Dodaj do ulubionych

Protest pod Sejmem

16.07.17, 17:37
Obejrzałam od początku do chwili obecnej. Jestem poruszona - nie powiem że oglądałam to spokojnie . Zastanawiałam sie tylko nad jedną rzeczą - jak wielu Polaków nie ma pojęcia co sie działo pod Sejmem i dlaczego. Przecież wielu z nich ogląda tylko kurską tv, nie interesuje ich polityka - a TVP Info np. donosi
TVP Info relacjonuje demonstrację w obronie sądów. Na belkach "pucz" i "słaba frekwencja"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,22101661,tvp-info-relacjonuje-demonstracje-w-obronie-sadow-na,,1.html#MT2
I tak sobie myślę że trochę boli ta bezmyslnosć i lenistwo umysłowe Polaków. Dają sobą manipulować takiemu megalomanowi ogarniętemu żadzą władzy.W imię czego?
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Protest pod Sejmem 16.07.17, 17:56

Wśród osób, które wystąpiły podczas protestu w obronie sądów, pojawiła się Wanda Traczyk-Stawska, uczestniczka Powstania Warszawskiego. - Resztką tchu stoimy przy drzwiach - mówiła o swoim pokoleniu. I zwróciła się do młodych: Bądźcie mądrzy i walczcie, ale bez broni.
      - Jestem tu ponieważ jestem Powstańcem - rozpoczęła Traczyk-Stawska i za same to słowa otrzymała gromkie oklaski. Dodała, że przeżyła dwa powstanie - w 1944 roku i w latach 80., "bo 'Solidarność' to też powstanie".

Chcę Wam powiedzieć - pozwólcie nam spokojnie odchodzić, bo jesteśmy po prostu przerażeni - ja mam 90 lat - resztką tchu stoimy przy drzwiach. Prosimy was, bądźcie mądrzy, bądźcie bogaci w dobroć. Nie ma nienawiści, nie ma zemsty, jest działanie, które jest mądre, które pozwoli całemu narodowi czuć swoją godność. Bo my walczyliśmy o wolność i o godność człowieczą

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,22101885,wzruszajace-slowa-uczestniczki-powstania-warszawskiego-zadam.html#Prze
      Chyba nie trzeba komentarza...
    • vermieter w Niemczech telewizja pokazała demonstrację 16.07.17, 20:03
      w popołudniowych wiadomościach. I to ta "państwowa", ARD i ZDF (pierwszy i drugi program). Tutaj to aż się chce płacić abonament wink (jedno mieszkanie 17,50 €/mies)
      • iryska2604 Re: Teraz "Łańcuch światła" 16.07.17, 21:30
        Jesteśmy dzisiaj ze światłem, bo światłem chcemy odpędzić to zło, które się dzieje. Jestem przerażona i wściekła, to zamach na nasze prawa, obywateli i obywatelek. Konsekwentnie i z determinacją niszczony jest demokratyczny ustrój Polski, o który walczyło pokolenie moich rodziców - mówi jedna z organizatorek protestu. - Reforma sądów jest potrzebna. To, co się dzieje, nie jest reformą sądów. To zamach na polskie sądownictwo - dodaje. - Kiedy zastanawiacie się, co możecie zrobić, kiedy stąd pójdziecie, powiem tak: rozmawiajcie ze swoimi bliskimi, rodzinami, koleżankami i kolegami z pracy, opowiadajcie o tym, co się dzieje, że już niedługo obudzimy się w Polsce, w której nasze prawa nie będą przestrzegane.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,114871,22101331.html#MT
        • iryska2604 Re: Teraz "Łańcuch światła" 16.07.17, 21:47
          Ciarki przeszły mi po krzyżu - te światła i Mazurek Dąbrowskiego ...Niesamowite wrażenie.Oby to nie poszło na marne.
        • alfredka1 Re: Teraz "Łańcuch światła" 16.07.17, 21:48
          Dzwoni rodzina i przyjaciele zza miedzy . Opowiadają o wiadomościach w ich telewizji ..... aż miło słuchać smile)
          • alfredka1 Re: Teraz "Łańcuch światła" 16.07.17, 22:10
            A stolica , Kraków, Wrocław .... bardzo rozświetlone . Cieszy i wzrusza ...
            • estella50 Re: Teraz "Łańcuch światła" 16.07.17, 23:10
              Byłam u nas pod sądem ze światełkiem. Było nas kilkadziesiąt osób! Nie spodziewałam się: mała mieścina, kartka o spotkaniu tylko jedna na znaku drogowym. Pan reprezentujący KOD opowiedział pokrótce to, o czym wiemy. Odśpiewaliśmy hymn i zostawiliśmy światełka przed wejściem do sądu. No a póżniej zaczęły się rozmowy w grupkach, ze znajomymi. Dobrze jest wiedzieć, że tylu nas tak samo myślących i bardzo zaniepokojonych.
              • dociek Re: Teraz "Łańcuch światła" 16.07.17, 23:33
                Można się rozczulać, wzruszać. Ale oni i tak mają to gdzieś, bo pozwolono im być większością w sejmie. I mieć swojego p.o. prezydenta. A przede wszystkim, mają swojego suwerena prezesa, złośliwego gnoma z samego dna PRL.
    • czuk1 Re: Protest pod Sejmem 17.07.17, 11:27
      Ustawy PiS o KRS, sądach powszechnych i Sądzie Najwyższym wywołały protesty w całym kraju. Na ulice wyszli mieszkańcy kilkunastu miast. W sumie protestowało kilkadziesiąt tysięcy osób..---
      • vermieter Igor Stachowiak w niemieckiej telewizji 17.07.17, 11:57
        Wczoraj w reportażu tv była jego historia. Oburzenie wywołał fakt potraktowania naćpanego człowieka paralizatorem. Nic dziwnego, w Niemczech mamy cannabis w aptekach na receptę.
        Kto się spóźnia, tego życie pokarze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka