Dodaj do ulubionych

Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV

22.10.05, 15:39
W przyszly piatek lece do Anglii. Jestem na urlopie dziekanskim i z powodu
checi podniesienia mojego poziomu angielskiego (obecnie wg pani z biura
rekrutacyjnego jest on "advanced") a takze majac w perspektywie spedzenie
reszty zycia w biurze, bardzo zalezy mi na pracy BARMANA (ew kelnera - ale to
ewentualnie).
I stad moje pytanie: jakie doswiadczenie mam wymienic w CV? Obecnie za soba
mam dwumiesieczna praktyke w biurze w Danii, wakacyjna przygode jako
pracownik kawiarni, kilkumiesieczna prace jako ankieter, prace jako kontroler
spedycji w firmie zaopatrujacej fabryke Volkswagena a takze archiwizacje
wymiany wodomierzy w spoldzielni mieszkaniowej (wszystkie te zajecia poparte
referencjami - myslac perspektywicznie, sa one dwujezyczne - w tym ang.
oczywiscie).

Jak widzicie tylko jedno z moich zajec ma cos wspolnego z praca w
pubie/restauracji/kawiarni. Czy w zwiazku z tym powinieniem pominac reszte
wykonywanych zajec w moim CV czy wrecz przeciwnie, beda one dodatkowym atutem
na dowod, ze latwo sie adaptuje i zadnej pracy sie nie boje?

Jakie sa Wasze doswiadczenia i co Wy mi radzicie?
Pozdrowienia jeszcze z Ojczyzny:)
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV 22.10.05, 17:53
      Wymien wszystko nawet jezeli wydaje Ci sie ze sie nie przyda - roznorodnosc
      doswiadczen udowadnia tylko ze jestes osoba o otwartych horyzontach i nie boisz
      sie "podejmowania nowych wyzwan". Powodzenia!
      • ralphos Re: Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV 23.10.05, 10:36
        Aczkolwiek Anglia to kraj specjalistów i w przypadku bardziej ambitnych prac
        szerokie doświadczenie może nawet bardzo przeszkadzać. Jak ubiegałem się o
        posadę programisty systemów mikroprocesorowych, to raz na rozmowie
        kwalifikacyjnej facet po spojrzeniu na sekcję CV poświęconą pracy jako ekspert
        od systemów komputerowych w studiach nagrań i wykonywaniu zawodu realizatora
        dźwięku stwierdził że ja nie jestem programistą tylko realizatorem dźwięku (i w
        domyśle "czego ja u niego szukam"). Wspomniane w CV umiejętności w zakresie
        systemów mikroprocesorowych już się nagle przestały liczyć. Zresztą kilka razy
        wcześniej już spotykałem się z podobnymi sytuacjami i zdecydowałem się odchudzić
        CV o połowę i zostawić tylko rzeczy związane z poszukiwaną specjalizacją, żeby
        wreszcie udało się znaleźć w miarę sensowną pracę. "Jak ktoś zna się na
        wszystkim, to nie zna się na niczym" - tak sie tu uważa.
        Mój szef jednak ostatnio się już całkowicie przekonał, że warto mieć
        uniwersalnego pracownika, który oprócz czystego programowania potrafi
        zaprojektować grafikę, naprawić drukarkę, rozebrać laptopa, itd. - bardzo
        oszczędza to czas i pieniądze.

Oczywiście jeżeli chodzi o pracę w pubie itp., to tutaj tak jak glasscraft
        polecam demonstrowanie jak najszerszego zakresu umiejętności.
        • lena81 Re: Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV 23.10.05, 18:25
          hej na twoim miejscu bym sie tak nie przejmowala chyba ze zalezy ci na pracy w
          jakims bardzo "posh"miejscu
          z wlasnego doswiadczenia wiem ze za barem nie liczy sie to co masz w cv ale to
          czy po calym dniu obslugiwania wymagajacych pod wzgeldem piwa anglikow wciaz
          masz sile sie usmiechac:)bo to tutaj jest super mega wazne
          podejrzewam tez ze o tej porze roku z praca barmana nie powinno byc wiekszych
          problemow
    • ukejka Re: Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV 23.10.05, 23:54
      CV piszesz "pod" pracodawce, czyli do kazdej pracy inne. i podkreslasz doswiadczenie i umiejetnosci, ktore maja zwiazek z danym stanowiskiem.
      nie mozesz miec jednego CV i wysylac do kazdego pracodawcy, bo to raczej nie zadziala. musisz miec kilka z roznymi profilami, albo jedno ogolne ktore bedziesz odpowiednio zmieniac za kazdym razem jak sie starasz o jakas prace.

• effata Re: Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV 24.10.05, 01:16
        Zgadzam się z Ukejką i Leną. Nie radziłabym pisać wszystkich rzeczy, czasami
        zupełnie nie związanych z tematem, szczególnie na stanowisko barmana. Jak
        szukałam pracy dorywczej, przed świętami, to nie pisałam w CV ile fakultetów
        skończyłam i gdzie to ja nie pracowałam jako nauczyciel :))), tylko raczej
        podkreślałam te elementy mojego życiorysu, które mogły być postrzegane jako
        przydatne przy pracy sales asaistant.
        Czasami nie dobrze jest wypaść 'za mądrze', bo na niektórych stanowiskach
        pracodawca woli zatrudnić kogoś gorzej wykształconego, bo wiadomo ... będzie
        mógł mu zapłacić mniej.
        --
        Don't guess.
        • bazaproj Re: Doswiadczenie/pracodawcy wymieniani w CV 24.10.05, 12:00
          Czyli co - nie pisac, ze jestem studentem na urlopie dziekanskim tylko
          wspomniec o wyksztalceniu srednim?
          Nie pisac w ogole o praktyce studenckiej w Danii w biurze (z jednej strony
          okazja do pokazania, ze praca za granica nie jest mi obca a z drugiej to byla
          praca nad dosc skomplikowanym systemem obslugi klienta).
          W takim razie wymieniac prace w kawiarni w PL, jako ciec w akademiku na mojej
          uczelni, jako ankieter, jako wolontariusz w Caritasie i spedytor w Volkswagenie
          a zapomniec o pracach biurowych?
          Prace na jakich mi zalezy do albo barman albo ew kelner. Jeszcze praca w
          wypozyczalni aut mi odpowiada ale to ze wzgledu na hobby:)
    • netimka europejski wzor CV 24.10.05, 12:10
      moze sie to komus przyda... jak na wszysko w UE jest norma
      europass.cedefop.eu.int/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVExamples/navigate.action
      • ralphos Re: europejski wzor CV 24.10.05, 20:59
        Moja koleżanka zrobiła swoje CV według tego wzorca i wyglądało po prostu
        tragicznie, zupełnie nieczytelne. To że coś jest standardowe, najczęściej
        oznacza że nie jest dobre... Najlepiej samemu usiąść, trochę się pobawić i
        zrobić coś ładnego, ze smakiem - czytelnego i przejrzystego.
        • lena81 Re: europejski wzor CV 24.10.05, 21:05
          fajnie ze podchodzisz do tego tak profesjonalnie ale i tak czeka cie chodzenie
          od pubu do pubu (chyba ze zalatwiasz przez agencje)napisz w cv o tej pracy w
          kawiarni i tego typu podobnych i pamietaj usmiechaj sie jak bedziesz pytal o
          prace:)to naprawde robi wrazenie:)
          • mistrzimalgorzatka Re: europejski wzor CV 27.10.05, 08:10
            A my mamy dobrze napisane angielskojezyczne cv, niezle znamy angielski i pracy
            nie dostalismy, bo po pietach deptali nam Rosjanie, przyjmujacy prace za pol
            stawki, czyli 2 f. Nie wiem, jak teraz tego uniknac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka