Dodaj do ulubionych

zaraz pieke jablecznik...

24.08.05, 19:45
... zapraszam:)
Obserwuj wątek
    • lee.loo Re: zaraz pieke jablecznik... 24.08.05, 19:57
      Czy to przez jensienny wątek eballieu tak Cię na pieczenie szarlotki wzięło?
      ja poproszę z cynamonem i lodami.Już czuję ten pyszny zapach :-)
      l.l
      • leggetta Re: zaraz pieke jablecznik... 24.08.05, 20:02
        cicho Ci zdradze ze nie umiem gotowac wiec nadrabiam pieczeniem;). Nie
        wykluczam jednak ze jesienny watek przyczynil sie do podjecia decyzji. Ciasto
        oczywiscie bedzie z cynamonem ale lody..:) to juz rozpusta:)
        • lee.loo Re: zaraz pieke jablecznik... 24.08.05, 20:08
          u mnie moje kuchenne ekscesy przedstawiaja sie zupelnie odwrotnie. Z gotowaniem
          to mi nawet nieźle idzie,ale pieczenie(!) - tragedia. Mur beton zakalec(za
          kazdym razem), dlatego na Twoja szarlotke skusze sie na pewno.
          Moze z tymi lodami troszke przesadzilam...ale co tam, cieplutka szarlotka i
          galka smietankowych lodów cudownie zrobi na ten jesienny nastrój co sie nam na
          forum wkradł
    • lee.loo a co do picia? 24.08.05, 20:12
      a co do tego jabłecznika proponujesz? kawka, herbatka?
      albo szarlotka w wersji "wyskokowej" czyli żubrówka+sok jabłkowy. chyba nas nie
      zemdli,co?
      • leggetta Re: a co do picia? 24.08.05, 20:16
        jako ze nie umiesz piec to przyniesiesz wersje wyskokowa a ja ciasto;) Myslisz
        ze ktos jeszcze sie dolaczy?
        • lee.loo Re: a co do picia? 24.08.05, 20:21
          no ktos na pewno musi nam "pomóc". soku są znaczne ilości, a i w lodówce znajdą
          się ze 3 buteleczki żubróweczki (na początek)
          leggetta, a ile blaszek napiekłaś?
          • leggetta Re: a co do picia? 24.08.05, 20:50
            hmmm jednka blaszka ciasta to moze byc malo na taka ilosc plynow. Bedziemy
            musialy liczyuc na pozostalych gosci, ze cos przyniosa. Moze wtedy proporcja
            sie wyrowna.
            • eballieu Re: a co do picia? 24.08.05, 20:58
              To ja sie dolaczam, do tych co lubia jesc ciasta i do tych co lubia pic (vide
              watek o alkoholach:-))
              Mi ciasta nigdy nie wychodza, ale zdradze wam ze sie nie poddaje!!!
              Ostatnio zbieram jezyny na wsi, jest ich bardzo duzo. I mroze, robie tez
              konfiture. Mowie do meza - zrobie ciasto kruche z jezynami, a on do mnie - nie
              marnuj owocow. hlip, hlip, hlip. Wiec uzywac mamy tych jezyn do sosow do lodow
              i deserow.
              ALe dzis sie odwazylam.
              Zrobilam crumble. No zeby sie udalo, to kupilam gotowy crumble topping, forme
              wylozylam owocami jezyn, posypalam na to gruba warste crumble i do piekarnika.
              Bylo pyszne, z galka waniliowych lodow.
              Jesien!
              • edavenpo Re: a co do picia? 24.08.05, 21:49
                Szarlotka to chyba jedyne ciasto ktore mi tu dobrze wychodzi, moze dlatego ze ja mam jakas 'zauroczona'
                reke jesli chodzi o cokolwiek drozdzowego albo biszkoptowego. Zawsze wychodzi mi zakalec ;-(
                • tuti a u mnie wczoraj 17.10.05, 12:51
                  co prawda jeszcze poslce (tym razem pobyt dwutygodniowy,jestem na polmetku)
                  Składniki:
                  - 1 kg gruszek,
                  - 3 łyżki soku z cytryny,
                  - 150 g masła,
                  - 150 g cukru,
                  - 3 jajka,
                  - 300 g mąki,
                  - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
                  - 1/8 l mleka,
                  - 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady,
                  - 1 łyżka rumu (lub wódka+ zapach rumowy),
                  - 4 czubate łyżki płatków owsianych,
                  - 1 łyżeczka cynamonu,
                  - szczypta zmielnej gałki muszkatołowej,
                  - cukier puder.

Jak przyrządzić?
                  1. Gruszki obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, skropić sokiem z
                  cytryny.

2. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
                  Dodać masło, mleko, gałkę, cynamon, rum, płatki owsiane i czekoladę.

3. Formę (do bab lub tortownicę o średnicy ok. 26 cm) wysmarować tłuszczem.
                  Nałożyć do niej 2/3 ciasta, położyć gruszki i przykryć resztą ciasta. Piec 1
                  godzinę w 200 stopniach. Lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

i tak mysle,czy wszystko w uk dostane, ale chiba tak..

[nie chcialam zakladac nowego watku, nowa jestem , to podpielam opod te
                  szarlotke, mam nadziee ze ktos znajdzie;)
                  • jermaldan Re: a u mnie wczoraj 17.10.05, 13:49
                    Brzmi smacznie. Ja juz sobie te przepis zapisuje i w najblizszym czsie mam
                    zamiar sporbowac. Dzieki;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka