glasscraft 12.02.08, 14:56 Czy ktos wie jak wyglada procedura wybrania obywatelstwa brytyjskiego dla nowo urodzonego dziecka w przypadku, kiedy tylko jedno z rodzicow ma obywatelstwo polskie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaleo Re: Dziecko a obywatelstwo 12.02.08, 17:25 W naszej rodzinie tylko ja mam polski paszport, dzieciom wyrobilismy brytyjskie, bo latwiej go wyrobic, niz polski. Jesli ojciec dziecka ma obywatelstwo brytyjskie (albo obydwoje rodzicow maja brytyjskie), to procedura dla dzieci jest dokladnie taka sama, jak dla wszystkich innych brytyjskich dzieci - wypelniasz formularz paszportowy na stronie internetowej Passport Office albo na poczcie, zalaczasz zdjecia i dokumenty typu akt urodzenia (na stronie internetowej masz wszystko wytlumaczone, co zalaczyc): www.ips.gov.uk/passport/index.asp Jak rodzice nie maja brytyjskiego obywatelstwa, to nie wiem, bo "nie przerabialam" takiego przypadku. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Dziecko a obywatelstwo 12.02.08, 19:12 Dzieki, chociaz nie o to mi chodzilo. Obydwoje mamy obywatelswo brytyjskie, a ja takze polskie, nasze dziecko bedzie wiec mialo podwojne z samego faktu posiadania obywatelstwa brytyjskiego/polskiego przez rodzicow/rodzica. Chodzi mi o procedure w naszym konsulacie w wyniku ktorej dziecko nie bedzie mialo polskiego obywatelstwa. Na ich stronie informacja jest bardzo enigmatyczna - "zgodne oswiadczenie obydwojga rodzicow w ciagu 3 miesiecy po urodzeniu" - chcialam wiedziec, czy ktos przez to przechodzil, jakie sa potrzebne dokumenty etc. Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Dziecko a obywatelstwo 12.02.08, 22:17 Niestety nie moge pomoc, bo my (z czystej zachlannosci ;0) i lenistwa) zdecydowalismy, ze dziecko nasze bedzie mialo dwa obywatelstwa (ale poki co tylko jeden paszport wyrobilsmy, bryt.), ale ciekawosc mnie zzera - dlaczego nie chcecie zachowac polskego obywatelstwa? Odpowiedz Link
glasscraft Re: Dziecko a obywatelstwo 12.02.08, 22:32 Bo nie mamy (tzn ja nie mam) juz zadnych zwiazkow z Polska. Odpowiedz Link
steph13 Re: Dziecko a obywatelstwo 12.02.08, 23:42 Jesli przegapilas te 3 miesiace od urodzenia dziecka to czy chcesz czy nie, dziecko ma obywatelstwo polskie. Po ukonczeniu 18 lat moze samo skladac podanie o zwolnienie z obywatelstwa - dluga i nieco kosztowna procedura. Niestety mowie z doswiadczenia. No chyba, ze w ostatnich latach cos sie zmienilo. Odpowiedz Link
mysz2006 Re: Dziecko a obywatelstwo 13.02.08, 03:38 zaraz, zaraz, ja sie a w zasadzie moje dziecko w cos chyba wpedzilam. Syn byl kiedys dopisany do mojego paszportu - ergo jest zarejstrowany w ambasadzie i ma obywatelstwo polskie. Ma rowniez obywatelstwo brytyjskie. Czy w takim razie bedzie go np. obowiazywac sluzba wojskowa o ile sie polskiego obywatelstwa nie zrzeknie? Ktos wie? Odpowiedz Link
a.hysa Re: Dziecko a obywatelstwo 13.02.08, 06:15 wiesz co chyba nie, ja jstem na etapie zalatwiania paszportu polskiego a ze mieszkam w uk, daja mi jakis inne biuro, do wydania pesel, tak aby pozniej go wojsko nie ganialo. ale na 100% bede wiedziala po swietcha wielkanocnych jak juz wszystko w polsce zalatwie. Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Dziecko a obywatelstwo 13.02.08, 15:26 Za dawnych czasow to wojsko scigalo tych, co mieli zameldowanie w PL. Jak sie nie ma zameldowania to automatycznie nie maja dokad wyslac 'zaproszenia'. Jak jest teraz - nie wiem... Odpowiedz Link
glasscraft Re: Dziecko a obywatelstwo 13.02.08, 10:21 Uzbroje sie w cierpliwosc i chyba zawisne na telefonie to Konsulatu, zeby sie dokladnie dowiedziec. Odpowiedz Link
jaleo Re: Dziecko a obywatelstwo 13.02.08, 10:41 U nas podobnie jak u Pyzy - nie skladalismy zadnego oswiadczenia w polskim konsulacie, wiec tez "przegapilismy" termin na ewentualne zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. Z tym, ze mnie to specjalnie nie martwi, bo posiadanie polskiego obywatelstwa chyba krzywdy nie wyrzadza dzieciom, ale moze sie myle? Wlasnie, jak jest ze sluzba wojskowa, moj starszy ma juz ponad 14 lat wiec moze sie powinnam zaczac martwic, ze go wciela do polskiej armii? Polskich paszportow dzieci nie maja, i tez zadnych zwiazkow z Polska nie mamy, nic tam nie posiadamy ani nie posiadalismy, jezdzimy tez bardzo rzadko. Odpowiedz Link