Dodaj do ulubionych

pedagogika - problem z tlmaczeniem

03.05.06, 12:39
Prosze o pomoc. Czy dyplom przetlumaczony przez tlumacza
przysieglego "Diploma of pedagogical studies" jest zrozumialy przez
angielskich pracodawcow? Czy istnieje jakies lepsze tlumaczenie pedagogiki
kulturalno-oswiatowej i czy ten kierunek moglby sie to "podpiac" pod prace
socjalna. Z gory bardzo dziekuje.
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: pedagogika - problem z tlmaczeniem 03.05.06, 12:51
      "Pedagogical studies" owszem, bedzie zrozumialy, ale raczej tylko dla
      specjalistow w tej dziedzinie.

Wydaje mi sie, ze w UK ekwiwalentem pedagogiki kulturalno-oswiatowej bedzie
      Youth & Community Studies. Moj maz pracuje wlasnie w dziedzinie Youth &
      Community, z tym, ze on konczyl studia nauczycielskie, a potem robil
      podyplomowo Y&C wlasnie.

W tym linku masz przykladowy program B.A. Hons Y&C Studies (musisz scrollowac
      na dol strony) - porownaj sobie ze swoimi studiami i byc moze bedzie to cos
      podobnego.

hss.newport.ac.uk/courses/youthcomm.html
      Jesli chodzi o prace w tej dziedzinie, to zeby byc Social Worker musisz miec
      kwalifikacje w Social Work, i to jest zawod regulowany w UK, tzn. po innych
      studiach, nawet pokrewnych, nie bedziesz kwalifikowanym Social Worker. Jesli
      akurat ten rodzaj pracy Cie interesuje, to mozesz zrobic kwalifikacje Social
      Worker podyplomowe. Ale chyba nie za bardzo jest sens, bo jako Y&C worker masz
      tez bardzo duzo mozliwosci roznej pracy, i jesli masz dyplom uniwersytecki, to
      zarobki beda na pewno porownywalne, lub wieksze, niz jako Social Worker.

Moj maz pracuje jako Project Leader w Youth Offending Team, szkolac i
      wspierajac mentorow pracujacych z mlodzieza zagrozona przestepczoscia. W
      przeszlosci pracowal jako kierownik Community Centre. Pracy w tej dziedzinie
      jest bardzo duzo, zarowno rzad jak i organizacje typu National Lottery Fund
      przeznaczaja bardzo duzo pieniedzy na projekty z zakresu Youth & Community.
      • gosica37 Re: pedagogika - problem z tlmaczeniem 03.05.06, 13:45
        Bardzo dziekuje Ci za szczegolowe wyjasnienie mojego problemu!:)
        Link, ktory zalaczylas dokladnie opisuje kierunek moich studiow!
        Jednak moje kolejne pytanie dotyczy,gdzie moglabym trafniej przetlumaczyc moj
        dyplom,zeby starac sie o prace m.in. jako np. Community Development Officer.
        Wydaje mi ze ze obecne tlumaczenie nie oddaje trafnie mojego zawodu i wprowadza
        zamieszanie. Czy moge starac sie o taka prace przed przetlumaczeniem? Bardzo Ci
        raz jeszcze dziekuje!!!
        • jaleo Re: pedagogika - problem z tlmaczeniem 03.05.06, 22:00
          Ja bym napisala w CV tak, jak Ci przetlumaczyl tlumacz, a dopisalacos w
          rodzaju "similar of Youth & Community Studies in the UK".

Jesli chodzi o prace po tych studiach, to bez doswiadczenia, a tylko z dyplomem
          mozesz startowac na stanowiska typu Project Worker/Youth Worker. Problem moze
          byc tylko z tym, ze czasami na Youth Worker tez trzeba miec kwalifikacje
          krajowe lub lokalne (nationally or locally qualified), i moze byc problem z
          uznaniem polskich. Musisz poprzegladac ogloszenia.

Na stanowiska typu Project Leader/Project Manager/Community Centre Manager
          zwykle wymagaja co najmniej 3 lat doswiadczenia, szczegolnie w zarzadzaniu
          budzetami i fundraising. Dlatego tez jesli juz Ci sie uda zdobyc pierwsza
          prace, np. jako community worker/project worker, to sie zglaszaj sama do zadan
          zwiazanych z finansami, mniejszymi projektami itp.
          • gosica37 Re: pedagogika - problem z tlmaczeniem 04.05.06, 09:27
            Bardzo Ci dziekuje:):):)
            • zdenka55 Re: pedagogika - problem z tlmaczeniem 05.05.06, 11:41
              Z mojego doswiadczenia wiem, ze Anglicy nie maja pojecia co znaczy to co masz
              przetlumaczone. Ja z reguly mowie ze skonczylam 'educational psychology'.
              Kiedys spotkalam sie z takim okreslenia pedagoga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka