czy to może flizy w łazience?
9. Newsy.- Czy powinno być Nie Wszy?
Ostatnim razem kiedy wdałem się w pogawędkę z pewna panią w moim ojczystym Krakowie, to ona zapytała mnie- A pan to może że Śląska, tak jakoś dziwnie pan mówi? Ja cały czas próbowałem mówić najlepiej jak potrafiłem.
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Pomocy! 19.12.15, 08:44
      Zdawałam maturę 11 lat wcześniej od Ciebie i też mam takie kłopoty jak Ty.
      Nasz profesor Miodek kiedyś miał odpowiedzieć na pytanie młodego człowieka: - co znaczy w wyrazie "abstrahuje", człon ABSTRA . Pozdrawiam cieplutko i cieszę się, że odwiedzisz starą Ojczyznę. Zobaczysz jak sobie teraz żyjemy. smile aga
      • zajbel Re: Pomocy! 19.12.15, 08:54
        Dzięki internetowi nadążam za mową i wiec co to wszystko oznacza. Rozumiem że tobie chodzi o zaśmiecanie języka polskiego zapożyczeniami typu vlogerka lub hit. Faktycznie mnie to się wcale nie podoba i wolę zamiast hit stare słowo przebój.
        • anoagata Re: Pomocy! 19.12.15, 12:37
          Napisałeś że 'próbowałeś' ,no więc próbuj nadal,na pewno ci się uda.
          Co do ptk. 5 to mi się kojarzy z hipis a takim był ponoć Marszałek Sejmu-Kuchciński,to musisz jego wypowiedzi posłuchać.
      • der-chef Re: Pomocy! 19.12.15, 14:45
        aga-kosa napisała:

> Zdawałam maturę 11 lat wcześniej od Ciebie i też mam takie kłopoty jak Ty.
        > Nasz profesor Miodek kiedyś miał odpowiedzieć na pytanie młodego człowieka: - c
        > o znaczy w wyrazie "abstrahuje", człon ABSTRA . Pozdrawiam cieplutko i cieszę s
        > ię, że odwiedzisz starą Ojczyznę. Zobaczysz jak sobie teraz żyjemy. smile aga

Z tym abstra to było trochę inaczej. Przychodzi synek ze szkoły i pyta ojca, co to jest "abstrachuje"? Ojciec wali go w pysk. Za co? Pyta małolat. Za te chuje a co to jest abstra to księdza spytam i poprawię.
        • iryska2604 Re: Pomocy! 19.12.15, 16:33
          Dowcip dobry !
    • wikul Re: Pomocy! 19.12.15, 19:21
      Nie podoba mi się ta nowomowa. Pół biedy gdy do powszechnego użytku wkraczają nowe określenia związane z rozwojem techniki. Ale te wymienione i wiele innych mnie denerwuje.
      Po jaką cholerę piszą xwadrans czy xięgarnia. Ani to specjalnie pomysłowe ani dowcipne.
      Przez lata małolaty paskudzili autobusy i tramwaje nalepkami które nazywali vlepkami. Na szczęście to minęło ale nazwa pewnie pozostała.
    • krakkrakusek1au Re: Pomocy! 20.12.15, 00:21
      W moim zakładzie pracy, spotkałem Niemca urodzonego w Hamburgu. Twierdził, że odwiedził wszystkie miasta Europy. Najpiękniejszym miastem według niego był Kraków. Pytał się co ja robię w Sydney mogąc mieszkać w swoim rodzinnym mieście. Na pożegnanie, na moje See You, powiedział: Do widzenia, naraa,? Stanąłem zdumiony. Domyśliłem się, że jego naraa to modny skrót powiedzenia młodych ludzi w Polsce: Na razie. Powiedział, że studenci tak mówią na pożegnanie w Krakowie? Mówił także, że można również powiedzieć: ta daa i że oznacza to to samo?
      • pia.ed Re: Pomocy! 20.12.15, 11:37
        krakkrakusek1au napisał:

Domyśliłem się, że jego naraa to modny skrót powiedzenia
        młodych ludzi w Polsce: Na razie.

Problem w tym, ze w Szwecji tez tak mowia wink ... w pewnych grupach, ktore nie maja nic wspolnego z jezykiem polskim!
    • ubik2015 Re: Pomocy! 27.12.15, 20:25
      No cóż, jakie czasy taki język.
      Noooo...nie....?
      • pia.ed Re: Pomocy! 28.12.15, 13:16
        Ciekawy temat i myslalam, ze dowiem sie co to takiego vblogerka
        ale dalej nie wiem ... i raczej w Slowniku Poprawnej Polszczyzny
        tego slowa nie znajde!
        • aga-kosa Re: Pomocy! 28.12.15, 14:06
          może "v" to tak jak "v" przy prezesie wink ? aga
          • pia.ed Re: Pomocy! 28.12.15, 14:17
            Szczerze mowiac to nie rozumiem ...

aga-kosa napisała:

> może "v" to tak jak "v" przy prezesie wink ? aga

• jaga_22 Re: Pomocy! 28.12.15, 14:27
              Są blogerki,o vlogerkach nie słyszałam.Po drugie są modowe,a nie urodowe.

urodaizdrowie.pl/najslynniejsze-polskie-blogerki-modowe-znasz-je
              • jagodajna Re: Pomocy! 28.12.15, 15:19
                Vloger/ka prowadzi bloga w formie video/filmów.
        • anoagata Re: Pomocy! 28.12.15, 14:16
          Pia.ed chyba udajesz 'Greka' ,domyslam się ze śledzisz nasz,swój karaj i powinnaś wiedzieć że u nas poprawnej polszczyzny jest co raz to mniej.
          Blogerka, to mniej więcej znaczy jak kierowniczka,socjolożka,psycholożka, karnistka ,prezydentka, premierka itd itd wszystko kończy się na ..ka.
          • pia.ed Re: Pomocy! 28.12.15, 15:54
            anoagata napisała:

> Blogerka, to mniej więcej znaczy jak kierowniczka,socjolożka,psycholożka, karnstka, prezydentka, premierka itd itd wszystko kończy się na ..ka.

Slowo blogierka oczywiscie znam, bo w Szwecji tez pisze sie blogi ... ale dalej nie rozumiem, dlaczego to slowo przekrecono?

Wydaje mi sie, ze widzialam artykul w Gazecie o jakiejs brzydkiej, kolczykowanej "vlogierce", ale mnie nie zainteresowal, kiedy zobaczylam jej zdjecie uncertain
            • narfi Re: Pomocy! 28.12.15, 16:06
              ...ty tak na powaznie? smile
              Blog-blogierka, video-blog = vlog, a wiec vlogierka smile
              • anoagata Re: Pomocy! 28.12.15, 16:23
                narfi napisał:

> ...ty tak na powaznie? smile
                > Blog-blogierka, video-blog = vlog, a wiec vlogierka smile
                No być może i na poważnie,bo nie obcując z Polską co dziennie to czasem z odchyłami jakie u nas się pojawiają to można mieć problemy by to zrozumieć.
              • pia.ed Re: Pomocy! 28.12.15, 16:39
                narfi napisał:

> ...ty tak na powaznie? smile
                > Blog-blogierka, video-blog = vlog, a wiec vlogierka smile

TAK ... zupelnie na powaznie. W Szwecji nigdy sie z taka forma nie spotkalam,
                a na blogi (najczesciej na tematy medyczne) bardzo rzadko wchodze.

Poza tym ostatnio co raz mniej czytam na necie, rzadziej wlaczam sie do dyskusji
                i tylko w przypadku, kiedy jakis temat mnie bardzo zainteresuje ...
            • anoagata Re: Pomocy! 28.12.15, 16:07
              Nie wiem dlaczego myślisz że przekręcono w jakim sensie to słowo jest przekręcone ???

Mam pewne domysły,że być może myślisz tak jak ja myślę,to wal prosto z mostu co o tym myślisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka