Dodaj do ulubionych

Dispatches - Immigration: The Inconvenient Truth

08.04.08, 17:04
ogladaliscie wczoraj?

www.channel4.com/news/articles/dispatches/immigration+the+inconvenient+truth/1933847

ja jeszcze jestem troszke w "szoku". to byl 1 odcinek z 3. ciekawa
jestmem Waszych odczuc, ale jak dla mnie to przez caly czas
obwinniano o wszystko co zle polakow...

ja rozumiem,ze jest to temat wrazliwy ale sposob jaki to bylo
pokazane to jak dla mnie troszke nagonka na polakow. co dziwne w
szczegolnosci przez innych "bylychemigrantow" lub ich dzieci, ktorzy
sami byli kiedys dyskryminowani a teraz tak samo sie zachowuja...
bardzo przykro sie to ogladalo... ja osobiscie sie nie spotkalam z
takim traktowaniem, wiec moze mnie to bardziej dziwii, no nie wiem...

a jaki Wy macie odczucia...

Obserwuj wątek
    • pyza_uk Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 08.04.08, 18:42
      Nie, nie odebralam tego programu jako nagonke na Polakow - moim zdaniem byl dosc
      sprawnie nagrany i pokazywal niestety 'goloa' prawde, czyli jakie obecnie panuja
      nastroje spoleczne w UK. A ze czesto w wypowiedziach odnoszono sie do Polakow...
      jestes zaskoczona? Przez 4 ostatnie lata zjechalo do UK ponad 1 mln rodakow,
      wiec jestesmy jakby nie patrzec grupa najbardziej widoczna.

Tutaj dyskusja z forum channel4:
      community.channel4.com/eve/forums/a/tpc/f/7070069631/m/9030027879
      • tuti Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 08.04.08, 19:15
        chyba nie zgodzilabym sie ze jestesmy najbardziej widoczna grupa. nie sadze
        zebysmy sie jakos bardziej wyrozniali niz inni emigranci
        • pyza_uk Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 08.04.08, 19:23
          tuti - ale ja mam na mysli ostatnia 'fale'; jesli to nie z powodu naszej liczeby
          w UK ciagle sie o nas mowi, to z jakiego innego powodu? prosze o oswiecenie, bo
          ja sie polityka specjalnie nie pasjunuje, i moze cos przeoczylam :)
      • netimka Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 08.04.08, 20:34
        pyza_uk napisała:

> Nie, nie odebralam tego programu jako nagonke na Polakow - moim zdaniem byl dos
        > c
        > sprawnie nagrany i pokazywal niestety 'goloa' prawde, czyli jakie obecnie panuj
        > a
        > nastroje spoleczne w UK. A ze czesto w wypowiedziach odnoszono sie do Polakow..
        > .
        > jestes zaskoczona? Przez 4 ostatnie lata zjechalo do UK ponad 1 mln rodakow,
        > wiec jestesmy jakby nie patrzec grupa najbardziej widoczna.
        >
        > Tutaj dyskusja z forum channel4:
        > community.channel4.com/eve/forums/a/tpc/f/7070069631/m/9030027879

forum czytalam, dzieki...

czy zaskoczona tym,ze do nas sie odnosili to moze nie, ale to w jaki sposob to
        sie odbylo w tym akurat programie... dla mnie po prostu przykro sie to
        ogladalo... 1 mln polakow przyjechal to fakt, ale to nie mozna nas winic na
        wszytkie zlo tutaj...

ale co tam jeszcze 2 odcinki beda, ciekawe co jeszcze beda poruszac w nich...
    • izabelski Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 08.04.08, 19:11
      to, ze niegdysiejsi emigranci nie chca nowych potwierdza stara
      prawde - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia
      • realistka2008 Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 08.04.08, 20:31
        jest chyba jeszcze coś takiego, że "dawniejsze fale" jakoś już się udomowiły, wcieliły w otoczenie, jak Irlandczycy, Hindusi. Polacy są nowi i pewnie trzeba będzie następnej fali by odwrócić od nas uwagę.

Gdzieś czytałam też jeszcze jeden ciekawy argument. Jeśli media i politycy czepialiby się Hindusów czy Afrykańczyków, których jeśli wierzyć liczbom przybywa więcej niż Polaków, to natychmiast zostaliby oskarżeni o rasism albo o dyskryminację Muzułmanów itp.
        A to wiadomo, już poważna sprawa.

Więc mimo iż z Afryki czy subkontynentu Indyjskiego przybywa najwięcej nielegalnych imigrantów a Polacy jednak są tu legalnie to czepianie się białych Polaków jest znacznie bezpieczniejsze i poprawne politycznie.
        • tbo5r Re: Dispatches - Immigration: The Inconvenient T 30.04.08, 01:51
          to tak nie będzie bez końca. nawet Anglicy już wiedzą że śniadzi nie
          pasują w tych szerokościach geograficzno-kulturowych, tylko jeszcze
          nie mówią tego głośno, po cichu owszem.
          a i Polacy jak sie tylko trochę tu zasiedzą zaczną popierać
          natychmiastowe zamknięcie granic i wszelkie restrykcje i deportacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka