Dodaj do ulubionych

Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego???????

03.10.05, 10:18
I jeszcze dwa patrole policyjne i jeden na motocyklu podrozujacy pasem dla
autobusow. Czy w calej Warszawie naprawde nie ma nic do roboty, tylko
pilnowanie Modlinskiej? I jeszcze zeby bylo tam bezpiecznie... Ciagle wypadki
z powodu tego bajzlu. Naprawde zle zycze temu kto to wymyslil...
Pozdrawiam towarzyszy niedoli
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 10:50
      W październiku co roku można zaobserwować największy ruch na ulicach - mało
      osób na urlopach (sporo osób jednak planuje wyjazdy na wrzesień), jeszcze w
      miarę ciepło i niezbyt ślisko.
      W listopadzie będzie nieco lepiej.
      Ale ogólnie to co roku na Modlińskiej przybywa podróżujących. I to jest powodem
      dlaczego ta ulica stoi coraz bardziej. Co do policji, to przydaliby się w
      rejonie z Płochocińską - na tym skrzyżowaniu można dostrzec kierowców
      przejeżdżająch nie tylko pasem dla autobusów, ale i nie z tego pasa co trzeba
      (np. dla skręcajacych), "pod prąd", chodnikiem i ścieżką rowerową.
      • Gość: Kielek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.cbr.tp.pl 03.10.05, 12:08
        Tak tak - przy Płochocińskiej - żeby zatrzymali kilku kierowców E-4 jeżdżących
        wiaduktem, a nie buspasem...
        • emka_waw Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 06.10.05, 10:23
          > Tak tak - przy Płochocińskiej - żeby zatrzymali kilku kierowców E-4
          jeżdżących
          > wiaduktem, a nie buspasem...

Buspasem może jechać tylko autobus i taksówka. Innymi pasami każdy pojazd,
          łącznie z autobusem i taksówką.
      • sloggi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 12:12
        Modlińska będzie co raz bardziej "stała", bo przybywa na niej samochodów.
        Policja pilnuje aby buspasem jechały tylko autobusy, a nie pseudocwaniacy,
        którym jazda autobusem śmierdzi.
        • agnie_szka9 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 12:44
          pomimo tego, że się wściekam jak stoję w gigantycznym korku na modlińskiej, to
          jestem za jak największą liczbą patroli i radarów w tym rejonie.
          nie znoszę cwaniactwa.
          • sloggi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 13:10
            :)
            To sprawa przestrzegania przepisów - chociażby miał ten buspas mchem porosnąć to
            mogą nim jechać tylko autobusy - czy to takie trudne do zrozumienia?
            • agnie_szka9 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 13:21
              ja rozumiem to doskonale, choć pomysł z buspasem nie podoba mi się wcale.

ale zrymowałam:-)
        • Gość: Maciek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: 85.219.149.* 07.10.05, 08:08
          Zacznijmy od tego że to autobusy śmierdzą. Ewentualnie pasażerowie.

Jak komunikacja miejska w dowolnej formie zacznie funkcjonować sensownie, tj.
          czas dojazdu z obrzeży Warszawy do centrum zacznie być porównywalny z czasem
          przejazdu samochodem, pogadamy. (i nie chodzi tu o wydłużenie czasu przejazdu
          samochodem co popierają wszyscy miłośnicy buspasa, tylko o skrócenie przejazdu
          np. pociągiem, etc. etc). Mieszkam w Choszczówce...
      • oliwka1 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 13:26
        I dlatego ze przybywa podrozujacych Modlinska postanowiles przyczynic sie do
        zmniejszenia przepustowosci tej ulicy???????????
        • tarantula01 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 14:29
          oliwka1 napisała:

> I dlatego ze przybywa podrozujacych Modlinska postanowiles przyczynic sie do
          > zmniejszenia przepustowosci tej ulicy???????????

Postanowiłem się przyczynić do zmniejszenia przepustowości tej ulicy dla
          samochodów osobowych, a zwiększenia dla pojazdów KP. KP wykonuje z o wiele
          większą efektywnością przewóz osób w mieście.
          • pawelek.s Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 03.10.05, 15:29
            Ciasno było dlatego że banda baranów jeździ Bus-Pasem, gdy zobaczą Policją
            (wielkie brawa ) na gwałt chca zjechać z Bus-Pasa i wbic się na krzywy ryj
            kierowcom któzy jada wg przepisów, a żeby wpuścić delikwentas trzeba zwolnic i
            tak tworza się zatory!!!

BUSPASdlakomunikacjimiejskiej!!!!!!!!
          • default Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 04.10.05, 11:40
            tarantula01 napisał:

. KP wykonuje z o wiele
            > większą efektywnością przewóz osób w mieście.

Poza mieszkańcami blokowisk Tarchomina, na Białołęce mieszka też masa ludzi,
            którzy do najbliższej komunikacji mają po 2-3 km. I w dodatku są to połączenia,
            które dowiozą ich co najwyżej do mostu, albo na Targówek. Dzięki.
            • Gość: MZ Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 05.10.05, 08:08
              Przesiadka nie jest problemem ambicjonalnym. Linie wywozace z lasu spotykaja
              sie z liniami pospiesznymi i jedna ekspresowa.
            • olecky Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 05.10.05, 08:38
              default napisała:

> na Białołęce mieszka też masa ludzi,
              > którzy do najbliższej komunikacji mają po 2-3 km.

widzialy galy co braly. Jak ktos chce mieszkac na wsi, to moze sie zajac uprawa
              roli...

pozdrawiam, olek
              • default Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 05.10.05, 11:05
                Po pierwsze - nie mieszkam na wsi, tylko w administracyjnych granicach m.st. W-
                wy, po drugie - chciałam mieszkać na uboczu, daleko od centrum, więc brakiem
                komunnikacji miejskiej nie czuję się rozczarowana, bo i tak zawsze korzystałam
                tylko ze swojego auta, inna rzecz, że parę lat temu dojazd do centrum zajmował
                mi 20 min. góra.
                Chodzi mi o to, że genialny pomysł z buspasem bierze pod uwagę tylko i
                wyłącznie mieszkańców Tarchomina, a Białołęka to także masa innych osiedli, że
                o Grabinie, Nieporęcie itd. nie wspomnę. Nawet jeśli mają możliwość dojechania
                autobusem (705), to dzięki buspasowi ich podróż Płochocińską trwa o wiele
                dłużej niż poprzednio z racji korków tworzących się - jak to wspomniał mlopaci -
                już od Rembelszczyzny.
                • Gość: faren100 niestety Tachomina też nie... IP: *.pl 11.10.05, 14:05
                  .. chyba, że mówisz o jeżdżących autobusami.. dla mnie to taki sam koszmar
                  komunikacyjny jak dla ciebie.. cóż, poczekam na wywalenie Kaczyńskiego z
                  prezydentury Warszawy, może wtedy da się wybudować most północny..
                • roweroraffi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 18.10.05, 19:51
                  default napisała:

> Chodzi mi o to, że genialny pomysł z buspasem bierze pod uwagę tylko i
                  > wyłącznie mieszkańców Tarchomina, a Białołęka to także masa innych osiedli, że
                  > o Grabinie, Nieporęcie itd. nie wspomnę.

A co autobusy z Legionowa, Nowego Dworu, Serocka, Nieporętu, Choszczówki, czy
                  innych rejonów to pewnie przelatują nad Modlińską i z buspasa nie korzystają?

> Nawet jeśli mają możliwość dojechania
                  > autobusem (705), to dzięki buspasowi

Buspas nie tworzy korków. Korki tworzą auta.
                  • Gość: mip Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 18.10.05, 23:46
                    > Buspas nie tworzy korków. Korki tworzą auta.

Auta nie tworzą az takich korków jak durne decyzje urzędasów oraz bzdurnie i
                    bezmyślne planowanie pana z polibudy.
                    • tarantula01 Co zrobić trzeba, aby odciążyć Modlińską 19.10.05, 09:27
                      Gość portalu: mip napisał(a):

> > Buspas nie tworzy korków. Korki tworzą auta.
                      >
                      > Auta nie tworzą az takich korków jak durne decyzje urzędasów oraz bzdurnie i
                      > bezmyślne planowanie pana z polibudy.

Pas planowano wytyczyć od 2000 r.

Aby rozkorkować Modlińską należy przebudować i zmodernizować Marywilską,
                      wybudować Trakt Nadwiślański, zbudować TMP, TOG. To wszystko ulży autkom do
                      wysokości Mostu Grota. Dalej nie ma jak tego ruchu wprowadzić do centrum
                      miasta. Władze dawnej gminy Białołęka (zresztą są obecnymi władzami dzielnicy)
                      przez 11 lat niewiele zrobiły, aby sytuację drogową w Białołęce poprawić.,
                      Grunty były odralniane i sprzedawane - pieniądze z tego tytułu trafiały do
                      gminy Białołęka przez 8 lat, a od 3 trafiają do gminy Warszawa. Zanim zacznie
                      się psopczyć na pas i prezydenta Kaczyńskiego, że przez 3 lata niewiele zrobił,
                      wystaw rachunek władzom Białołęki, że przez 8 lat samodzielności nie umiały
                      tego samego.

Pas dla autobusów powodujem, że dużo mieszkańców Tarchomina wcześniej
                      dojeżdżających samochodami przesiadło się do autobusów. Bez pasa staliby
                      wszyscy codziennie równo od Obrazkowej. Z pasem stoją przede wszystkim kierowcy
                      indywidualni.
                    • Gość: rower power Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.kir.pl 19.10.05, 10:05
                      Śmieszne rzeczy prawisz. Ja widzę w tych korkach właśnie auta, a nie urzędasów i
                      Pana z polibudy. :-)

Zresztą, już poważnie. Modlińska nie jest z gumy. Mieszkańców na Białołęce (jak
                      chyba w całej Warszawie) przybywa, a Modlińskiej nie - i nie ma siły, choćbyś
                      się nie wiem jak natężał(a) to korki będą dopóty, dopóki:
                      a) nie powstaną alternatywne wobec Modlińskiej drogi dojazdu do centrum,
                      b) więcej ludzi nie zrezygnuje z dojeżdżania własnymi samochodami i nie
                      przesiądzie się do komunikacji zbiorowej.

Na poparcie mojej tezy mam proste zestawienie faktów: gdy zacząłem mieszkać na
                      Nowodworach w 2001 roku, na Modlińskiej już były korki - ale zaczynały się
                      później niż dziś. Żeby dojechać samochodem na Ursynów w 35-40 minut wystarczyło
                      wyjść z domu o 7:00. Żeby powtórzyć ten wyczyn po trzech latach (jeszcze przed
                      powstaniem buspasa) trzeba było wyjść z domu najpóźniej o 6:40. Powstanie
                      buspasa w mojej obserwacji niewiele tu zmieniło - po prostu wraz ze wzrostem
                      ilości osób dojeżdżających z Białołęki do centrum Modlińska korkuje się coraz
                      bardziej i tyle.

Ci, którzy nie mogą lub nie chcą przesiąść się do autobusów powinni być
                      wdzięczni za buspas - dzięki niemu jest szansa, że więcej ludzi przesiądzie się
                      do autobusów, zostawiając tym samym więcej miejsca na pozostałych dwóch pasach. :-)
              • Gość: gość Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.crowley.pl 05.10.05, 18:40
                Cena metra mieszkania też się liczy. A z małymi dziećmi jechać na drugi koniec
                miasta do przedszkola z trzema przesiadkami nie życzę nikomu.Samochód jest
                niestety niezbędny.

Kaska
                • roweroraffi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 18.10.05, 19:52
                  Gość portalu: gość napisał(a):

> Cena metra mieszkania też się liczy. A z małymi dziećmi jechać na drugi koniec
                  > miasta do przedszkola z trzema przesiadkami nie życzę nikomu.Samochód jest
                  > niestety niezbędny.

Tym, co w prezypływie polotu i finezji wybierają dzieciom mieszkającym na
                  Trachominie przedszkola na Ursynowie faktycznie życie zadania nie ułatwia. Tak
                  jakby bliżej nie było szkół, przedszkoli, żłobków...
          • Gość: Jerry Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.10.05, 01:25
            Przecież Modlińska to przede wszystkim tranzyt a nie arteria lokalna.A na tranzycie nigdzie na swiecie ( poza Modlinska) buspasa sie nie maluje.
            Totalna bzdura i przewiduje wkrótce paraliz komunikacyjny tej okolicy.
      • Gość: Maciek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: 85.219.149.* 07.10.05, 08:05
        W listopadzie będzie nieco lepiej ? Jak zacznie padać deszczyk ? Największe
        korki są właśnie w czasie "pory deszczowej"...
      • Gość: mip Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 11.10.05, 00:06
        > Co do policji, to przydaliby się w
        > rejonie z Płochocińską

Może niech jeszcze staną pod Twoim domem i go popilnują. Zacznij zbierać
        podpisy.. Mogliby też popilnować tabunów autobusów walących pasem awaryjnym na
        Grocie i powlepiać im sowite mandaty za to i za wymuszanie pierwszeństwa.
        • tarantula01 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 11.10.05, 11:52

> > Co do policji, to przydaliby się w
          > > rejonie z Płochocińską
          >
          > Może niech jeszcze staną pod Twoim domem i go popilnują. Zacznij zbierać
          > podpisy.. Mogliby też popilnować tabunów autobusów walących pasem awaryjnym na
          > Grocie i powlepiać im sowite mandaty za to i za wymuszanie pierwszeństwa.

W tym wypadku może warto byłoby wytyczyć pas dla autobusów? Nie będę tego
          robił. W zamian za to mam nadzieję uda się odchudzić ten tabun o linię E-4
          kierując ją na trasę z przed otwarcia ul. Słowackiego.
          • Gość: gosc Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:55

> W tym wypadku może warto byłoby wytyczyć pas dla autobusów? Nie będę tego
            > robił. W zamian za to mam nadzieję uda się odchudzić ten tabun o linię E-4
            > kierując ją na trasę z przed otwarcia ul. Słowackiego.

Człowieku - zmiłuj się nad nami. Jak kierowcy w E4 przestali się wpychać na
            chama na linii ciągłej na wjazdu na most z Wisłostrady (blokując przy tym pas w
            stronę Woli), to się trochę poprawił wjazd na most. Teraz i to też chcesz
            zepsuć???? Zakorkowanie Modlińskiej nie wystarczyło Ci?

Chyba się zrzucimy dla Ciebie na codzienną taksówkę, żebyś już więcej nie psuł.
            • tarantula01 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 13.10.05, 17:14
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> > W tym wypadku może warto byłoby wytyczyć pas dla autobusów? Nie będę tego
              > > robił. W zamian za to mam nadzieję uda się odchudzić ten tabun o linię E-4
              > > kierując ją na trasę z przed otwarcia ul. Słowackiego.
              >
              > Człowieku - zmiłuj się nad nami. Jak kierowcy w E4 przestali się wpychać na
              > chama na linii ciągłej na wjazdu na most z Wisłostrady (blokując przy tym pas
              > w stronę Woli), to się trochę poprawił wjazd na most. Teraz i to też chcesz
              > zepsuć???? Zakorkowanie Modlińskiej nie wystarczyło Ci?
              >

Tak, zaraz dojdziemy do wniosku, że zatory na trasie AK i wjazdach na nią
              spowodowane są przez...autobusy. A dziesiątki samochodów osobowych wpychających
              się przed grzecznie stojących nie widzisz?

> Chyba się zrzucimy dla Ciebie na codzienną taksówkę, żebyś już więcej nie
              psuł.

Podać numer konta już teraz?
              • mlopaci Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 17.10.05, 10:15
                > > Chyba się zrzucimy dla Ciebie na codzienną taksówkę, żebyś już więcej nie
                > > psuł.
                >
                > Podać numer konta już teraz?

Jeśli tylko pomoże to w likwidacji korkoPASa to podawaj. Koszty dodatkowo
                spalonej benzyzny i rozbitych na polno-leśnych drogach, którymi omijam korek,
                wachaczy i slientbloków, są na tyle wysokie, że opłaca mi się zasponsorować
                Tobie 1/4 taksówki.
        • roweroraffi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 18.10.05, 19:53

> Mogliby też popilnować tabunów autobusów walących pasem awaryjnym na
          > Grocie i powlepiać im sowite mandaty za to i za wymuszanie pierwszeństwa.

Na moście Grota nie ma pasów awaryjnych.
    • Gość: MZ Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 03.10.05, 15:35
      Dlatego, ze idioci jezdzacy bus-pasem na sile wciskaja sie jak widza policje
      zmuszajac do hamowania pozostalych.
      A to ze policja pilnuje bus-pasa, to sie im bardzo chwali.
    • mlopaci Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 04.10.05, 16:15
      > I jeszcze dwa patrole policyjne i jeden na motocyklu podrozujacy pasem dla
      > autobusow. Czy w calej Warszawie naprawde nie ma nic do roboty, tylko
      > pilnowanie Modlinskiej?

To już wiem dlaczego od kilku dni ronda Nieskończoności w Rembelszczyźnie stoją
      zakorkowane - 15 km dalej od Modlińskiej!!!
      Tarantulo - centralna Białołęka i Nieporęt (zwłaszcza pasażerowie 705) są Ci
      dozgonnie wdzięczni za usprawnienie dojazdu z Tarchomina ich kosztem :-(((
    • Gość: mip Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 04.10.05, 21:23
      To zaskakujące, że jak nie ma policji to i korek znacząco mniejszy. Teraz
      mieszkańcy Tarchomina jadący autobusami nie stoją na Modlińskiej, ale za to na
      Myśliborkiej i już powoli na Światowida, bo dużo ludzi omija Modlińską jadąc
      tamtędy.. na jedno Wam wyszło, buspasowi pasjonaci..
      • Gość: MZ Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 05.10.05, 08:08
        Ale postoj kilku minut na Swiatowida, to nie 30 na Modlinskiej.
        • Gość: tedy2 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 05.10.05, 22:23
          czy decydenci naprawdę nie widzą błędu swoich decyzji? a może czas zacząć w
          rewanżu fotografować autobusy jeżdżące pasem awaryjnym po
          moście "Grota" ,kierowcy którzy dziś padli ofiarą absurdu powinni się
          zrewanżować jako pierwsi ,mam nadzieję że po "wszystkich wyborach" po jakimś
          czasie wymiotą autorów absurdów.
          • Gość: MZ Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 05.10.05, 23:50
            • Gość: 04toudi Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.abplanalp.com.pl 06.10.05, 08:20
              a ja, choć też mam na przystanek daleko i jeżdzę samochodem do pracy, akceptuję
              bus pas. Jednak to krok w dobrą stronę. Co prawda uważam, że obecny projekt bus
              pasa jest najgorszy z możliwych, ale skoro już jest. Wystarczy wyjechać do
              pracy przed 7 mą i jedzie się już bardzo płynnie. Mam takie małe przemyślenie,
              w Warszawie jeszcze na tyle dobrze się jeździ autem, że nie opłąca się z
              powodów czasowych przesiadać do autobusu. To moje głębokie przemyślenie
              pochodzi w faktu, że jedna konieczna przesiadka w KMie powoduje, że cały zysk
              czasowy z buspasów się wali. Pozdrawiam
              • Gość: MZ Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 06.10.05, 10:04
                Samochodem do pracy z Tarchomina na Nowe Miasto jade 50 minut. Komunikacja 35-
                40 z przesiadka z autobusu na tramwaj. Rachunek jest prosty.
                • default Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! 06.10.05, 10:10
                  No to gratulacje, Ty akurat masz taką sytuację. A ja samochodem jadę z
                  Szamocina na Wolę w zależności od nasilenia korków od 25 do 40 min. Gdybym
                  wybrała autobus to zajęłoby mi to ok. 2 godzin (do przystanku mam 2 km, potem
                  jeszcze dwie przesiadki). Dla mnie też rachunek jest prosty :)
                • tedy2 Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! 06.10.05, 20:47
                  Jeżeli autobusem...tramwajem ...i jeszcze przesiadka i szybciej niż własnym
                  autem ,to faktycznie dobry wybór ,rachunek jest prosty - sprzedaj auto.
                  • Gość: fg Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: 80.50.35.* 21.10.05, 10:47
                    gratuluje dobrego humoru,

proszę zapytać wszystkich dojeżdżających spoza osiedla Tarchomin+okolic
                    Jabłonny,
                    ja przez pomysły "buspasowców" jestem zagrożony bezrobociem
                    niestety nie pracuję w Śródmieściu , nie moge korzystać z dobrodziejstw metra

pracuję na obrzeżach Warszawy-dojazd zajmuje mi samochodem ok 1,5 godziny

gdybym chciał korzystac z tzw komunikacji miejskiej zabrałoby mi to ok 3 godzin

Nie żyjemy w okolicach Berlina czy Londynu, tylko w naszej rzeczywistości wobec
                    tego zejdźmy na ziemię i starajmy sie nie utrudniać sobie życia, pomysł z
                    buspasem byłby dobry gdyby:
                    - istniałyby alternatywne drogi dojazdowe
                    -istniałoby połączenie np szybkim tramwajem z Jabłonny wzdłuz ul Modlińskiej
                    -istniałoby szybkie połączenie kolejowe/takie jak w Nieemczech czw w Wlk
                    Brytanii/ z Legionowa do Warszawy

Na razie energia pomysłodawców powinna pójść w kierunku usprawnienia ruchu na
                    Modlińskiej np poprzez:

1.wprowadzenie zakazu ruchu ciężarówek np do godz. 9.00
                    2.zwężenie buspasa ,który teraz faktycznie zajmuje 2 pasy ruchu- miejsca jest
                    dosyc
                    3.umozliwienie przejazdu na wprost pod wiaduktem nad ul.Płochocińska
                    4. wprowadzenie tzw konrapasa- z mozliwościa przejazdu jednym pasem "pod prąd"
                    w godz porannych na wiadukcie nad ul.Płochocińska i nad Kanałem zerańskim

5. I NAJWAŻNIEJSZE zmiana ustawień sygnalizacji świelenej , która bez sensu
                    faworyzuje małe uliczki dojazdowe do Modlińskiej

dopierow wtedy możemy dyskutować nad kontolami policji,
                    teraz przpisy sa łamane w desperacji przed strachem spóźnienia sie do pracy,
                    ja sam doświadczyłem nieprzyjemności z tego powodu i konieczności odejścia z
                    poprzedniego miejsca pracy.

• pawelb70 Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! 21.10.05, 11:41
                      > teraz przpisy sa łamane w desperacji przed strachem spóźnienia sie do pracy,
                      > ja sam doświadczyłem nieprzyjemności z tego powodu i konieczności odejścia z
                      > poprzedniego miejsca pracy.

A wyjść wcześniej to nie łaska? Dlaczego czyjaś opieszałość ma być
                      usprawiedliwieniem dla łamania przepisów? Ja też doświadczyłem nieprzyjemności z
                      tego powodu i żeby nie odchodzić z dotychczasowego miejsca pracy (które jest,
                      niestety, na Ursynowie) najpierw zacząłem wychodzić wcześniej, a potem w ogóle
                      zmieniłem środek transportu. :-)
                • Gość: 04toudi Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:55
                  a ja do pracy na Wilanowie autobusem jadę 1,5 godziny, autem, 35-40 minut, nawet
                  w super największych korkach nie jechałem dłużej niż 50 minut. Warszawa to dalej
                  wieś w porównaniu z Londynem ;-)))))). Nawet rowerem jadę tylko 55 minut, czyli
                  krócej niż KM. Buspas skrócił dojazd o 5 minut, dalej się nie opłaca. Zarabiam
                  na tyle dobrze, że te 100 złotych więcej na benzyne w porównaniu z biletem KM to
                  nic w porównaiu do wielu godzin więcej czasu spędzonego mniej podczas
                  przejazdów. Pozdro
                  • Gość: MZ Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 11.10.05, 17:11
                    Skoro na Sobieskiego policja ma dupie pilnowania bus-pasa to tak jest.
                    • Gość: gosc Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 18:35
                      Do Wilanowa z Białołęki to się jeździ Wisłostradą. Jakby policja pilnowała BUS
                      pasa na Sobieskiego, to cała Wisłostrada by sie zakorkowała. Bogu i Policji
                      dzięki, że nie pilnują tego idotycznego wynalazku i jeszcze jakoś daje się po
                      Warszawie jeżdzić. Jakie korki powoduje pilnowanie buspasa widac na Modlińskiej
              • Gość: Kielek Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.cbr.tp.pl 11.10.05, 08:11
                Ja od zawsze jeżdżę przed siódmą i mój dorgi teraz wcale nie jeździ się
                płynnie. Przed buspasem się jeździło płynnie, a teraz bardzo dużo kierowców
                wbija się na Tarchomin przez Mehoffera i wyjeżdżają przy McDonaldzie. Przed
                super wynalazkiem buspasem tylko przy wypadkach zdarzało się, że wyjazd na
                Modlińską był zakorkowany, a dzisiaj to już codzienność czekać diwe-trzy zmiany
                śiateł nim się wjedzie na Modlińską. A jakie piękne korki robią się przy
                Policji... Nawet nie chcę wiedzieć, co się tam dzieje w okolicach 7:30-8:00
                • Gość: 04toudi Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 20:25
                  e tam, dwie trzy zmiany swiateł ;-) Dla mnie to żaden korek. A co do bus pasu
                  na Sobieskiego, to w moją stronę nie ma on znaczenia, gdy jadę do pracy na
                  Wilanów, a wracam z pracy w drugą stronę, to korki stoją w drugą stronę. Pozdro
                  • Gość: Kielek Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.jmdi.pl 11.10.05, 21:16
                    Wiesz, dla mnie to też nie korek, bo czas mojej podróży do roboty wydłużył się
                    o 10min. Ale to, na co chciałem zwrócić uwagę, to fakt, że taki "korek" zaczął
                    tworzyć się tydzień po otworzeniu buspasa i jest co raz większy. Za niedługo
                    pewnie będę jeździł 15min wcześniej, bo zacznie być za długi, żebym dojechał na
                    czas...
                    • roweroraffi Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! 18.10.05, 20:02
                      Gość portalu: Kielek napisał(a):

> Wiesz, dla mnie to też nie korek, bo czas mojej podróży do roboty wydłużył się
                      > o 10min.

To o co ten krzyk?
            • Gość: mip Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! IP: *.atman.pl / *.atman.pl 11.10.05, 00:15
              Może jeszcze most pontonowy wzdłuż Wisły zbudować dla autobusów? Zróbcie akcję,
              zbierzcie podpisy, sfinansujcie... i koniecznie wydzielcie tam pas dla samochodów!
              • roweroraffi Re: Wydzielic tam pas dla autobusow! 18.10.05, 20:04

> Może jeszcze most pontonowy wzdłuż Wisły zbudować dla autobusów?

Pomysł do bani. Przegubowce by nie mogły tym jeździć.
          • roweroraffi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 18.10.05, 19:59
            Gość portalu: tedy2 napisał(a):

> czy decydenci naprawdę nie widzą błędu swoich decyzji? a może czas zacząć w
            > rewanżu fotografować autobusy jeżdżące pasem awaryjnym po
            > moście "Grota"

Powtórzę jeszcze raz. Na Grota NIE MA pasów awaryjnych :-P
    • Gość: E-4 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.crowley.pl 06.10.05, 11:34
      Rzeczywiście Modlińska stoi obecnie dlatego, iż w październiku przybyło ruchu
      (studenci), no i oczywiście z powodu wciskania się cwaniaczków na pas dla
      autobusów... i w dogodnym momencie "z powrotem", żeby policja nie złapała.
      Zauważcie, że kiedy wszyscy jadą równo, to rzeczywiście JADĄ, kiedy się
      przemieszczają z pasa na pas i wciskają - STOJĄ. Może kiedyś i my, Polacy
      nauczymy się porządku w tak oczywistych sprawach.
      A jeszcze wracając do pasa dla autobusów, czy przestrzegania ruchu na tym
      pasie może też pilnować straż miejska, czy tylko policja? Jeśli straż też, to
      miałbym chęć namówić do wydajniejszej pracy Panów Strażników...
      Pozdrawiam wszystkich, co rano klną na Modlińskiej :)
      • Gość: Maciek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: 85.219.149.* 07.10.05, 08:03
        Teoria. Zawuaż że duża część ruchu na Modlińskiej pochodzi z Tarchomina. Czyli
        z definicji masz cały Tarchomin co się wciska, nie tylko cwaniaczkowie.

I jakoś dziwnie wydaje mi się, że więcej jest tych wjeżdżających z boku. Zobacz
        co się dzieje przy ostatnich światłach - BP.

Notabene, akurat _za_ tymi światłami buspas jest totalnym nieporozumieniem.
        • Gość: MZ Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 11.10.05, 17:13
          > Notabene, akurat _za_ tymi światłami buspas jest totalnym nieporozumieniem.

Jest tak samo potrzebny jak i przed.
    • Gość: jacek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:16
      Podziękujmy panu Kaczyńskiemu za ekspresowe tempo budowy mostu północnego. W
      niedzielnych wyborach będzie ku temu okazja.
      • tarantula01 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 06.10.05, 13:19
        Gość portalu: jacek napisał(a):

> Podziękujmy panu Kaczyńskiemu za ekspresowe tempo budowy mostu północnego. W
        > niedzielnych wyborach będzie ku temu okazja.

Kaczyńskiemu będzie okazja podziękować dopiero za rok. He, he:)
        • Gość: Maciek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: 85.219.149.* 07.10.05, 08:01
          Klasyczny problem ambiwalentnych uczuć :-)
    • Gość: faren100 Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.pl 11.10.05, 13:59
      no cóż.. mostu północnego nie ma to korki coraz większe..
      • Gość: compas Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 193.128.202.* 11.10.05, 19:39
        to sie nazywa solidarne dzielenie biedy - stac cie na auto, wiec za kare
        postoisz w korku. bilans spoleczny musi wyjsc na zero.

Wredna gawiedz w busach ma swoje igrzyska i poczucie, ze nie tylko oni maja
        problemy - a nic tak nie uszczesliwia czlowieka jak mozliwosc odegrania sie na
        innym czlowieku.

buspas na modlinskiej to oczywisty idiotyzm, ale ze wzgledow spolecznych
        potrzebny. nie pozostaje nam nic innego jak podjac gre i jezdzic tym pasem
        wbrew przepisom w ramach akcji obywatelskiego nieposluszenstwa. Gdyby wszyscy
        kierowcy jechali buspasem, kilku zapewne zostaloby zatrzymanych, ale przeciez
        policja, czyli w tym wypdaku tepe narzedzie w rekach durnych urzedasow, nie
        zatrzyma wszystkich. im wiecej nas pojedzie bus pasem, tym rzadziej kazdy z nas
        zostanie zatrzymany .Raz na rok mozna wspomoc tepych policjantow malym datkiem
        na benzyne - ot tak w ramach wsparcia dla panstwa.

jak prawo jest durne, to sie je zmienia.
        • Gość: janek Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.acn.waw.pl 11.10.05, 21:00
          takiej argumentacji mógł uzyć tylko człowiek tępy umysłowo
          • Gość: albinp Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 195.20.110.* 12.10.05, 12:08
            K... mać! Przecież to oczywiste, że to KOMPLETNY IDIOTYZM ten buspas. Wystarczy
            przejchać się przez Tarchomin w dzień kiedy na tym nieszczęsnym 500 - metrowym
            odcinku stoi policja i w dzień kiedy nie stoi - różnica jest KOLOSALNA. W
            korkach stoją WSZYSCY, Autobusy też.

Krótko mówiąc: ktoś chciał pierdąć, a się zesrał.
            I tyle.
            • Gość: b Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 195.85.249.* 12.10.05, 12:48
              A to jakaś dziwna pokrętna logika - czyli jezeli nie bedzie Buspasa to nie
              bedzie korka,tak??? dobrze zrozumiałem???? O ile mi sie wydaje to rok temu
              buspasa nie było, ale za to korki były jeszcze większe!!! Zrozumcie wreszcie ze
              dróg nie da się rozciągać w nieskończoność. Za parę lat znowu przybędzie
              samochodów i co??? Zbudują MP i co??? za następne parę lat i tan most sie
              zakorkuje. Tylko KM ma rację bytu i ten buspas jest doskonałym rozwiązaniem,
              tylko niestety takie matołki jak compas nie dorośli to myślenia. Szkoda ze
              Polcja tak rzadko tam sie pojawia i jeszcze koło Plochocinskiej- oj tam by sie
              obłowili.
              • mlopaci Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 12.10.05, 13:17

> A to jakaś dziwna pokrętna logika - czyli jezeli nie bedzie Buspasa to nie
                > bedzie korka,tak??? dobrze zrozumiałem???? O ile mi sie wydaje to rok temu
                > buspasa nie było, ale za to korki były jeszcze większe!!!

1) Wydaje Ci się. Korki były dawno termu. Potem przebudowano wjazd na most Grota
                i korki zniknęły. Korki wróciły razem z buspasem. A gigantyczne korki są w
                dniach w których policja pilnuje buspasa.
                2) Dobrze zrozumiałeś. Jak nie będzie buspasa to korki znikną. I to nie tylko z
                Modlińskiej, ale również z Marywilskiej, Płochocińskiej i kilku innych ulic
                Białołęki.
                • Gość: b Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 195.85.249.* 12.10.05, 14:22
                  > 1) Wydaje Ci się. Korki były dawno termu. Potem przebudowano wjazd na most
                  Grot
                  > a
                  > i korki zniknęły. Korki wróciły razem z buspasem. A gigantyczne korki są w
                  > dniach w których policja pilnuje buspasa.
                  > 2) Dobrze zrozumiałeś. Jak nie będzie buspasa to korki znikną. I to nie tylko
                  z
                  > Modlińskiej, ale również z Marywilskiej, Płochocińskiej i kilku innych ulic
                  > Białołęki

1) i 2) tylko że teraz pajcyki , które ŁAMIĄ przepisy ładując się na buspas w
                  swoich samochodach, korkują też ten pas i autobust TEŻ stoją......co to zmienia
                  czy jest pas czy go nie ma.....
                  Gdyby pajacyków nie było to przynajmniej ludzie w KM by jechali a tak stoją
                  wszyscy. Bo to nasza narodowa przywara "psa ogrodnika" no i typowo polskie
                  podejscie " a co mam samochód to nim bede jezdził, choćbym miał stać"

Ja nie mówię, że wszyscy mają jezdzić KM, ale ile jest ludzi którzy mogliby
                  ale.....no właśnie ale..są na to zbyt dumni i durni

Koniec dyskusji, buspas jest dobry!!
                  • riese44 Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 12.10.05, 15:05
                    Miasto czy gmina mogloby wywalic troche grosza na podciagniecie tramwajow na
                    modlinska. Jest tyle miejsca!!! A tak Tramwaje dojezdzaja do Torunskiej i
                    finito. Kto nimi w ogole jezdzi, chyba tylko kasjerki Auchan... Noz sie w
                    kieszeni otwiera! A tak w ogole to szkoda slow! Siwy sie staje kazdego dnia
                    bardziej przez to wszystko...
                    • roweroraffi Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 18.10.05, 20:12
                      riese44 napisał:

> Miasto czy gmina mogloby wywalic troche grosza na podciagniecie tramwajow na
                      > modlinska. Jest tyle miejsca!!! A tak Tramwaje dojezdzaja do Torunskiej i
                      > finito. Kto nimi w ogole jezdzi, chyba tylko kasjerki Auchan... Noz sie w
                      > kieszeni otwiera! A tak w ogole to szkoda slow! Siwy sie staje kazdego dnia
                      > bardziej przez to wszystko...

Projekt linii na Tarchomin leży gotowy od lat 80-tych.
                  • Gość: albinp Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 195.20.110.* 12.10.05, 15:48
                    A) Przed wprowadzeniem buspasa, a po modyfikacji wjazdu na Grota koróków w
                    zasadzie nie było;
                    B) Po wprowadzeniu buspasa, w dni kiedy nie pilnuje go policja, a część
                    kierowców "leje" na buspas, korków prawie nie ma;
                    C) Po wprowadzeniu buspasa, w dni kiedy policja stoi na krótkim odcinku
                    bezpośrednio przed wjazdem na Grota, a więc kiedy w tym miejscu ten
                    buspas "działa" korki są olbrzymie i to nie tylko na samej Moldińskiej, ale na
                    większości dróg dojazdowych, gdzie Buspasa nie ma, a co ca tym idzie w tych
                    korkach stoją także autobusy.

Wniosek 1: Kiedy buspas "działa", czas dojazdu z osiedli Tarchomina/Białołęki
                    (i nie tylko) do Centrum jest dłuższy zarówno samochodem, jak i autobusem
                    Wniosek 2: Buspas na tej ulicy to KRETYŃSKI POMYSŁ

Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć?
                    A.

P.S. Ciekawe co by było, gdyby wszyscy dojeżdżający teraz samochodami
                    zapragnęli jeździć KM? Albo chociaż połowa?
                    • Gość: marti Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 217.153.150.* 12.10.05, 18:11
                      Otoz to - po modernizacji wjazdow na Grota jechalo sie calkiem niezle, to
                      wprowadzenie tego cholernego buspasa spowodowalo totalny paraliz. Ludzie stad
                      juz uciekaja, od wprowadzenia buspasu wyprowadzilo sie juz dwoje moich
                      znajomych. Po co komu przyjemne, mieszkanie na Bialolece skoro nie mozna
                      dojechac rano do pracy ani z niej wrocic?
                      • roweroraffi Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 18.10.05, 20:15
                        Gość portalu: marti napisał(a):

> Otoz to - po modernizacji wjazdow na Grota jechalo sie calkiem niezle, to
                        > wprowadzenie tego cholernego buspasa spowodowalo totalny paraliz. Ludzie stad
                        > juz uciekaja, od wprowadzenia buspasu wyprowadzilo sie juz dwoje moich
                        > znajomych. Po co komu przyjemne, mieszkanie na Bialolece skoro nie mozna
                        > dojechac rano do pracy ani z niej wrocic?

E tam, Oni po prostu policzyli, że taniej, szybciej i lepiej jest mieszkać przy
                        pracy niż dzień w dzień dymać z Białołęki na Ursynów i spowrotem.
                    • Gość: janek Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.acn.waw.pl 12.10.05, 20:53
                      > Po wprowadzeniu buspasa, w dni kiedy policja stoi na krótkim odcinku
                      > bezpośrednio przed wjazdem na Grota, a więc kiedy w tym miejscu ten
                      > buspas "działa" korki są olbrzymie i to nie tylko na samej Moldińskiej, ale na
                      > większości dróg dojazdowych, gdzie Buspasa nie ma, a co ca tym idzie w tych
                      > korkach stoją także autobusy.
                      Czy jesteś taki tępy czy tylko udajesz i piszesz takie wypociny?
                      Kiedy stoi policja to kilka cwaniaków którzy uciekaja z buspasa
                      tak blokuje resztę, że powstaje gigant korek.
                      W dni kiedy nie ma policji, ruch jest w miarę normalny,
                      A takie mądrale jak ty jadą sobie buspasem. Większość kierowców nie jedzie
                      buspasem i to świadczy o ich kulturze.

• Gość: albinp Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.jmdi.pl 12.10.05, 22:49
                        Czy jesteś taki tępy czy tylko udajesz i piszesz takie wypociny?
                        > Kiedy stoi policja to kilka cwaniaków którzy uciekaja z buspasa
                        > tak blokuje resztę, że powstaje gigant korek.
                        > W dni kiedy nie ma policji, ruch jest w miarę normalny,
                        > A takie mądrale jak ty jadą sobie buspasem. Większość kierowców nie jedzie
                        > buspasem i to świadczy o ich kulturze.

Bardzo cenię sobie wymianę poglądów z osobami "na poziomie". Dlatego cieszę się
                        z Twojego posta :) Szczególnie zaimponowała mi Twoja zdolność polemizowania z
                        pogladami, nie posłgując się inwektywami wobec ich wyrazicieli.

Sam piszesz - w dni kiedy nie ma policji ruch jest w miarę normalny. Czyli,
                        kiedy buspas "nie działa", NIKT nie stoi w korkach. Idąc dalej - kiedy "działa"
                        w korkach stoja WSZYSCY. Takie przynajmniej są moje obserwacje. Wniosek... j.w.

Pozdrawiam serdecznie :)
                        A.

Dla Twojej (oraz siłą rzeczy - ogółu) informacji - NIE jeżdżę buspasem
                        (oczywiście w godzinach, w których obowiązuje), ale zwyczajnie widzę co się
                        dzieje.
                        • Gość: Rychu Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.spray.net.pl 16.10.05, 15:55
                          > Idąc dalej - kiedy "działa" w korkach stoja WSZYSCY.

Autobusy jada. O to wlasnie chodzilo.
                    • Gość: Rychu Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.spray.net.pl 12.10.05, 22:59
                      > Wniosek 1: Kiedy buspas "działa", czas dojazdu z osiedli Tarchomina/Białołęki
                      > (i nie tylko) do Centrum jest dłuższy zarówno samochodem, jak i autobusem

Wniosek bledny - bledne zalozenie. Czas jazdy autobusem wydluza sie o -15
                      minut, czyli autobus jedzie szybciej.
                    • roweroraffi Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 18.10.05, 20:13
                      Gość portalu: albinp napisał(a):

> P.S. Ciekawe co by było, gdyby wszyscy dojeżdżający teraz samochodami
                      > zapragnęli jeździć KM? Albo chociaż połowa?

Korkó byłoby mniej, choć trzebaby więcej brygad wypuścić na mocno obciążone linie.
            • Gość: Rychu Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.spray.net.pl 12.10.05, 22:58
              Bzdura - autobusy jada plynnie. O to wlasnie chodzilo. Inni tez moga skorzystac
              z KM - jak wola sie tkac po korkach to ich problem.
              • Gość: marti Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: 217.153.150.* 13.10.05, 17:26
                A nie wpadles na to Einsteinie, ze wielu ludzi wybiera samochod nie ze swojego
                widzimisie tylko z koniecznosci bo np. wozi dzieci, jedno do przedszkola,
                drugie do szkoly, dzieci maja zajecia pozalekcyjne np. muzyka, sport na ktore
                wozi im sie sprzet, poza tym ludzie maja rozne zajecia poza praca np. basen,
                kursy doszkalajace, jezyki, na ktore tez woza materialy, ksiazki, sprzet.
                Samochod jest wiec czesto koniecznoscia zyciowa, a nie luksusem.
                • Gość: MZ Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 14.10.05, 08:31
                  Wielu ludzi wozi dzieci autobusem. I do szkoly, przedszkola, zajecia
                  pozalekcyjne i na basen.
                  • Gość: Kielek Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.cbr.tp.pl 17.10.05, 11:47
                    Wszyscy moi znajomi, którzy wożą dzieci autobusami wcześniej obdzwaniają
                    wszystkich ich znajomych posiadających samochody, czy przy okazji nie jadą w
                    tamtym kierunku i dopiero ptem pakuja sie w autobus. Więc nie chrzań mi tu
                    głupot, że z dziećmi też się jeździ... Jak ja bym miał stac 30min. to przeżyję,
                    ale za cholerę nie skazywałbym na to codziennie małego czterolatka stojącego
                    między nogami pozostałych pasażerów.
                    Myślisz tak o wszystkich mieszkańcach, a jakoś dzieci umknęły Twoeje bystrej
                    uwadze. Mam nadzieję, że jak będziesz już w sile wieku, to odpłacą Ci z
                    nawiązką...
                    • Gość: MZ Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 17.10.05, 14:59
                      Pieprzysz jak potluczony. Kto woli obdzwaniac to obdzwania. Masa ludzi wozi
                      dzieci i jakos nie narzekaja.
                    • Gość: rower power Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.kir.pl 18.10.05, 14:14
                      Dla części ludzi istotnie samochód to jedyne rozwiązanie - wiozą dzieci, nie
                      mają dobrego połączenia itp. Ale dla większości to po prostu kwestia wygody -
                      znakomita większość stojących w korku to pojedyńcze osoby, bez dzieci, zapewne
                      wielu z nich mogłoby równie dobrze dojechać do pracy samochodem jak autobusem.
                      To im podziękuj za korki na Modlińskiej, a nie zwalaj wszystkiego na buspas. I
                      pomyśl, co by było, gdyby wszyscy posiadacze samochodów, którzy przesiedli się
                      do komunikacji miejskiej (a jest takich nie mało), wylegli w swoich samochodach
                      na Modlińską.
                      • lucka6 Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 18.10.05, 18:13
                        no dobrze, to ja chcialabym sie dowiedziec gdzie maja sie przesiasc. Kilka razy
                        w tygodniu jezdze E4 - ok 18tej z placu Wilsona i nie dosc ze czekam na niego
                        zwykle min 10 minut to potem ledwo daje rade do niego wsiasc taki jest tlok.
                        Pozniej autobus ustawia sie grzecznie w korku i jedzie ok 40min-1 godz do petli.
                        Szlag czlowieka moze trafic, jak jedzie zgnieciony w takich warunkach. Gdzie
                        wiec maja sie przesiasc wszyscy Ci podrozujacy wlasnymi samochodami? Troche
                        lepiej jest rano, kiedy E4 jezdzi dosc czesto - ja wsiadam na 2. przystanku wiec
                        jest ok, ale Ci z Ekspresowej maja male szanse.....
                        • roweroraffi Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 18.10.05, 20:21
                          lucka6 napisała:

> no dobrze, to ja chcialabym sie dowiedziec gdzie maja sie przesiasc. Kilka razy
                          > w tygodniu jezdze E4 - ok 18tej z placu Wilsona i nie dosc ze czekam na niego
                          > zwykle min 10 minut to potem ledwo daje rade do niego wsiasc taki jest tlok.
                          > Pozniej autobus ustawia sie grzecznie w korku i jedzie ok 40min-1 godz do petli
                          > .

I tu właśnie widać jak są potrzebne buspasy! Żeby właśnie tacy ludzi jak Ty nie
                          narzekali na stanie w korkach w autobusie.

> Szlag czlowieka moze trafic, jak jedzie zgnieciony w takich warunkach. Gdzie
                          > wiec maja sie przesiasc wszyscy Ci podrozujacy wlasnymi samochodami? Troche
                          > lepiej jest rano, kiedy E4 jezdzi dosc czesto - ja wsiadam na 2. przystanku wie
                          > c
                          > jest ok, ale Ci z Ekspresowej maja male szanse.....

To już problem inny, że autobusów potrzeba więcej.
        • Gość: Rychu Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow IP: *.spray.net.pl 12.10.05, 22:56
          Oczywiscie - ustawia sobie grzeczna kolejke do spisania i zmandatowania -
          nikomu sie nie spieszy - zaczekaja az pan policjant podejdzie.
        • roweroraffi Re: Buspas na Modlinskiej - frajda dla idiotow 18.10.05, 20:08
          Gość portalu: compas napisał(a):

> to sie nazywa solidarne dzielenie biedy - stac cie na auto, wiec za kare
          > postoisz w korku. bilans spoleczny musi wyjsc na zero.

To raczej jest tak: jak chcesz stać w korku - kupujesz sobie auto. Wszak korki
          na Modlińskiej były jeszcze na długo przed buspasem, i na długo po nim zostaną.

> Wredna gawiedz w busach ma swoje igrzyska i poczucie, ze nie tylko oni maja
          > problemy - a nic tak nie uszczesliwia czlowieka jak mozliwosc odegrania sie na
          > innym czlowieku.

Raczej poczucie, że nie tracą 20min w korku.

> buspas na modlinskiej to oczywisty idiotyzm, ale ze wzgledow spolecznych
          > potrzebny. nie pozostaje nam nic innego jak podjac gre i jezdzic tym pasem
          > wbrew przepisom w ramach akcji obywatelskiego nieposluszenstwa. Gdyby wszyscy
          > kierowcy jechali buspasem, kilku zapewne zostaloby zatrzymanych, ale przeciez
          > policja, czyli w tym wypdaku tepe narzedzie w rekach durnych urzedasow, nie
          > zatrzyma wszystkich. im wiecej nas pojedzie bus pasem, tym rzadziej kazdy z nas
          >
          > zostanie zatrzymany .Raz na rok mozna wspomoc tepych policjantow malym datkiem
          > na benzyne - ot tak w ramach wsparcia dla panstwa.

Tak, jeździjcie wszyscy buspasem! Wtedy dwa w porywach do trzech pasów pozostaną
          wolne od aut i komunikacja miejska bez problemu będzie mogła przejechać. Nie to
          co teraz.
    • Gość: jacek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:08
      Do wszystkich przeciwników Buspas:
      Zrzucając całą winę na za korki na Modlińskiej nie uwzględniać paru szczegółów.
      1. W ciągu ostatniego roku na Białołęce przybyło ok. 4000 mieszkańców.
      2. Całkiem sporo białołęczan sprowadziło sobie w ciągu ostatniego roku (od
      01.05.2004) jakiś "samochód" z UE (jeżeli do Polski sprowadzono w tym czasie
      ponad milion pojazdów to łatwo oszacować ile statystycznie z nich przypada na
      Białołękę, Legionowo itd.
      Podejrzewam, że nikt z Was nie zrobił obliczeń o ile zwiększył się ruch na
      Modlińskiej w ciągu roku. Szukacie kozła ofiarnego, a faktycznym winowajcą są
      nasze władze z panem Kaczorem na czele które nie robią nic żeby stworzyć
      alternatywnych dróg dojazdowych od nas do centrum. Modlińska z Buspasem czy bez
      niego będzie stała coraz bardziej (no może poza wakacjami).
      • mlopaci Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 14.10.05, 15:00
        > Do wszystkich przeciwników Buspas:
        > Zrzucając całą winę na za korki na Modlińskiej nie uwzględniać paru szczegółów.
        > 1. W ciągu ostatniego roku na Białołęce przybyło ok. 4000 mieszkańców.
        > 2. Całkiem sporo białołęczan sprowadziło sobie w ciągu ostatniego roku (od
        > 01.05.2004) jakiś "samochód" z UE (jeżeli do Polski sprowadzono w tym czasie
        > ponad milion pojazdów to łatwo oszacować ile statystycznie z nich przypada na
        > Białołękę, Legionowo itd.
        Wszystko to prawda, ale nie nastąpiło to w ciągu jednego dnia. Natomiast korki
        na Modlińską wróciły następnego dnia po uruchomieniu buspasa. Wniosek jest prosty.
        • Gość: Jacek Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 17:04
          Nie twierdzę, że buspas nie pogorszył sytuacji. Ale więcej energii powinnyśmy
          poświęcić na domaganie się u władz jakiś istotnych zmian w komunikacji, a nie
          wzajemne obarczanie się winą. Podróżujący samochodami patrzą wilkiem na tych z
          autobusów i odwrotnie. A dlaczego pieniądze z naszych podatków idą na remonty
          dróg w śródmieściu, a nie np. na linię tramwajową z Żerania do Nowodworów.
          Skoro odcinek z Bemowa na Bielany można było zbudować w niecały rok to pewnie
          tu byłoby tak samo. Idąc dalej są rozwiązania, żeby po takim ekstra pasie
          poruszały się również autobusy i wtedy mamy problem z głowy autobusy i tramwaje
          swoją drogą, a na Modlińskiej wszystkie trzy pasy dla samochodów. Ale na takie
          rozwiązanie nasze "kochane" władze nie pójdą. Białołęce to się należy co
          najwyżej śmierdząca oczyszczalnia i spalarnia a nie przyzwoite drogi.
          • Gość: Rychu Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? IP: *.spray.net.pl 16.10.05, 15:54
            Dlatego, ze poslowie w 2002 roku zmienili "Ustawe Warszawska" likwidujaca gmine
            Bialoleka i tworzaca jednolity organizm warszawski.
            • roweroraffi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 18.10.05, 20:27
              Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Dlatego, ze poslowie w 2002 roku zmienili "Ustawe Warszawska" likwidujaca gmine
              >
              > Bialoleka i tworzaca jednolity organizm warszawski.

I dlatego, że mało kto byl wtedy przeciwny. A szkoda, bo nasza gmina była jedną
              z bogatszych w mieście i wiele rzeczy naprawdę się robiło.
              • tarantula01 Szkoda, że Modlińskiej się nie robiło 19.10.05, 10:00
                > > Gość portalu: Rychu napisał(a):
                > > Dlatego, ze poslowie w 2002 roku zmienili "Ustawe Warszawska" likwidujaca
                > > gmine Bialoleka i tworzaca jednolity organizm warszawski.

> roweroraffi napisał:
                > I dlatego, że mało kto byl wtedy przeciwny. A szkoda, bo nasza gmina była
                > jedną z bogatszych w mieście i wiele rzeczy naprawdę się robiło.

W tych wielu rzeczach zabrakło rozwiązania problemu Modlińskiej.
                Zaprzepaszczono starania o most Północny. TAK, gminy Białołęka i Bielany nie
                wyrobiły się przed wejściem w życie nowej ustawy o mpzp (o miesiąc) i wszystkie
                ustalenia (5 letnie nawet) dotyczące mostu trzeba było powtórzyć.
          • roweroraffi Re: Od kilku dni Modlinska stoi- dlaczego??????? 18.10.05, 20:26
            Gość portalu: Jacek napisał(a):

> dlaczego pieniądze z naszych podatków idą na remonty
            > dróg w śródmieściu, a nie np. na linię tramwajową z Żerania do Nowodworów.
            > Skoro odcinek z Bemowa na Bielany można było zbudować w niecały rok to pewnie
            > tu byłoby tak samo.

Mniej, bo o ile linia z bemowa na bielany wymagała wykonania projektu, o tyle
            trasa tramwajowa wzdłuż Modlińskiej była projektowana jeszcze w latach
            osiemdziesiątych.

> Idąc dalej są rozwiązania, żeby po takim ekstra pasie
            > poruszały się również autobusy i wtedy mamy problem z głowy autobusy i
            > tramwaje

Tramwaj jako szybszy i bardziej pojemny niż autobusy powinien wystarczyć by
            odciążyć Modlińską, choć ten pomysł też jest niezły. Trzeba by tylko przeliczyć,
            czy taki pas bus-tram by się nie okazał za mały by pomieścić i busy i tramwaje
            naraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka