Dodaj do ulubionych

fabryka "Pocisk"

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.05, 21:17
Szukam informacji na temat fabryki Pocisk, która mieściła się w Rembertowie.
Czy zachowały się jakieś jej zdjęcia?
A czy ktoś dysponuje informacjami na temat innych zakładów przemysłowych w
Rembertowie sprzed WW2 ?
Obserwuj wątek
    • Gość: pixawon Re: fabryka "Pocisk" IP: 217.153.174.* 03.04.05, 13:21
      pl.wikipedia.org/wiki/Zakłady_Amunicyjne_Pocisk_Sp._Akc.
      • Gość: kotburry Re: fabryka "Pocisk" IP: *.dalkia.com.pl / *.dalkia.com.pl 04.04.05, 16:08
        Dzięki
        Właśnie przed chwilą znalazłem parę ciekawych linków dotyczących fabryki Pocisk
        w Rembertowie:
        1. Lista zniszczonych zakłądów przemysłowych w Warszawie
        www.bip.warszawa.pl/dokumenty/ip/Raport_aneks_czesc_2.pdf
        2. Ciekawy artykuł dotyczący działka 47 mm
        www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/dzialko47mm.html
        3. A tak wyglądała przykładowa akcja:
        muzeum.waw.pl/data/ap183.html
        Ale zdjęć "Pocisku" nie znalazłem, niestety, nigdzie.....
        Mam pytanie co do zakładów wymienionych w załączniku nr 1: czy ktoś z Was ma
        informacje na temat losów tych firm?
        Czy jeszcze istnieją jakiś ich pozostałości (poza Szpotańskim, oczywiście)?
        • polished Re: fabryka "Pocisk" 07.04.05, 12:17
          mnie sie wydaje, ze Pocisk miescil sie tam gdzie obecnie PZO, czyli w Warszawie
          na ul Mińskiej, naprzeciwko numeru 26 i 24, sa tam stare magazyny, mozna wejsc
          swobodnie.
          • Gość: Maria Re: fabryka "Pocisk" IP: *.inpoland.pl 07.04.05, 14:46
            Zdecydowanie nie przy ul. Mińskiej, ale na Starym Rembertowie. Po II-ej w.ś.
            stacjonowały tam wojska Armii Radzieckiej. Brama od ul. Marsa.
            Maria
            • remb Re: fabryka "Pocisk" 07.04.05, 15:18
              Jestem z Rembertowa, to trochę się orientuję. Otóż fabryka "POCISK" znajdowała
              się przed II w.ś. przy obecnej ulicy Marsa na terenie Nowego Rembertowa. Dla
              ciekawostki powiem, że Rembertów zanim stał się częścią Warszawy po II w.ś.w
              1939r. uzyskał prawa miejskie jednak na b. krótko liczył wówczas ok. 30.000
              mieszkańców, obecnie od wielu lat liczy 19-20.000 mieszkańców. W owym czasie
              wielu mieszkańców Rembertowa żyło praktycznie z pracy w fabryce oraz wynajmu
              mieszkań dla robotników fabryki. Produkowano tam amunicję oraz polskie
              pistolety, znajduję się tam dawny kościółek zamieniony po wojnie na magazyny
              (mają go na nowo ożywić), dojeżdżała tam kolej transportująca materiały do
              fabryki z dworca PKP, a dalej tramwajem do obecnej Bramy AON w wzdłuż Al. A.
              Chruściela przy której mieszkał Marszałek Francjii De Gaulle. Na terenie
              Pocisku jest obecnie 9 Baza materiałowa obsługująca logistycznie wojsko, dawne
              piękne strzelnice, piekarnia wojskowa i w porządku Komendanci, którzy jeżeli
              chcesz dadzą ci przepustkę i zobaczysz sobie trochę historii i może zdjęć
              (niestety w większości powojennych). Bo min. Właśnie tutaj były Bazy Armii
              Czerwonej i wymarsz w stanie wojennym na Warszawę czołgami, etc.
              • Gość: kotburry Re: fabryka "Pocisk" IP: *.dalkia.com.pl / *.dalkia.com.pl 12.04.05, 09:57
                Tramwaj w Rembertowie???
                Czy ja się nie przełyszałem ;-)
                • Gość: Rembertowianka Re: fabryka "Pocisk" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:11
                  tramwaj konny jeździł środkiem obecnej ulicy Chruściela od stacji PKP do bramy
                  CWPiech dzisiejszego AON-u.
                  • Gość: kotburry Re: fabryka "Pocisk" IP: *.dalkia.com.pl / *.dalkia.com.pl 13.04.05, 14:04
                    W jakich latach funkcjonował ten tramwaj?
                    Czy ktoś ma może zdjęcia Rembertowa z tego okresu?
                    Może zachwały się gdzieś zdjęcia tramwaju?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka