Dodaj do ulubionych

Biznes czy IT?

29.02.08, 19:09
Dziewczyny stoje przed dylematem.Wiem,ze to moja decyzja ale nie
wiem naprawde. Mialam juz swoje za i przeciw ale nie moge sama dojsc
ze soba do ladu i skladu.Macie o niebo wiecej doswiadczenia w UK jak
ja wiec, jesli mozecie doradzic bylabym wdzcieczna.Pracuje jako
kelnerka w restauracji alenji9e chce tak pracowac do knca zycia:)
chcialam zaczac kurs IT od stycznia ale okazalo sie ze jest za drogo
200funtow za 4 godz. w miesiacu.Wiec czekam do wrzesnia aby zaczac
full-time za duzo mniejsza kase.
i tu problem mam do wyboru Biznes kurs, IT i fryzjerski. Nie wiem
na ktory sie zdecydowac.Mam jeszcze sposo czasu na decyzje a juz
mniejwiecej chcialam sie okreslic. Z jednej strone troche pojecia
mam o fryzjerstwie ale widzac ile salonow jest i ile jest
fryzjherow, troszke mnie odpycha czy w tym natloku znajde prace.A w
wlasnym mieszkaniu nie zamierzam miec kupe wlosow. Biznes czy IT?
który jest bardziej przydatny? czy przykladowo po IT kursie lepiej
znalezc prace jako asystent w jakims biurze?czy po biznes?
gdybyscie mialy mozliwosc który kurs wybrałybyscie? dzieki za jakies
rady. Nie chce cale zycie jako kelnerka pracowac:)
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Biznes czy IT? 29.02.08, 19:18
      a jaki to kurs
      czy w college?

podaj link to ci cos moge doradzic odnosnie IT, bo brzmi dla mnie bardzo ogolnie
      • princessa24 Re: Biznes czy IT? 29.02.08, 20:38
        kurs w collegu
        www.west-cheshire.ac.uk/modules/standard/viewpage.asp?id=452
        oraz
        www.west-cheshire.ac.uk/modules/standard/viewpage.asp?id=451
        • izabelski Re: Biznes czy IT? 29.02.08, 22:35
          no to bedzie mie latwiej :-)
          a jaka praca cie konkretnie interesuje
          czy z ludzmi, czy z technologia

czy jestes logiczna ,zorganizowana
          czy wolisz pracowac w grupie czy pojedynczo
          czy latwo opanowujesz sie w steresowej sytuacji
          czy wolisz wiedziec co bedziesz robic za rok, piec lat czy wolisz niewiadome

w sumie to sa sparafrazowane pytania z
          What skills/attributes do I need?

a poniewaz moja dzialka jest IT - to moge ci o tym powiedziec wiecej
          natomiast znam ludzi pracujacych w rowniez i w innych i wiem dlaczego ja bym
          nie mogla wykonywac innych prac niz moja :-)
          • princessa24 Re: Biznes czy IT? 01.03.08, 03:40
            A wiec tak:
            Lubie wyzwania, lubie pracowac w grupie gdzie czuje sie akcpetowana,
            jesli jest to grupa ludzi którzy ptrzescigaja sie wtym kto jest
            lepszy odpada.Raczej wole ludzi zorganizowanych, którzy tez potrafia
            pracowac w grupe. Praca w samotnosci? nie bardzo. Choc przyznam nie
            raz gdy mialam do czynienia z ludzmi, jak wyzej opisalam wolalam
            umknac w bok i zajac sie po swojemu.Takze ciezko okreslic.

Czy sama jestem zorganizowana... ? raczej wytyczam sobie cel i ku
            niemu dąże ale z ta organizacja u siebie to chyba ciezko.W
            stresowych sytacjach ciezko jest mi sie opanowac, jestem bardzo
            emocjonalna i zauwazylam innym sie to tez zawsze udziela.Mimo,ze nie
            lubie przezycac czego na kogos, ale zawsze jakos gdy cois nie idzie
            tak widac to po mnie jak na otwartej ksiedze i ludzie jakos zawsze
            sie ze mna utozsamiaja i tez maja nie mile miny.(NO nie wiem
            dlaczego tak jest)
            Raczej wole wiedziec co bede robic. I lubie sobie wytyczac swoje
            sciezki i fdazyc ku temu co chce, nie zawsze wychodzi.
            Nie wiem czy o to chodzilo Tobie w tych odpowiedziach ale stralam
            sie jak moglam a ciezko oceniac siebie tymbardziej majac tak
            skomplikowany charakter jak moj.
            Pracujac w restauracji wiem,ze ludzie sa zadowoleniz pracy ze mna,
            wiem ze nie raz prosza o zmiane ze mna, jest im latwiej pracowac,
            milej i wszytsko jest zawsze zapiete na ostatni guzik-wiem,ze to
            tylko restauracja dla niektórych ale tez liczy sie jakas
            organizacja:)\\

ps.Dziekuje Izabelski za pomoc
            • izabelski Re: Biznes czy IT? 01.03.08, 09:56
              a czy jestes logiczna?
              • gosiash Re: Biznes czy IT? 01.03.08, 11:35
                To i ja sie podlacze pod pytanie. Bo tez sie intensywnie zastanawiam
                nad zmiana. I tak najbardziej to sie sklaniam w strone IT lub
                finanse. Czy mozesz Izabelski napisac cos wiecej o swojej pracy i
                generalnie sytuacji na rynku. Czy orientujesz sie jakie jest w tej
                chwili zapotrzebowanie na specjalistow IT. No i wlasnie jakich
                specjalistow, bo IT to rzeczywiscie baaardzo ogolne sformulowanie.
                Dzieki za wszelkie porady i opinie.
                • izabelski Re: Biznes czy IT? 01.03.08, 12:13
                  wg mnie - bez wzgledu w ktorym kierunku chcecie isc - przede wszystkim
                  polecalabyn skonczyc studia

bo daja one lepszy start - wieksza ilosc ofert do wyboru i w efekcie lepsze zarobki

co do ksiagowosci - mozna robic kurs samemu (finansowac sie ) i np po zdaniu 1
                  poziomu szukac pracodawcy, ktory zasponsoruje reszte i da tez wolne na studiowanie

co do tego, ktore wybrac - to polecam zastanowic sie pomiedzy ACCA a CIMA, bo
                  ATT ma nizszy prestiz i czesto osoby, ktore zdaly wszystkie egzaminy ATT zaluja,
                  bo wlozyly wiele wysilku a nie przeklada sie to w odpowideni sposob na
                  perspektywy awansow etc

odnosnie IT - moge sie tylko wypowiedziec wzgledem Londynu - praca jest
                  wyglada na to, ze obecnie graduates ida glownie do duzych firm konsultingowych
                  jak Detica czy Accenture (banki tez przyjmuja - ale mniej niz dawniej), tam
                  musza odwalic panszczyzne i dobrzy i najlepsi moga szukac w firmach zwiazanych z
                  finansami

moja prace trudno opisac - tzn pracowaalm jako support i programista - wymaga to
                  umiejetnosci logicznego myslenia, wyciagania wnioskow, pracy w zespole ale tez i
                  samodzielnie, absolutnie nie nadaja sie osoby lubiace prace w samotnosci, bo
                  caly czas sie pracuje albo z klientami albo kolegami po fachu z tego samego
                  zespolu lub pokrewnych

dobrze jest umiec sprzedawac swoje pomysly i nie zrazac sie odmowa lub
                  milczeniem - bo czasami ktos nie pokazuje tego,ze absolutnie nie rozumie twojego
                  konceptu i nie chce sie osmieszyc - musi wrocic do biurka i przemyslec

myslenie abstrakcyjne, myslenie konkretami,
                  wiele cech, ktore podciaga sie pod tzw high IQ - ktore oczywiscie mozna sobie
                  wycwiczyc (jak jest potencjal) - dlatego pisze o logicznym mysleniu

poniewaz koncepty informatyczne czesto nie sa logiczne - bardzo pomaga jak ktos
                  ma dobra pamiec, bedzie musial wlozyc mniej wysilku w nauke nowych systemow czy
                  jezykow

no i chec poznawania technologii - to musi byc na 1005, taka zwykla dziecieca
                  ciekawosc
                  czy do tego jak dzialaja systemy komputerowe czy programy albo internet

im ktos jest bardziej pracowity, tym ma wieksze mozliwosci w IT - bo technologie
                  zmieniaja sie i kazdy musi sie caly czas uczyc, czesto we wlasnym zakresie,
                  kupujac ksiazki i testujac przyklasy w domu na kompie

zaleta pracy w IT jest to,ze wspolpracuje sie z bardzo inteligentnymi ludzmi, co
                  uprzyjemnia prace i daje motywacje

wielu z nich ma powazne hobby poza praca, ktore jest odskocznia
                  kobiecie w IT jest dobrze - bo nie ma ich tak wielu, a szczegolnie z czasem duzo
                  kobiet odchodzi do project management i po technicznej stronie zostaje bardzo
                  niewiele, mozna to zobaczyc chodzac - i widzisz setki facetow pod krawatem lub
                  bez - i zadnej kobiety

ale do pracye w IT - nie tylko polecam ale bes studiow bedzie znacznie trudniej
              • princessa24 Re: Biznes czy IT? 01.03.08, 18:34
                tak
                • izabelski Re: Biznes czy IT? 01.03.08, 23:13
                  princessa24,

czy dasz rade pojsc na studia?
                  • princessa24 Re: Biznes czy IT? 02.03.08, 02:22
                    W Polsce tak -chcialam bardzo tylko niestety sytuacja finansowa na
                    to nie pozwoliła i musiałam wyjechac do Holandii do pracy aby pomóc
                    rodzicom.Tutaj musze dokonczyc college zeby pozdawac wszystkie
                    egzaminy i wtedy dopiero mogliby mnie przyjąc-niestety jezyk jeszcze
                    nie jest na tyle wystraczjący aby zaczac studia tutaj
                    Moje wykształcenie z Polski to niestety tylko pomaturalne:( Bardzo
                    wczesnie ,,za pracą,, wyjechałam.
                    • izabelski Re: Biznes czy IT? 02.03.08, 03:20
                      nie musisz konczyc college
                      ale za to mozesz pojsc na cos co sie nazywa foundation Degree
                      poczytaj

www.bbk.ac.uk/study/ug/foundationdegrees/index.html
                      • princessa24 Re: Biznes czy IT? 03.03.08, 02:12
                        Ale to akurat tylko w Londynie dostepne??? Bo podobny ,,kurs,, byl
                        tutaj al dowiedziałam sie,ze musze miec skonczone studia chozciazby
                        w Polsce i tutaj sie tylko tym ,,dokształcam,,
                        • izabelski Re: Biznes czy IT? 03.03.08, 05:01
                          podobne kursy sa dostepne na wielu uniwersytetach

chociazby na OU

www3.open.ac.uk/courses/bin/p12.dll?C01Y159
                          • izabelski Re: Biznes czy IT? 03.03.08, 05:22
                            jeszczejeden kurs zaoczny

www.londonexternal.ac.uk/prospective_students/undergraduate/lse/access/index.shtml
                            • gosiash Re: Biznes czy IT? 03.03.08, 11:44
                              Izabelski, dzieki za wyczerpujace informacje i linki. Mam tylko
                              takie dodatkowe pytanie. Czy slusznie kombinuje, ze pojscie w strone
                              Project Managment to dobry pomysl w moim przypadku. Tzn. nie wiem
                              czy mam racje, ale Project Managment kojarzy mi sie z takim zgraniem
                              potrzeb klienta z mozliwosciami programisty i generalnie nadzor nad
                              projektem. Wymaga to na pewno znajomosci tematu, ale nie trzeba byc
                              przy okazji wiruozem programowania. Bo ja niestety obawiam sie, ze
                              wzgledu na wiek i brak czasu, mam male szanse na bycie super
                              programista (no i jeszcze to wysokie IQ ;). Jakos tak programowanie
                              kojarzy mi sie z wiekszymi umiejetnosciami technicznymi niz Project
                              Management. Czy w takim ukladzie sluszniejsze sa studia IT, czy
                              Project Management i jak wg Ciebie najlepiej powiazac jedno z
                              drugim. Czyli zaczynac jako programista i doksztalcac sie jako
                              Project manager, czy jako Project Manager a doksztalcac sie w
                              kierunku IT? A i jeszcze sprawa wieku, jak traktowane sa kobiety,
                              ktore zaczynaja taka przygode w nieco juz dojrzalszym wieku ;) Sa w
                              ogole takie?!
                              Bede wdzieczna za odpowiedz :)
                              • izabelski Re: Biznes czy IT? 04.03.08, 01:39
                                bedac project manager (PM) nie musisz pracowac w IT
                                daje ci to wieksze ple do popisu

aczkolwiek zaczynajac jako programista mozesz przedryfowac w
                                kierunku PM
                                • natina0 Re: Biznes czy IT? 04.03.08, 13:50
                                  hej,przeczytałam Wasz dialog i zdziwiłam się bo widzę ze nie tylko ja mam
                                  rozterki zwiazane z moją przyszłoscią i tym co chce w zyciu robić.Jak czytam
                                  princesse24 to tak jakby troche o sobie.wykształcenie mam
                                  pomaturalne(kosmetyczka),marzę o studiach,ale o lataniu do PL nie mowy, a
                                  angielski na poziomie level 1 to za mało(więc poki co chodze na kurs i za rok
                                  bedę podchodzic do FCE)więc o studiach tu moge pomarzyć:(
                                  odpowiedziałam sobie na Twoje pytania(izabelski)i moge powiedziec z całą
                                  pewnoscią,ze moje podejscie do zycia i ludzi opiera sie tylko i wyłącznie na
                                  logice i ciągłej analizie i rozkładania wszystkiego na części pierwsze(kontakty
                                  z ludzmi włącznie)często sie smieję ze powinnam zostac detektywem,a no i
                                  uwielbiam matmę.
                                  kiedys pracowałam a agencji marketingowej i kontakty z klientami oraz
                                  pozyskiwanie nowych to było to co sprawiało mi radosc.
                                  czytając Twoje wczesniejsze wypowiedzi zaczęłam się zastanawiac czy i ja nie
                                  powinnam pójśc w podobnym kierunku.
                                  w zeszłym tygodniu byłam w collegu bo chciałabym zmienic moja "kariere zawodową"
                                  i pójśc w zupełnie innym kierunku,ale czy będzie to
                                  marketing,logistyka,ksiegowość itp to nie moge zacząc kursu(nawet od podstaw)
                                  jesli nie pracuję w podobnym enviroment,a jak mogę pracować skoro nie mam
                                  kwalifikacji? i koło się zamyka:(ręcę mi opadają bo nie wiem jak to
                                  ugryżć:(jestem pełna zapału i chęci ale wszędzie gdzie nie pójde to cos stoi na
                                  przeszkodzie:(
                                  • princessa24 Re: Biznes czy IT? 04.03.08, 20:04
                                    natina w moim collegu gdy spytalam o inne kursy jak IT czy bieznes
                                    bez problemu moge zaczac od level 1 . Kazano mnie tylko porozmawiac
                                    z nauczycielem aby indywidualnie dobrac kurs do moich potrzreb i
                                    znajomosci jezyka ang.Ale to tylko 3 letni kurs w collegu nie to co
                                    izabelski nam pokazala czyli to na uniwersytecie.
                                    • natina0 Re: Biznes czy IT? 04.03.08, 21:04
                                      no widzisz to super bo u mnie nie da rady,niby nie maja zadnych wymagań ale
                                      jednak musisz pracować jak pisałam wczesniej w podobnym sektorze.
                                      ja nie orientuje sie w systemie brytyjskiej edukacji i wiele pojęc brzmi dla
                                      mnie obco.na przykład czym sie rozni 3 letenie foundation degree od trzech lat w
                                      collegu?Izabelski czy mogłabys mi w wielkim skrócie rozjasnić co jest czego
                                      odpowiednikiem,co dałby mi ten undergraduate course(jakie kwalifikacje) i jaki
                                      kolejny krok potem mogę zrobić?z czym to sie je?z góry dziękuję
                                      • izabelski Re: Biznes czy IT? 05.03.08, 00:31
                                        ja caly czas bede sie upierala,ze zdobycie kwalifikacji undegraduate sie
                                        bardziej oplaci
                                        bo jest to lepsze wykorzystanie czasu

jesli spedzisz 3 lata w college, masz szanse zeby sie nauczyc sporoa - ale nie
                                        bedziesz miaal papierka i tego,ze na CV mozesz napisac BA czy BSc
                                        bo na to patrza pracodawcy przy przyjmowaniu ludzi

najpierw na konkretne umiejetnosci ale rownoczesnie na potencjal
                                        jesli skonczysz uniwersytet - to pokazesz potencjal, ze potarfisz sprostac
                                        skomplikowanym wyzwaniom
                                        bo skad pracodawca ma o tym wiedziec?

college - nie wiem jaki jest poziom wiekszosci nauczycieli ,ale znalam kilku i
                                        nie oddalabym ani swojej przyszlosci ani swoich dzieci
                                        w colleges maja duza rotacje nauczycieli no i jest to mniejszy prestiz dla
                                        nauczyciela uczyc tam

na uniwersytetach - zwlaszcza tych z dobrymi tradycjami pracuja swietnie
                                        specjalisci (no ja spotkalam jednego o watpliwych umiejetnosciach nauczycielskic
                                        - ale reszta byla swietna)

skoro chcecie posiwecic kolejne 3 czy 4 lata na nauke - zastanowcie sie czy
                                        wolalybyscie miec dyplom uniwersytecki czy nie
                                        • princessa24 Re: Biznes czy IT? 05.03.08, 01:55
                                          Ale czy nie trzeba miec ukonczonego kursu FCE czy innego aby
                                          stratowac na studia? Moj jezyk jest również na poziomie level 1 jak
                                          jezyk Natiny wiec w moim wyobrazeniu raczej nie przyjmą mnie na
                                          studia tutaj:( W collegu z moim jezykiem jest bezproblemowo no ale
                                          studia to juz jakby wyzsza gradtka...chyba,ze się mylę...

Natina moze sprobuj spytac w innych odzialach z Twojego collegu? Bo
                                          te kursy sa dla wszystkim tak sie dowiedzialam u nas przynajmniej,
                                          jedyne co to wlasnie jak wczesniej napisalam uzgodnim ze swoim
                                          nauczycielem...
                                          Mnie moj nauczyciel powiedział, ze nie ma najmniejszych problemow
                                          startowac od level 1 pomijajac introduction, bo na tyle jezyk mam
                                          opanowany ,ze nie potzrebuje. A jesli mialabym jakiekolwiek problemy
                                          to college oferuje 3-4 godz. tygodniowo ze swoim badz przydzielonym
                                          nauczycielem,który bez zadnych oplat poswieca Tobie czas na
                                          wyjasnienie pewnych kwestii , slów, przerabianie materialu ktorego
                                          nie zrozumialas na zajeciach-takie udogodnienia jeszcze oferują.
                                          • princessa24 Re: Biznes czy IT? 05.03.08, 01:58
                                            Jesli bylaby mozliwosc z ta znajomościa jezyka która posiadam
                                            starowac na studia -oczywiscie,ze wybrałabym ta opcje,pomijajac
                                            college- to oczywiste.. ale strach jednak jest:(
                                            Tak czy inaczej -izabelski wielki buziak dla Ciebie za inforamcje:*
                                            • izabelski Re: Biznes czy IT? 05.03.08, 16:26
                                              a czy nie wolalabys sie skupic na jezyku przez nastepne 12 miesiecy?
                                              poszukaj prywatnego nauczyciela

mozna nawet skype do tego wykorzystac - wiec nie musisz koniecznie polagac na
                                              swoim miescie co do wyboru owych

sluchaja radia, czytaj ksiazki - szczegolnie z dziedzin ktore cie interesuja

dowiedz sie jaki poziom angielskiego musisz uzyskac na wymarzone studia - i do
                                              dziela :-)
                                              • natina0 Re: Biznes czy IT? 05.03.08, 22:51
                                                izabelski bez wątpienia masz racje i bez dwóch zdan uniwersytet a college to
                                                niebo a ziemia.pytając o różnice mialam raczej na mysli "tytuł".czytając Twoje
                                                wypowiedzi widze ze jestes bardzo dobrze obeznana w nazwach jakimi operuje się w
                                                tutejszym systemie nauczania.gdybys mogła mi przyblizyc troszke co jest czego
                                                odpowiednikiem,co dają mi te 3-4 lata na undergraduate jakie furtki otwieraja do
                                                dalszej edukacji?co jest tutaj odpowiednikiem naszej matury?jestem w tym zielona
                                                dlatego bardzo trudno mi prowadzic poszukiwania na roznych uczelniach bo
                                                najzwyczajniej nie rozumiem terminów.
                                                princessa24 z tego co juz sie orientowałam to minimum potrzebujemy FCE,tak jak
                                                pisze izabelski wartoby było wziąc prywatne lekcje(u nas w grupie jest 16
                                                osób).Ja stwierdziłam że to za mało i sama pracuje w domu,własnie skonczyłam
                                                czytac 500 stronicową ksiązkę i juz dzis zaczełam nastepną,dla mnie postępy w
                                                collegu idą za wolno, z kolei prywatny nauczyciel to drogi interes.wiem
                                                jedno-chce iśc do przodu i działać:)
                                                • izabelski Re: Biznes czy IT? 06.03.08, 02:16
                                                  odnosnie tego jakie sa wymagania tutejszych uczelni na studia licencjackie
                                                  (czyli undergraduate) niestety nie wiem

90% osob w Uk konczy swoja edujacje na undergraduate - bo niewielu jest stac
                                                  studiowac masters a i w wynagrodzeniu niezawsze to sie przekalda na konkretne
                                                  pieniadze
                                                  moze w przypadku szukanai pracy chetniej wezma kogos na interwju jak ma Msc?
                                                  nie jestem tego w stanie poprzec zadnymi konkretnymi faktami oprocz osobistych
                                                  doswiadczen

a w Londynie prywatne lekcje nauczyciela jezykowego - nie wiem czy ktos sprawdzal

jelibyscie poszukaly przez net to znajdziecie ogloszenia jak np:
                                                  stoke.gumtree.com/stoke/41/7874541.html
                                                  www.language-exchanges.org/
                                                  www.gumtree.com/cgi-bin/list_postings.pl?search_terms=esol&posting_cat=2477
                                                  1-2-1 kosztuje £15 - jesli to zrobicie przez net moze da sie troche wytargowac?

w sumie zaczelaqbym od 1 lekcjii tygodniowo - i na pewno zauwazylybyscie postepy
                                                  a collegu jak umiecie wiecej to poproscie o retest i zeby przeniesiono was do
                                                  wyzszej grupy
                                                  • princessa24 Re: Biznes czy IT? 06.03.08, 18:26
                                                    Rozmawiajac z moim nauczycielem powiedzial,ze owszem uniwerek jest
                                                    wazny ale jesli chodzi o moj rejeon to on zdecydowanie bardziej mi
                                                    poleca zrobic kurs w collegu z tego wzgledu ,ze jak stwierdzil
                                                    uniwerek to same wyklady.A w collegu mam prace w bankach czyli i
                                                    nauka i praktyka i na to bardziej tutaju ponoc zwracaja uwage. Ze
                                                    zaswsze pozniej moge sie doksztlacic jeszcze jak zajdzie taka
                                                    potrzeba , a jesli chodzi o koszty to za colleg jest jakies 70
                                                    funtow na semestr, plus darmowe 3-4 godz. z nauczyczycielem
                                                    wyjasniajaace pewne kwestie...wiec nie wiem teraz to juz w ogole sie
                                                    pogubilam-mojemu nauczycielowi przeciez nie zalezy czy bede
                                                    studiowac na uniwerku czy w collegu.Wierze, ze chcial pomoc jak
                                                    najbardziej i doradzal szczerze co dla mnie bedzie lepsze.
                                                    A,zeby dostac sie na studia u nas potrzebuje ten egzamin IELTS

Nie wiem, kurcze naprawde nie wiem...i z drugiej strony problem bo
                                                    np. Open University to raczej nie dla mnie- ja raczej [potrzebuje
                                                    nauczyciela face to face jak na odleglosc-czyli on-line. A
                                                  • izabelski Re: Biznes czy IT? 06.03.08, 20:41
                                                    a skad wiesz, ze beedzxiesz mieszkala gdzie teraz do konca zycia i czy rzad nie
                                                    zmienia kwalifikacj
                                                    a uniwersytet to uniwersytet
                                                    jesli chodzi o ksiegowosc to na 100% ktos bez wyzszego wyksztalcenia nie zajdzie
                                                    daleko, bedzie zawsze pomijany w promocjach

mysle,ze podobnie jest i w innych zawodach, bo obecnie jest tak wiele osob z
                                                    wyksztalceniem undergraduate,ze oni zajmuja te stanowiska, ktore prowadza do
                                                    promocji - bo maja wiekszy potencjal
                                                  • natina0 chciałam sie pochwalić 14.03.08, 20:06
                                                    zupełnie przypadkiem zobaczyłam ogłoszenie u nas w firmie na sales ledger
                                                    administrator,postanowiłam spróbować,w ciagu tygodnia przeszałam 3 interview i
                                                    pokonałam wszystkie kandydatki.dzis podpisałam kontrakt:)jestem jeszce w szoku
                                                    bo nie mam ani doswiadczenia ani wykształcenia w tym kierunku (jak juz wiecie) a
                                                    zaoferowali mi maxymalna stawkę z przedzialu jaki podali w prasie.nie robiłam
                                                    sobie nadziei bo przeciez pozostałe 7 kadydatek mialo czym sie pochwalic.wiem
                                                    jedno warto wierzyc w siebie i isć do przodu(to szcególnie do princessy:) teraz
                                                    pozostaje mi znalezc odpowiednią szkołę by zdobyc kwalifikacje które otowrzą mi
                                                    drogę do kolejnych szczebli drabiny;)
                                                  • princessa24 Re: chciałam sie pochwalić 14.03.08, 21:47
                                                    Natina bardzo się cieszę i zycze dalszych sukcesów a przede wszystki
                                                    gratulacje:))
                                                    Kurcze ja tez tak chce:)) No nic zbieram sie w garsc i ide do
                                                    przodu:) tylko mnie tej pewnosci siebie brakuje co Ty posiadasz:(
                                                  • izabelski Re: chciałam sie pochwalić 14.03.08, 23:36
                                                    gratulacje - i tak trzymac :-)
                                            • evian5 Re: Biznes czy IT? 20.03.08, 10:05
                                              princessa24 - popieram to, ze powinnas od razu zdawac na uniwerek na
                                              undergraduate course - inaczej to w zasadzie strata czasu. 3 lata i bedziesz
                                              miala dyplom, poza tym tutaj na wielu kierunkach studiujac full time bedziesz
                                              miala zajecia moze 3 razy w tygodniu, wiec bedziesz miala czas zeby sobie
                                              dorobic. Poza tym, czesne ci skredytuja i bedziesz dopiero musiala splacac jak
                                              skonczysz studia i pojdziesz do pracy.
                                              Aha i wystarczy twoja matura z Polski, zeby sie dostac na studia tutaj, nie
                                              potrzebujesz zadnych kursow przygotowujacych.
                                              Co do jezyka to owszem, bedziesz musiala zdac egzamin sprawdzajacy, jest taki
                                              specjalny dla studentow, juz nie pamietam jak sie nazywa. Ale prawda jest taka,
                                              ze na rozpoczecie studiow w tym roku juz za pozno bo aplikacje musialabys zlozyc
                                              w styczniu, a do rozpoczecia studiow w pazdzierniku 2009 masz troche czasu i ja
                                              bym radzila pojsc na kurs jezykowy przygotowujacy do egzaminu kwalifikujacego na
                                              studia i powoli sobie wybrac kierunek i skladac papiery.
                                              Wiekszos uniwerkow rekrutuje przez UKAS, wiec zajzyj sobie na ich strone,
                                              zarejestruj sie i bedziesz miala dostep do wszelkich informacji. Poza tym bardzo
                                              dobra stronka to wwww.hotcourses.co.uk

Powodzenia !!
    • e-vil podpinam się :) 05.03.08, 18:36
      Ja również mam trochę dylematów w związku z dalszą edukacją. W Polsce zdobyłam
      tytuł mgr inż z wyróżnieniem (wydział mechaniczny), ale nie mam żadnego
      doświadczenia zawodowego. Moja obecna praca - retail. Od ponad roku staram się o
      pracę w zawodzie i wysyłam CViki do różnych firm. Czasami zdarzy się odpowiedź
      odmowna, generalnie nie ma żadnego odzewu. Była tylko jedna rozmowa o pracę,
      którą położyłam totalnie (nie umiałam przedstawić moich mocnych stron!), bo
      chyba podświadomie nie zależało mi na tej ofercie (wiązała się z przeprowadzką i
      bardzo dużym ryzykiem).. albo może po prostu ja nie umiem się zachować na interview.
      Zastanawiam się teraz czy jeszcze mam szansę na pracę w zawodzie. W Anglii
      jestem prawie 3 lata, studia ukończyłam 4 lata temu i coraz mniej pamiętam z
      polibudy.. Zastanawiam się czy się dokształcać, czy w ogóle zmienić kierunek
      mojej kariery zawodowej. Chciałam zrobić kurs AutoCADa, bo na studiach
      przeważnie projekty ręczne były preferowane - a w firmach nie ma mowy o innej
      metodzie projektowania. Sam kurs jest bardzo kosztowny, a ja mam małą motywację
      do samodzielnej nauki w domu, by zainteresować się kursami on-line.. Eh.. jestem
      troszkę zagubiona. Jeśli ktoś potrafi mi coś doradzić będę wdzięczna.
      • izabelski Re: podpinam się :) 05.03.08, 18:56
        o ile pamietam to Auto cad jest uzywany przez kreslarzy
        czy probowalas wysylac aplikacje na graduate intake?

jesli cie to interesuje to mozeszsie przekwalifikowac na nauczyciela matematyki
        i/lub fizyki w sredniej szkole
        • e-vil Re: podpinam się :) 06.03.08, 19:40
          W moim regionie jest wiele ofert pracy dla inżynierów ze znajomością AutoCADa.
          Ja mam o tym programie pojęcie wręcz podstawowe. Tzn umiem coś tam narysować,
          zwymiarować, ale w porównaniu do możliwości programu czuję się zbyt mała by
          nawet wysłać CV pod dane ogłoszenie.
          Wysłałam kilka razy CV pod nabór dla graduate, ale od razu zaznaczono, że nie
          kwalifikuje się już jako graduate (chyba do 2 lat od ukończenia).
          Co do nauczyciela nie wiem czy mój angielski jest wystarczający, nie wiem czy
          dałabym sobie radę w tej roli. Nie mam tutaj kontaktu z dziećmi, więc nawet nie
          wiem czy mam się bać ;) Obecnie pracuję jako manager niższego szczebla i nie
          jestem chętna iść wyżej. Nie czuję się dobrze w tej roli. Całe szczęście, że mam
          mały, zgrany zespół, więc nie muszę się o nic martwić. Sama nie lubię tego
          aspektu dyscyplinowania innych, więc i jako nauczyciel pewnie bym się męczyła.
          No nic.. będę dalej śledzić ogłoszenia.. może się coś ciekawego, akurat dla mnie
          trafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka