kaj.ka 12.05.04, 09:06 Dinozaury pobierający nauki w szkołach na Otwockiej 3 w latach 46 - 60 odezwijcie się! A może odezwie się ktoś z ich, tych dinozaurów, kolejnych pokoleń: dzieci, wnuki... Sraaasznie by się chciało z Wami pogadać! K. K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vars2 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 12.05.04, 10:21 Witaj! Ja chodziłem do szkół przy Otwockiej 3 - podstawówka nr 192, która skończyłem w 1962 r a później do LO nr 31 im. B.Chrobego - matura 1966 r. Miło spotkać krajana" z tych okolic. Pozdrawiam. JN Odpowiedz Link Zgłoś
tadolec Re: Dinozaury z Otwockiej 3 12.05.04, 10:27 Ja również chodziłem do szkół na Otwockiej 3 chociaż ciut później bo w latach 61-69. Najpierw do 192 (pierwsza klasa) a potem do 126. Kolejna szkołą było LO XX na Objazdowej. Pozdrawiam starszych Kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
dawnykubajek Re: Dinozaury z Otwockiej 3 12.05.04, 11:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14809&w=11748114 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.cskmswia.pl 12.05.04, 13:48 Witam Ja jestem jeszcze małym dinozaurem, bo do szkoły chodziłam w latach 1993-1997 do Lieceum Ekonomicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 12.05.04, 14:16 Gość portalu: Ola napisał(a): > Witam > Ja jestem jeszcze małym dinozaurem, bo do szkoły > chodziłam w latach 1993-1997 do Lieceum Ekonomicznego. Miło,że się odezwałaś, ale Ty Oleńko dinozaurem, nawet małym, nie jesteś. Dinozaury to są gady kopalne z mezozoiku, a więc epoki bardzo, ale to baaaardzo odległej. I trzeba długo kopać i szukać, żeby takiego w internecie znależć. Oni (one?) są niedostosowane do wirtualnej rzeczywistości. Pozdrawiam! Napisz coś o swojej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.cskmswia.pl 13.05.04, 12:04 Za moich czasów Dyrektorem Szkoły była Pani Krystyna Gładysz-Gensler i tak jest do dzisiaj. Z-ca: Celina Acewicz pani od rosyjskiego oraz P. Teresa Sobiecka - uczyła historii i chyba wos-u(chociaż to się już chyba zmieniło). Ostatnio przez przypadek dowiedziałam się o bardzo przykrej sprawie, a mianowicie zmarła długoletnia nauczycielka od Prawa i innych przedmiotów kierunkowych - imienia nie pamiętam ale nazwisko : Smykiewicz. W pamięci utkwił mi Pan od P.O. - Bonifacy Sumera, mały facecik z donośnym głosikiem (ni widu a słychu) tak się o nim mówiło. Pozdrawiam i może jeszcze ktoś się ujawini i powspomina LE(kiedyś to było chyba Liceum Pocztowo-Telekomunikacyjne), bo jak na razie przoduje podstawówka. Całusy Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 19:38 Ja też chodziłam do tej szkoły w latach 1993-1998 niestety tak wyszło że o rok dłuzej niż powinnam. Bardzo dobrze wspominam tę szkołę(Liceum Handlowe), moją wychowawczynią była pani Żaneta Pluta. Pani Sobiecka uczyła mnie historii, a pani Janina Smykiewicz elementów prawa. Pozdrawia wszystkich asolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipek Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: 212.160.172.* 01.12.04, 08:27 Ja uczęszczałam do tej zacnej uczelni w latach 94-98 więc pewnie się nie raz widziałyśmy na korytarzu - moją wychowawczynią była P. Teresa Maryniowska, P. Pluta uczyła mnie statystyki - reszta nazwisk też znajoma. Całkiem miło wspominam tą szkołę mimo okolicy i paru osób Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 06.12.04, 16:15 No więc opowiedz cos, chocby bardzi krótko, o okolicy. {Parę osób możesz przemilczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodota? Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: 217.99.157.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:05 Ja chodziłam do LE na Otwocką w latach 2000 - 2004. Dyrektorką nadal jest pani Gładysz - Gensler a zastępcą nie Celina a Cecylia Acewicz. Pan Sumera to naprawde fajny facet, ale juz nie uczy. Miło wspominam panią od niemieckiego Stroińską. Okolica nieciekawa ale w szkole mi się podobało!!! Pozdrowienia dla wszystkich z Otwockiej 3 Odpowiedz Link Zgłoś
olazs8 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 24.01.05, 11:43 Apeluję do Wszystkich mlodych i starszych Dinozaurów Z Otwockiej3. Pomóżcie swoim młodym kolegom, którzy jeszcze chodzą do szkoły na Otwockiej, ale juz chyba nie za długo. Na początku zeszłego tygodnia dostaliśmy pismo o tym,że od nowego roku szkolnego nie będziemy mogli chodzić do tej szkoły. Chcą nas przenieść na Ratuszową! Na drugą zmianę! Ja w przyszłym roku zdaję maturę i jeżeli dojdzie do skutku likwidacja to pewnie będę ją zdawała przed obcymi nauczycielami. Koszmar. Pomóżcie nie tylko uczniom, ale i swoim byłym nauczycielom, którzy jak teraz straca pracę to pewnie nigdzie już jej nie znajdą. Pomóżcie jak możecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pablokk Re: Dinozaury z Otwockiej 3 13.05.04, 09:13 Witam. Ja należę do pokolenia dzieci dinozaurów. Chodziłem do podstawówki nr 126 w latach 1984-1992, a potem do Chrobrego w latach 1992-1996. Za to maja mama, dwie ciotki i wujek chodzili do tej samej podstawówki i liceum wcześniej. Wtedy to były inne numery, liceum było na Otwockiej... A ostatnio zauważyłem, że podstawówka na Otwockiej została chyba zlikwidowana. Teraz tam jest gimnazjum. Szkoda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 13.05.04, 09:54 Witam Cię Dziecię dinozaurów! Kiedyś 126. i 130., do ktorej chodziłem w latach 1946 - 1948, w jednym stały budynku: 126. na górze, a 130. na dole. 126. była bardziej "elitarna"; jej absolwenci bywało dostawali się do "Władka" m.in. mój przyjaciel - sąsiad z kamienicy. Liceum Władysława IV było wtedy męskie i także dość elitarne. Ja poskończeniu podstawówki (jeszcze siedmioklasowej)przeszedłem do ósmej klasy jedenastolatki powstałej na bazie szkoły 130. Przekaż, proszę, pozdrowienia swoim Dinozaurom. K. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 29.05.04, 15:30 Cześć. Zatem Ty, jak sądzę, urodziłeś się gdzieś w 77/78. Ja w 77. miałem już 41 lat. Dinozaury z Twojej rodziny są pewnie znacznie młodsi i nie sięgają do czasu mojej edukacji na Otwockiej. Jednak byłoby ciekawe, co pamiętają z czsów swoich nauk w tych okazałych budowlach. Może oni właśnie są dzićmi moich kolegów? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia913 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.chello.pl 13.05.04, 13:47 a ja również chodziłam do obu szkólek i bardzo mile je pamiętam.1991-1995 Lo na Objazdowej a wcześniej 8 lat na Otwockiej 3 a jeszcze wcześniej do palacyku w Ogródku Jordanowskim. Dziś już go nie ma a szkoda. A z jeszcze starszych czasów jak brzdącem byłam to chodziłam na kasztanby na teren liceum i pamietam jak przez mgłe że się z nich jakoś klej robilo no i na wały na bunkry - niestety nie pamietam gdzie one były i czy jeszcze istnieją. Pozdrawiam Agusia Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 13.05.04, 15:47 Dinozaurką, Agusiu, to Ty raczej nie jesteś. To ja należe do tego kopalnego gatunku, ale świadomość, że w którymś kolejnym, odległym pokoleniu jest ktoś tak sympatyczny jest krzepiaca. Popatrz, ja też pamiętam te kasztany, ogrodek jordanowski i różne przygody "za wałami" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pablokk Re: Dinozaury z Otwockiej 3 14.05.04, 13:13 Ha, oczywiście, chodziło się do parku przy wałach, m.in. na mirabelki (chyba dobrze pamiętam). A już zabawa w chowanego była tam przednia. Do tego budynku w ogródku jordanowskim chodziłem na angielski. To była pierwsza albo druga klasa podstawówki. Było fajnie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tadolec Re: Dinozaury z Otwockiej 3 14.05.04, 13:36 W obu tych miejscach zjeżdżało się na sankach. W"jordanku" z górki, która z biegiem lat wydawała mi się coraz mniejsza i niższa, a w parku z wałów.A propos parku przy wałach, w moich wspomnieniach z przed czterdziestu lat, było to miejsce rozświetlone słońcem, gdzie między alejkami ganiają chłopaki za piłką (to ci, którzy nie poszli na stadion)między nielicznymi drzewami i palikami które potrzymują cienkie paliki młodych drzewek. Niedawno gdy tam byłem stwierdziłem, że jest to miejsce dosyć mroczne, gdzie niebo prześwieca gdzie niegdzie między gąszczem drzew - to prawie las. Ale to wszystko porosło. I może to sentyment ale wydaje mi się, że ten park i całe Szmulki wyglądały lepiej, cieplej, ładniej. Pozdrawiam dinozaurów i następne pokolenia, które były (żyły) i są na Szmulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 18.05.04, 19:15 Masz rację, wszystko wyglądało kiedyś lepiej. Takie wrażenie odnoszę, kiedy oglądam zdjęcia wykonane przez uczestników "spaceru po Szmulkach", np. ping.neostrada.pl/foto/Praga3/index.html Szczególnie rozdziera serce widok mojej uliczki Zacharaiasza. Tymczasem koledzy z mojego rocznika jakoś się nie zgłaszają. Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Dinozaury z Otwockiej 3 24.08.04, 15:40 no wlasnie, zachariasza... zagadnalem Cie kiedys o to na forum szmulki, ale odpowiedz byla co najmniej lakoniczna... jak to na prawde jest z tym zachariaszem, czy jest to rzeczywiscie koniec swiata? jak to bylo tam kiedys i dlaczego teraz wyglada ta ulica tak, a nie inaczej? opowiedz troche jak mozesz. moze masz jakies zdjecia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 10.09.04, 11:49 Ulica Zachariasza aktualnie wyglada chyba gorzej nize kilka/nascie lat po wojnie. Nierozebrane rudery starych kamienic i gniezdzacy w tych ruinach roznego pokroju element. A propos parku przy wale na Kaweczyńskiej - pamietam, jak go zakladali i roslem razem z tymi rzewami. Rzeczywiscie teraz sa juz dorosle - te drzewa / ja tez juz bardzo wydoraslalem ;-)/. A gorka w ogrodku jordanowskim - ciagle jest. tez zjezdzalem na niej na sankach i byla wtedy niebotyczna. Wszystko sie zmienia, ale dobrze, ze jeszcze sa dawni i aktualni mieszkancy tego rejonu Pragi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 25.09.04, 11:18 Witaj, vars2! Piszesz: - ale dobrze, ze jeszcze sa dawni i aktualni mieszkancy tego rejonu Pragi. Ja poszukuję tych najstarszych, po 60., którzy potrafią posługiwać sie komputerem; tych mieszkających do dzis w trókącie: Kawęczyńska, Radzymńska, wały, a także tych, których losy rzuciły w inne strony, jak mnie (dzisiaj żyję niedaleko Torunia, a czuję sie rodakiem ze Szmulek). Jeśli trafią na ten post młodsi, którzy znają któregos z moich rówieśników/rówieśnic nieposługujących się komputerem, to nichaj mi doniosą o istnieniu takich osób, wtedy do nich napiszę tradycyjne listy.Pozdrawiam! K. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaj.ka Re: ABSOLWENCI LICEUM OTWOCKA 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 11:46 Absolwenci liceum Otwocka 3 z lat 55/60 żyjecie przecież jeszcze! Może ktoś się odezwie... K. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 21.08.04, 13:27 Czekam, i czekam, a dotychczas nie odezwał się żaden z moich rowięśników, żadna z rówisniczek uczęszczających do szkół na Otwockiej 3. Podciągam więc wątek. Może teraż ktoś nań trafi i się odezwie. K. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skleszek Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: 62.233.140.* 05.01.05, 22:12 Ja chodziłem do szkoły podstawowej 126 w latach 1961-69 na Otwocką przeprowadziłem się z Brzeskij w 1955 r. a wyprowadziłem w 1971. Pozdrawiam dinozałrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELA Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.home.cgocable.net 10.01.05, 15:31 Ukonczylam Liceum Ekonomiczne w 1978 r.Wtedy byla to szkola o dwoch kierunkach-pocztowym i ekonomicznym.Dyrektorem przez lata mojej edukacji byl p.Karzimierz Aptewicz-nauczyciel matematyki.Postrach szkoly.Jezyka polskiego uczyla mnie P.Goralczyk,wychowawczynia byla Elzbieta Czarnecka,historii P.Kozlowska-kobieta wpadajaca codziennie w jakis szal,jej wrzask byl slyszany wszedzie.Dzisiaj za takie zachowanie by wyleciala z pracy szybko.Organizowala tez pochody 1-majowe(organizacja,proby itp...istny terror)nasza szkola prezentowala sie w zoltych kapeluszach.Ogolnie ladnie to wygladalo ale wszyscy byli zmeczeni psychicznie zachowaniem P.Kozlowskiej i nikogo to nie cieszylo.Drugim postrachem byla nauczycielka W-F u(mnie nie uczyla),rosyjskiego uczyla rosjanka z pochodzenia( nazwiska nie pamietam)jej synek chodzil w tym czasie to szkoly podstawowej po sasiedzku.Nazwiska nauczycielki od niemieckiego tez nie pamietam.....Sawicka??,starsza pani.Lekcje niemieckigo byly na ostatnim pietrze,byla tam tylko jedna klasa.Probuje znalezc w pamieci cos milego z tej szkoly bo wiekszosc pedagogow minela sie z powolaniem-nie mam dobrego zdania na ich temat.To byly 4 lata tyranii z ich strony.Zapach pasty do podlogi o ktora dbala wozna mozna zaliczyc do milych wspomnien,schody stare,pochylone ,trzeszczace tez mile.No i oczywiscie my uczniowie.Wiekszosc to dziewczeta,w klasie mielsmy o ile dobrze pamietam 4 chlopcow.Po maturze kontakt utrzymuje z jedna osoba a tak by sie chcialo wiedziec co z reszta , jak im sie zycie ulozylo??.......Co robia:)Jestem pewna ze nie pracuja w swoich wyuczonych zawodach.8-10? lat temu dostalam zaproszenie na zjazd absolwentow,niestety nie moglam uczestniczyc bo mieszkam za granica.Mam nadzieje ze moze ktos sie znajdzie z mojego rocznika i da znac o sobie albo o wspolnych znajomych.To jest forum Targowka i Pragi, niewiele osob mieszkalo w tych okolicach,wszyscy dojezdzali no ale nigdy nie wiadomo.......Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Dinozaury z Otwockiej 3 CHODZI O LICEUM EKONOM IP: *.home.cgocable.net 11.01.05, 23:37 podtrzymuje watek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELA Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.home.cgocable.net 18.01.05, 18:14 Dinozaury wyginely.SZKODA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.acn.waw.pl 24.01.05, 21:44 Dinazaury i nie tylko odezwijcie się. Chcą man zlikwidować szkołę! Potrzebujemy Waszej pomocy! Przecież nie byłu u nas tak źle (a może było?) Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 26.01.05, 14:39 A dlaczego chcą zlikwidować szkołę? Jaka jest argumentacja? I co chcą zrobic z tymi budynkami? Zamienić na "Jarmark Europa? trzeba spytac p. Kaczyńskiego. Jego mama uczyła mnie języka polskiego w 31 Liceum i. B.Chrobrego w latach 1962 -1966. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arai Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:25 O tym wszystkim mozna się dowiedzieć składając wniosek o udostępnienie informacji oublicznej do Urzędu Dzielnicy Praga Północ: www.mswia.gov.pl/wniosek.doc Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 31.01.05, 11:44 A którąż to szkołę chcą zlikwidować. Na Otwockiej, o ile mi wiadomo, jest gimnazjum i Zespół Szkół Nr 8: technikum ekonomiczne i liceum profilowane. Wiem to ze strony www.praga-pn.waw.pl/ Czy na Otwockiej jest jakaś jeszcze inna szkoła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.acn.waw.pl 31.01.05, 22:29 Chcą zlikwidować Zespół Szkoł nr 8. Potem gimnazjum! Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 01.02.05, 13:16 Podobno sprawa jest już przesądzona. Te zabytkowe budynki mają zostać przekształcone w hotel, czy jakoś inaczej pełnić służalczą funkcję dla Fabryki Trzciny. Właścicielem ma byc pan W.Trzciński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.acn.waw.pl 01.02.05, 21:01 vars2 - skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Dinozaury z Otwockiej 3 02.02.05, 09:45 Takie informacje krążą wśród osóbzwiązanych z mającymi być zlikwidowanymi szkołami /nauczycieli, uczniów i ich rodzin/. Poza tym można dowiedzieć sie coś na ten temat w Urzędzie gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aral Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:21 O (m.in.) budynku szkonym na Otwockiej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=13152732&a=13154709 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodota Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: 217.99.157.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 00:09 ja miałam inne informacje. niedawno poszłam odwiedzić swoją byłą szkółke i pan od matematyki poinformował mnie ze w tym budynku chcą zrobić posterunek bo nie mieszczą się na Cyryla. a to przez to że wykorzystane jest tylko 50% budynku i za dużo kasy trzeba w to ładować a dzielnicy na to nie stać. Pozdrawiam uczniów i byłych uczniów z Otwockiej Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 24.03.05, 17:00 Czy coś nowego wiadomo o szkołach i budynku szkolnym na Otwockiej. Policja to podobno nieaktualne, choć rzeczywiście muszą budynek na Cyryla oddać Cerkwi Prawosławnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.crowley.pl 01.03.05, 01:05 Dopiero teraz wpadłam na ten wątek. Rocznik 1969 (urodzenia), kończyłam s.p.126 przy Otwockiej 3. Wychowawczyni p.Brudzińska.Wspominam bardzo miło. Od lat nie mieszkam na Szmulkach, ale sentyment pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:21 WItam. Ja ukończyłem tę fajną szkołę w tej paskudnej dzielnicy w '88 roku a następnie władek IV a propos dla niektórych to mój ojciec kończył ostatnią klasę męską w Władku jeżeli ktoś jest zainteresowany. Od 12-stu lat nie mieszkam na Szmulkach i jestem z tego bardzo szczęśliwy tym bardziej im częściej tam bywam. Kto był ostatnim dyrektorem na otwoskiej bo nie pamiętam tego mędy? jakiś niesiołowski czy namysłowski? w każdym razie wielka pomyłka pedagogiczna, jak odpowiecie to dam wam znać o jego podejściu do młodzieży; dla niego każdy był podejżany, to chyba był ormowiec hehehe pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dinozaury z Otwockiej 3 17.11.05, 11:11 No, rok 88 to nie jest era dinozaurów. Podejrzewam, że w tym roku ukonczyłeś na Otwockiej podstawkę, bo potem poszedłeś do Wladka ( Na Otwockiej juz liceum ogolnokszałcącego wtedy nie było, tylko na Objazdowej, nieprawdaż?) Czy mógłbyś sprawdzić, w którym to roku robiła maturę ta ostania męska klasa Wladyslawa IV. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie Re: Dinozaury z Otwockiej 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:07 Ostatnia męska klasa w LO Władysława IV to był rok '57 mogę sie mylić o rok nie więcej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś