Dodaj do ulubionych

ID theft...

17.10.06, 20:49
wlasnie skaczyl sie watchdog na bbc1 i znowu mowili o tym...

www.bbc.co.uk/consumer/tv_and_radio/watchdog/reports/insurance_and_finance/insurance_20061017.shtml
tak sie zastanawiam, sprawdzacie swoj raport kredytowy aby wiedziec czy ktos
sie pod Was nie podszyl i jakas karte kredytowa czy kredyt wzial???

ja sie staram wszystkie rachunki niszczyc a jak sie przeprowadzalam do
wykupilismy redirection poczty, ale wiadomo ze nigdy nie bedzie sie 100%
bezpieczny, szczegolnie jak dzis w programie pokazali banki ktore wyrzucaly w
normalnych smieciach karty, rachunki itp...

Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: ID theft... 17.10.06, 22:07
      Juz od dawna niszcze rachunki, nie wyrzucam ich do kosza na ulicy. Wszelaka
      korespondencje z informacja typu adres itp. niszcze w nieszczarce do dokumentow
      (mozna kupic za niewielkie pieniadze w Argos albo WH Smith). Jak przychodzi
      zima to uzywam owych na rozpalke w kominku :)
    • formaprzetrwalnikowa Re: ID theft... 17.10.06, 23:17
      mam swojego prywatnego hysia na tym punkcie. miałam go jeszcze zanim zobaczyłam
      program o kradziezy tozsamosci, jakis rok temu w bbc bodajze.
      niszcze wszystkie rachunki, wszelką korespondencje z nazwiskiem. zawsze
      upewniam sie ,z e zaznaczyłam opcje, ze nie zycze sobie udostępniania moich
      danych ani przesyłania zadnych informacji reklamowych.
      Do szału doprowadzają mnie przesyłki niezamówione (reklamowe), przysłane na
      moje nazwisko - ewidenctnie dane wzięte z czyjejs (podejrzewam bank, GMC i
      economista, kt prenumeruję) bazy danych - odsyłam je z przekreslonym nazwiskiem
      i informacja, ze 'nie ma takiego numeru' albo 'przesyłka niezamówiona' - wiem,
      ze to smieszne działania, ale szlag mnie trafia, wiec daje mu jakos upust.
      mamy juz drugą niszczarkę o d czasu, keidy siue tu przeprowadzilismy, bo
      pierwsza zeszła z tego swiata z przepracowaia
      ;)
    • anya.po.prostu Re: ID theft... 18.10.06, 01:40
      No tak, jak widać my możemy sobie skrupulatnie wszystko niszczyć
      a potem nasz bank wystawia śmieci z naszymi danymi
      na główną ulicę! Szlag by ich trafił!

O tych, co dane klientów sprzedają już nawet nie wspomnę!
      • formaprzetrwalnikowa Re: ID theft... 18.10.06, 08:19
        no własnie. najpierw napisałam post, a potem przeczytałam raport. horror
        normalnie. ze to się nadal zdarza i to w cywilizowanym wydawałoby się kraju.
        o sprzedawaniu nie wspomne.
        • liley11 Re: ID theft... 18.10.06, 10:47
          Niszcze tak samo, jak wy. Jesli adres nadrukowany na kopercie, to wydzieram,
          niszcze a reszte koperty na recycling. Moj Pokny sie temu dziwi i mowi, ze
          przesadzam...chyba mu pokaze ten post.
          Zrobilam tez "credit check". Sa tu 3 kompanije, ktore zbieraja dane na temat
          ludzi i wcale to nie oznacza, ze maja takie same dane. Ciekawi mnie to, bo sa to
          tylko 3 firmy i na podstwaie ich baz danych instytucje finansowe przyznaja
          czlowiekowi kredyt lub nie. ..a maja taki bur..ze az glowa boli.
          • fatemeh Re: ID theft... 23.10.06, 16:52
            Lilley

A dlugo czekalas na ten raport? Ja zwrocilam sie do Callcredit...
            • liley11 Re: ID theft... 23.10.06, 18:05
              Troche to trwalo. Nie pamietam czy tydzien, czy dwa tygodnie. Doradza sie, zeby
              sprawdzic wszystkie 3 firmy, bo tak jak pisalam wczesniej maja one czasami rozne
              informacje o nas a nie wiadomo, z jakiej skorzysta np bank przy przyznawaniu
              kredytu.
              Dwie z nich chcialy jeszcze dokumenty potwierdzajace adres. do jednaj z nich
              skanowalam i przeslalam e-mailem, do drugiej wyslalam oryginaly, ktore mi
              odeslano. Equifax jedynie nic nie chcial (ten co ma promocje 30 days free, tylko
              trzeba zrezygnowac zanim minie te 30 dni).

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka