Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe na Grochowie

IP: *.chello.pl 06.11.10, 00:35

Na kogo mamy głosować w okręgu nr 2, tj Grochów Południowy? Dużego wyboru niestety nie ma:( Trzy listy partyjne, a partii to jak większość ja już mam dość!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Wybory samorządowe na Grochowie IP: *.acn.waw.pl 07.11.10, 11:34
      Racja, dość partii w samorządach, niech samorząd w końcu przejmą mieszkańcy, też jestem z Grochowa, ten sam okręg....ja chyba zagłosuję na Warszawską Wspólnotę Samorządową:)
      • Gość: fakty i akty czyli na odpady z UW, SD, PiS, SLD, IP: *.chello.pl 07.11.10, 14:27
        PZPR, UB, PO itd.
        • Gość: Kasia Re: czyli na odpady z UW, SD, PiS, SLD, IP: *.acn.waw.pl 08.11.10, 15:59
          w każdej inicjatywie można coś wytknąć, przylepić etykietę że jakieś "partyjne odpady". Wolę wierzyć w mieszkańców, którzy zawiązali lokalny komitet wyborczy, w ramach struktur samorządowych, wiem, że oni są faktycznie zainteresowani tym by lepiej się nam mieszkało...mam też znajomych startujących z list partyjnych, z całym szacunkiem, ale nie wierzę w to, że młody człowiek dostaje w dzielnicy "jedynkę z PO" bo jest taki aktywny społecznie i to jest nagroda, nie...to raczej rodzina...znajomości..interesy...bo jak ktoś może skorzystać i zostać radnym to czemu nie...tylko potem np. Grochów wygląda tak jak wygląda a my znów będziemy narzekać...tym razem tylko komitety wyborców:), mój typ to Paweł Dąbrowski - Warszawska Wspólnota Samorządowa:) (na Grochowie oczywiście)
          • Gość: Tomala Hahahaha IP: 195.8.220.* 08.11.10, 17:34
            sęk w tym, że jak "kilku obywateli" założy komitet, to już jest "partia".

Ludzie myślą, że twarze pokazywane w TV to cała partia, a tymczasem doły partyjne to nie kilkadziesiąt znanych nazwisk, tylko tysiące, często pracowitych, sympatycznych i uczciwych ludzi w różnych organizacjach.

Ludzie, którzy nagle zabrali się za tworzenie komitetu i mówią o bezpartyjności są dla mnie podejrzani o przynależność do mafii.

Lepszy partyjny, który nie tylko ma kontakty, ale coś - zwykle - wie o strukturach lub polityce od narwanego kolesia, który w dwa miesiące staje się czyimś posłusznym pionkiem (bo nie wie co robić) lub wymyśla rzeczy od których ręce opadają.

Słowem, bezpartyjność ma mały związek z przydatnością dla gminy.
            • Gość: Monika Re: Hahahaha IP: *.acn.waw.pl 11.11.10, 18:45
              akurat są stowarzyszenia (nie partie!), które zajmują się wyłącznie pracą samorządową, przez cały rok (nie tylko w trakcie wyborów) współpracują z organami samorządu, i to właśnie praca w samorządzie jest ich celem, a nie kariera po partyjnych stołkach, nie widze w tym żadnej mafii, jedni chcą robić w "wielkiej" polityce, pchać się wciąż do góry, a zaczynają od samorządów, a innym wystarczy aktywność na terenie osiedla czy dzielnicy, a do partii się nie pchają, bo tam dostaną jakieś 5-6 miejsce na liście i robią jedynie "dekorację", jedynki nie dostaną bo to już trzeba komuś się "przypodobać", nie każdy ma na to ochotę. Taka Wspólnota Samorządowa ma radnych w wielu mazowieckich powiatach, w samej Warszawie jest akurat mniej znana (bo o Warszawę walczą partie), i właśnie o miejsca w radach gmin, powiatów ta organizacja się stara, nie robi zadymy by pchać się gdzieś wyżej, ja ich za to cenię i za pracę w samorządach którą wykonują (patrz np. Wołomin)
      • Gość: Marcin Re: Wybory samorządowe na Grochowie IP: *.chello.pl 07.11.10, 18:05
        Ja też chyba zagłosuje na Warszawską Wspólnotę Samorządową. Może jak partie polityczne osiągną gorsze rezultaty to zmobilizuje ich to do lepszej pracy na rzecz obywateli w parlamencie;/
        • Gość: Kasia Re: Wybory samorządowe na Grochowie IP: *.acn.waw.pl 08.11.10, 16:04
          słusznie...taki bojkot partii w odpowiedzi na to co dzieje się w tzw. wielkiej polityce. Tym razem możemy "politykom" pokazać i zwyczajnie na nich nie głosować, dać szansę komuś innemu. Na Grochowie jest 5 komitetów, 3 partie, jeśli mieszkańcy sie ockną i przestaną na "partyjnych" głosować to któryś z komitetów ma faktycznie szansę. Warszawska Wspólnota Samorządowa jest moim typem, bo z tego co widze to ma porządny program, struktury i nie jest jedynie ruchem zawiązanym na czas wyborów...naprawde polecam!
    • Gość: Marcinescu Re: Wybory samorządowe na Grochowie IP: *.chello.pl 09.11.10, 22:15
      Ja polecam i namawiam do oddania głosu na Pawła Dąbrowskiego i Warszawską Wspólnotę Samorządową! Jeżeli nie jesteście przekonani to więcej informacji na marcinkalicki.blog.onet.pl/Pawel-Dabrowski-kandydat-do-Ra,2,ID416878183,DA2010-11-09,n
      • Gość: ag Re: Wybory samorządowe na Grochowie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.10, 03:07
        Głosowanie na Wspólnotę Samorządową to marnowanie głosu.

1. Proponuję zajrzeć na www.pkw.gov.pl i zobaczyć, kiedy niepartyjny komitet wprowadził na Praze Południe jakiegoś radnego do Rady Dzielnicy - podpowiem - NIGDY - od czasu powstania dzielnicy w obecnym kształcie.
        Czy to dobrze? Moim zdaniem nie, ale taka jest ordynacja wyborcza, że preferuje najsilniejszych.

2. Proponuję prześledzić losy komitetu "Nasze Miasto" z wyborów 2006 - to był dokładnie taki sam komitet jak dizsiejsza Wspólnota, zresztą tworzony w dużej mierze przez tych samych ludzi - totalna porażka

3. Wiara w to, że są to kandydaci lepsi od partyjnych jest nieuzasadniona - zwłaszcza, że często są to osoby których różne partie nie chały, albo które są członkami partii, ale się do tego nie przyznają. Przykady> Na Targówku listę wspólnoty otwiera Sebastian Kozłwski szef warszawskiej SdPL - czyli nie działacz partyjny, podobnie na Ursynowie - Piotr Guział (SdPL). Na Grochowie weteranka AWS Kamila Szelągowska i była radna PiS Iwona Kulesza, na Saskiej Kępie Marek Zwierzyński (AWS, PO, SD), na Woli Maciej Białecki (AWS, PO, SD) - kandydatka na Prezydenta, Katarzyna Munio jest we władzach Stronnictwa Demokratycznego.
        Nie mam o to do nikogo pretensji, ale mówienie o bezpartyjności w takiej sytuacji jest śmieszne.

Nie znaczy to oczywiście że na listach Wspólnoty nie ma sensownych ludzi. Na pewno są. Tak samo jak na listach PO, PiS i SLD.
        • Gość: Kasia Re: Wybory samorządowe na Grochowie IP: *.acn.waw.pl 11.11.10, 09:46
          1.jeśli wszyscy uznają że głosowanie na komitety nie ma sensu to faktycznie jeszcze długo w tym temacie nic się nie zmieni. Fakt, jeszcze żaden komitet mieszkańców nie wszedł do rady dzielnicy, ale tym razem szansa jest, bo komitetów wyborczych - wszystkich - jest tylko 5, 3 partie i 2 komitety wyborców, więc tym razem głosy się nie rozdrobnią, jak to było np. 4 lata temu, kiedy komitetów było z 10..ja zaryzykuje i postawię na komitet wyborców..mam nadzieje że inni też.
          2.a co do tego jacy ludzie kandydują z list..no cóż, każdy ma jakąś przeszłość, ludzie w partiach też miotają się od lewa do prawa,a nikt im jakoś nie wytyka że był w PiS a teraz w SLD (skrajność), dla mnie liczy się to, że w tym momencie nie są partyjni, nie są związani instrukcjami partyjnymi i nie chodzi im o to by w partii awansować, a także nie musieli wykorzystywać swoich znajomości i koligacji by dostać "jedynkę" z PO czy PiS, bo nie bądźmy naiwni, taki zwykły człowieczek, który chce działać społecznie, angażować się w sprawy dzielnicy takiej "jedynki" nie dostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka