rubi21 31.08.05, 09:42 Przepraszam, ze znowu na ten temat, ale moze ktoś wie jaka firma oferuje taką usługę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
small_elephant Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 09:44 tez bym chciala wiedziec ;) dolaczam sie do rubi Odpowiedz Link
monia72 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 11:37 Czy chodzi wam o radiolinie? Bo raczej kazdy w domu ma gniazdo telefoniczne i tak jest polaczony... Odpowiedz Link
small_elephant Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 12:55 no mnie chodzi wlasnie o radiolinie, bo nie mam linii telefonicznej, a poza tym nie chce mi sie jej zakladac, poniewaz mozliwe, ze niedlugo sie wyprowadze. pozdrawiam Odpowiedz Link
and1024 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 18:42 Drogie panie i panowie Podam w skrocie metody bezprzewodowego dostepu do Internetu: - poprzez operatora telefonii komorkowej (np. Vodafone, Orange, O2 itd) wykorzystujemy tutaj usluge transmisji danych GPRS/EDGE lub 3G. Pokrycie GPRSem jest juz wlasciwie wszedzie, 3G jest coraz wiecej ale nie wszedzie z uwagi na to ze technologie 3G dopiero wchodzi na rynek. Roznica pomiedzy GPRS/EDGE a 3G polega na szybkosci dostepu do Internetu. Jezeli jestescie przyzwyczajemi do normalnego broadbandu np. 1MB to rozwiazanie dostepu do Internetu bedzie po prostu wolniejsze. Oczywiscie wiaze sie to z tym ze trzeba dodatkowo placic za transmisje danych dla operatora telefonii komorkowej - metoda dostepu poprzez WLAN - bardzo popularna na lotniskach, kawiarniach, miejscach publicznych. Nalezy miec komputer wyposazony w karte WLAN i zalozone konto u jednego z dostawcow Internetu bezprzewodowego np. www.btopenzone.co.uk/ (jest ich wiele) doladowane konto i juz mozna korzystac z Internetu. Oczywiscie usluga jest platna, ale sa pewne miejsca gdzie sie nie placi: np. rynek we Wroclawiu, lotnisko w Dublinie, Upper Street in Islington w Londynie - jeszcze jedna metoda dostepu WLAN. Nalezy miec PC z karta WLAN i np. program Net Stambler ktory skanuje dostepne sieci w naszej okolicy. Czasmi sie zdarza ze jestesmy w darmowej strefie dostepu do Internetu, nawet o tym nie wiedzac. Ta metoda jest najlepsza - bo darmowa :-) - oczywiscie zawsze nasz broadband mozemy podpiac do urzadzonka ktore nazywa sie Access Point (popularni producenci: Belkin,Linksys) i juz mamy w domu bezprzewodowy Internet. Warunkiem koniecznym jest oczywiscie posiadanie subskrybcji w BT, NTL, lub tego typu firmach. Ten watek z radiolinimi byl dobry :-) :-) Poczulem sie prawie jak na wykladzie z Anten za czasow studenckich. Pozdrawiam i milego wirelessowania Odpowiedz Link
st0krotka Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 20:55 jeszcze jedna metoda dostepu WLAN. Nalezy miec PC z karta WLAN i np. program Net Stambler ktory skanuje dostepne sieci w naszej okolicy. Czasmi sie zdarza ze jestesmy w darmowej strefie dostepu do Internetu, nawet o tym nie wiedzac. Ta metoda jest najlepsza - bo darmowa :-) a jak sprawdzic czy sie ma te karte? wiem, ze moj laptop ma wireless connection ale nie wiem nic o karcie? Odpowiedz Link
and1024 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 21:35 Jezeli masz wireless conection - a to juz jest wlasciwie standard w laptopach to najprawdopodobniej masz karte WLAN. Dodatkowo mozna sprawdzic poprzez: Start->Settings->Control Panel->System-> Hardware->Device Manager->Network adapters i tam nalezy sprawdzic czy jest Wireless LAN Adapter - jezeli jest to znaczy ze mamy mozliwosc podlaczenia sie bezprzewodowo do Internetu. Odpowiedz Link
st0krotka Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 23:22 dzieki And, mam do ciebie jeszcze jedno pytanie: czy uzywanie wireless connection jest bezpieczne? co z firewall? moze jedno nie ma nic wspolnego z drugim, ale cos mi sie tak obilo o uszy, chociaz mozliwe ze cos pokrecilam:) Odpowiedz Link
and1024 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 23:42 Owszem bywa to niebezpieczne. Jezeli masz w domu Access Point i korzystasz z domu z bezprzewodowego Internetu, bardzo latwo ktokolwiek inny moze sie do Ciebie podlaczyc. Dlatego zabezpieczanie swojego dostepu jest bardzo wazne. Nalezy wlaczyc firewall, ukryc transmitowane SSID i wlaczyc dostep tylko dla zdefiniowanych MACow na firewall'u. Np. tylko dla twojego MAC'a dla twojego PC. Swojego MAC'a mozesz sprawdzic wpisujac ipconfig/all z lini wiersza polecen. Przecietny Anglik wcale nie zawraca sobie tym glowy, dlatego wlamanie sie do jego domowej sieci nie stanowi zadnego problemu - maja po prostu zerowe zabezpieczenia. Jezeli sie uzywa natomiast dostepu przez operatora komorkowego podlaczyc sie pod taka siec bezprzewodowa jest bardzo trudno, z uwagi na dodatkowe mechanizmy szyfrowania i autoryzacji. Odpowiedz Link
rubi21 and1024 a może napiszesz normalnie 01.09.05, 07:44 bo w sumie to nadal nie wiem czy musze mieć kabelki, nigdy mnieto w Polsce nie interesowało, bo tu idędo prividera, mówię że chcę bezprzewodowy, podaję adres karty i mam, nie mam laptopa tylko zwykły PC. A piszesz jak pracę doktorską. Odpowiedz Link
and1024 Re: and1024 a może napiszesz normalnie 01.09.05, 10:24 Nie trzeba miec laptopa zeby bezprzewodowo korzystac z Internetu. Otrzywiscie nie trzeba miec zadnych kabli. Mozesz miec zwykly komputer z karta WLAN (na przyklad dolaczona do portu USB). Problem w tym ze po prostu za bardzo w takim przypadku nie mozna sie przemieszczac. Jezeli w miejscu w ktorym sie aktualnie znajdujesz nie mazna znalesc zadnej sieci bezprzewodowej to po prostu nic nie zrobisz. Musisz zapytac sie providera, czy w miescu ktore Cie interesuje jest zasieg bezprzewodowej sieci. Odpowiedz Link