Dodaj do ulubionych

Gdzie Grochów, gdzie Gocławek?

22.04.04, 17:43
Jestem gościem z Północy (Targówek), ponieważ jednak odbyłem jakiś czas temu
piękny i pouczający spacer po Waszych terenach, mam pytanko: Gdzie się
właściwie kończy Grochów a zaczyna Gocławek. Według tabliczek Miejskiego
Systemu (Dez)informacyjnego ;)Gocławek zaczyna się tuż za pl. Szembeka, ale
zarówno zabudowa, układ ulic, jak i atmosfera miejsca skłaniają do
przypuszczenia, że geograficznie, kulturowo i krajobrazowo to jednak jest
Grochów. Próbowałem pytać przechodniów, ale oni patrzyli na mnie jak na
wariata, na zasadzie, że każdy głupi to wie, więc nie ma po co odpowiadać.
Tylko jedna pani stwierdziła, że "władza zrobiła rozbiory i poprzesuwała
granice". Więc dokąd ten Grochów sięga?
Obserwuj wątek
    • niech Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 22.04.04, 17:52
      Goclaw odcina od reszty Pragi Pld. ul. Ostrobramska. To cos miedzy Goclawiem o
      Grochowem nazywa sie Osiedle Ostrobramska.
      • pbd2 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 22.04.04, 18:02
        Dzięki, to akurat wiem, zdaje się, że na tej Ostrobramskiej kręcono "Cześć
        Tereska" a syn Jacka Hugo - Badera był napadany przez dresiarzy. Ale mi
        chodziło o granicę nie z Gocławiem, tylko z GOCŁAWKIEM, tzn. terenami na wschód
        od Grochowa.!
        • niech Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 22.04.04, 18:09
          Sorki, zafiksowalem sie na Goclawiu. To faktycznie moze byc od Chlopickiego.
    • autochton Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 22.04.04, 22:37
      Centrum Grochowa to oczywiście Szembek, czy też skrzyżowanie Grochowskiej i
      Zamienieckiej. Gocławek zaczyna się mniej więcej w okolicach pętli tramwajowej
      nieopodal Gnata, a sięga Zajazdu Napoleońskiego. Centrum Gocławka to chyba
      stacja kolejowa, bo taki ma napis... ;)
      Granicą są "stare tory" za którymi rozciąga się Marysin. BTW - największą
      obrazą dla mieszkańca Gocławka jest uwaga, że mieszka na Marysinie.
      • jolajola1 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 22.04.04, 22:52
        Gocławek jest wzdłuz Grochowskiej to od skrzyzowania z ulicą Trembowiecka albo
        Kwatery Głównej albo Bitwy grochowskiej, czyli od mniej wiecej parku im
        13.IX.1864 roku
        • Gość: pola Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.idea.pl 25.04.04, 22:47
          Jolujolu Pierwsza, parku o którym piszesz, nie ma na Grochowie. Chodzi Ci
          zapewne o park im. 13 września 1944. Nazwa upamiętnia wkroczenie Armii
          Czerwonej bądź jak mówiono kiedys wyzwolenie Pragii. Wydaje mi się za to, że
          masz racje co do lokalizacji Gocławka.
          Nie zgodziłbym sie natomiast z Autochtonem, który widzi centrum Grochowa na
          Szembeku. Przed II wojną i sporo lat po rzeczywiście tam było centrum handlowe.
          Topograficznie grochowski pępęk przypada zaś mniej więcej na okolice Wiatraka.
          Na północy sięga mniej więcej ul. Terespolskiej - tu są spory: niektórzy
          twierdzą, że tameczną granice G. wyznacza Podskarbińska a dalej to już
          Kamionek: z drugiej strony zawsze mówiło się, że tzw. Instytut Weterynaryjny,
          usadowiony między oboma rzeczonymi arteriami, mieści się na Grochowie - a na
          południu rzeczonego parku.
          • jolajola1 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 25.04.04, 23:06
            Gość portalu: pola napisał(a):
            > Jolujolu Pierwsza, parku o którym piszesz, nie ma na Grochowie. Chodzi Ci
            > zapewne o park im. 13 września 1944.

oczom nie wierząc i uszom nie słysząc wzięłam plan warszawy raz jeszcze,
            wydanie 2002
            między ulicami Kwatery Głównej, Ossowską, Trembowelską, Bitwy Grochowskiej i
            Grochowska rozciaga sie park, no, parczek własciwie
            a na nim, jak byk, litery stoją :
            Park im.13.IX.1864

albo kartografowie się pomylili, albo jacys nieprawomyślni byli albo ... maja
            rację, i park pod inkryminowana nazwą jest
            • Gość: pola Grochowska recepta na Bin Ladena? IP: *.idea.pl 25.04.04, 23:35
              Tego parku na Grochowie nie ma jak mi słodki zapach czekolady snujący się
              niekiedy (oby cześciej i mocniej) po Kamionku miły. Słowo honoru. Powyżsi
              kartografowie powinni strzyc trawę w parku (im. 13 września 1944) a nie
              publikować mapy. Chyba, że był to chytry plan, który miał wyprowadzić w pole
              komórkę Al_Kaidy z Olszynki Grochowskiej.
              Pozdrawiam
              www.pragapld.waw.pl/dzielnica/mapafrag_04_b.htm
              www.adam.waw.pl/strona/interpelacje/interpelacja033.html
              • Gość: pola Re: Grochowska recepta na Bin Ladena? IP: *.idea.pl 26.04.04, 00:48
                No nie. Teraz się dopiero dopatrzyłem, że na załączonym planie widnieje podpis
                park 13 września 1939 r.! Czy ci kolesie z magistratu wodą z jeziorka
                Kamionkowskiego się popili? Od teraz będę rozpowiadał, że po mapach ich,
                poznacie ich.
          • Gość: calagan Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 16:57
            Obecnie IMHO Grochow zamyka sie miedzy Wiatraczna, a petla tramwajowa kolo
            Jana, a jego centrum jest faktycznie Szembek platz. Wynika to glownie z tego,
            ze znajduje sie tam jeden z najlepszych bazarow (o ile nie najlepszy) po tej
            strnie Wisly. Tam co sobote ciagnal tlumy ludzi na zakupy i tam w dni targowe,
            w tygodnu, o 13 bedziesz mial zapchany tramwaj!! Wiatraczna, przez lata
            uzurpowala sobie miano centrum handlowego Grochowa, ale ten sztuczny twor
            przegrywa zdecydowanie z Szembekiem (mimo znacznie lepszego dojazdu).
            Natomiast, gdy potocznie mowi sie o Grochowie, to faktycznie granice sa
            przesuwane pare przystankow za Wiatraczna, ale ciezko tam juz wyczuc klimat
            Grochowa.
            • Gość: Mat Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: 5.5R* / *.nokia.com 27.04.04, 18:05
              Ale co ty opowiadasz? Waszyngtona między Wiatrakiem a Miedzyborską niby nie ma
              klimatu Grochowa? To co ma? Tam jest 100% przedwojennej zabudowy. A Kobielska,
              Podskarbińska, Kickiego, Kaleńska itp? To nie jest niby Grochów? To co jest? To
              już raczej właśnie za Szembekiem to już nie bardzo jest Grochów, a już przy
              pętli tramwajowej to na pewno jest Gocławek. Na mój własny użytek Gocławek
              zaczyna się za tym parkiem przy Grochowskiej o którym już wspominaliście. Ale
              im bliżej torów kolejowych tym bardziej Gocławek zapuszcze swe macki w głąb
              Grochowa - i bliżej torów granicą rzeczywiście może być Chłopickiego. Ale przy
              Grochowskiej to na pewno nie. Z drugiej strony Grochów kończy się na Kinowej i
              Terespolskiej, dalej jest Kamionek i Saska Kepa. Szembek już dawno nie jest
              centrum dzielnicy, jesli coś jest to jest to Wiatrak.
    • darekw Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 27.04.04, 16:16
      granica przebiega ul. Chlopickiego
      co potwierdzaja tabliczki na budynkach
      • Gość: calagan Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 16:58
        Tabliczki pokazuja czysto administracyjny podzial, a nie faktyczny. Cale zycie
        miszkam na Grochowie, a tu raptem spojrzalem na taka tabliczke i az mnie scielo
        jak zobaczylem napis Goslawek.
        • pbd2 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 27.04.04, 17:42
          A może trzeba było zaprotestować, wysłać jakąś petycję do zarządu miasta czy
          innego diabła? Teraz chcą instalować system MSI na Targówku na stronie urzędu
          gminy jest mapka, a na niej... nie ma Elsnerowa i Utraty! Elsnerów przyłączono
          do Targówka Fabrycznego...
          • Gość: DoKo KSP Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.04, 20:47
            pola napisał:

>komórkę Al_Kaidy z Olszynki Grochowskiej.

EJ! :)
            • Gość: pola DoKo znikająca IP: *.idea.pl 27.04.04, 22:35
              DoKo, czy trzeba aż Bin Ladena żeby Cię na forum wywabić? :)
              • Gość: pola Węch Calagana i pomysły IP: *.idea.pl 27.04.04, 23:15
                Calaganie, masz rację, tabliczki to miraż, świadectwo urzędniczej głupoty. Ale
                Twoje wynurzenia też są zdumiewające. Uważasz, że Grochów kończy się lub
                zaczyna na Wiatraku? Nie czujesz atmosfery Grochowa na Podskarbińskiej,
                Siennickiej, Kobielskiej, Kickiego, Aptecznej, Kaleńskiej, Dwernickiej i
                Grochowskiej? No to może powinieneś wydmuchać nos (w chusteczkę)? To serce
                starego Grochowa. Przed II wojną w tzw. W-wie czyli na lewym brzegu mówiło się
                nawet, że miasto kończy się na Wiatracznej (ronda wtedy nie było). Zresztą,
                podejdź do tablicy? Wylicz w 10. punktach czym wspomniane okolice różnią się od
                miejsc, w których wyczuwasz atmosferę Grochowa. Powodzenia.
                Nadal uważam, że "optycznie" pępkiem Grochowa jest Wiatrak. Łatwo to zmierzyć
                choćby cyrklem na mapie. Szembek rzeczywiście jest większym centrum handlowym
                niż Wiatrak ale to - bez urazy, bo jest w tym wartość i uroda - już
                przedmieście podczas gdy Wiatrak przepoczwarza się powoli w wielkomiejski plac
                handlowo-usługowy. To może być pierwszy od czasu Placu Konstytucji wiekomiejski
                plac w Warszawie.
                Petycje, ratujące Grochów przed aneksją przez Gocławek lub pomysły wymazania z
                map Elsnerowa - jak najbardziej. Zróbmy to.
              • Gość: DoKo KSP Re: DoKo znikająca IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 22:30
                Heh :) pojawiam się i znikam ;) Nie... Po prostu nie mam teraz zbyt wiele
                czasu :( Niestety :( Ale jak tylko znajdę chwilkę to wpadam na forum żeby sobie
                co nie co nowego poprzeglądać, bez udzielania się... POzdr. :)
    • pbd2 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 29.04.04, 17:16
      Noo, Wiatraczna to dopiero chyba będzie miała urode... Mnie się tam podoba ten
      zabytek, który w tej chwili remontują i koncepcja obstawienia tego ronda
      nowoczesnymi budynkami. Bo do "szaf" sąsiedniego osiedla jakoś nie mogę się
      przyzwyczaić. A propos - co tam wcześniej stało?
      • jolajola1 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 29.04.04, 17:49
        znaczy, GDZIE co wczesniej stało ?
        bo ja na Grenadierów mieszkałam do 91 roku, to ci mogę powiedziec, ale nie
        wiem, o co wcześniejsze pytasz

bo
        tak, gdzie najnowszy budynek przy rondzie, to całe wieki był plac wolny, pusty,
        wiatry hulały, w zimie choinki sprzedawali, najlepszy punkt
        bo
        tam, gdzie osiedla majdańska/igańska, te wielkie budynki, to były waskie
        uliczki z domkami kilkurodzinnymi, kilka domów jednorodzinnych, sporo jeszcze
        tego można zanleźć w okolicy
        na majdańskiej była wytwót\rnia wody sodowej, syfony nabijali, takie szklane
        • pbd2 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? 30.04.04, 17:58
          Majdanska/Iganska to jest na poludnie od Ronda, tam rzeczywicie sporo dawnej
          zabudowy zostalo, i to mi sie podoba, bo ma ona ludzka skale. Zastanawiam sie,
          co bylo wczesniej na polnoc od Ronda - tam tez stoi kilka przerazajaco wielkich
          bloczydel.
          • Gość: pola rondo wokół Wiatraka IP: *.idea.pl 03.05.04, 18:45
            Pbd Drugi, to właśnie to - koncepcję zabudowy ronda półokragłymi
            sześciokomndygnacyjnymi budynkami - miałem w mózgu pisząc o ślamazarnym
            przepoczwarzaniu się Wiatraka w pierwszy wielkomiejski plac w stolicy od czasu
            Pl. Konstytucji (cokolwiek byśmy o tym ostatnim mówili). Południowa pierzeja
            już wydobrzała. Budynek Rondo, ten w którym jest bistro Libo, to przykłąd
            solidnej architektury, która przetrwa. Trochę gorzej prezentuje się ślimacząca
            się budowa okrąglaka PAXu przy Universamie. To mniej ciekawa bryła ale ładnie
            wpisuje się w ten narożnik, będzie też miała elewacje kolorystycznie zbliżoną
            do budynku Rondo. Czytałem gdzieś wypowiedź prezesa Społem, który zarzekał się,
            że planują modernizację oraz przebudowę Universamu i dostosują się do
            architektury PAXu. Brzmi to rewalecyjnie. Pytanie kiedy PAX zakończy swoją
            budowę.
            Jeżeli zabuduje się północną pierzeję, to nowe gmachy przykryją chociaż w
            części ten straszny kaskadowiec z wielkiej płyty. No ale to piosenka
            przyszłości. Póki co Kościół remontuje neorenesansowy budynek dawnego Zakładu
            Albertynów - widziałem plany, elewacja zostanie odrestaurowana w każdym calu -
            co zrobi przebywanie w tej okolicy znośniejszym. Niewykluczone, że teren
            zajmowany przez sky scrapery był zabudowany tak, jak okolice Krypskiej czy
            Męcińskiej. Być może zabudowę przetrzebili Niemcy. Parzysta strona Grochowskiej
            w tej okolicy trochę ucierpiała w czasie wojny.
            • Gość: Mat Re: rondo wokół Wiatraka IP: 5.5R* / *.nokia.com 03.05.04, 23:59
              Co do przeszłości - trochę można o tym znaleźć w Kasprzyckim, generalnie w
              okolicach Wiatraka były chyba głównie chaszcze i zabudowa "willowa" jakiej
              resztki jeszcze są za uniwersamem. Po północnej stronie Grochowskiej zdaje się
              że stały dość gęsto 2-3 piętrowe kamienice, wydaje mi się że widziałem gdzieś
              jakieś zdjęcie. Na Waszyngtona było tak jak jest teraz, oczywiscie poza tym
              nowym półokrągłym domem. Od strony trasy i powojennych bloków na Kirasjerów i
              Garibaldiego pewnie były tylko chaszcze. No i oczywiście nie było ronda tylko
              zwykłe skrzyżowanie. Rondo powstało wraz z trasą łazienkowską.

Co do przyszłości - kiedy Pax skończy nie wie nikt, ja bym nie był zbyt
              optymistyczny w tym względzie. To jeszcze potrwa lata jak się wcześniej samo
              nie rozsypie. O przebudowie uniwersamu słyszę pierwszy raz i raczej bym na nią
              nie liczył. Co do działki między Grochowską a Waszyngtona (tam gdzie te
              pawilony) widziałem parę lat temu niezły projekt - zaokrąglony trójkątny
              budynek (z 5-6 pięter) z okrągłą "wieżą" (z 12 pięter) na samym rogu. Wyglądało
              to bardzo dobrze. Ale to było ze 3 lata temu i jak widać nic z tego nie
              wynikło. A po stronie północnej - czarno widzę, tam się pewnie nic nie ruszy
              jeszcze długo, obstawiałbym że teren jest własnością tej spółdzielni od tych
              duzych bloków, więc póki nie wprowadzą podatku katastralnego nic tam się na
              pewno dziać nie zacznie o spółdzielni na pewno nie zależy.

A - ten "kaskadowiec" po północnej stronie Wiatraka to jeszcze nie jest taki
              straszny. W porównaniu do tych po południowej, za uniwersamem ;-)
              • Gość: pola Re: rondo wokół Wiatraka IP: *.stacje.agora.pl 07.05.04, 14:08
                Kasprzycki w VI tomie „Korzeni” pisze, że na północnej stronie dzisiejszego
                Ronda Wiatraczna stał drewniany budynek stacji Grochów wąskotorowej kolejki
                jabłonowsko-karczewskiej. Nad dworcem górowała wieża ciśnień a obok znajdowały
                się: parowozownia, warsztaty kolejowe i bocznica na siedem (!) torów. Być może
                budynek rozebrano w latach 50. podczas kasacji kolejki i od tamtej pory jest
                jak jest.
                W okolicy Uniwersamu wyglądały mniej więcej tak, jak zabudowa Sulejkowskiej. Po
                wojnie teren dziadział. Uliczki wiodły przez piaski i wykroty, często
                niezgodnie z planem, przebywało warsztatów samochodowych i budek z piwem.
                Pleniły się chaszcze, z których - jak pisze Kasprzycki - często dochodził
                okrzyk „ni to bólu, ni to zachwytu”. W trójkącie Al. Waszyngtona i St.
                Zjednoczonych oraz ul. Grenadierów była łąka, na której jeszcze w czasie
                okupacji pasały się krowy. To doniosła mi wiekowa sąsiadka.
                Gdzie widziałeś projekt budynku z wieżą? To jest niegłupi pomysł (trochę mi
                będzie tylko szkoda jajka Poldrobu). Na Wiatraku powinien stanąć jakiś
                spektakularny budynek, który byłby punktem orientacyjnym i stanowiłby
                przeciwwagę dla tych fatalnych kaskadowców. Notabene mnie najbardziej drażni
                ten północny, a zwłaszcza pstrokacizna jego ścian szczytowych. Nie mam pojęcia
                do kogo należą okoliczne parcele ale oby się nie sprawdziło twoje
                czarnowidztwo.
                Czytałem, że PAX uchwalił dokończenie budowy i coś tam niemrawo robią. Co
                prawda jednarozowo widuję tam nie więcej niż pięciu robotników. Wstawili już
                większość okien ale koniec na pewno jeszcze daleki.
                • Gość: Mat Re: rondo wokół Wiatraka IP: 5.5R* / *.nokia.com 07.05.04, 16:05
                  Gdzie ja to widziałem? Nie pamiętam, pewnie na skyscrapercity bo gdzie indziej
                  mógłbym coś takiego widzieć. Ale zdaje sie że projekt nie wyszedł poza fazę
                  projektu własnie, bo to było na pewno 3 a może i więcej lat temu a od tamtej
                  pory nic się nie dzieje.

Dzięki za resztę info - coś mi się musiało pochrzanić z tymi kamienicami na
                  Grochowskiej, w takim razie to zdjęcie które jakoś tam mi się po głowie kołacze
                  musiało przedstawiać Grochowską od Wiatracznej w stronę Kamionka. Bo na zdjęciu
                  była zdecydowanie zwarta zabudowa bez przerw.
                  • Gość: pola Re: rondo wokół Wiatraka IP: *.idea.pl 08.05.04, 20:03
                    Szkoda, że parcela m-dzy Waszyngtona a G-ską pozostaje niezabudowana. Nowa
                    inwwestycja na pewno przyczyniłaby się do rewitalizacji okolicy. Można by też
                    uzupełnić stylizowaną plombą zabudowę północnego skrawka G-skiej tuż przy
                    ceglanym czerwoniaku na rogu Wiatracznej. Ciekawe do kogo należy ta działka?
                    • Gość: DoKo KSP Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 08:57
                      Wracając do tematu...No to kiedy protestujemy przeciwko tabliczkom...?? :)
                      • Gość: DoKo KSP Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 09:05
                        Acha, jeszcze chciałam dodać, że dla mnie Gocławek zaczyna się mniej wiecej za
                        parkiem przy Kwatery Głownej...tam gdzie kończy się Osowska (w stronę wschodnią
                        oczywiście).
                        • pbd2 Bezsensowne tabliczki 13.05.04, 19:42
                          Dość swobodne nazewnictwo jest w MSI normą. wynika to nie tylko z braku
                          znajomości historii Warszawy u tych, co je wieszają, ale także u tych, którzy
                          dzielą miasto, jak chcą, na dzielnice. Przykład z południa lewego brzegu.
                          Dzielnicą - historyczną - jest Służew. I ten historycznie ukształtowany
                          organizm podzielono pomiędzy dzielnice administracyjne Ursynów i Mokotów. Efekt
                          jest taki, że w MSI nazwa Służew przypadła osiedlu Służew nad Dolinką i terenom
                          na północ od niego, czyli tym, które nazwą tą objęto znacznie później, niż
                          powstała miejscowość.Tymczasem najstarsza, historyczna część Służewa, licząca
                          sobie pod tą nazwą 800 lat, została w Systemie podłączona do obszaru o nazwie
                          Ursynów czy nawet Stokłosy... I GDZIE TU LOGIKA? To tak, jakby kawałek Saskiej
                          Kępy, ten najstarszy, przyłączono do Starej Pragi lub Kamionka!
                          Ponawiam pytanie o wozaków - często się u was pojawiają? Na Targówku widuję
                          ich każdej zimy, ale tylko tych z węglem. Z wozakiem handlującym starzyzną
                          spotkałem się pierwszy raz, ale może za krótko mieszkam po tej stronie Wisły?
                          • pbd2 Re: Bezsensowne tabliczki 13.05.04, 19:44
                            PS do poprzedniej wypowiedzi - pytanie o wozaków było w wątku o
                            południowopraskich osobliwościach, sorry!
                            • Gość: Grhw Re: Bezsensowne tabliczki IP: *.chello.pl 23.02.05, 01:17
                              U nas też każdy wku..ony o te tabliczki.Osiedle Ostrobramska = GROCHÓW!!!
              • Gość: GeoS Re: rondo wokół Wiatraka IP: *.chello.pl 24.05.05, 01:29
                Wspominane przez was kaskadowce przy wiatraku sa zrealizowane dokladnie wedlug
                tego samego planu i sa identyczne. Roznica tkwi tylko w wykonczeniu elewacji
                (Iganska/Majdanska to blaszane balkony, Kobielska/Grochowska z "pretow") oraz
                kolorystyce (Kobielska zyskala biezaca "pstrokatos" calekim nie tak dawno.

Co do PAXu - strasznie wolno, ale jednak wykanczaja.

Tutaj jest o wspominanej wczesniej kolejce:
                miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,1557212.html
    • Gość: laguna13 Re: Gdzie Grochów, gdzie Gocławek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:19
      Masz rację, dezinformacja to najlepsze słowo na określenie tego co zrobiono z
      Grochowa. Grochów kończy się dla mnie i dla mojej rodziny zamieszkałej w tej
      dzielnicy od 1928 roku na tzw. kanałku czyli przy ul.Olszynki Grochowskiej
      dalej rozciąga się Gocławek. W księgach wieczystych z lat 20 -tych tereny do
      Gocławka nazywają się dobra grochowskie. Zaraz po wprowadzeniu nowego
      nazewnictwa na tablicach informacyjnych napisaliśmy protest w tej sprawie, ale
      niestety bez odpowiedzi.Pozdrawiam miłośników Grochowa.
    • palker czy z MSI 15.03.05, 08:21
      zniknęła nazwa Witolin?
      • thomasch Re: czy z MSI 15.03.05, 13:07
        palker napisał:

> zniknęła nazwa Witolin?

Witolin włączono do Gocławka.
        • konrad.boryczko Re: czy z MS dezI 15.03.05, 13:15
          Ma to taki sam sens, jak wlaczenie stacji kolejowej Goclawek do Wawra, Rawy
          Mazowieckiej do wojewodztwa Lodzkiego, Bialej Podlaskiej do Lubelskiego a
          Wysokiego Mazowieckiego do Podlaskiego. Itd.
          Za mojej mlodosci Grochow siegal do kanalku (po poludniowej stronie
          Grochowskiej oczywiscie byl Witolin), a Goclawek zaczynal sie praktycznie przy
          petli tramwajowej i dalej byl za Marsa do stacji PKP. Zaiste nie mam pojecia
          dlaczego akurat Goclawek tak sie rozrosl w nowych czasach. Dobrze chociaz, ze
          Olszynki Grochowskiej nie wlaczono do Wygody czy innego Kaweczyna:))
          Pzdr.
          • thomasch Re: czy z MS dezI 15.03.05, 13:22
            konrad.boryczko napisał:

> Dobrze chociaz, ze
            > Olszynki Grochowskiej nie wlaczono do Wygody czy innego Kaweczyna:))
            > Pzdr.

Ale za to do Olszynki włączono Kozią Górkę ;-) (Na starych mapach tak nazywa
            się obszar na północ od torów kolejowych na wysokości Wiatracznej.)
            • konrad.boryczko Re: czy z MS dezI 15.03.05, 13:35
              Wiem, slynny Staw Kozia Gorka, zwany Balkami. Kiedys tam nawet lowilem ryby:)
              BTW kiedys byl plan, zeby tam wlasnie przeniesc handel ze Stadionu Xlecia.
              Kolejna idea jakiegos gostka, ktory tam w zyciu nie byl...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka