Dodaj do ulubionych

Ślązacy chcą zaistnieć

05.05.17, 08:02
Ślązacy chcą zaistnieć jako naród, narodowość. Nie mogą w Polsce zarejestrować Stowarzyszenia osób narodowości śląskiej. To mniejsza część problemu - Autonomia Śląska.
Jak widzicie ten problem .... dla Polski i Polaków.

ttp://opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,21765928,slazacy-poskarzyli-sie-na-polske-do-trybunalu-w-strasburgu.html
Obserwuj wątek
    • suender Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 11:32
      czuk1 05.05.17, 08:02

> Jak widzicie ten problem .... dla Polski i Polaków.

Ja to widzę jak w każdym innym państwie. Ale nie podoba mi się nazywać tą kwestię problemem, lecz zadaniem do mądrego wykorzystania.
      Cały ambaras bierze się z tego, że większość ludzi jest tak zakodowanych, że lubią żyć w społecznościach małych, które powinny być stopniowane, trochę wprost, trochę na boki, aż dojdzie się do największej społeczności, jakim na razie jest ludność planety Ziemia.
      Ja się urodziłem w małym miasteczku, które i tak było podzielone rzeką na dwie dzielnice. Tym nie mniej najbliższa była mi moja rodzina. W dalszej kolejności moja uliczka, w jeszcze dalszej moja dzielnica, a w końcu moje miasteczko.
      Oczywiście dalsze stopniowanie było jak najbardziej, tak mniej więcej po kolei:
      powiat; województwo = Śląsk Górny (prawie); ................... ; Europa; Planeta Ziemia.
      Istnieje u mnie też tzw. rozwinięcie w bok:
      moja szkoła, moja parafia; wspólnota językowa (są u mnie 3); moje miejsce pracy (było tylko jedno podstawowe); moje stowarzyszenie regionalne; organizacja SIMP, itp.

Co do zasadniczego pytania wątku, to ma ono ścisły związek z potrzebą istnienia małych ojczyzn (w moim rozumieniu, nie koniecznie w senie organizacji politycznej).
      Na dowód, że jest coś na rzeczy, takie oto linki:

aleksandrablachnio.com/data/file/2/3/32_11_Blachnio_Wil_p3A.pdf
      www.psl.pl/pomorze-zachodnie-wspolnie-w-obronie-malych-ojczyzn/
      www.pthczest.ajd.czest.pl/images/foto/doc/Male%20ojczyzny.pdf

Jest tego duuużo więcej, ale na razie tyle .....

Pozdr.
    • alfredka1 Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 11:37
      ... zetknęłam się ze
      Ślązakami jeszcze w latach 50. Od dziada pradziada byli Ślązakami , wielu nie dało się zgermanizować - marnie ginęli . Widziałam ich Kantyczki po ślasku pisane ....
      Masowo wyrzucano ich do Niemiec .
      ... a przed wojną na terenach Kresów wsch. mieszkalo dużo Białorusinów/Niebiałorusinów . Gdy przy spisach pytano ich o narodowość odpowiadali "tutejszy".
      I tak to się wlecze sad
      p.s. tak samo było po wojnie z Mazurami ...
    • pandaber Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 11:51
      Tak, Śląsk jest problemem dla Polski więc albo autonomia albo oddanie pod jurysdykcję niemiecką. Dlaczego? Bo Polacy nienawidzą Śląska i Ślązaków. Powstania wywołali przybysze z Polski po to by zagarnąć kopalnie i przemysł ciężki. Obecnie Śląsk Polsce jest nie potrzebny.
      • wikul Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 13:06
        pandaber napisał(a):

> Tak, Śląsk jest problemem dla Polski więc albo autonomia albo oddanie pod jurys
        > dykcję niemiecką. Dlaczego? Bo Polacy nienawidzą Śląska i Ślązaków. Powstania w
        > ywołali przybysze z Polski po to by zagarnąć kopalnie i przemysł ciężki. Obecni
        > e Śląsk Polsce jest nie potrzebny.

Jak sobie mały Pandaber Śląsk wyobraża. Nie ma problemu Śląska i Śląsk nie jest problemem dla Polski. To tak jak ze słynnym powiedzeniem o socjalizmie który bohatersko walczy z problemami które sobie sam tworzy. Niewielka część Ślązaków walczy z problemami które sobie sami tworzą. Brednie o tym że Polacy nienawidzą Śląsk i Ślązaków może tylko napisać ktoś kto nie mieszkał na Śląsku, zna go tylko z opowiadań i mediów i wyobraża sobie że to jest region jednolity etnicznie. Trzeba zacząć od tego że woj.Śląskie składające się z Górnego Śląska i Zagłębia liczy sobie ponad 4,5 miliona mieszkańców, jest bardzo zróżnicowane etnicznie, gdzie istnieją wzajemne sympatie i antypatie ale raczej nie ma jawnej wrogości. pl.wikipedia.org/wiki/Województwo_śląskie
        Istnieje ogromna liczba (trudna do oszacowania) mieszkańców napływowych ze wschodu i innych części Polski, przez kilka pokoleń mniej lub bardziej zasymilowanych, również z małżeństwami mieszanymi. Kogo oni mają lubić czy nie lubić?
        Oczywiście nie można wykluczyć że są Ślązacy nielubiący Goroli i odwrotnie. Tak jak Krakusy nielubiący Warszawiaków i Zagłębiacy Ślązaków itp.itd.,ale to raczej w sferze werbalnej. Pisanie w tej sytuacji jakiejś autonomii czy obcej jurysdykcji jest śmieszne. A takie określanie w jednym zdaniu powstań śląskich to arogancja połączona z ignorancją. Były trzy powstanie a każde z nich wybuchało w innych warunkach i z innych powodów.

dzieje.pl/aktualnosci/i-powstanie-slaskie
        dzieje.pl/content/ii-powstanie-śląskie
        dzieje.pl/aktualnosci/iii-powstanie-slaskie
        P.S.Mieszkałem na Śląsku jako dziecko i kończyłem szkołę średnią na Śląsku. Mieszka tam również część mojej rodziny, część niestety jest już tam pochowana.
        • pandaber Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 17:43
          wikul napisał:

> P.S.Mieszkałem na Śląsku jako dziecko i kończyłem szkołę średnią na Śląsku. Mie
          > szka tam również część mojej rodziny, część niestety jest już tam pochowana.

Czyli o Śląsku nie masz bladego pojęcia. Moi dziadkowie, ich bracia i koledzy byli powstańcami. Spotykali się do 72 roku i wspominali dzieje powstań. Kolegi ojciec był nawet w sztabie Korfantego (nie chciałbyś usłyszeć jego opinii o Korfantym). Opinia tych powstańców była taka "gdybyśmy wiedzieli o jaką Polskę walczymy to wstąpilibyśmy do Wehrmachtu". Brat dziadka był na liście gestapo jako przeznaczony do utylizacji pomimo że walczył w I wojnie po stronie Niemiec. Stryj zginął w Oświęcimiu za sprawą donosu Polaka. Drugi dziadek musiał uciekać ze śląska przed Niemcami do Francji. Kiedy i tam go znaleźli spieprzył do Niemiec gdzie w 1944 powołano go do Volkssturmu. Jadąc na front do Calais Amerykanie zbombardowali pociąg, dostał się do francuskiej niewoli. Wcześniej, będąc we Francji babcia nie miała pojęcia co się dzieje z dziadkiem w Niemczech. Znalazł go major SS.
          Kiedy babcia pojechała z Francji za dziadkiem do Niemiec to właśnie Niemcy jej pomagali. Ze strony ojca nikt nie podpisał volkslisty ale kiedy trzeba było ruszyć w poznańskie po żarcie to właśnie znajomy Niemiec, członek NSDAP wyposażał babcię w Niemieckie dokumenty i odznaczenia a ojca w papiery i odznaczenia Hitlerjugend żeby nie było wpadki. Po powrocie dokumenty do zwrotu. Dlaczego tak się działo? Bo tu gdzie mieszkam Niemcy i Ślązacy żyli w zgodzie i wzajemnie sobie pomagali. Po wojnie babcia w Niemczech pomagała niemieckiej rodzinie żeby ta z głodu nie wykorkowała. I tak oto stwierdzić mogę że Ślązacy i Niemcy są w stanie koegzystować w zgodzie w przeciwieństwie do Polaków i Francuzów. Francuzi wręcz nienawidzili Polaków pomimo że pracowali na tej samej kopalni i mieszkali obok siebie.
          • alfredka1 Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 18:14
            Nwijasz nawijasz i kłębek spory z tych wywodów powstał , tylko rozwinąć go już się nie da.
            Starczy starczy , nie "pojedynkujmy się '"Teść mojej siostry Ślązak opolski , powolany do Wermachtu , możliwie szybko znalazł się w zaplanowanej niewoli , a potem dołączył do wojska polskiego , walczył we Włoszech.
            ... i nikt mu nie wymyślał że Ślązakiem jest...
            • czuk1 Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 21:41
              alfredka1 napisała: Nawijasz nawijasz i kłębek spory z tych wywodów powstał , tylko rozwinąć go już się nie da. Starczy starczy , nie "pojedynkujmy się '"
              Przeważa tu zdanie, że problemu autonomii Śląska nie ma. Ja nie mam zdania. Ciągle słyszymy, że Ślązacy dążą do autonomii , w ramach państwa polskiego. Dążenia są blokowane. Dowodem na to jest informacja o skardze stowarzyszenia Ślązaków , na Polskę, do Trybunału w Strasburgu.
              A może jest tak, że należałoby obydwom grupom etnicznym Kaszubom i Ślązakom dać większą autonomię, podobną jak mają Landy w RFN ? Uznać ich gwarowe/regionalne języki jako języki mniejszości narodowych - śląskiego i kaszubskiego. Utworzyć samorządy Śląska i Kaszub. Nadać im kompetencje ponad wojewódzkie, regionalne, nie kolidujące z zadaniami samorządów lokalnych.

opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,21765928,slazacy-poskarzyli-sie-na-polske-do-trybunalu-w-strasburgu.html
              • dociek Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 22:52
                A czy to nie jest coś w rodzaju mody na odgrodzenie swojego osiedla (od obcych? jakich?), tak jak to czyni się na nowych osiedlach powszechnie? Prawo osobistej, własnej własności jako oczywista oczywistość III/IV Rzeczypospolitej?
                Zasadniczo mam to "w głębokim poważaniu", czy zostaną narodowością, czy nie, bo i tak jesteśmy, póki co, częścią wspólnoty europejskiej.
                Oczywiście, dopóki Bóg i Partia na tę wspólnotę pozwolą... i Prezes przede wszystkim.
          • wikul Re: Ślązacy chcą zaistnieć 05.05.17, 21:59
            pandaber napisał(a):

> Czyli o Śląsku nie masz bladego pojęcia. ...

Ty masz pojęcie bo na podstawie własnych archiwalnych przeżyć chcesz stworzyć współczesny obraz Górnego Śląska. Ja i moja rodzina mieliśmy równie wiele dramatycznych przeżyć ale na ich podstawi nie silę się na pisanie historii regionów i regionalnych sympatii.
          • suender Re: Ślązacy chcą zaistnieć 06.05.17, 10:11
            pandaber 05.05.17, 17:43

> Moi dziadkowie, ich bracia i koledzy byli powstańcami.

- Moi nie byli i raczej biernie zdawali się na przyszłość, którą nad ich głowami załatwiali zwaśnieni Władcy Śląska, w poszczególnych etapach jego historii. Mam tylko jedną doradę dla owych Władców, że powinni pamiętać: los daruje im pewne części śląskiej ziemi i w każdej chwili może je zabrać. Niech z tego wyciągną odpowiednie wnioski.

- Znane mi są jednak nieciekawe doświadczenia mego dziadka, który (w latach 1928-55) zarówno od sił ze wschodu jak i zachodu był gnębiony, choć jednym i drugim robił dobrą przysługę. Być może ten temat rozwinę przy innej okazji.

- Pandaber, należy pamiętać (jak wcześniej dyskretnie wspomniałem), że ziemia śląska współcześnie leży w RP, Czechach, oraz na wschodnich kresach BRD.
            Ciekawe, że tylko słychać o niezadowoleniu Ślązaków w RP, a nie w dwu pozostałych. Skąd to się bierze?
            Odpowiedź wg. pewnego internauty: Aspiracją Ślązaków jest lepszy standard życia. Najwyższy standard jest dla nich w BRD, w drugiej kolejności w Czechach, najgorszy w RP. Mnie więc nie dziwi, że oni jak u ostatnich nie umią wyegzekwować lepszych warunków ekonomicznych dla siebie, to przynajmniej chyba chcą pewnej większej wolności politycznej w ramach RP.

Na ile im się to uda???

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka