Dodaj do ulubionych

Pojemniki do segregacji odpadów

14.08.12, 15:45
Dlaczego na terenie Anina i okolic nie ma pojemników na szkło,papier i plastik ?,najbliższy pojemnik stoi przed Promenadą a tyle się trąbi o potrzebie segregacji odpadów.
Obserwuj wątek
    • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 14.08.12, 16:57
      szablaa napisał:

> Dlaczego na terenie Anina i okolic nie ma pojemników na szkło,papier i plastik
      > ?,najbliższy pojemnik stoi przed Promenadą a tyle się trąbi o potrzebie segrega
      > cji odpadów.

Na Gocławiu jest mnóstwo takich pojemników więc kompletnie nie musisz drałować aż do Promenady. Ale zapewne z samochodziku mało jest widać...
      • Gość: karol Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.bas.roche.com 14.08.12, 16:59
        tak samo jak rowerem ciezko te odpady zawiezc...

darowalbys sobie te rowerkowe "wrzutki" czasami...
        • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 14.08.12, 18:21
          Gość portalu: karol napisał(a):

> tak samo jak rowerem ciezko te odpady zawiezc...

Tobie zapewne ciężko. Dla mnie nie bo od lat jadąc po zakupu zabieram ze sobą odpady segregowalne.
      • Gość: Bobi Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 17:04
        Ależ żeś pojechał ... (rowerem).
        Według jakiej marszruty z Anina na Gocław jest bliżej niż do Promenady?
        Wszyscy wiedzą że mieszkasz w Lasie, co nie znaczy że wszyscy tam mieszkają.
        • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 14.08.12, 18:22
          Szkoda komentować.
          • Gość: Bobi Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 19:29
            Nie komentuj!!!
            Kolega chciał pomocy, a ty się wymądrzasz. Pomóż, a jak nie potrafisz, to daruj sobie komentarze.
            • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.12, 12:00
              Gość portalu: Bobi napisał(a):

> Nie komentuj!!!
              > Kolega chciał pomocy, a ty się wymądrzasz. Pomóż, a jak nie potrafisz, to daruj
              > sobie komentarze.

Pomocy... jakiej pomocy... Aby ZOM postawiła mu pod domem pojemniki bo gość nie jest wstanie wysiąść z samochodu i ruszyć tyłka parę metrów dalej.... Śmieszne.
              • aninianin Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.12, 16:00
                Ty powinienes sie leczyc. Czytam Twoje posty w roznych watkach i autentycznie masz cos z glowa.
                Niestety net przyciaga coraz wiecej swirow...
                • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.12, 18:26
                  aninianin napisał:

> Ty powinienes sie leczyc. Czytam Twoje posty w roznych watkach i autentycznie m
                  > asz cos z glowa.
                  > Niestety net przyciaga coraz wiecej swirow...

A co z moją głową jest nie tak. Podaj, proszę profesjonalną diagnozę z uzasadnieniem bo twoje słowa to tylko puste wyzwiska.
                  • Gość: Gościu Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.ptedom.pl 23.08.12, 13:21
                    Powyższa dysputa jest, z lekka rzecz ujmując, nic nie wnosząca do sprawy.
                    A pytanie postawione było bardzo precyzyjnie - dlaczego pojemniki są przy Promenadzie a nie ma ich w Aninie. Nie ma ich nie tylko w Aninie. Nie ich w Zerzniu, Miedzeszynie, Julianowie, Błotach etc.etc. Nie ma ich w Wawrze. No właśnie, dlaczego nie ma pojemników w całym Wawrze a są na Pradze Południe...? Niech zgadnę! Wawer nie promuje segregacji śmieci? Albo, Praga Południe jest bardziej ekologiczna? No tak, to dzielnica z bardzo dużym udziałem terenów zielonych. No nie wiem...chyba coś nie tak...idzie mi to zgadywanie...
    • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.12, 18:33
      szablaa napisał:

> Dlaczego na terenie Anina i okolic nie ma pojemników na szkło,papier i plastik
      > ?,najbliższy pojemnik stoi przed Promenadą a tyle się trąbi o potrzebie segrega
      > cji odpadów.

A wracając do tematu to sądzę, że brak pojemników jest spowodowane faktem, że ludzie traktowali je jako normalne śmietniki albo odpady po prostu żle segregują. Segregacja jest swego rodzaju sztuką, którą większości ciężko opanować.
      • aninianin Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.12, 19:58

Jest dokladnie odwrotnie.
        Firmy zabierajace odpady staraja sie jak moga zniechecic do selekcji.
        Mieszkam w domku jednorodzinnym i ceny za wywoz z selekcja sa duzo wyzsze , niz bez.
        Miejskie pojemniki selekcyjne byly tak popularne, ze juz po kilku dniach byly przepelnione. Miasto zaczelo je likwidowac, bo chcialo oszczedzic.
        Ludzie bardzo szybko opanowali selecje i sa bardzo chetni do tego.
        Ale nikt nie bedzie ze smieciami jezdzil 10 km.
        • robertrobert1 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 16.08.12, 10:16
          aninianin napisał:

>
          > Jest dokladnie odwrotnie.
          > Firmy zabierajace odpady staraja sie jak moga zniechecic do selekcji.
          > Mieszkam w domku jednorodzinnym i ceny za wywoz z selekcja sa duzo wyzsze , niz
          > bez.

To masz bardzo dziwną firmę wywozową. Kilka lat temu przy wyborze firmy wywozowej kierowałem się brakiem opłat za wywóz odpadów selekcjonowanych. Była wówczas tylko taka mała firemka. Od 2 lat wprowadzili opłaty za ich wywóz ale są to opłaty na poziomie 5 pln +VAT za wór 60 l co przy opłatach 15 pln+VAT za odpady ogólne jest kolosalną różniocą. Zatem warto poszukać nowej firmy wywozowej.

> Ale nikt nie bedzie ze smieciami jezdzil 10 km.

Ale do marketów to się jeżdzi i na drugi koniec Warszawy i nikt nie psioczy, że daleko. Może zatem w trakcie wycieczki do marketu warto zabrać owe śmieci i je posegregować do owych pojemników. To nic nie będzie kosztować a tylko uspokoi twoje nerwy i sumienie.
          • Gość: Jędrek Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 10:24
            A może po prostu zamiast gdzieś wozić te śmieci, wystarczy zamówić jeszcze jeden worek do segregacji?
            • ceziu75 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 17.08.12, 10:58
              A Dzielnica Wawer wywiązuje się z segregacji mając jeden pojemnik przy budynku do Dzielnicy? Dzwoniąc dowiedziałem się że drugi jest przy szkole na Marysinie... To jest ewenement... bo mieszkańcy temu są winni według pracowników Dzielnicy....
              • Gość: pralinka Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 13:33
                Ewenement? Każdy właściciel nieruchomości zobligowany jest do posiadania umowy na wywóz śmieci z opcją odbioru segregowanych. Jest to sprawdzane. Chodzi kontroler, ogląda umowy rachunki, wystawia protokół. Jeśli ktoś nie posiada takich, informuje o obowiązku, konsekwencjach, możliwości dostarczenia dokumentów w późniejszym terminie. Czemu dzielnica ma ci fundować darmowy kontener?
                • ceziu75 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 22.08.12, 10:38
                  najwidoczniej jesteś pracownikiem Wydz. Ochrony Środowiska Dzielnicy Wawer udeż w stół a nożyce się odezwą. Mentalność identyczna jak tamtych praconików, kompetecja w obrażaniu mieszkańców. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem - musisz popracować troszkę nad sobą i wyćwiczysz tę umiejętnosć:). Obecnie obowiązek segregacji śmieci leży zarówno po stronie mieszkańców jak i gminy, dzielnicy. Ja i inni mieszkańcy wawra wywiązujemy się z tego mamy umowy, które są sprawdzane przez kontrolerów. Jednakże Dzielnica jako właściciel terenów publicznych też ma taki obowiązek, ścieżki rowerowe, chodniki, parki, place zabaw, ulice to miejsca, w których też jest obowiązek dbania o czystość i segregacji śmiecijak w domach i posesjach prywatnych. W Dzielnicy Wawer nie widże żadnego pojemnika do segregacji tych śmieci. W Centrum, Ursynowie, Pradze południe jest mnustwo. Mieszkańcy Wawra płacą takie same podatki jak mieszkańcy Centrum, Ursynowa, Mokotowa i też powinni mieć możliwość wyrzucenia papierka, butelki po piciu do pojemnika z segregacją, a nie nieść do dom. Twierdzenie Dzielnica fundować pojemnik mi czy innym mieszkańcom Wawra jest śmieszne..niech Dzielnica sama zacznie wywiązywać się ze swoich obowiązków.
                  • Gość: maria.pszczoła Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: 83.24.211.* 23.08.12, 09:23
                    Nie ekscytuj się tak. Telewizję pooglądaj. Nowy serial leci |Starsza pani, Marysia i pudelek. Na serio się z tobą nie da, za duże przeciążenie, gra się zawiesza. Zanim zawiesisz się na śmieciach, info dla ciebie, trójkomorowe pojemniki rozstawiane na chodnikach, również ten stojący przy UD Wawer fundują nam Norwedzy (niech im się reniferki mnożą i ropa tryska, hosanna), to co widzisz przy blokach (roberto widuje przejazdem, jw) to kontenery zamawiane przez administracje osiedli. Na stronach ZOM i dzielnicowych próżno szukać namiarów na pojemniki. Mają obowiązek? Podaj podstawę prawną ;)
                    • ceziu75 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 23.08.12, 10:56
                      Sorki ale mi czas nie pozwala na ogłądanie seriali w TV, zresztą mam o wiele więcej ciekawszych zajęć niż telewizyjne telenowele:). Życzę w takim razie ci miłego oglądania i teraz już wiem dlaczego kwestia pojemników do segregacji śmieci na ulicy czy w miejscu publicznymw Dzielnicy Wawer nie stanowi dla ciebie problemu. Takie pojemiki jak przy UD Wawer można spotkać na wielu innych ulicach warszawy, ciągach komunikacyjnych. Nie ma to dla mnie znacznia że sfinansowali to Norwegowie skoro się sprawdzają. A może Zakład Oczyszczania miasta chce przyoszczędzić na Wawrze skoro ustawił tylko pod UD Wawer (za opróżnienie pojemników pewnie trzeba zapłacić i tego Norwegowie nie finansują:) . Jednym słowem chcesz powiedzieć, iż UD Wawer ma pojemnik do segregacji sfinansowany przez Norwegów. To jeszcze lepiej byłoby gdyby UD Wawer wystarał się aby kilka takich pojemników staneło na ulicach Wawra i ciądach pieszo-rowerowych tak jak to jest w innych dzielnicach Wawy:)
                      • Gość: marysia.pszczułka Re: Pojemniki do segregacji odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 11:40
                        A nie masz jakiegoś namiaru na pojemnik w terenie? Nie masz czasu na oglądanie seriali, to pewnie masz czas na poszukiwanie kontenerów ;) Może rozwikłasz też zagadkę, czemu na stronie naszesmici.pl sygnowanej przez ministerstwo, instruują, żeby wyrzucać butelki bez nakrętek i korków, nie wspominając przy tym, co robić z tymi nakrętkami i o tym, że wypadałoby taką butelkę zgnieść, żeby zajmowała mniej miejsca. Strona ma stricte edukacyjny charakter, ale znając poziom intelektualny rodaków (wyniki badań omówione w jednym z ostatnich wydań GW, z wiedzy ogólnej, w tym odpowiedź na pytanie czy lasery wydają dźwięk, i od razu wiadomo, że Gwiezdne wojny wiecznie na topie) obawiam się, że po lekturze takiej instrukcji, część dojdzie do wniosku, że coś z tymi nakrętkami jest nie tak i może lepiej nie wrzucać ich do plastiku. I co wówczas - oto jest pytanie. A wówczas, z tego nakrętkowego szumu wyciągnąć nas będzie mogła jedynie i li tylko Pani I. Łepkowska wpisując w scenariusz instruktaż segregacji krok po kroku ... w 50 odcinkach. Seriale mądrością narodu, pa, zamykam serialową voltę. Ps. Jeden z moich ulubionych to ten z lektorem o kwietnym imieniu, któremu stres wchodzi w lewy bark, co przejawia się lekkim przegięciem ale ciała i nielekkim grymasem lica.
                        • adminppdwir Pralinko 23.08.12, 11:45
                          Nie zmieniaj ników.
    • ceziu75 winni mieszkańcy wg. w Ochrony Środow Dziel. Wawer 17.08.12, 10:53
      twierdzą w zeszłym tygodniu o ten sam temat postanowiłem zapytać się pracowników Dzielnicy Wawer. Moje pytanie dlaczego nie ma pojemników ulicznych do segregacji śmieci w Międzylesiu, Zerzeniu, Aninie? Uzyskałem odpowiedź "winni mieszkańcy", którzy wyrzucali tam wszystkie śmieci, lodówki, pralki.. To dziwne stwierdziłem, skoro Państwo nie umiecie sobie z tym poradzić.. Zdenerwowana Pani krzyczy na mnie że każdy ma w domu obowiązek segregacji. Ja odpowiadam jej że również Dzielnica i Gmina ma ten obowiązek. Ona mówi że Dzielnca wykonuje go proszę w takim razie powiedzieć gdzie są pojemniki do segregacji na to pani mówi przyszkole na Marysinie i garażach przy budynku Dzielnicy.. mówię czy oby nie zadużo tych miejść?:). Po drugie nie normalne jest dla mnieże jadąc rowerem nie mam gdzie wyrzucić butelki po naju plastikowej do plastiku... bo to wina mieszkańców wyrzucali tam wszystkie śmieci lodówki, pralki i komunalne...To może bardziej edukować ich należy albo umoożliwić więcej miejsc do wyrzucania segregowanych śmieci. Bo ja zauważam likwidację tych pojemników w Dzielnicy i tu głowny problem.
      Pani twierdzi że to bogaci mieszkańcy podrzucają śmieci lekarze, prawnicy,architekci, księgowi , a ja biedni śmieci nie mają? nie bo bieda śmieci nie produkuje bo nie ma ich jej nie stać. Ciekawa Pani teoria.. Powtarza biueda śmieci niema..bo co spala w piecu, ognisku? nie bo jej nie stać...
      Po drugie dowiedziałem się że to nie Dzielnica odpowiada za to ale Gmina i Zarząd Oczyszczania Miasta (ZOM). I problem za rok się rozwiąże, kiedy każdy będzie płacił za śmieci.. Mówię Pani urzędniczce, że to żart.. nie skądże tłumaczę teraz każdy też płaci i ma nawet obowiązek mieć podpisaną umowę na wywóz i zbierać faktury.. Ja się pytam to znaczy że od przyszłego roku Dzielnica wybierze mi firmę być może droższą od dzisiaj której płacę za wywóz.. Nie wie jak to będzie czy z prądem czy od posesesji... i ile będzie kosztować ważne że każdy bedzie płacił sza wywóz.. Na to ja że to znaczy dla mnie że może to nie działać...skoro nikt nnic nie wie.. 2-3 firmy są w Warszawie co spełnią wymóg wywozu śmieci bo mają swoje instalacje....to mi pachnie podwyżkami bo ogranicza się konkurencję...
      To znaczy że Dzielnica przez rok czasu nic nie zrobi w tym kierunku, żebym jechał rowerem imógł wyrzucić butelkę szklaną, plastkową do odpowiedniego pojemnika...Tam bo to nie zadanie Dzielnicy...
      Myślę że to doskonały temat dla mediów lokalnych... Cieszę się że coraz więcej mieszkańców widzi ten problem.
      tel do wydz. Ochrony Środowiska Dzielnicy Wawer 22 443 68 60
      Proszę być przygotowanym na inwektywy, ubliżanie, z racji że jest się mieszkańcem Dzielnicy Wawer, który wyrzuca śmieci do pojemników segregacji..
    • ewelinka1216 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 27.06.13, 13:13
      Potrzeba jest wielka, ale nikt o to nie dba, w całej Polsce jest bardzo mało pojemników na segregację odpadów. Przed swoją siedzibą postawiłam kilka takich pojemników (mniej więcej takich www.abrys-technika.pl/pojemniki-do-segregacji-odpadow.html) i wszystkich do tego zachęcam! warto się zainteresować tym tematem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka