Dodaj do ulubionych

Najładniejsze budynki w Markach

12.11.03, 14:37
Nie wiem czy taki wątek już był poruszany...
Jeśli nie to jestem ciekaw waszej opinii na ten temat. Które budynki w naszym
mieście najbardziej Wam się podobają, najbardziej przykuwają uwagę, są
najciekawsze architektonicznie? Aha, piszmy zarówno o starych jak i nowych
budynkach. Zapraszam do dyskusji, może później zrobimy jakiś ranking?
Obserwuj wątek
    • Gość: massix Re: Najładniejsze budynki w Markach IP: 193.59.174.* 12.11.03, 14:41
      Najpiękniejszy w Marach jest budynek Polmo (Fabryka Okładzin Ciernych).

Co do cmentarza niemieckiego. Jest (lub był) przy ul. Sienkiewicza w Pustelniku.

Pozdrawiam
      • leszy11 Re: Najładniejsze budynki w Markach 13.11.03, 07:45
        Dzięki za informację.
        Z tym Polmo to mówisz poważnie?
    • rafal.redel Re: Najładniejsze budynki w Markach 13.11.03, 11:05
      Jeden z moich typów to przedwojenny budynek podstawówki nr 3 przy ulicy
      Pomnikowej. Nie jest to oczywiście jakaś wybitna architektura, ale dla mnie
      (który kończył jedną z taśmowo budowanych "tysiąclatek" na Żoliborzu -
      pamiętacie ich nijaki wygląd?) tak właśnie powinna wyglądać podstawówka - nie
      za duża skala, spadzisty dach i te klimaty... cieszę się, że moje dziecko
      będzie (najprawdopodobnie) chodziły to takiej właśnie szkoły.
      Dla tych, co budynku nie kojarzą załączam zjęcie:
      marki.net.pl/sp3/0/1.jpg
      Po wojnie bryła szkoły została nieco zeszpecona przez "blokopodobną" dobudówkę
      zupełnie niezharmonizowaną z resztą (przy okazji, ktoś wie, kiedy to się
      stało? - mnie wygląda na lata 60-te). Na poniższym zdjęciu dobudówka jest
      widoczna po lewej stronie:
      marki.net.pl/gal_miasto/12/2.jpg
      Budynek jest też podobno w coraz gorszym stanie technicznym (ostatnio coś się
      nawet w środku zawaliło) ale i tak mimo powojennej degrengolady ocalił swój
      urok...

p.s. ciekawe jest też to, że szkoła powstawała (chyba w latach 20-tych) z
      inicjatywy i przy dużym udziale mieszkańców oraz firm z Pustelnika - wygląda,
      że wtedy istniała tu coś, co nazywa się Społecznością.
      • rafal.redel p.s. 13.11.03, 11:16
        p.s. Przepraszam za setki literówek w powyższym tekście, jak spojrzałem
        (niestety już po wysłaniu) to się przeraziłem. Oj, powinienem stosować się do
        złotej zasady czytania napisanych tekstów przed wysłaniem, albo może powinni
        zaisntalować tu jakiś automatyczny słowniczek :-))
      • adas607 Re: Najładniejsze budynki w Markach 13.11.03, 12:53
        Dobudówka powstała w połowie lat 80. gdy do niej uczęszczałem. Znajdują się tam
        łazienki.
        • rafal.redel Re: Najładniejsze budynki w Markach 13.11.03, 13:49
          adas607 napisał:
          > Dobudówka powstała w połowie lat 80. gdy do niej uczęszczałem. Znajdują się
          > tam łazienki.
          Dzięki za informację - czyli pomyliłem się o dwie dekady. Łazienki oczywiście
          potrzebna rzecz, ale mogli zaprojektować to ładniej, by współgrało z
          istniejącym budynkiem.
    • leszy11 Re: Najładniejsze budynki w Markach 17.11.03, 15:08
      Mnie bardzo podoba się budynek tzw. "kolejowy" w Strudze (ten z czerwonej cegły
      przy skrzyżowaniu z Legionową).
      • rafal.redel Re: Najładniejsze budynki w Markach 17.11.03, 16:02
        Owszem, niebrzydki - nie byłbym sobą, gdybym nie zamieścił zdjęcia:
        marki.net.pl/gal_miasto/9/1.jpg
        Nie tak dawno wynikło na forum nieporozumienie, gdy rozbierano znajdujący się w
        pobliżu inny budynek - padł blady strach, że to ten z ceglaną elewacją miałby
        podlegać rozbiórce. Na szczęście wszystko się wyjaśniło.
        • leszy11 Re: Najładniejsze budynki w Markach 18.11.03, 16:09
          Zgadza się. Ten budynek nadal stoi i ma się całkiem dobrze. Obecnie prezentuje
          się dość magicznie, na tle listopadowych, ogołoconych z liści drzew...
    • zuldi Re: Najładniejsze budynki w Markach 09.06.04, 17:49
      Budynek przed którym zatrzymałem się i chwilę ,,skontemplowałem" - SUN Chemical
      (przemysłówka). Od Okólnej przed safają w prawo. Nic wspaniałego, ale
      przyzwoity poziom. Prezentowany na zeszłorocznych ,,Planach na przyszłość"
      organizowanych przez C.K. Łowicka w Agorze - choć nie wiem czy jest to
      specjalnie nobilitujące.
      • chartier Re: Najładniejsze budynki w Markach 04.07.04, 10:16
        mamy nawet zamek w tych naszych MARKACH :-)
        ale to chyba dość nowa budowla :) (ul. Kościuszki)
        • justusz Re: Najładniejsze budynki w Markach 01.01.05, 12:49
          daje plusa takiemu osiedlu ""uliczce " domków jednorodzinnych na koncu ulicy
          Granicznej. Kameralne i przyjemne
    • orlowski8 Re: Najładniejsze budynki w Markach 05.01.05, 12:32
      Warto wspomnieć o bardzo niskim standardzie i 120 letnich popękanych
      kamienicach sukc. Karola Whiteheada. W odniesieniu do Panny młodej "pięknie
      ubrana lecz o wodzie zapomniała".
      • flash3 Re: Najładniejsze budynki w Markach 05.01.05, 12:59
        orlowski8 napisał:

> Warto wspomnieć o bardzo niskim standardzie i 120 letnich popękanych
        > kamienicach sukc. Karola Whiteheada. W odniesieniu do Panny młodej "pięknie
        > ubrana lecz o wodzie zapomniała".

Są szanse że te kamienice przestaną straszyć swoim wyglądem – przedstawicielka
        osób które są właścicielami m.in. tych kamienic chce przekształcić te odrapane
        budynki w powierzchnie usługowo – biurowe w połączeniu z minimalnym
        wykorzystaniem na cele mieszkalne na zasadach komercyjnych. A plan jest taki:
        Ta Pani która jest dysponuje m.in. terenami które obecnie są parkiem miejskich
        chce je zamienić z miastem na jedną dużą działkę znajdującą się na ul. Lisa
        Kuli. Ma już kontrahenta który razem z nią wybuduje na w/w ulicy kompleks
        nowych domów – tam mają zostać przeniesieni wszyscy mieszkańcy obecnych
        kamienic.
        Kiedy kamienice zostaną już puste rozpocznie się gruntowny ich remont – na
        zewnątrz jak i wewnątrz. Nawet te podwórka które są pomiędzy kamienicami mają
        być ładnie wyłożone kostką itd.

• orlowski8 Re: Najładniejsze budynki w Markach 06.01.05, 16:18
          To nie jest tak. Ta Pani nie jest właścicielką jedynie administratorką w
          imieniu spadkobiorców, a jest ich dużo do podziału (sprawa spadkowa trwa).
          Lokal usługowo - biurowy powinien posiadać podstawowe media socjalne obecnie na
          50 lokatorów jest publiczna ubikacja na dworze w wersji "tureckiej". Jaka to
          przyjemność tam chodzić wiedzą pracownicy Pana K.
          Park nie jest własnością tej Pani lecz Urzędu Miejskiego.
          Tu chyba rozwiałem wizję pięknych kamienic i podwórka wyłożone kostką.
          • flash3 Re: Najładniejsze budynki w Markach 06.01.05, 16:45
            orlowski8 napisał:

> To nie jest tak. Ta Pani nie jest właścicielką jedynie administratorką w
            > imieniu spadkobiorców, a jest ich dużo do podziału (sprawa spadkowa trwa).
            > Lokal usługowo - biurowy powinien posiadać podstawowe media socjalne obecnie
            na
            >
            > 50 lokatorów jest publiczna ubikacja na dworze w wersji "tureckiej". Jaka to
            > przyjemność tam chodzić wiedzą pracownicy Pana K.
            > Park nie jest własnością tej Pani lecz Urzędu Miejskiego.
            > Tu chyba rozwiałem wizję pięknych kamienic i podwórka wyłożone kostką.

To co napisałem , to wszystko na podstawie tego co mówił burmistrz Werczyński
            na jednej z ostatnich komisji Budżet – Gospodarczych. Pani Ja****ka (pełnego
            nazwiska nie podaję z przyczyn oczywistych) wg. słów burmistrza ma wszelkie
            pełnomocnictwa do dysponowania majątkiem tej rodziny (bez względu na ilość
            spadkobierców). Właśnie częścią majątku jest ta cześć parku która nie została
            jeszcze odrestaurowana, a którą chce zamienić Pani Ja****ka w zamian za dużą
            działkę na Lisa Kuli w celach o których pisałem, a z drugiej strony miasto jest
            zainteresowane pozyskaniem tej ostatniej części parku w zamian za działkę na
            Lisa Kuli – to są słowa burmistrza.
            Z tego co mi wiadomo to wszystkie kamienice w tym roku będą miały już
            techniczną możliwość podłączenia do kanalizacji gdyż w tej części Marek ma się
            pojawić w tym roku kanalizacja za sprawą funduszy z UE.
            • orlowski8 Re: Najładniejsze budynki w Markach 06.01.05, 18:48
              Oby "słowa" stały się prawdą. Mieszkam w kamienicach a ADMINISTRACJA zupełnie
              zaprzecza słowom Burmistrza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka