Dodaj do ulubionych

Walę drinki!

14.02.21, 09:29
Romantycznie, z cebulą.
---
Prawdziwa dama pije tylko czysty spirytus. I nigdy w małej ilości. (Michaił Bułhakow)
Obserwuj wątek
      • dociek Re: Walę drinki! 14.02.21, 21:08
        Alfredka, to jest sztandarowy wypiek z Lublina i Lubelszczyzny, z oficjalnym certyfikatem unijnym na wyrób regionalny.

        Co prawda winien być okrągły placek ale w końcu to specjalnie na Walentynki. Od wczesnego dzieciństwa uwielbiam cebularze, zwłaszcza takie jak od Kuźmiuka. Chrupiący, świeży mały cebularz posmarowany masłem (które pachnie masłem), pod zsiadłe mleko z Krasnegostawu to najbardziej smakowite, wykwintne i szybkie drugie śniadanko.
        • alfredka1 Re: Walę drinki! 14.02.21, 21:26
          CEBULAKI !!!!
          pierwszy raz jadlam je przed laty gdy kolega z pracy przyniósł TO na "spróbowanie" . Pyszności !
          Kolega pochodził z Wołynia a ja z północnego wschodu Kresów i tego nie znalam.
          Jego Mama nawet podała nam przepis ale jednak to nie było TO ......

          jezeli możesz to przyślij mi "recepturę" a moja córka upiecze jako że ona analityk więc dokładna !!smile)

          p.s. a nie tak dawno moja koleżanka z pracy przypomniała o cebulaku od Ryśka mamy .

          pozdrawiamy serdecznie smile))
          • aga-kosa Re: Walę drinki! 14.02.21, 22:05
            Napisałam rano i posłałam w kosmos:
            Gdy będziesz Walentynko jadła cebulę - wspominaj mnie czule. Wasza Walentyna - aga wink
            pS Kto pamięta listy sprzed lat, gdzie się pisało: pozdrawiam cię przez koszyczek wiśni... wink aga
            • dociek Re: Walę drinki! 15.02.21, 03:16
              Cebularz to pochodzące z Lubelszczyzny okrągłe placki-bułki z ciasta drożdżowego pokrytego farszem z cebuli. Już w średniowieczu cebularze były wypiekane przez zamieszkujących Lublin Żydów. Prosta i tania w przygotowaniu receptura z czasem upowszechniła się na całej Lubelszczyźnie i nieodłącznie kojarzy się z tym regionem. Przed II Wojną Światową były one wypiekane głównie przez piekarnie należące do Żydów oraz sprzedawane na ulicach wprost z noszonych na ramionach koszyków.

              Cebularz Lubelski od kilku lat posiada chronione oznaczenie geograficzne i nazwę pochodzenia. Obecnie tylko cztery piekarnie w regionie mogą wypiekać Cebularze Lubelskie, znajdziemy tu jednak wiele cebulaków, cebulatorów i innych podobnych do cebularza wyrobów piekarniczych, których tradycja i sposób przygotowywania przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Receptury nieco się od siebie różnią, w jednych używana jest woda, w innych mleko, w jednych do ciasta dodawane jest jajko, w innych nie. Jest jednak jedna cecha, która łączy wszystkie cebularze, cebulaki i cebulatory – jest to użycie odpowiedniej, słodkiej odmiany cebuli.

              Przepis
    • anoagata Re: Walę drinki! 16.02.21, 21:00
      dociek napisał:

      > Romantycznie, z cebulą.
      > ---
      > Prawdziwa dama pije tylko czysty spirytus. I nigdy w małej ilości. (Michaił Buł
      > hakow)
      Prawdziwa dama pije pali i .....tak powiedziała Beata Tyszkiewicz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka