Dodaj do ulubionych

12-go dzień wolny

07.11.18, 17:43
Konstytucyjna zasada państwa prawnego została tutaj złamana wielokrotnie. Główna wina będzie spoczywać na prezydencie. Nie może on podpisywać żadnej ustawy, która jest z Konstytucją sprzeczna - mówi o ustawie o dniu wolnym 12 listopada br. konstytucjonalista prof. Marek Chmaj w rozmowie z Next.gazeta.pl.
Prawdopodobnie w środę 7 listopada Sejm ponownie zajmie się ustawą o wolnym 12 listopada. Czy w pana opinii ta ustawa, a raczej tryb pracy nad nią, jest zgodna z Konstytucją? Wątpliwości miało między innymi Biuro Legislacyjne Senatu.

Ta ustawa jest kuriozalna. Pomimo bardzo szybkich prac, które zdarzały się w przeszłości, nie uwzględnia się żadnej racjonalnej vacatio legis. 

Prezydent deklarując, że nie będzie korzystał z prawa weta bądź skierowania ustawy do Trybunału Konstytucyjnego, tak naprawdę deklaruje, że podpisze ustawę w brzmieniu, którego nie zna. Pamiętajmy, że Senat zgłosił poprawki, które będzie rozpatrywał Sejm. Niektóre poprawki może odrzucić, niektóre uwzględnić.

Mamy w związku z tym sytuację kuriozalną - prezydent chce podpisać ustawę "blankietowo". Ustawę, która wejdzie w życie kilka dni po opublikowaniu. Ustawę, która adresatom przepisów nie daje odpowiedniego czasu na przygotowanie się do jej następstw. Tym adresatów jest wielu - to m.in. pracodawcy, pracownicy itd.

Więcej: next.gazeta.pl/next/7,151003,24132552,konstytucjonalista-prof-chmaj-o-ustawie-o-wolnym-12-listopada.html#a=90&c=145&s=BoxBizImg1

Do końca nie wiadomo ,kto ma wolne a kto nie. Takiej ustawy jeszcze żaden Sejm nie widział - a ile ona będzie kosztować Polskę nikt nawet nie próbował policzyć. Najbardziej sie będzie cieszył Polak trunkowy ,którego ustawa obejmie. Spokojnie wyleczy kaca po święcie.
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: 12-go dzień wolny 07.11.18, 19:24
      Podpisał. Mamy 12 Dzień leczenia kaca. aga
      • zajbel Re: 12-go dzień wolny 07.11.18, 22:27
        A mnie to zwyczajnie wkurza i to mocno. Właśnie skończyłam deliberować co i kiedy kupić żeby mi znów tam czego nie zabrakło. Ale nie w tym rzecz. Jedzenie to najmniejszy kłopot, wolny dzień w szkołach to nieprzerobiony program, w szpitalach, nie wykonane zabiegi, w fabrykach nie wyprodukowane dobra. A wszędzie jeden wielki bałagan.
        • aga-kosa Re: 12-go dzień wolny 08.11.18, 07:46
          Chyba Młynarski napisał: ... Jak się przejmiesz rolą... to plecy cię rozbolą.." tak to chyba szło. Mario, co emeryt wyżej kolan nie podskoczy - d..ę to ma zawsze z tyłu, wiatr mu zawsze wieje w oczy. Przed wyborami przypomną sobie, że jesteśmy i znowu będą obiecanki cacanki. aga wink
          • estella50 Re: 12-go dzień wolny 08.11.18, 08:56
            Mnie też bardzo wkurza takie bałaganiarskie, na kolanie i w pośpiechu stanowienie prawa. Co to za szmaciane państwo, co to za dmuchane elity i to gdzie? za górami, za lasami? gdzieś w niedostępnej dżungli bez cywilizacji?
            • iryska2604 Re: 12-go dzień wolny 08.11.18, 09:30
              Dla wszelkiej masci obiboków i na dodatek trunkowych to raj.Oby świeta nie przeniesli jeszcze na wtorek bo jak zaczna leczyć kaca...a tak serio, takie podlizywanie się elektoratowi wyjdzie nam bokiem a jak ruszą podwyzki to i im sie oczka otworzą.
              • misia007 Re: 12-go dzień wolny 08.11.18, 12:46
                Posunięcie zupełnie niezrozumiała ale co tam to tylko spowoduje kolejny spadek poparcia dla pisowców.....co mnie cieszy.
                • estella50 Re: 12-go dzień wolny 08.11.18, 14:27
                  Nie macie wrażenia, że oni już robią bokami? Nie wiedzą, co wymyślać, żeby elektoratu nie tracić. A więc ciąg dalszy rozdawnictwa stosują. Najpierw kasa komu i jak się da, a teraz dodatkowo wolne. Po kiego czorta tego 12-go wprowadzili? I żeby to jeszcze jakoś uzasadnili, ale i tego nie potrafią!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka