malwina52 13.09.05, 12:04 czytam o tych Waszych obiadkach i checi dostalam na gotowanie, a, ze jestem zapracowana kobitka i nie lubie duzo czasu spedzac w kuchni, jesli macie jakis przepisik prosciutki to poprosze, bede wdzieczna )))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muraszka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 12:26 slodka kapusta,na gesto: kapusta biala, tluszcz, jablka, cebula, pomidory, smietana, maka, sol,kwasek cytrynowy,cukier(?) kapuste poszatkowac,wrzucic do garnka, zalec niewielka iloscia wody(w miare potrzeby uzupelnic), dodac sol,(cukier?)tluszcz,poszatkowane jablka,pomidory,przykryc, kiedy sie zagotuje odkryc,dogotowac bez przykrycia, miekka kapuste,podprawic maka(rozprowadzona w zimnej wodzie),zagotowac, przyprawic kwaskiem(lub nie?),dodac smietane. Mozna to jesc do wszystkiego,mozna tez dodawac do gotujacej sie kapusty roznosci (kielbaske w calosci lub to co zostalo z wedlin),nastepnego dnia ta kapusta nadal smakuje Odpowiedz Link
muraszka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 12:37 zupa pomidorowa z makaronem: przecier pomidorowy, szybko gotujacy sie makaron(wstazki Malma), skorka od wedzonego boczku(moze byc resztka wedliny) lub kostka rosolowa(albo dodac tylko 1/2 kostki dla poprawienia smaku) sol,pieprz,smietana Wstawiam wode,do gotujacej sie wrzucam skorke od boczku lub kielbaske w calosci, kiedy juz to sie obgotuje wrzucam makaron,by szybciej zmiekl dodaje odrobine masla,potem wrzucam kostke,ewentualnie przyprawiam sola,pieprzem,dodaje smietane Odpowiedz Link
muraszka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 12:42 ekspresowe racuszki: maka,jajko,jablka,sol,cukier,oliwa z oliwek; roztrzepuje jajko,dodaje make,potem przetarte na tarce(duze oczka) jablka,przyprawiam i smaze,po usmazeniu posypuje lub nie,cukrem Odpowiedz Link
malwina52 Re: robie racuszki:) 13.09.05, 13:06 wszystkie skladniki mam w domu dzieki )))) Odpowiedz Link
grenka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 23:53 muraszka1 napisała: > ekspresowe racuszki: > maka,jajko,jablka,sol,cukier,oliwa z oliwek; > roztrzepuje jajko,dodaje make,potem przetarte na tarce(duze oczka) > jablka,przyprawiam i smaze,po usmazeniu posypuje lub nie,cukrem wszystkie składniki te same, oprócz jabłek - w zamian dodaję zsiadłe mleko, aby konsystencja ciasta była taka jak bardzo gęsta śmietana (trochę rzadsze niż na kluski łyżką kładzione)i ciasto kładę łyżką do garnka w którym jest duża ilość oleju (smażę tak jak pączki). Dzięki tej wyjątkowej gęstości ciasta racuszki przybierają fikuśne kształty (nie są w formie placków), które po usmażeniu posypuję cukrem pudrem. Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 15:29 muraszko - kiedy zestawisz zupę z gazu wrzuć do niej pokrojony ząbek czosnku!! mniam!! No chyba że jesteś na niego uczulona ,lub nie lubisz! Odpowiedz Link
muraszka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 17:45 czosnek? ale tylko z piatku na sobote, podpiekany na maselku,na krucho, pysznosci Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 18:28 dodaje do wszystkich/za wyjatkiem rosołu/zup ,w każdym dniu tygodnia !! nie ma problemów! Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 23:00 czosnek też lubię, ale dlaczego do rosołu nie. Znalazłam kiedyś w necie przepis na rosół,którego jednym ze skladników był właśnie czosnek-trochę mnie to żdziwiło. Wtedy przypomniałam sobie jak w latach siedemdziesiątych przeczytałam wywiad z Sophią Loren, w którym- mówiąc o swojej kuchni- podawała minn.przepis na wyśmienity rosół z dodatkiem naci czosnkowej. Nie omieszkałam przy najbliższej okazji wypróbować jej wersję rosołu. Nie pamiętam aby jego smak rzucił mnie na kolana. Myślę ,że był w smaku podobny do naszych rosołów. Jestem zawsze otwarta na nowe smaki zwłaszcza,że gotuję codziennie (no prawie) odkąd pamiętam. Odpowiedz Link
gunnera Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 23:37 Chyba mam w sobie coś z wampira. Zapach czosnku potrafi mnie wyrzucić z tramwaju albo nakazać omijanie całkiem sympatycznych (kiedy indziej) osób szerokim łukiem. Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 14.09.05, 10:29 podzielam Twoją niechęć do zapachu czosnku-mam tak samo ale czosnek ugotowany/uduszony, nie daje tego" swoistego" zapaszku, a poprawia smak potraw. Odpowiedz Link
grenka1 Aby nie tracić za dużo 13.09.05, 23:41 czasu na gotowanie, wybieram się w porze obiadowej z wizytą do koleżanki (oczywiście mówię jej że "przypadkiem byłam w pobliżu i wpadłam z ciasteczkami na kawkę"). Obiad z głowy, jest czas na spacer, odwiedziny samotnej koleżanki (dobry uczynek, no i teeee ploteczki o wszystkim i o niczym. Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 13.09.05, 23:59 Malwino! do niedawna byłam pracującą kobietą od świtu do nocy,ponieważ nic nie zwalniało mnie od przygotowania codziennych posiłków, bardzo sobie ceniłam szybkie ,proste a smaczne dania-zwłaszcza takie ,które można byłoby łatwo odgrzać na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki. Jednym z takich dań była RATATOUILLE,czyli ratatuja. Jest to danie z południa Francji. Podaje się je jako gorącą lub zimną przekąskę,jako przystawkę do pieczonych mięs,do jaj,a także używa się do nadziewania warzyw,np.pomidorów,kabaczków itp...Można również podawać ją z ryżem,makaronem,ziemniakami,chlebem,frytkami. Danie jest tanie w sezonie ,zwłaszcza jak się jest właścicielem działki lub ogrodu. Można odbiegać od podanej receptury, bez szwanku dla smaku potrawy. składniki: to co masz-albo bakłażan,kabaczek,albo cukinia lub patison(nie przerośnięte) 0,5 kg mięsistych pomidorów, 2-3 cebule, 2-3 papryki, 2-3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju, sol,pieprz, tymianek,bazylia(mogą być też suszone zioła prowensalskie jeśli nie mamy świeżych),zielona pietruszka,liść laurowy-niekoniecznie(ja wolę liście selera). Przygotować warzywa: umyć,pokrajać w cząstki lub plastry ,sparzyć pomidory-obrać ze skórki, czosnek zmiażdzyć,zieleninę posiekać. W żeliwnym rondlu rozgrzać oliwę,wrzucić pokrajaną w plastry cebulę,zeszkilć. Następnie wrzucić pokrajane warzywa,po pewnym czasie czosnek i zieleninę,posolić i popieprzyć do smaku. Potrząsać rondlem lub lekko mieszać od czasu do czasu,gdyż użyte warzywa są delikatne. Jeśli potrawa jest za rzadka odkryć rondel i odparować sos. Można wrzucić do potrawy parówki lub kawałki wędliny, ale będzie to już wersja spolszczona tzw.danie jednogarnkowe do konsumpcji z pieczywem. Odpowiedz Link
muraszka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 14.09.05, 07:06 ugotowac ryz w torebce,(dodaje do gotowania maselko),lubie ryz bardzo pulchny, potem jabluszka tarkuje na duzych oczkach,roztapiam maselko dodaje potarkowane jablka,polewam tym ryz,mozna dodac tez cynamon Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 14.09.05, 08:31 na patelni - wrzucamy moja wersja paelli: mięso /najlepiej rózne rodzaje /kroimy w kostkę podsmażamy /krótko/ do brytfanny wrzucamy:w/w mieso,pokrojoną w kostkę paprykę /różne kolory/,torebkę ryzu,można też fasolkę ,groszek;zalewamy to wszystko szklanką bulionu i wstawiamy do do piekarnika. temperaturę ustawiamy na 200 i włączamy! Kiedy ryż jest juz miękki doprawiamy,dodajemy pokrojone w kostkę pomidory,mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekanek. Na wierzchu układamy ładnie pokrojone w ósemki pomidory - wstawiamy na 10 min do gorącego piekarnika . Po 10 min podajemy na stół. Dabnie nie wymagajace czasu,wysiłku,kolorowe i smaczne. Dla wegeterian - w miejsce miesa proponuję pieczarki. Smacznego!! Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 14.09.05, 08:35 ale się porobiło!!!! miało być : moja wersja paelli: mięso /najlepiej kilka rodzajów/kroimy w kostkę,podsmazamy/krótko/ na patelni, do brytfanny wrzucamy................ i potem już jak leci Przepraszam !!! Odpowiedz Link
knidyjka Re:Ristto ai porcini 14.09.05, 11:13 podobnie błyskawicznie sporządzimy risotto z prawdziwkami: składniki: 25 dag suszonych grzybów(zastępczo kostka bulionu grzybowego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 70 g parmezanu lub innego ostrego,twardego sera, 50 ml białego wina, ok.800 ml rosołu mięsnego(zastępczo kostka rosolowa), 4 łyżki masła, 400 g ryżu na risotto(avorio,carnaroli,vialone), 4 świeże grzyby prawdziwki, sól,pieprz,łyżka oliwy namoczonech wcześniej prawdziwki odcedzić, wodę z ich moczenia zostawić lub rozpuszczoną kostkę grzybową ,wymieszać z białym winem i rosołem. Prawdziwki osuszyć,drobno pokroić. Stopić w szerokim rondlu dwie łyżki masła,zeszklić w nim cebulę , potem dodać grzyby,ryż i mieszając gotować. Domieszać wywar grzybowo-winny(ok.dwóch łyżek wazowych). Gotować na małym ogniu ,aż płyn się prawie wygotuje. Czynność powtarzać ,aż ryż będzie ugotowany,ale jędrny (ok.30 minut). Na koniec wymieszać risotto z parmezanem i łyżką masła,przyprawić solą(lub nie jeśli były użyte kostki,które są już słone)i świeżo zmielonym pieprzem, zostawić pod przykryciem 2 minuty. Świeże ,oczyszczone 4 prawdziwki pokroić wzdłuż w cienkie plasterki i przymażyć na patelni z łyżką masła i oliwy,dodać czosnek. Czas smażenia ok.8 minut-posolić(uwaga na sól),popieprzyć. Usmażone prawdziwki dodać do risotto na końcu. Risotto smaczne jest tylko świeżo przygotowane. Ale można z niego przyrządzić krokiety ryżowe:risotto wystudzić,wymieszać z jednym żółtkiem. Domieszać tyle świeżego startego sera,aby masa dała się formować, robić kulki i obtoczyć je w mące. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu 3 minuty na złotobrązowo.Podawać do potraw mięsnych. Risotto można też przyrządzić tylko ze świeżych grzybów. Wtedy przygotować około 250 g grzybów i pokroić je drobno,a następnie krótko przysmażyć z cebulą na maśle,dodać ryż i dusić. Zamiast wywaru z grzybów duszonych, wziąć więcej rosołu. Odpowiedz Link
maria73 Re:Ristto ai porcini 14.09.05, 14:57 krokiety z pory?? podam przepis na farsz bo resztę wszyscyznaja. 1/2 kg porów 20 dkg pieczarek pieczarki kroimy w ćwiartki ,podsmażamy na b.goracym tłuszczu /tak żeby sie lekko zarumieniły a "nie puściły soku"/ pory kroimy na plasterki, narozgrzany tłuszcz wrzuczmy pory ,po9dsmarzone pieczarki,mieszamy, kiedy pory są miękkie doprawiamy Vegetą i,solą ,pieprzem, zwijamy krokiety ,panierujemy w jajku i bułce,obsmażamy. podajemy z barszczem , jako samodzielne danie też mogą być .Smacznego Odpowiedz Link
knidyjka Re: mam sliwki:) 16.09.05, 11:29 ja najczęściej robię tzw.ciasto ucierane z różnym owocami (jakie akurat mam-zawsze wychodzi Mam śliwki i jabłka też może zrobię, ale nie dziś-dopiero wyszłam z kuchni Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 16.09.05, 14:00 poczta.gazeta.pl/poczta/getMailPart/ksiazka+salatkowa.doc?ID=1118303134.46_3971.imail3&Seq=4&name=ksiazka+salatkowa.doc&t=1126871654461 od wyboru ,do koloru... Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 16.09.05, 14:36 to poproszę kawałek!! bo ja lubię podjadać,ale piec to nie bardzo. Odpowiedz Link
muraszka1 Re: proste przepisy kuchenne:) 28.09.05, 09:47 adres Knidyjki nie otwiera sie, co tam adresy internetowe, pogadajmy jeszcze o smakolykach Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 28.09.05, 10:18 no to bardzo proszę!! 10 min roboty a kalorii..... puszka ananasów 30 dkg żOłtego sera /ja używam gouda/ 3 ząbki czosnku majonez anasy kroimy w słupku,ser scieramy na tarce o dużych oczkach,czosnek przeciskamy (??) przez praske - mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu, jeszcze raz mieszmy (ewent.doprawiamy solą i pieprzem w/g uznania) - podajemy na stół. Przy okazji urządzamy konkurs pt. "kto zgadnie co to jest ??" Odpowiedz Link
maria73 Re: proste przepisy kuchenne:) 28.09.05, 10:24 nst.sałatka : 1 torebka ryży podwójna pierś z kurczaka 2 długie ogórki tymianek majonez ryż i pierś z kurczaka gotujemy (osobno) pierś z kurczaka i ogórki kroimy w większe kostki ,dodajemy tymianek (bardzo dobry jest świeży ale niekoniecznie),mieszamy,dodajemy majonez w/g uznania,mieszamy raz jeszcze- ewent.doprawiamy solą i pieprzem - odstawiamy na 1/2 godz.do lodowki . Podajemy na stół i jemy. Smacznego!! Roboty niewiele a smakuje całkiem całkiem. Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 03.10.05, 11:28 otrzymałam( z mojego forum ,od miłej dziewczyny), dużą książkę sałatkową na adres gazety, chciałam przekopiować i niestety nie udało się. Dowiem się dlaczego i może spróbuję jeszcze raz. Odpowiedz Link
knidyjka Re: Rosół 01.10.05, 15:40 Wasz przepis na pyszny rosół, ja właśnie gotuję, ale chętnie skonfrontuję z innymi przepisami. Wiem,że ile gospodyń tyle przepisów na tę najbardziej polską... zupę? Odpowiedz Link
knidyjka Re: Rosół 03.10.05, 11:30 powiedzcie jakie składniki dodajecie do rosołu, czytałam na forum kuchnia o tak zaskakujących, że jestem zdziwiona czy to jeszcze rosół? Odpowiedz Link
muraszka1 Re: Rosół 03.10.05, 13:52 najszybszy i najbardziej mi smakuje rosol na kurzych udkach,mozna dodac tylko jarzynke,ale ten prawdziwy to marchew w talarkach,pietruszka,seler,posypane wszystko zielona pietuszka i oczywiscie makaron,przyprawy(sol,pieprz) Odpowiedz Link
knidyjka Re: Rosół 03.10.05, 14:02 przeczytałam na forum kuchnia o dodawaniu czerwonego buraczka- dla koloru i suszonego grzybka- dla smaku. pierwszy raz się z tym spotkałam, z taką recepturą. Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 03.10.05, 14:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29667717&v=2&s=0 Odpowiedz Link
jana2706 Re: proste przepisy kuchenne:) 03.10.05, 15:18 dzieki,jednak podstawa jest po prostu dobry drob Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 03.10.05, 15:40 ja zrobiłam mieszany:część wołowej pręgi,część indyka i ćwiartka kury rosołowej. Sekretem jest gotowanie na małym ogniu(tak żeby tylko mrugał)-pamiętam z dziećiństwa,że tak robiła moja matka i jej sąsiadki A reszta składników i przypraw tradycyjnie-bez grzybków czy buraczków. Mimo,że nie wzbraniam się przed eksperymentami. Bo w kuchni ważna jest i fantazja,i pomysł, i wyobrażnia. Coś za dużo czasu spędzam w kuchni moja przyjaciółka,która mnie odwiedziła, pytała mnie czy jestem kucharką do wynajęcia. Bo ona gotowanie traktuje jak karę, ale w przyrodzie musi być równowaga, więc jej mąż w kuchni czuje się jak ryba w wodzie)) Odpowiedz Link
moherowy-komandos Re: proste przepisy kuchenne:) 03.10.05, 17:06 A kto zaprosi na kartoflane placki. Widzicie ze wymagania sa u mnie proste. Odpowiedz Link
knidyjka Re: proste przepisy kuchenne:) 03.10.05, 17:21 placki też lubię, ale dzisiaj są krokiety z mięsem z rosołu -zjesz?)) Odpowiedz Link
malwina52 Re: szybki placuszek:) 24.10.05, 17:35 zamiast na k walnelam w enter i polecialo, wlasnie pieke, oto przepis: produkty suche: 2 szklanki maki 1 lub mniej szklanki cukru, maly proszek do pieczenia wymieszac w misce i odstawic 1szklankea mleka 125 g tluszczu masla lub margaryny 1 paczka cukru waniliowego zagotowac mieszajac, po zagotowaniu wlac do ,iski z suchymi skladnikami i starannie wymieszac, gdy troche przestynie wbic dwa cale jajka i ponownie wymieszac wlac na blaszke i twraz co kto woli jakbuszka, dzemik lub co inne, na wierzch koniecznie kruszonka, mi najlepiej smakuje w krazkami ananasa a w srodku dziureczki rodzynki, wychodza takie fajne ciasteczka )))) kruszonka: 1 duza lyzka masla, 3 lyzki cukru 1 cukier waniliowy i maki tyle ile sie wyrobi wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut smacznego Odpowiedz Link
kryzar Re: szybki placuszek:) w tortownicy 24.10.05, 21:02 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy /manna/ 1kg jabłek i jak kto lubi cynamon 1 kostka masła/mocno schłodzona/ można dołożyć proszek do pieczenia 2 łyżeczki lecz nie jest konieczny bułka tarta trochę do tortownicy wymieszać wszystkie suche składniki wysmarować tortowniće masłem i wysypać tartą bułką wsypać do tortownicy 1/3 część suchej mieszanki zetrzeć połowę jabłek/duże oczka tarki/ posypać cynamonem wsypać następną porcję suchych produktów/ 1/3 / reszta jabłek + cynamon reszta suchego i potrząsnąć aby wyrównać zetrzeć tarką o dużych oczkach masło na wierzch upiec/ jak patyczek nie jest oblepiony przy sprawdzaniu to wyjąć z piekarnika lub wyłączyć prodiż/ można jeść na ciepło i na zimno zawsze się udaje, a pracy niewiele smacznego Odpowiedz Link
knidyjka Re: szybki placuszek:) w tortownicy 24.10.05, 22:17 wypróbuję, w jesienne wieczory do herbatki chętnie coś by się zjadło-zwłaszcza z owocami lubię, chociaż nie powinnam Odpowiedz Link
muraszka1 Re: szybki placuszek 09.02.06, 08:47 od kiedy Szczescie lezy w szpitalu,wcale nie mam ochoty na jedzenie, moze zrobie jakies placuszkui z jablkami Odpowiedz Link