Dodaj do ulubionych

Ciemna strona Powstania Warszawskiego

01.08.18, 19:13
Jakie fakty przemilcza narodowa legenda?

Nie wszyscy warszawiacy byli bohaterami. Nie wszyscy cywile pomagali żołnierzom. Nie wszyscy żołnierze dobrze traktowali cywilów. Narodowa legenda przemilcza te fakty. "Najgorzej było ludziom słabym, niezaradnym i samotnym, którym nikt nie pomagał, póki żyli, a gdy zginęli, nie było komu zatroszczyć się o to, żeby ich pochować..."

www.newsweek.pl/wiedza/historia/powstanie-warszawskie-i-jego-ciemna-strona-jakie-fakty-przemilcza-legenda-,80245,1,1.html

Piszę to w odpowiedzi na powszechną bezkrytyczną tromtadracje. Morawiecki jeździ i wygaduje bzdury. Z Lecha Kaczyńskiego zrobił powstańca. Z narodowej katastrofy niesamowity sukces.
Nie chodzę już 1,08 na Powązki bo w pamięci pozostał mi tylko obrazek wyjącej pisowskiej dziczy. Czuję że ta rocznica oddala się ode mnie coraz bardziej i pozostaje tylko pamięć o mojej rodzinnej tragedii. Ale to było 2.09. i wtedy postaram się to uczcić.
Obserwuj wątek
    • dociek Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 19:51
      Lech Kaczyński Komendantem Powstania Warszawskiego?
      Tak IPN Mateuszowi Krzywogębemu uaktualnił historię Powstania?Czy sam to, jako "profesjonalny historyk", wymyślił?

natemat.pl/245357,63-dni-chwaly-mateusz-morawiecki-zlozyl-wieniec-pod-tablica-lecha-kaczynskiego
      https://cdn.natemat.pl/4a52f3cd8a738977e7a7445d882b6b32,780,0,0,0.jpg

"Jak wiadomo, 1 sierpnia przypada 74. rocznica powstania warszawskiego. Tysiące ludzi oddają hołd tym, którzy oddali życie w obronie swojej stolicy. Z kwiatami ruszył także Mateusz Morawiecki. Problem w tym, że miejsce złożenia wieńca może zdumiewać – oddał bowiem hołd Lechowi Kaczyńskiemu."
      • alfredka1 Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 20:21
        Powstanie to klęska i honor i odwaga i wstyd …
        /dziesiątki furmanek z okolicy i dużo mieszkańców Pragi wywoziły co się ostało sad(
        sasiadka nasza miała piękne dywany , kryształy i raz wygadała się , że to z Warszawy po wypędzeniu mieszkańców .Spuśćmy zatem zasłonę milczenia .
    • estella50 Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 20:25
      Dla mnie to też problem. Nie mogę poczuć się do świętowania wybuchu PW. Jestem pełna szacunku, wręcz wielbienia Powstańców, ale nie ich mocodawców. Może Powstanie musiało wybuchnąć, może nie. Fakt, że nikt w tym dniu 74 lata temu nie miał pojęcia czym i jak to się skończy. Jednak mocodawcy mieli pojęcie o ilości i jakości posiadanej broni i o stanie sił okupacyjnych. Wiedzieli też, że Stalin może, ale nie musi ruszyć swoich wojsk. A jednak dali hasło do wybuchu.
      Czytałam o wygrażaniu powstańcom przez cierpiącą głód i poniewierkę cywilną ludność. No i nie ma co się dziwić!
      Legendy tworzy się, żeby lud miał swoich bohaterów i wiekopomne czyny.
      • ewa9717 Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 22:11
        Tak, też o tym zawsze myślę. A ciemną stronę powstania znam doskonale, tatko bis i jego rodzice przeżyli je na własnej skórze, potem Pruszków, Mauthausen (panowie) i Ravensbruck (babka i jej siostra), wróciło tylko dwoje do gruzów domu...
      • iryska2604 Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 22:18
        A jak zwykle powodem jest władza ,dominacja. A LUDZIE??? Ile warte jest życie człowieka? Jego marzenia, nadzieje ....
        • wikul Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 22:31
          ”Musimy zdobyć się na wielki zbrojny czyn. Podejmiemy w sercu Polski walkę z taką mocą, by wstrząsnęła opinią świata. Krew będzie się lała potokami, a mury będą się walić w gruzy. I taka walka sprawi, że opinia świata wymusi na rządach przekreślenie decyzji teherańskiej, a Rzeczpospolita ocaleje”

Kto to powiedział? Włos się jeży na głowie.
          • estella50 Re: Ciemna strona Powstania Warszawskiego 01.08.18, 22:56
            Kto to powiedział?
            • wikul To Leopold Okulicki 01.08.18, 23:38
              Niektórzy historycy twierdzą że był agentem NKWD.

Okulicki bił pięścią w stół i wyzywał od "tchórzy", komendanta AK zamurowało

natemat.pl/149881,kulisy-decyzji-o-powstaniu-okulicki-bil-piescia-w-stol-i-wyzywal-od-tchorzy-przeciwnicy-nie-dowierzali
              • misia007 Re: To Leopold Okulicki 02.08.18, 11:42
                Ocenę sensu powstania pozostawiam historykom.Rocznica to nie jest dobry moment na takie rozliczenia.Historii nie cofniemy ,poległym życia nie zwrócimy a tym co przeżyli i żyją z traumą tamtych dni należy się cześć i szacunek.I pamięć a ta akurat w warszawiakach jest.Wikul nie ma już już wycia i buczenia bo organizacja uroczystości na wyjce spadła a reszta narodu zachować się potrafi.
                • wikul Re: To Leopold Okulicki 02.08.18, 13:50
                  misia007 napisała:

> Ocenę sensu powstania pozostawiam historykom.Rocznica to nie jest dobry moment
                  > na takie rozliczenia.Historii nie cofniemy ,poległym życia nie zwrócimy a tym
                  > co przeżyli i żyją z traumą tamtych dni należy się cześć i szacunek.I pamięć a
                  > ta akurat w warszawiakach jest.

A politycy? Historycy swoje a politycy (niektórzy) swoje, będą stawić pomniki Okulickim. Co do szacunku i czci nie ma sporu. Ale gdy jeden z powstańców oceniał dowódców to Ołdakowski mu przerwał i nie dał dokończyć.

> Wikul nie ma już już wycia i buczenia bo organiz
                  > acja uroczystości na wyjce spadła a reszta narodu zachować się potrafi.

To krzepiąca wiadomość. Żeby mi tylko zdrowie i kondycja dopisywały.
    • margit49 a to młodzi patrioci 02.08.18, 16:17

memnews.pl/img/49449/kibice-legii-trzymali-transparent-z-napisem-pamietamy-44-i-z-duma-prezentuja-swoja-wiedze-patriotyczna/
      i śmiesznie, i strasznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka