Dodaj do ulubionych

<Wszystkie BOCIANY>

18.04.08, 10:34

www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm
www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html
www.bociany.ec.pl/
www.bociany.kalinski.pl/
www.bociany.edu.pl/
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 19.04.08, 20:47
      Odwiedziłam wszystkie.Znalazłas mi te w miasteczku-dzięki!
      • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 19.04.08, 21:00
        Bociany odpoczywaja.Czy w tym miasteczku,to nie ma nocy?
        Godzina taka jak u nas,a u nich niebo jasne.
        • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 20.04.08, 20:57
          Teraz tam "byłam"-jasniej,fakt ale latarnie sie palą.
          • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 22.04.08, 18:12
            Coś boćki w tym roku nie mają wzięcia-prawie nikt do nich nie zagląda...
            • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 22.04.08, 19:30
              W Bornheim widać 3,albo cztery jaja.Pia.ed podglądała,ale ona gdzieś
              wsiąkła.Znudziła się nami.
            • kendo Re: <Wszystkie BOCIANY> 22.04.08, 19:38
              no dobrze,juz popatrzylam na nie sobie,
              a te w Ustroniu to jest para??widze tylko jednego bociana.
              • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 24.04.08, 22:38
                Boćki są przemiłe-uwielbiaam te ptaszyska.
                • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 25.04.08, 20:46
                  smile))
                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 25.04.08, 21:15
                    Przejrzałam gniazda.Ładnie widać w Bornheim .W oknach pala się światła i na
                    ulicy.Tylko w Manheim widzę parę.
    • dorka556 Re: <Wszystkie BOCIANY> 30.04.08, 06:25
      Mannheim górą. Mamy pierwsze bociany. Zdaje się, że jest 5 małych boćków. Trudno policzyć, bo bez przerwy się kręcą. Zostało jeszcze 1 jajo. A może jeszcze gdzieś są, tylko ja nie zauważyłam?
      • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 30.04.08, 08:22
        Widziałam-akurat trafiłam na zmiane warty-maleństwa są!!!
        • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 30.04.08, 09:44
          Jeszcze nie widziałam maleństw.Bocianica siedzi taka poruszona
          kręci łebkiem.
          W Przygodzicach akurat stała i naliczyłam 5 jaj.
          • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 01.05.08, 15:58
            Są maleńkie,są.Pamiętasz moją gołębicę z zeszłego roku?Znów odbudowała to
            gniazdo i siedzi.Wieczorem wkleję zdjęcie.
            • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 01.05.08, 16:32
              Nie mam szczęscia zobaczyć maluchy.Zrób Irenko zdjęcie już znajomej
              rodzinki.
              • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 01.05.08, 17:30
                Nareszcie zobaczyłam maluchy w Mannheim.
                • iryska2604 Re: moja gołąbka 01.05.08, 20:40
                  zdjęcie zrobiłam z okna pokoju Agnieszki
                  img397.imageshack.us/img397/3302/p4301873oe1.jpg
                  • raul.2 Re: moja gołąbka 02.05.08, 07:27
                    Przepraszam, ale trochę udoskonaliłem to zdjęcie.
                    Chyba się na mnie nie gniewasz?
                    i27.tinypic.com/2efrjhw.jpg" border="0" alt="i27.tinypic.com/2efrjhw.jpg">
                    • jaga_22 Re: moja gołąbka 02.05.08, 07:50
                      Piękny widok z okna.Pomocnika też masz super.
                      • iryska2604 Re: moja gołąbka 02.05.08, 21:30
                        Dzięki-faktycznie za mało popracowałam nad zdjęciem.A wiesz ,zawsze sie boję że
                        jak będzie mocno wiało to ona razem z tym gniazdem spadnie.
                        • iryska2604 Re: BOCIANY 03.05.08, 20:44
                          Siedzą sobie.U Kalińskiego coś dziwnego lezy w gnieżdzie czy mi sie wydaje?
                          • jaga_22 Re: BOCIANY 03.05.08, 21:06
                            Na Kalińskim wyskakuje mi nieokreslony błąd.Na małym obrazku widac bociana jak
                            tylem stoi do gniazda.coś leży,ale może to jakieś odbicie.
                          • raul.2 Re: BOCIANY 04.05.08, 06:42
                            iryska2604 napisała:

> Siedzą sobie.U Kalińskiego coś dziwnego lezy w gnieżdzie czy mi sie wydaje?

Rzeczywiście bociany przyniosły kawał gąbki, taką jak się wypycha siedzenia.
                            W ogóle to obraz z kamery w tym roku jest dużo gorszy. Pewnie za późno, żeby coś poprawić.
                            Irysko, przepraszam za tę ingerencje w zdjęcie. Jest bardzo ciekawe i pokazuj nam dalej, co się tam dzieje z gołąbkami.
                            • jaga_22 Re: BOCIANY 04.05.08, 09:30
                              Dzięki raul2 za uspokojenie.Bocianki to nasza duma narodowa.
                              Jak można nie kochać bocianów.
                              • iryska2604 Re: BOCIANY 04.05.08, 18:33
                                Dziś w ogóle nie mogłam zobaczyć u Kalińskiego ale to chyba wina mojego
                                modemu.Mam ochote trzasnąć nim o ścianę.Jeszcze parę dni i zmienię operatora no
                                i technologia poszła do przodu to teraz bedzie szybszy przekaz.Gołąbkę niedługo
                                przysłonią liście ale jak tylko pojadę to znów jej pstryknę foto.

+
                                • iryska2604 Re: BOCIANY 08.05.08, 17:45
                                  Widziałam dzis znów maluchy-jakoś tak lezą....
                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY 08.05.08, 23:40
                                    Tu bardzo fajnie widac:
                                    www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/199544vatte/263011dziax/727678gniaz/index.jsp
                                    trzeba kliknąć"na zywo",nie zakladac zadnego programu(chociaz komp
                                    chce),i tak obraz wskoczy po chwili.
                                    • iryska2604 Re: BOCIANY 09.05.08, 22:14
                                      Faktycznie-a ja ostatnio tu najczęściej zaglądam bo tu są maluchy
                                      • easy.mamajka Re: BOCIANY 10.05.08, 00:33
                                        U mnie pisze,ze na moim kompie tego sie nie da uruchomic.Wlasnie
                                        probowalam.
                                        • jaga_22 Re: BOCIANY 10.05.08, 12:11
                                          Mamajka,pewnie na Kalińskim nie mogłaś uruchomić,bo tam trzeba zainstalować
                                          kodeki,napisane pod obrazkiem.
                                          Te inne powinnaś mieć.

W Mannheim bocianica stała i wszystkie maluchy zobaczyłam.
                                    • jaga_22 Re: BOCIANY 10.05.08, 12:19
                                      Dzięki Mamajka,fajne gniazdo,chyba najlepsze.
                                      Fajnie też jest umiejscowione,tylko trzeba za każdym razem kliknąć na żywo.
                                      • kendo Re: BOCIANY-Przygodzice 11.05.08, 09:57
                                        jest maluni bociussmile
                                        • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 11.05.08, 16:04
                                          Widzę tylko skorupy.
                                          Na Mannheim mama bocianowa wietrzy maluchy.
                                          • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 12.05.08, 00:30
                                            Juz są dwa!
                                            • kendo Re: BOCIANY-Przygodzice 12.05.08, 09:30
                                              fajniue te maluszki,
                                              oby dobrze sie chwaly wszystkie.
                                            • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 12.05.08, 09:31
                                              Zobaczyłam tylko w Manheim jak mama wietrzy maluchy,reszta siedzi.
                                              • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 12.05.08, 21:31
                                                I juz są trzy!
                                                • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 13.05.08, 09:11
                                                  Jeszcze nie miałam szczęscia zobaczyć bocianków z Przygodzic.
                                                  Bardzo ładnie jest teraz na Manheim,obraz szybko się zmienia,a bocianowa dumna
                                                  stoi i przygląda się swojej piątce.W Bornheim bocianowa
                                                  siedzi,a on stoi na brzegu gniazda i dumnie wypina pierś.
                                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 14.05.08, 00:01
                                                    Czy do tych 2 poza Przygodzicami trzeba sciagac kodeki?
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 14.05.08, 09:47
                                                    Na te 2 pierwsze od góry,to nic nie potrzeba,tylko poczekać aż się otworzą.
                                                    U Kalińskiego trzeba pobrać kodeki,ale ponieważ u mnie wyskakuje błąd,to na na
                                                    dole jest przekaz poklatkowy i tam klikam.
                                                    Obrazek nieduży,ale na żywo.
                                                  • kendo Re: BOCIANY-Przygodzice 14.05.08, 10:40
                                                    sa juz trzy maluszki.....
                                                    w Ustroniu chyba tylko jedno bocie,ktore czeka na partnera,gniazdo
                                                    nie do konca zbudowane.
                                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 14.05.08, 20:05
                                                    Niestety,"monitoring Sląskich bocianów" jakos sie zepsul.A tak
                                                    dobrze bylo widac.
                                                    W Przygodzicach 4 maluchy,w Isny 3.Sliczne i jedne i drugie.
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 15.05.08, 09:58
                                                    Mam szczęście do niemieckiego bocianiego gniazda.
                                                    Obudwoje rodziców stoi w gnieżdzie,a dwa maluchy siedzi na piętach.
                                                    W drugim niemieckim gnieżdzie tylko jajka i chyba jeszcze nie
                                                    wszystkie.
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 15.05.08, 16:35
                                                    Zobaczyłam ! zobaczyłam ! maluchy w Przygodzicach.
                                                    Jest ich piątka,tyle że ten ostatni taki malutki.
                                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 15.05.08, 22:41
                                                    Jak ci rodzice bedą wiązac koniec (np.dżdżownicy)z końcem?
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 16.05.08, 08:21
                                                    Rodziców czeka wytężona praca.Będą przynosić pokarm na zmianę,a
                                                    w czasie upałów przynoszą wodę w dziobach.
                                                  • kendo Re: BOCIANY-Przygodzice 17.05.08, 10:09
                                                    cos ten piaty maluszek taki slabiutki,niemal sie nie ruszasad
                                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 17.05.08, 12:09
                                                    Zaraz popatrze.Piec malych to chyba w ogole przerasta mozliwosci
                                                    rodzicow...
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 17.05.08, 12:52
                                                    Zwykle ten piąty jest najmniejszy i najsłabszy.
                                                    Trudno mu też utrzymać się przy życiu.Może w tym roku da radę ?
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 18.05.08, 19:00
                                                    Tam też deszcz pada,bocianowa mokra chroni maluchy.
                                                  • iryska2604 Re: BOCIANY-Przygodzice 18.05.08, 23:04
                                                    A ten pan bocian codziennie wizytuje ogrod mojej siostry-zawsze mi uciekał i nie
                                                    moglam go ująć w locie
                                                    img88.imageshack.us/img88/8629/p5111987dz5.jpg
                                                  • iryska2604 Re: BOCIANY-Przygodzice 18.05.08, 23:08
                                                    Nie wiem czemu mi sie wgrał taki zamazany-w komputerze mam wyrazny-i kontrast i
                                                    kolor...
                                                  • iryska2604 Re: BOCIANY-Przygodzice 20.05.08, 22:02
                                                    Wczoraj zaglądałam do mojej gołąbki i wyobrazcie sobie że gniazdo jest
                                                    puste.Iteraz nie wiem czy już sie małe wykluły i poleciały czy cos się z nimi stało?
                                                  • maladanka Re: BOCIANY Kaliński 21.05.08, 09:49
                                                    Najbardziej sie przywiązałam do tego gniazda. czwarty rok
                                                    oglądam,pobranie kodeków to jedno kliknięcie, a uciechy nie do
                                                    opisania.Piątaszek jakiś słaby - duzo mniejszy od rodzeństwa sad
                                                    Dziś patrzę bociek sprząta gniazdo,wywala sznurki,reklamówki, kłeby
                                                    trawy itp.Małe pomagały - łapały za te sznurki,myślały,że to glisty
                                                    chyba.No i za moment do gniazda przyfruwa drugi bociek,a w dziobie
                                                    dosłownie snopek siana czy czegoś takiego.Czyli one sie na to
                                                    sprzątanie umówiły?Teraz trwa wyścielanie gniazda nową"pościelą"
                                                  • muraszka1 Re: BOCIANY-Przygodzice 21.05.08, 17:31
                                                    fotka jest OK,bocian przesliczny smile
                                                  • muraszka1 Re: BOCIANY-Przygodzice 21.05.08, 17:33
                                                    umieszczalam moj wpis przy fotce Iryski,system zrobil swoje sad
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 21.05.08, 17:43
                                                    Super... taki bociek na własnym podwórku.
                                                    Irysko,ale przeciez gołąb nie opuszcza swojego gniazda.Może
                                                    akurat gdzieś latały za pożywieniem.Może nic się nie stało.
                                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY-Przygodzice 21.05.08, 20:29
                                                    Nie bez racji na niektorych stronach z bocianimi gniazdami jest
                                                    napis,ze obraz moze przedstawiac sceny drastyczne.W gniezdzie kolo
                                                    Tarnowskich Gor totalny dramat.Rano nie zyl juz ostatni z malych
                                                    bociankow (dwa poprzednie padły wczoraj),bociek wyrzucal male cialka
                                                    z gniazda,chodzil z nimi z miejsca na miejsce,noszac je w dziobie,co
                                                    wygladalo makabrycznie,bo chwilami zamiatal nimi bez
                                                    opamietania.Zdezorientowany nie mogl sie zdecydowac czy ma
                                                    wysiadywac reszte jajek czy nie.Teraz siedzi-ale co z tego
                                                    wyniknie,nie wiadomo.
                                                    Bardzo smutny widok.Moje wyobrazenie przedtem mniej wiecej
                                                    obejmowalo puchate kulki prostujace skrzydelka w sloncu...No
                                                    niestety.
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 22.05.08, 08:21
                                                    Dobrze,że ja tego nie mogłam zobaczyć.Biedna bocianowa,pewnie jakaś
                                                    zaraza sie wdała.
                                                  • iryska2604 Re: BOCIANY-Przygodzice 22.05.08, 18:29
                                                    Straszne-ale tak już jest...Odwiedziłam gniazdka-,śliczne ptaki.
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY-Przygodzice 22.05.08, 19:27
                                                    Duże już bocianiątka.
                                                  • iryska2604 Re: BOCIANY 23.05.08, 20:46
                                                    Te w Bornhaim są wielkie!
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY 24.05.08, 09:12
                                                    W Przygodzicach widzę tylko 4 bocianki.
                                                  • easy.mamajka Re: BOCIANY 24.05.08, 11:15
                                                    No,niestety.
                                                    Na Sląsku nie ma ani jednego (kolo Tarnowskich Gor).Pogoda biedakom
                                                    zupelnie nie sprzyja.
                                                  • iryska2604 Re: BOCIANY 27.05.08, 17:49
                                                    Ale one urosły!!!
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY 27.05.08, 18:04
                                                    To tylko u Kalinskiego 5 boćków.
                                                    Powiekszam sobie u niego obraz na cały ekran,ale wtedy jest mniej wyrażnie.
                                                  • muraszka1 Re: BOCIANY 27.05.08, 20:45
                                                    biedne bocki,tylu maja podgladaczy wink
                                                  • maladanka Ratowanie bocianka w gnieździe Kaliński 28.05.08, 15:18
                                                    www.bociany.kalinski.pl/viewtopic.php?p=163406#163406&sid=2f6b5b48271d95e9897b542015b2666f
                                                    niech żyją strażacy! niech żyją bocianoluby,kóre czuwały i
                                                    zauważyły,że bocianek się w sznurek zaplątał
                                                  • jaga_22 Re: Ratowanie bocianka w gnieździe Kaliński 28.05.08, 15:26
                                                    To dlatego monitorek był zamazany,a tam ratowano życie bocianka.
                                                    Podglądacze sprawdzili się super.
                                                  • iryska2604 Re: Ratowanie bocianka w gnieździe Kaliński 31.05.08, 21:46
                                                    Spią smacznie
                                                  • jaga_22 Re: Ratowanie bocianka w gnieździe Kaliński 02.06.08, 12:16
                                                    Śliczne boczusie i jakie duże.
                                                    Tylko w Bornheim bocianowa stoi ,a pod nią 1 jajo.
                                                  • easy.mamajka Re: bociany 02.06.08, 19:57
                                                    Wlasnie patrzylam na bociany w Isny,gdzie od kilku dnia pada.Stoja
                                                    wszystkie,i dorosle i mlode,kompletnie
                                                    przemoczone,nastroszone.Baaaardzo biedne,naprawde.
                                                  • jaga_22 Re: bociany 02.06.08, 20:33
                                                    Tutaj przez kłótnię bocianów potomstwo poszło na straty.

www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/199544vatte/263011dziax/727678gniaz/index.jsp
                                                  • maladanka Wspaniały filmik z boćkami czarnymi 03.06.08, 08:36
                                                    Bociany czarne są białe, gdy są małe. Gniazdo czarnych bocianów w
                                                    pięknym lesie znajduje się w Estoni. I pewnego dnia tata zniknął,
                                                    pojawił się po dwóch dniach, a jak wyglądało przywitanie mozna
                                                    obejrzec i posłuchać!/głośniki konieczne/ na filmiku, do którego
                                                    link jest w linku tutaj
                                                    www.bociany.kalinski.pl/viewtopic.php?p=163930#163930&sid=612b61f15fbb7be42f950514a3300102
                                                    filmik pod niebieskim tekstem mniej więcej w środku
                                                  • iryska2604 Re: Wspaniały filmik z boćkami czarnymi 03.06.08, 16:33
                                                    Ale musi im być gorąco!!!U nas zaczyna się chmurzyć i tak parno,moze z tego być
                                                    jakas burza
                                                  • jaga_22 Bociany 07.06.08, 23:42
                                                    Maluchy śpią,a mamy stoją na warcie,tylko ojcowie gdzieś się szwendają.
                                                  • jaga_22 Re:W Przygodzicach.. 09.06.08, 10:37
                                                    jeden boczuś jest mniejszy i słabszy.
                                                    Jak szybko w tym roku bocianki nam wyrosły.
                                                  • jaga_22 Re:W Przygodzicach.. 12.06.08, 16:35
                                                    Trzy bocianki stoją na piętach,ten czwarty leży.Niedobrze to
                                                    wygląda.
                                                  • jaga_22 Re:W Przygodzicach.. 13.06.08, 15:25
                                                    Trzy bocianki leżą,a jeden macha już skrzydłami.
                                                  • iryska2604 Re:W Przygodzicach.. 15.06.08, 17:46
                                                    Tak mi kiepsko chodzi internet ze tylko te niemieckie boćki bez problemu ogladam
                                                  • jaga_22 Re:W Przygodzicach.. 15.06.08, 21:44
                                                    Akurat trafiłam na kolację w Manheim i Przygodzicach.
                                                  • jaga_22 Re:U Kalińskiego 16.06.08, 11:24
                                                    chyba sobie przytargały folię,bo coś tam leży,a bocianki dalej środka.
                                                  • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> 17.06.08, 23:19
                                                    śpią jak susły
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 19.06.08, 15:22
                                                    Boćki prostują skrzydła,ćwiczą mięśnie.
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 24.06.08, 16:32
                                                    O rany..jakie duże boćki.
                                                  • kendo Re: <Wszystkie BOCIANY> 24.06.08, 16:52
                                                    a czy ktos obserwowal boci z Ustronia??
                                                    kiedy nie wejde na strone widze puste gniazdo.
                                                  • easy.mamajka Re: <Wszystkie BOCIANY> 25.06.08, 23:30
                                                    Ostatnio pojawily sie tam,najpierw jeden a potem dwa bociany.Ale
                                                    chyba tylko pomieszkuja,bo na pisklaki raczej za poźno.
                                                  • kendo Re: <Wszystkie BOCIANY> 25.06.08, 23:52
                                                    moze podgladaja inne "rodziny" i na drugi rok same beda miec
                                                    potomstwo.

w Przygodzicaach bocki maja juz imiona:Tosia/Dolinka/Antek/Wojtekwink)
                                                    akurat bockowe imionasmile)
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 26.06.08, 10:42
                                                    Pamiętam z dzieciństwa,że bociany miały na imę Wojtek,a malutkie sarenki
                                                    Basie,albo Kubusie.Kiedyś często na wsi były w zagrodzie małe sarenki.
                                                    Chłopi znajdowali w lesie i myśleli,że są porzucone przez matkę.Teraz tego nie
                                                    wolno robić.
                                                  • kendo Re: <Wszystkie BOCIANY> 26.06.08, 12:00
                                                    *Jago,
                                                    a przy temacie bockowym,
                                                    o sarenkach napisze,
                                                    kiedys niemal weszlam na takiego maluszka,lezal,jak nalesnik w
                                                    trawie,wlasciwie psiun ja wywachal,bylo dzielne psisko i nie
                                                    zblizalo sie za blisko,poszlismy na drugi dzien na ta sama spacerowa
                                                    trase, maluszka juz nie bylo,matka umiejscowila go gdzie
                                                    indziej,przeslodkie sa maluszki sarenkowe,w tym roku widzialam tylko
                                                    trzy pary,moze i podrosnietego maluszka zobacze.
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> 26.06.08, 12:22
                                                    To prawda,te maluchy z wilgotnymi noskami i kropeczkami są
                                                    prześliczne.U mojej cioci taki był Kubuś,biegał w ogródku.
                                                    Nie pamiętam dalszych losów Kubusia,a ciocia już dawno nie żyje.
                                                    I tak oto niepostrzeżenie zmieniłyśmy temat z ptaków na ssaki smile)))
                                                  • pia.ed Re: <Wszystkie BOCIANY> Przygodzice 28.06.08, 19:08
                                                    Patrze na bociany w Przygodzicach.
                                                    Ostatnio widzialam tylko cztery, a dzis wydaje mi sie jakby byly
                                                    trzy!
                                                    Moze mi sie tak tylko wydaje, bo jeden wyglada juz tak dojrzaly?!?

W kazdym razie tego piątego nie widzialam juz od dlugiego czasu,
                                                    czy ktos wie co sie z nim stalo?
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> Przygodzice 29.06.08, 09:17
                                                    Teraz trudno odróżnić dzieci od matki.
                                                    Pia..w Przygodzicach zostało 4 bocianki.Nie wiem co się stało z
                                                    piątym,ale to już było dość dawno.
                                                  • pia.ed Re: <Wszystkie BOCIANY> Bornheim 29.06.08, 10:20
                                                    Najchetniej patrzylam na bociany z Bornheim, bo to piekne
                                                    miasteczko, wiec ogladalam nie tylko bocianki ...

W tym roku napisali, ze przychowku nie bedzie, "ciaza urojona",
                                                    jajka niezplodnione!
                                                    Widzialam jak bocianica wysiadywala 2 jajka, ale juz ich nie ma.

Jak sie to moglo stac, ze jajka niezaplodnione? Czyzby partner
                                                    przylecial za pozno???

www.pfalzstorch.de/index.html
                                                    Obejrzyj sobie gdzie to gniazdo jest umieszczone!
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY> Bornheim 29.06.08, 10:58
                                                    Może partner zaginął,a nowego jeszcze nie ma.
                                                  • pia.ed Re: <Wszystkie BOCIANY> Bornheim 29.06.08, 11:51
                                                    Ale ja widzialam tam ostatnio DWA bociany!

Choc nie pamietam od jakiego czasu ... Byc moze nie bylo go na
                                                    poczatku, a teraz sie jakis przyplatal?
                                                  • iryska2604 Re: <Wszystkie BOCIANY> Bornheim 01.07.08, 17:29
                                                    Jakie one juz duże...A nasz Wojtek rzadziej przylatuje odkad męzowi sadzawka
                                                    wyschła.Ale czasem krązy.
                                                  • pia.ed Re: <Wszystkie BOCIANY 06.07.08, 11:25
                                                    W niemieckim miasteczku Bornheim jest tylko bocianica ktora
                                                    przylatuje do gniazda na noc.
                                                    Popatrzylam na maly obrazek w prawym gornym rogu i dlatego sie
                                                    pomylilam ...

www.bociany.kalinski.pl/
                                                    U Kalinskiego dwa bociany stoja, jeden jest w polprzysiadzie, a
                                                    czwarty kiedy zajrze to lezy ...
                                                  • jaga_22 Re: <Wszystkie BOCIANY 15.07.08, 11:18
                                                    Bocianom zaróżowiły się dzioby i nogi.

Helena i Piotr Graczykowie przygarnęli malutkiego bociana

www.se.pl/wydarzenia/kraj/mamy-70-lat-i-zostalismy-rodzicami_60519.html
                                                  • pia.ed BOCIANY juz fruwaja ... 16.07.08, 20:23
                                                    Wg informacji na czacie dwa najstarsze bociany juz fruwaja!
                                                    Byly dzis poza gniazdem 3,5 minuty, i 5 minut.

www.bociany.kalinski.pl/
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY juz fruwaja ... 16.07.08, 20:34
                                                    W Manheim jeden bocianek słabiuto wygląda.
                                                    U Kalińskiego wiatr bociankami targa.
                                                  • pia.ed Re: BOCIANY 11.08.08, 22:05
                                                    www.bociany.kalinski.pl/
                                                    Dlugo nie wchodzilam na Bociany, ale kilka dni temu weszlam
                                                    wieczorem, i byly tylko dwa ... Dzis sytuacja sie powtorzyla.

Z czatu dowiedzialam sie, ze mlode juz odlecialy!

A stare bociany odpoczywaja po trudach wykarmienia tej dorodnej
                                                    czworki.
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY 11.08.08, 22:28
                                                    W innych gniazdach też widzę po 2 bociany.
                                                    Tak prędko odleciały ? a co ze starymi?
                                                  • pia.ed Re: BOCIANY 12.08.08, 00:26
                                                    Nie wszystkie bociany odlatuja w tym samym czasie ...

Wydaje mi sie, ze gdzies czytalam o wczesniejszym odlocie
                                                    mlodych.
                                                    Byc moze nie maja jeszcze tyle sily aby "dotrzymac kroku" starym???

Ten samotny niemiecki bocian tez jeszcze nie odlecial,
                                                    kazda noc spedza w gniezdzie stojac na jednej nodze!
                                                  • pia.ed Re: BOCIANY 07.09.08, 11:39
                                                    Miesiac minal od mojego ostatniego wpisu, a niemieckie bociany
                                                    jeszcze sa ...
                                                    Pewnie bedzie lagodna zima, skoro nie spieszy im sie do odlotu.

www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html
                                                  • jaga_22 Re: BOCIANY 07.09.08, 13:57
                                                    Nie myslałam,że jeszcze są bociany.A w Bornheim chyba trawa wyrosła
                                                    w gnieżdzie? taka zielona.
                                                  • pia.ed BORNHEIM 07.09.08, 14:58
                                                    W gniezdzie nr 1 rzeczywiscie wyrosla wysoka zielona trawa,
                                                    wiec moze ten samotny bocian odlecial,
                                                    ale w gniezdzie nr 3 sa bociany nawet w dzien!

Zagladalam na Bornheim pare razy pozno w nocy, bylo slabo widac,
                                                    ale wydawalo mi sie, ze we wszystkich TRZECH gniazdach widzialam
                                                    jak nie glowy, to nogi.

Teraz bede musiala zajrzec o troche wczesniejszej porze ...
                                                  • pia.ed MANHEIM 07.09.08, 15:04
                                                    W parku w Mannheim tez jeszcze sa bociany ...

• jaga_22 Re: MANHEIM 07.09.08, 15:18
                                                    Tak...tu od rana stoją te 2 bociany jakby się naradzały,odlecieć,czy jeszcze
                                                    poczekać wink
                                                  • muraszka1 Re: MANHEIM 07.09.08, 15:25
                                                    Jaga,bociany powinny byc juz w drodze,
                                                    cos z tymi dwoma nie jest tak ?
                                                  • jaga_22 Re: MANHEIM 07.09.08, 17:01
                                                    Muraszko,chyba wszystko w porzadku z nimi.Zobacz pierwszy link od góry,dalej
                                                    stoją i pięknie wyglądają,ale one są w Niemczech.
                                                    Nasze boćki już odleciały.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- BORNHEIM 08.09.08, 13:25
                                                    Teraz jest tylko jeden w gniezdzie ...

W gniezdzie (nr 3) na wiezy kosciola w Bornheim sa dalej
                                                    dwa bociany.
                                                    Dziwne, bo przeciez chyba wczesniej sie wykluly niz polskie!
                                                  • jaga_22 Re: MANNHEIM --- BORNHEIM 08.09.08, 13:48
                                                    Dziwne,że został tylko jeden,a może jeszcze przyleci,oby mu się
                                                    nic nie stało.
                                                    Chyba niemożliwe,żeby sam jeden odleciał.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- Chory bocianek 09.09.08, 09:27
                                                    Dzis widze, ze na szyji ma wydziobane piorka! I caly czas je dziobie!
                                                    Poza tym wydaje mi sie jakis slabiutki ...
                                                    Chyba w tym roku nie odleci.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- Chory bocianek 10.09.08, 10:16
                                                    Dlaczego temu bociankowi nikt nie pomoze?
                                                    Przeciez on zadziobie sie na smierc!

Nawet nie wylatuje zeby cos zjesc, a w gniezdzie az bialo
                                                    od piorek ...

Wueczorem w gniezdzie byly DWA bociany.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- Chory bocianek 10.09.08, 10:43
                                                    Na chwile bocianek przestal sie dziobac, a podziobany jest
                                                    az do brzucha ... takze na karku zaczyna mu przeswitywac cialo.

Teraz stoi od 5 minut na kancie gniazda jakby zbieral sie do wylotu,
                                                    raz nawet pomachal skrzydlami.

Obraz zaczyna sie zamrazac,
                                                    co chwila trzeba na nowo
                                                    naciskac na link!

• jaga_22 Re: MANNHEIM --- Chory bocianek 10.09.08, 11:03
                                                    Szkoda bocianka,tak się męczy.Wkurza mnie to,dlaczego nie przyjdą do niego z
                                                    pomocą.Tylko jak? Młode nie uciekają,a jak jemu pomóc?
                                                    czy da sobie pomóc?
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- Chory bocianek 11.09.08, 19:12
                                                    Teraz OBA bociany w gniezdzie wyrywaja sobie piorka!

Ten pierwszy ma juz cieniutka szyje, a teraz drapie sie i dziobie
                                                    pod skrzydlami ...

Bocianom mozna podrzucic jedzenie ze srodkiem nasennym i wtedy je
                                                    zlapac aby weterynarz na nie popatrzyl.
                                                  • jaga_22 Re: MANNHEIM --- Chory bocianek 12.09.08, 13:28
                                                    Jakieś robactwo je oblazło.Bardzo szkoda,że tak tak się męczą.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- Chore bocianki ....... 18.09.08, 16:43
                                                    Oba maja wydziobane piorka na szyi!
                                                    I dalej sie dziobia ... One chyba w tym roku nie odleca!

• jaga_22 Re: MANNHEIM --- Chore bocianki ....... 18.09.08, 17:52
                                                    Nie czują się na siłach.A co będzie jak spadnie śnieg?
                                                    W tym drugim jaka trawa,prawie do koszenia wink
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM --- Chore bocianki ....... 18.09.08, 19:31
                                                    Z pewnoscia zajmnie sie nimi ochrona zwierzat,
                                                    bo zdarza sie od czasu do czasu
                                                    ze jakis bocian nie odleci.

Z glodu i zimna te mlode bocianki w kazdym razie
                                                    nie beda potrzebowaly umierac ...

A te chyba odlecialy, bo od kilku dni ich nie widze w gniezdzie.

• jaga_22 Re: MANNHEIM --- Chore bocianki ....... 19.09.08, 10:13
                                                    W Manheim puste gniazdo,w drugim widać dwa boćki.
                                                  • jaga_22 Re: MANNHEIM --- Chore bocianki ....... 19.09.08, 15:09
                                                    W Manheim znów się pojawiły boćki,a już myslałam...
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM 20.09.08, 14:54
                                                    Bociankow z Bornheim chyba juz nigdy nie zobaczymy,
                                                    bo kiedy za 2-3 lata wroca z Afryki jako juz dojrzale
                                                    do rozmnazania sie bociany, to zbuduja sobie nowe gniazdo.

W Mannheim caly czas sa w gniezdzie te drapiace sie bociany,
                                                    nawet w dzien.
                                                    Jesli znikna to pewnie dlatego ze ktos je zabierze, aby sie dluzej
                                                    nie meczyly ...

jaga_22 napisała:
                                                    W Manheim znów się pojawiły boćki, a już myslałam...

• pia.ed Re: MANNHEIM 01.10.08, 21:32
                                                    Bociany dalej nie odlecialy ...

wyborcza.pl/1,75480,5743514,Koniec_bocianiej_Polski.html
                                                    A tu mozna poczytac o sytuacji bocianow w Polsce,
                                                    ale takze troche o ich zyciu i zwyczajach.
                                                  • jaga_22 Re: MANNHEIM 02.10.08, 15:17
                                                    W Przygodzicach widać było kamerkę,jak obrączkowali bociany,mierzyli,
                                                    a one leżały na ziemi z wyciągniętą szyją.
                                                    To już pewnie zostaną do wiosny w bocianim azylu.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM 04.10.08, 15:23
                                                    To gniazdo z trawa mnie fascynuje ...
                                                    A bocianki jak zwykle w gniezdzie!

Jaga, to ze w Przygodzicach mierzyli, wazyli i obraczkowali,
                                                    to nie znaczy ze ptaki zostana w ptasim azylu.
                                                    A moze czegos nie zrzumialam???

jaga_22 napisała:

> W Przygodzicach widać było kamerkę,jak obrączkowali
                                                    bociany,mierzyli,
                                                    > a one leżały na ziemi z wyciągniętą szyją.
                                                    > To już pewnie zostaną do wiosny w bocianim azylu.
                                                    >
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM 11.10.08, 13:05
                                                    Wczoraj po poludniu widzialam jedego bocianka, tego najbardiej
                                                    poszkodowanego,
                                                    ktory nie tylko probuje pomoc sobie dziobem,
                                                    ale takze drapie sie w szyje - przy pomocy nogi!
                                                  • jaga_22 Re: MANNHEIM 11.10.08, 13:29
                                                    Już chciałam zamykać,kiedy nadleciały.Szyja u jednego bardziej
                                                    wyszarpana z piór.
                                                  • pia.ed Re: MANNHEIM Jestem bardzo zdziwiona ... 11.10.08, 14:48
                                                    W tej chwili jeden z bociankow nie stoi na wyprostowanych nogach,
                                                    bylko jakby kleczy!
                                                    Takie cos zachodzilo kiedy bocianki byly bardzo male
                                                    i jeszcze NIE POTRAFILY ustac na prosrych nogach ...

Teraz ta pozycja wskazuje chyba na chorobe jednego bocianka,
                                                    tylko nie wiem ktorego bo ma spuszczona glowe.
                                                  • jaga_22 Re: MANNHEIM Jestem bardzo zdziwiona ... 11.10.08, 14:57
                                                    Stoją teraz obydwa.Może ten jeden jest słabszy i odpoczywa
                                                    siedząc na piętach.
    • pia.ed Re: <Wszystkie BOCIANY> 25.10.08, 09:02
      Od kilku dni nie wchodzilam na stronke bocianow, i nie wiem czy
      jeszcze sa ... Sprawdze dzis wieczorem.

W Bornheim trawa w gniezdzie coraz wyzsza!
      • pia.ed BOCIANY 25.10.08, 11:08
        Wlasnie bylam na stronce, i widzialam oba bociany wygrzewajace sie
        na sloneczku!
        • pia.ed Re: BOCIANY 29.10.08, 20:32
          Bociany dalej nie odlecialy ...

W Hornbach trawa niedlugo bedzie wieksza od gniazda.
          • jaga_22 Re: BOCIANY 04.11.08, 17:10

W Mannheim ,bociany dalej są.
            • kendo Re: Bocianie odloty 04.11.08, 17:33
              czyzby czuly,ze zimy nie bedzie i zostaja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka