pol-a 18.03.05, 17:43 Taką pocztówkę (1971 r.) z Rondem Waszyngt. można wylicytować www.swistak.pl/aukcje/556368.html Zwróćcie uwagę, że na lądowisku dla helikopterów na dachu punktowca jest zegar i reklama-neon(?) jubiler. Pamiętacie to może? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mat Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: 5.6.* / *.nokia.com 18.03.05, 17:46 No pewnie że pamiętacie. Jeszcze z 15 lat temu wyglądało to dokładnie tak jak na tym zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Na lądowisku był zegar i neon 18.03.05, 17:53 No i w tym wypadku to bym krzyknął „komuno wróć”! Dziś ten pierwszy prawobrzeżny wysokościowiec wraz z resztą zabudowy ronda jest oblepiony pstrymi reklamami jak hurtownia glazury. Dodatkowo „okrąglaki” opanierowali styropianem. W jednym nawet się nie chciało inwestorowi odtworzyć klinkieru na elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: 5.6.* / *.nokia.com 18.03.05, 18:09 Po prostu taki mamy malinowy gust w narodzie... A jak budynek jest zbyt nowy na bycie zabytkiem tudzież nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, lub ten co jest nie jest dość szczegółowy - to nie sposób malinowemu gustowi rodaków się nijak przeciwstawić. Tez uważam że "okrąglaki" są w tej chwili znacznie brzydsze niż były, szczególnie ten pojechany na żółciutko... Co do helikopterów to jakoś nie chce mi się wierzyć by tam rzeczywiście było jakiekolwiek lądowisko. Pierwsze zresztą słysze. Skąd ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
e-mka Re: Na lądowisku był zegar i neon 18.03.05, 17:59 to tam naprawdę lądowały helikoptery?? wojskowe czy cywilne? kto nimi latał? bo brzmi jak science-fiction : ) Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Na lądowisku był zegar i neon 18.03.05, 18:12 To lądowisko chyba dla helikopterów przylatujących do szpitala przy Niekłańskiej. Ale żaden tam nigdy nie wylądował. Nie wiem dlaczego? Wiem natomiast, że początkowo budynek miał szklaną elewację i wsparty był na kolumnach (?). Przebudowano go wkrótce, bo były jakieś problemy technologiczne. Może ktoś zna dokładniej historię i przypomni? Jak budynek wtedy wyglądał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: 5.6.* / *.nokia.com 18.03.05, 18:19 O tym szkle i przebudowie mówiła mi kiedyś babcia (która mieszka na Kępie gdzieś od początku lat 50-tych) i jej nie za specjalnie wierzyłem... A tu no proszę... Muszę mamę podpytac, choc jak znam życie to babcia mimo wieku będzie więcej wiedzieć niż ona, za mojej kadencji ten budynek zawsze wyglądał jak na tym zdjeciu... Byłbym BARDZO ciekaw zobaczyć jak ten budynek wyglądał w oryginale jeśli to wszystko jest prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Na lądowisku był zegar i neon 18.03.05, 18:37 To jest na 1000 proc. prawda, w jakiejś mądrej książce czytałem. Ale zdjęcia z epoki szkła nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Na lądowisku był zegar i neon 18.03.05, 19:35 Już mam. Hanna Faryna-Paszkiewicz w monografii Saskiej Kępy o ”epoce szklanej” pisze. Zbudowany w 1962 r. punktowiec wg proj. Marka Leykama miał elewację od str. Waszyngtona ze szkła i wsparty był na podporze w kształcie litery V. Przegrał z naszym klimatem w wyniku czego przeszklenie zmniejszono o połowę, wprowadzono pasy okien i tynków, zatracając cechy oryginału, jak na owe czasy b.nowoczesnego. O lądowisku wspomina Maria Leśniewska w atlasie architektury W-wy lat 1945-65. Pozostaje prośba do Tych, Którzy Pamiętają Szklaną Elewację, żeby podzielili się z nami opisem i wspomnieniami. Może ktoś z forumowiczów był we wnętrzu tego gmachu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 01:26 Ja chcę zdjęć a nie opisów ;-) Dzięki Pol-a, jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esmeralda_pl Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: *.future-net.pl 19.03.05, 10:54 Pamiętasz wątek o neonach - pisalam tam o nim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawamarago Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: *.aster.pl 21.03.05, 13:37 Oczywiście, że elewacja od strony Waszyngtona była szklana. A "lądowisko" może służyło tylko wronom i gołębiom. Równie dobrze iglica PKiN mogła służyć go kotwiczenia sterowców. Odpowiedz Link Zgłoś
echo66 Na pewno lądowisko? 22.03.05, 00:24 W latach '80 w warszawskim Mostostalu wisiała na ścianie kopia starej wizualizacji tego budynku. Jego szczyt wieńczyła przeszklona budowla w kształcie mocno spłaszczonego walca, który (według pracującychn tam inżynierów) miał obracać się wokół własnej osi i mieścić reprezentacyjną kawiarnię lub bar, z którego naród mógłby podziwać swoją stolicę. Z opowieści pamiętam coś o spartaczonym wykonawstwie czy też oszczędnościach, które uniemozliwiły wykończenie tego rewelacyjnego jak na owe czasy projektu. O ladowisku nie było mowy, a może to moja pamięć nawala? Jednym z opowiadających tą historię, był ojciec mojego kolegi, mam z nim kontakt, postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Sam zegar chodził jeszcze do połowy lat '80 ale zarówno jego jak i neon podświetlano jedynie w okolicach świąt państwowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Na pewno lądowisko? 22.03.05, 00:51 pamietam, ze realizacja projektu Leykama wzbudziła we mnie entuzjazm. To była bardzo nowoczesna forma jak na ówczesne czasy. Budynek zrealizowano chyba dla pracowników MKiS (spółdzielnia?) i miał byc ucieleśnieniem idei szklanych domów. Projekt pokonała niestety dostępna wówczas technologia. Gdyby teraz dać Leykamowi współczesne materiały budowlane i swobodę twórczą, byłby to dom idealny Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Na lądowisku był zegar i neon 22.03.05, 10:57 eizoo napisał: > To nie jest lądowisko Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Na lądowisku był zegar i neon 22.03.05, 10:58 Jedyne ladowisko na naszym terenie ktore kojarze, to szpital MON (obecnie WAM) na Szaserow. Ciagle cos nad glowami lata. Obecnie ladowisko pieknie widac z ulicy, czesto tam stoi pomaranczowy sprzet ratownictwa. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Jak był przeszklony 15.05.05, 13:16 No to mamy go. Pocztówka-rarytas. Wieżowiec z ronda z przeszklona fasadą w całej krasie. Jaki lekki się wydaje. Szkoda, że ta wersja nie dotrwała do naszych czasów. Bo dziś to jednak mało spektakularny blok, a nie wieżowiec mieszkalny. www.allegro.pl/show_item.php?item=50427266 Ktoś coś ustalił na temat lądowiska dla helikopterów? Może ktoś z mieszkańców się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Jak był przeszklony 15.05.05, 18:04 Pamiętam ten szklany dom. Gdy zamieszkali w nim szczęśliwi lokatorzy okazało się, że brak im elementarnej intymności, a w zimie zimno od szklanych ścian szczytowych. Z ulicy można było obserwować całe życie rodzinne. Wówczas to pamiętam kampanię prasową na rzecz zastąpienia ścian szczytowych innym materiałem budowlanym. Po dłuższym czasie oczekiwania przystąpiono do przebudowy, o ile pamiętam było to w połowie lat 70-tych. O lądowisku nigdy wówczas się nie mówiło, może to jakieś tajne pomysły speców od obrony cywilnej? Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Jak był przeszklony 16.05.05, 13:01 Czy sciany szczytowe wiezowca tez byly szklane? Bo na tej pocztowce wyglada, ze tylko fasada. Do przebudowy przystapiono natomiast duzo wczesniej, ok. polowy lat 60. Widzialem zdjecia z tego okresu, na ktorych gmach prezentuje sie tak, jak dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Jak był przeszklony 16.05.05, 13:21 było zimno zimą, za to latem powstawał tzw. efekt szklarniowy. Nie to było jednak najgorsze. Był to "gadajacy dom". Wszystkie odgłosy od parteru po najwyzsze pietro mieszały sie ze soba i przenosiły wzdłuż szklanych scian. Zawsze było słychaś szum, jak w ulu. Podobno mozna się było do tego przyzwyczaić, ale byli tacy, którzy popadali z tego powodu w depresję. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Jak był przeszklony 16.05.05, 14:01 Nie jestem budowlańcem, więc nie opiszę konstrukcji fachowo, ale budowla kojarzyła mi się jakby była obłożona gigantycznymi plastrami miodu, w których przeszklono wszystkie komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Na lądowisku był zegar i neon IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.05.05, 08:50 czyżby już go nie było?? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Na lądowisku był zegar i neon 18.05.05, 09:03 Dom przebudowano, tafle szyb zastąpiono ściankami i "normalnymi" oknami. Odpowiedz Link Zgłoś