Gość: Zosia IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 14:27 poszukuję dobrej podstawówki dla sześciolatka w naszych okolicach. Słyszałam że w 109 nie jest źle. Proszę o opinie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama3 Re: sp109 IP: *.xdsl.centertel.pl 21.09.11, 09:34 Moje dziecko chodzi trzeci rok do tej szkoły. Mam do niej sporo zastrzeżeń. Przede wszystkim jest przepełniona. W młodszych rocznikach są 3-4 klasy na poziomie, w każdej 26-29 dzieci. Ponieważ brakuje sal dzieci uczą się na zmiany (np. w niektóre dni zaczynają o 10.30, a w inne już o tej porze kończą lekcje). Nauczycielki niezbyt się angażują, robią tylko to, co konieczne. Poza lekcjami w szkole niewiele się dzieje. Mam też wrażenie, że poza zerówką, że dzieci nie są zbyt dobrze zaopiekowane. Moje, w pierwszej klasie, czuło się tam mocno zagubione. To, co tu jest fajne, to organizowane przez firmę zewnętrzną, zajęcia dodatkowe (językowe, plastyczne i taneczne), ciekawe, dość kameralne i w miarę dostosowane do planu lekcji, niestety trzeba za nie sporo płacić. Świetlica do tej pory była fatalna: mnóstwo dzieci, hałas, mało ciekawych zajęć, niecierpliwe panie. Teraz jednak ma się to zmienić, może się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inna mama Re: sp109 IP: *.opera-mini.net 07.10.11, 08:11 Szkoła na przygodnej faktycznie nie ma dobrej opinii, zgadzam się całkowicie z powyższą wypowiedzią, dodam jeszcze, że od lat zajmuje ostatnie miejsca w rankingu szkół. Do sprawdzenia proponuję wpisać w przeglądarce - podstawówki publiczne. Nie polecam również tej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: sp109 IP: *.kinoswiat.pl 31.10.11, 10:27 A my chodzimy do trzeciej klasy i sobie chwalimy. Wszystko w nauczaniu poczatkowym zależy od nauczycielki. Pania Kasia Posobiec jest rewelacyjna! Świetlica w tym roku się poprawiła, jest dużo zajęć dodatkowych niepłatnych. Świetna biblioteka pełna spotkań! Przepełniona - trochę, ale to nie Tarchomin czy Piaseczno! Jeszcze tego nie odczuwamy. Plac zabaw średni. Ogólnie nie odstaje na tle innych szkół państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: sp109 IP: *.jjs.pl 31.10.11, 14:00 Co do ilości dzieci w klasach - generalnie Biuro Oświaty W-wy szuka oszczędności (np. na pensjach nauczycieli) i robi klasy-kołchozy. Na pocieszenie dodam, że jest to ogólnopolska tendencja - liczy się kasa a nie dobro dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yasemin11 A jak 86? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.11, 22:31 Wiecie coś o tej na Korynckiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: A jak 86? IP: *.jjs.pl 31.10.11, 23:00 A na Korynckiej mają nowego Pana Dyrektora - co będzie się działo to czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IMHO Re: A jak 86? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 08:33 Nie wiem czy nowego. Zamiast SP jest Zespól Szkół SP+GIM, a Dyrektor jest dyrektorem obu. Zastępcami od poszczególnych placówek są "poprzedni" dyrektorzy. Szkoła uchodzi za przeciętną, Wycięto sporo zajęć dodatkowych. Jak sądzę niekoniecznie dla dobra dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: A jak 86? IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 09:47 Dyrektor zespołu szkół jest nowy, dotychczasowi dyrektorzy są zastępcami. Co do zajęć dodatkowych - oszczędności wydziału oświaty tak jak i innych dzielnicach. Mimo to są kółka zainteresowań prowadzone przez nauczycieli. Poziom szkoły - zwykła warszawska przeciętność- z tego co wiem wiele dzieci dostaje się do gimnazjów poza rejonem. Lekcje większości klas zaczynają się o 8 kończą (w zależności od klasy) ok 13 -14. Są dwie przerwy obiadowe 1. dla klas 0-III 2. dla IV-VI i gimnazjum. Klasy ok 24-27 osób - jak ktoś napisał już wcześniej są to sprawy niezależne od dyrektora szkoły takie sa zalecenia WO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yasemin11 Re: A jak 86? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.11.11, 10:08 A wiecie coś może o narkotykach, bo podobno w tym rejonie pełno dilerów mieszka i są naloty policji na pobliskie domy. Tak słyszałam nie wiem ile w tym prawdy i jak to sie odnosi ewentualnie do pobliskiej szkoły (szkół). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaris Re: A jak 86? IP: 193.0.117.* 19.03.12, 15:43 Bzdura, jakaś miejska legenda. To normalna, spokojna okolica, zwłaszcza przy szkole - w centrum kwadratu ulic Trakt Lubelski - Płowiecka - Widoczna - Lucerny, więc nie ma nawet problemu, żeby dzieciaki same wracały do domu po lekcjach. No i mają rewelacyjne środowisko harcerskie, szczerze polecam. Sama szkoła rzeczywiście przeciętna. To znaczy normalna, bo przeciętna źle się kojarzy. Mieści się w standardzie szkół publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zastowianka Re: A jak 86? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.12, 20:58 Wcale nie miejska legenda. Całkiem niedawno jeszcze chodziłam do gimnazjum obok SP86 i dilerów paru by się znalazło, a to w końcu jeden zespół szkół teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxi Moze ktoś jeszcze dorzuci jakieś opinie o sp109 ? IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 06:30 Mało opinii o tej szkole . Interesuje mnie zerówka i kl 1. Proszę o opinie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Moze ktoś jeszcze dorzuci jakieś opinie o sp IP: *.multimo.pl 27.01.12, 16:15 Proszę o jakiekolwiek opinie o SP nr 141 i nr 246. Chcę zapisać córkę do I klasy i mam ogromny dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Moze ktoś jeszcze dorzuci jakieś opinie o sp1 IP: 217.153.234.* 29.02.12, 11:29 mam dziecko szescioletnie w 1-szej klasie i nie polecam, nie ma zadnych ulatwien dla nich w zwiazku z tym, ze sa szesciolatkami, plusem jest dodatkowa PAni do pomocy w klasie. wychowawca po 2 miesiacach nauki wysyla dzieci do poradni pedagogicznej o zaswiadczenie o dyslekcji, czeste sprawdziny, z ktorych wiekszosc dzieci dostaje zle oceny, tzn. 1 i 2, co odzwierciedla poziom nauki w tej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: sp109 IP: *.dormar.net.pl 28.11.12, 22:18 Szkoły nr 109 w Warszawie (ul. Przygodna) nie polecam. Posłaliśmy dziecko jako 6-latka do szkoły (rok szkolny 2011/2012). Dostaliśmy fatalnego nauczyciela. Pani jest niesprawiedliwa w ocenianiu dzieci (za taką samą ilość punktów przyznaje różne oceny!!!). Dośc często podczas przerw chłopcy nie mogą wstać z ławki -nie dość, że siadzą 45 min na lekcji to nawet na przerwie nie wolno im rozprostować nóżek. Nauczycielka straszy dzieci psychologiem, dyrektorem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama A jak jest na Kadetów i Korynckiej IP: *.dynamic.lte.plus.pl 28.11.12, 23:18 Można prosić o porónanie dla sześciolatka, gdzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
marikas Re: A jak jest na Kadetów i Korynckiej 29.11.12, 08:43 Mam córkę na Korynckiej 3 klasa, jestem zadowolona, trafiła nam się wykwalifikowana i zaangażowana pani wychowawczyni, nowy dyrektor robi powoli zmiany organizacyjne, co powoli widać, ale nie na wszytko ma wpływ. Córka w klasie ma 19 dzieci, codziennie na 8.00 sa zajecia dodatkowe, k.plastyczne, informatyczne, sks, teatralne sa tez zajecia płatne- tzn firmy zewnetrzne- taniec, gitara, harcerstwo, angielski, francuski.... Szkoła "normala" bez narkotyków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kw Re: sp109 IP: *.xdsl.centertel.pl 29.11.12, 23:13 Niech się rodzice wezmą za wychowanie a nie tylko roszczenia wobec instytucji, ludzi, nauczycieli! Najlepiej a to Pani w szkole winna, niesprawiedliwa a nasze dzieci grzeczne, mądre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: sp109 IP: *.dormar.net.pl 04.12.12, 22:24 małe sprostowanie do ww. postu - chodziło o rok szkolny 2010 / 2011 Odpowiedz Link Zgłoś