Dodaj do ulubionych

Internet bezprzewodowy - Londyn

31.08.05, 09:42
Przepraszam, ze znowu na ten temat, ale moze ktoś wie jaka firma oferuje taką
usługę.
Obserwuj wątek
    • small_elephant Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 09:44
      tez bym chciala wiedziec ;)
      dolaczam sie do rubi
      • monia72 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 11:37
        Czy chodzi wam o radiolinie? Bo raczej kazdy w domu ma gniazdo telefoniczne i
        tak jest polaczony...
        • small_elephant Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 12:55
          no mnie chodzi wlasnie o radiolinie, bo nie mam linii telefonicznej, a poza tym
          nie chce mi sie jej zakladac, poniewaz mozliwe, ze niedlugo sie wyprowadze.
          pozdrawiam
          • rubi21 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 14:12
            Internet bez kabli
          • and1024 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 18:42
            Drogie panie i panowie

Podam w skrocie metody bezprzewodowego dostepu do Internetu:

- poprzez operatora telefonii komorkowej (np. Vodafone, Orange, O2 itd)
            wykorzystujemy tutaj usluge transmisji danych GPRS/EDGE lub 3G.
            Pokrycie GPRSem jest juz wlasciwie wszedzie, 3G jest coraz wiecej ale nie
            wszedzie z uwagi na to ze technologie 3G dopiero wchodzi na rynek.
            Roznica pomiedzy GPRS/EDGE a 3G polega na szybkosci dostepu do Internetu.
            Jezeli jestescie przyzwyczajemi do normalnego broadbandu np. 1MB to
            rozwiazanie dostepu do Internetu bedzie po prostu wolniejsze.
            Oczywiscie wiaze sie to z tym ze trzeba dodatkowo placic za transmisje
            danych dla operatora telefonii komorkowej

- metoda dostepu poprzez WLAN - bardzo popularna na lotniskach, kawiarniach,
            miejscach publicznych. Nalezy miec komputer wyposazony w karte WLAN i
            zalozone konto u jednego z dostawcow Internetu bezprzewodowego np.
            www.btopenzone.co.uk/ (jest ich wiele) doladowane konto i juz mozna
            korzystac z Internetu. Oczywiscie usluga jest platna, ale sa pewne miejsca
            gdzie sie nie placi: np. rynek we Wroclawiu, lotnisko w Dublinie, Upper
            Street in Islington w Londynie

- jeszcze jedna metoda dostepu WLAN. Nalezy miec PC z karta WLAN i np. program
            Net Stambler ktory skanuje dostepne sieci w naszej okolicy. Czasmi sie zdarza
            ze jestesmy w darmowej strefie dostepu do Internetu, nawet o tym nie wiedzac.
            Ta metoda jest najlepsza - bo darmowa :-)

- oczywiscie zawsze nasz broadband mozemy podpiac do urzadzonka ktore nazywa
            sie Access Point (popularni producenci: Belkin,Linksys) i juz mamy w domu
            bezprzewodowy Internet. Warunkiem koniecznym jest oczywiscie posiadanie
            subskrybcji w BT, NTL, lub tego typu firmach.

Ten watek z radiolinimi byl dobry :-) :-) Poczulem sie prawie jak na wykladzie
            z Anten za czasow studenckich.

Pozdrawiam i milego wirelessowania

• st0krotka Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 20:55
              jeszcze jedna metoda dostepu WLAN. Nalezy miec PC z karta WLAN i np. program
              Net Stambler ktory skanuje dostepne sieci w naszej okolicy. Czasmi sie zdarza
              ze jestesmy w darmowej strefie dostepu do Internetu, nawet o tym nie wiedzac.
              Ta metoda jest najlepsza - bo darmowa :-)

a jak sprawdzic czy sie ma te karte? wiem, ze moj laptop ma wireless connection
              ale nie wiem nic o karcie?
              • and1024 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 21:35
                Jezeli masz wireless conection - a to juz jest wlasciwie standard
                w laptopach to najprawdopodobniej masz karte WLAN.
                Dodatkowo mozna sprawdzic poprzez: Start->Settings->Control Panel->System->
                Hardware->Device Manager->Network adapters i tam nalezy sprawdzic czy jest
                Wireless LAN Adapter - jezeli jest to znaczy ze mamy mozliwosc podlaczenia sie
                bezprzewodowo do Internetu.

• st0krotka Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 23:22
                  dzieki And, mam do ciebie jeszcze jedno pytanie: czy uzywanie wireless
                  connection jest bezpieczne? co z firewall? moze jedno nie ma nic wspolnego z
                  drugim, ale cos mi sie tak obilo o uszy, chociaz mozliwe ze cos pokrecilam:)
                  • and1024 Re: Internet bezprzewodowy - Londyn 31.08.05, 23:42
                    Owszem bywa to niebezpieczne. Jezeli masz w domu Access Point i korzystasz z
                    domu z bezprzewodowego Internetu, bardzo latwo ktokolwiek inny moze sie do
                    Ciebie podlaczyc.

Dlatego zabezpieczanie swojego dostepu jest bardzo wazne. Nalezy wlaczyc
                    firewall, ukryc transmitowane SSID i wlaczyc dostep tylko dla zdefiniowanych
                    MACow na firewall'u. Np. tylko dla twojego MAC'a dla twojego PC.
                    Swojego MAC'a mozesz sprawdzic wpisujac ipconfig/all z lini wiersza polecen.

Przecietny Anglik wcale nie zawraca sobie tym glowy, dlatego wlamanie sie do
                    jego domowej sieci nie stanowi zadnego problemu - maja po prostu zerowe
                    zabezpieczenia.

Jezeli sie uzywa natomiast dostepu przez operatora komorkowego podlaczyc sie
                    pod taka siec bezprzewodowa jest bardzo trudno, z uwagi na dodatkowe mechanizmy
                    szyfrowania i autoryzacji.
                    • rubi21 and1024 a może napiszesz normalnie 01.09.05, 07:44
                      bo w sumie to nadal nie wiem czy musze mieć kabelki, nigdy mnieto w Polsce nie
                      interesowało, bo tu idędo prividera, mówię że chcę bezprzewodowy, podaję adres
                      karty i mam, nie mam laptopa tylko zwykły PC. A piszesz jak pracę doktorską.
                      • and1024 Re: and1024 a może napiszesz normalnie 01.09.05, 10:24
                        Nie trzeba miec laptopa zeby bezprzewodowo korzystac z Internetu.
                        Otrzywiscie nie trzeba miec zadnych kabli.
                        Mozesz miec zwykly komputer z karta WLAN (na przyklad dolaczona
                        do portu USB). Problem w tym ze po prostu za bardzo w takim
                        przypadku nie mozna sie przemieszczac.
                        Jezeli w miejscu w ktorym sie aktualnie znajdujesz nie mazna
                        znalesc zadnej sieci bezprzewodowej to po prostu nic nie zrobisz.
                        Musisz zapytac sie providera, czy w miescu ktore Cie interesuje jest
                        zasieg bezprzewodowej sieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka