Dodaj do ulubionych

Pepek noworodka

10.10.06, 13:12
-czym smarowac? Jak to cos sie nazywa tutaj i gdzie kupie? Aha i czy uzywac w
tym celu zwyklych wacikow kosmetycznych takich do demakijazu czy wacikow do
uszu czy moze jeszcze czegos innego? Poradzcie,juz koncze kompletowac
wyprawke :)) Aha, w polskich poradnikach czytam,ze oczka przemywa sie
roztworem soli fizjologicznej (ktora tez ponoc przydaje sie do noska) a
tutaj ? Pozdrawiam cieplo.
Obserwuj wątek
    • ada9611 Re: Pepek noworodka 10.10.06, 14:50
      do smarowania pepka powinno sie znajdowac w paczece od kramzoorg.chyba dobrze
      pisze.w ciemnej buteleczce razem z klamerka do pepka.wybaczcie jesli sie myle
      corke urodzilam prawie 5 lat temu wiec moze sie duzo zmienilo.
    • tijgertje Re: Pepek noworodka 10.10.06, 15:10
      Mi pepka niczym nie kazali smarowac, kiedy tylko troszke przysechl nie zaklejac
      zadnym plastrem, bo wietrzony najszybciej sie goi. Moja pomoc mowila, ze kiedys
      czyms smarowali, ale teraz od tego odchodza, najlepiej wcale nie ruszac. W
      ostatecznosci letnia przegotowana woda, tak jak do oczu. Oczka przemywalam
      zwykle wata albo gazikami.
      • corneliss Re: Pepek noworodka 10.10.06, 15:36
        to w paczce z kraampaket to jest spirytus 75%
        • beba3 Re: Pepek noworodka 10.10.06, 17:16
          W Polsce tez juz odchodzi sie od roztworu gencjany (dobrze pamietam? takie
          fioletowe paskudztwo) a poleca spirytus.
          Waciki nazwyklejsze i patyczki do uszu tez sie przydadza aby siegnac troszke
          dokladniej. Najlepiej jak waciki sa biale a nie kolorowe ale tez nie szkodzi.
          Wietrzyc i nie draznic pieluszka, albo delikatnie przykryc albo odslonic, nawet
          wyciac kawalatek. (Robia juz pierwsze pieluszki z wycieciem?)
          Wietrzyc i jednak nie moczyc specjalnie przy kapieli. Jak sie zamoczy to nie
          bedzie tragedii ale uwazac. Naprawde lepiej i szybciej sie goi, nie 'maze' sie.
          • andevi Re: Pepek noworodka 10.10.06, 19:35
            Mi od poczatku, jeszcze w szpitalu, kazali dezynfekowac pepuszek wyjalowionym
            gazikiem nasaczonym spirytusem.Potem w domu, gdy pepuszek zaczal sie sliwic pod
            strupkiem, dostalam masc z antybiotykiem.Z zasady nie nalezy pepuszka moczyc
            przy kapieli, czyli kapanie w pionowej pozycji w tummie tub nie jest polecane
            dopoki nie odpadnie.30 lat temu uzywano obowiazkowo opasek flanelowych na
            pepuszek.Moze dzieki temu dzieci nie mialy przepuklin?
            • anitax Re: Pepek noworodka 10.10.06, 22:59
              Ja tez przemywalam corce pepek jalowym gazikiem nasaczonym spirytusem. Oczka
              mylam wacikiem i przegotowana woda (zamarlam jak zobaczylam, ze kraamzorg do
              przemycia oczu brala wode z wanienki i zwykla myjke).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka