Dodaj do ulubionych

Gift from Stalin ;-)

22.07.05, 21:49
I kto by pomyslal, ze 50 lat juz stoi to cudo w naszej stolicy
news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4706551.stm
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Gift from Stalin ;-) 22.07.05, 21:52
      mnie się tam zawsze podobało:)
      a możecie mi przypomnieć co to za święto obchodziliśmy 22 lipca?
      • eballieu Re: Gift from Stalin ;-) 22.07.05, 22:19
        Jagienko 22 lipca 1944 roku zostal ogloszony manifest PKWN(Polskiego Komitetu
        Wyzwolenia Narodowego).
        kilka dni przed w Wilnie przez NKWD zostal aresztowany sztab AK. PKWN zostal
        utowrzony dzien przed ogloszeniem manifestu, a celem jego bylo sprawowanie
        wladzy wykonawczej i kierowanie walka wyzwolencza narodu, zdobycie
        niepodlegolsci i odbudowa panstwowosci polskiej. Ha ha ha. Osobke -
        Morawskiego, a w rzeczywistosci Wasilewskiego to raczej powinnas z historii
        pamietac, powienien sie wlasnie kojarzyc z PKWN.
        Pozniej tez wlasnie 22 lipca 55 roku "podarowno" nam Palac Kultury i NAuki:(
        Od 22 lipca 44 roku na terenie Polski panoszyla sie Armia Czerwona. MAnifest
        byl swego rodzaju zluda, ze Polska kierowana przez PKWN bedzie kontynuacja
        panstwa polskiego:(
        Najprosciej - poczatek rzadow moskiewskich w Polsce.
        Ja doskonale rozumiem ze ktos nie chce PKiN w Warszawie. Dorzuce sie finansowo
        do wyburzenia.
        • eballieu Re: Gift from Stalin ;-) 22.07.05, 22:24
          Wszystkim ktorzy chca sobie odswiezyc wiedze historyczna, ta bardzo zywa
          jeszcze bo nie tak dawna - polecam "PRL dla poczatkujacych", JAcka Kuronia i
          JAcka Zakowskiego.Wiele osob na tym forum wypowiada sie na temat tradycji
          polskiej, jezyku - jak wazne jest mowienie po polsku do dzieci. Warto wedlug
          mnie tym dzieciom jeszcze umiec wytlumaczyc dlaczego i troche faktow znac.
          Pozycja dosc dobrze sie czyta, choc mnie tam zawsze nerwy biora, "czerwonych" u
          mnie w domu nigdy sie nie lubilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka