Dodaj do ulubionych

Wpiszcie coś optymistycznego, bo....

07.10.04, 15:37
Wpiszcie, proszę, coś optymistycznego...bo tracę w wiarę w optymizm i dobrego
ducha....no i w ludzi....
we wszystkich serwisach tv straszne wiadomości...sensacjami kolejnych wydań
są wypadki, afery, zabójstwa...już mi się niedobrze od tego robi...
czy naprawdę nie dzieje się wokół nas nic dobrego, fajnego, 'ciepłego' w
odbiorze?

co z naszym 'regionalnym' forum?
ten kradnie, tamta knuje, tego nie robią, z tym problemy....
błagam, rozejrzyjcie się i dajcie tu na forum coś innego...

hmm...taki nastrój mam dzisiaj...ale optymistyczne w tym jest to, że to minie
wkrótce :)

optymistyczne jest to, że przestało się mówić (a przynajmniej już nie
słyszę), że nasza dzielnica jest 'be'....
rozwijamy się...to znaczy osiedli nam przybywa i miłych mieszkańców....
sąsiedzi zaczynają się zauważać i poznawać...
coś się robi przy ulicach...poszerza się je...tiaa....
może się nawet kiedyś doczekamy świateł przy połączeniu TT z Głębocką....
już niedługo wiosna... :)

no dobra...napiję się herbatki z sokiem malinowym i przestaję przynudzać...

papa...

pozdrawiam Was wszystkich,
fly
Obserwuj wątek
    • hasmi Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 08.10.04, 14:29

Taki apel i bez odzewu.
      Jedyne co mi przychodzi do glowy w piatek to to, ze juz za 1,5 godziny
      usmiechne sie szeroko i wyjde szczesliwy na zewnatrz tego budynku, ktory mnie
      trzyma 5 dni w tygodniu, 8 godzin na dobe tzn stosunkiem pracy :)
      • f.l.y Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 08.10.04, 14:49
        :)

coraz lepiej....
        jeszcze...jeszcze....

może coś z tematyki prasko-północnej?

• tomech Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 11.10.04, 18:03
      No więc osobiście dla mnie optymistyczne jest to, że:
      Wprowadziłem się na targówek 3 lata temu, i wszyscy straszyli mnie tą okolicą.
      W pracy zabrano mi nawet samochód służbowy twierdząc, że "do tej dziczy ten
      samochód jeździł nie będzie"..więc kupiłem sobie prywatny. Niestety dalej o
      Targówku niektórzy mówia "be". Ja wynajmowałem tutaj mieszkanie 2 lata a od
      roku mieszkam w swoim mieszkaniu na targówku i powiem szczerze, że jestem
      zadowolony i żadnej dziczy tutaj nie widzę (z wyjątkiem paru dresów którzy dra
      ryje pod oknem ale trudno, co zrobić). Więc optymistyczne jest to, na co
      zwróciłeś kolego "F.L.Y" uwagę, że przybyło Wam o 1 miłego mieszkańca który nie
      pije, nie pali, nie kradnie i nie knuje.

Więcej optymizmu życzę i nie ma się co stresować..ważne, żebyśmy zdrowi byli
      jak mawia mój znajomy. Pozdrawiam.
      • Gość: f.l.y Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 12.10.04, 09:34
        koleżanko.... :)
        przez lat 24 mieszkająca na Targówku, a teraz o rzut beretem przez trasę
        toruńską za Carrefourem :)
        • tomech Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 12.10.04, 13:39
          Bardzo przepraszam, ale po pseudonimie artystycznym ciężko dojść do tego, że
          jesteś dziewczęciem.
          Pozdrawiam
          Tomech
    • trebor112 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 11.10.04, 18:18
      Wczoraj obchodziłem półrocznicę zamieszkania na Białołęce. Cieszę się, że tu
      zamieszkałem. Podoba mi się ta jeszcze zielona okolica, świeże powietrze, widok
      Wisły z okna. Dużo młodych ludzi, większość miłych i uśmiechniętych, mnóstwo
      młodych matek na spacerach ze swoimi pociechami. Aż chce się żyć.
      Pozdrawiam wszystkich optymistów i ... pesymistów też.
      trebor112
    • Gość: zep Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 01:04
      Rety, ale trudne zadanie dałeś f.l.y.. Myślę i myślę już z 10 minut co by tu o
      naszej części miasta napisać i nic nowego do głowy mi nie przychodzi. Może to,
      że ciągle nie zamykają przejazdu przez tory przy Naczelnikowskiej? Mieli to
      zrobić już listopadzie ubiegłego roku. Ale to nie jest optymistyczne, bo
      podobno wynika to z partacta urzędasów...
    • Gość: zep Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 01:10
      I jeszcze może jedno, choć wiem że niektórzy nie lubią tu kibiców (ale nie
      jestem fanatykiem :) W Legii Warszawa robi powoli karierę niejaki MArcin
      Smoliński - do niedawna gracz DKS Targówek. A nie pamiętam, żeby chłopak z
      Targówka doszedł w piłce tak wysoko. (dla mnie Bródno to jednak nie Targówek i
      Kowalczyka Wojciecha pomijam)
    • eulalija Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 12.10.04, 08:14
      Koło mojego bloku zrobiono porządek na placu zabaw dla dzieci, postawiono
      huśtawkę, kołowrotek, trzy ławeczki dla mamuś pilnujących swych pociech, na
      murku piaskownicy też położono ławeczkę, przywieziono czysty piasek (szkoda, że
      nie wybrano starego), ładnie to wszystko ogrodzono siatką i pomalowano słupki
      na kolorowo. Wprawdzie teraz mam większy hałas za oknem (mieszkam na drugim
      piętrze) ale ten placyk wcześniej wyglądał strasznie żałośnie. Teraz jest
      ładnie, to chyba jest optymistyczne.
      • Gość: f.l.y Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 12.10.04, 09:39
        miło jest czytać takie posty.... :)
        dobrze, że ludzie zauważają pozytywne zjawiska...:) już dosyć tego 'złego'
        wokół brr...

• Gość: dg Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: 217.153.180.* 12.10.04, 12:20
          Witaj sąsiadko z osiedla Brzeziny.
          Ja codziennie rano od 1,5 miesiąca wyglądam przez okna na starodrzew nad naszym
          kanałkiem i myślę, że życie jest piękne - też mieszkałam na Targówku
          Pozdrawiam
          • Gość: f.l.y do dg IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 12.10.04, 14:15
            witam sąsiadkę :)!
            skoro sąsiadka patrzy na starodrzew...hmmm...to patrzymy razem, tylko ja od
            czasu do czasu...bo jeszcze nie mieszkam, a dopiero urządzam powolutku :)
            czyżby IV etap? 15stka? 16stka? 17stka? :) czy...plejada?
            • Gość: dg do F.L.Y Re: do dg IP: 217.153.180.* 12.10.04, 14:38
              Plejady - przy samym kanałku, czuję się jak na wsi - codziennie rano sychać
              koguta z drugiej strony kanałku no i te kaczki, które moje dzieci dokarmiają.
              Mieszka się bardzo przyjemnie. Pozdrawiam i do zobaczenia na osiedlu
              • f.l.y Re: do dg 12.10.04, 15:18
                o...no to pięknie...
                zazdroszczę Ci kawałka zieleni przy domu...:)
                to pierwsza plejada od ulicy, czy gdzieś w głębi?
                bo jak pierwsza, to zaglądamy sobie w okna :)
                mam mieszkanie w tym budynku, zaraz za ogrodzeniem, tuż przy
                ulicy 'liściastej' :) z widokiem na kanałek właśnie....tak, jak chciałam...
                szkoda tylko, że tak tam ciemno...ale cicho przynajmniej...:)
                pozdrawiam zatem i do zabaczenia kiedyśtam... :)
                • Gość: dg do F.L.Y Re: do dg IP: 217.153.180.* 13.10.04, 08:10
                  Plejada w głębi od środka, ale pierwsza od kanałku, więc mogę Ci pomachać tylko
                  z ogródka
                  Drzewa dają dużo cienia, ale też wspaniały śpiew ptaków i cykady
                  Pozdrawiam serdecznie
    • monomotapa Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 12.10.04, 23:02
      Od września w kompostowni przy Gwarków (części ZUSOK) wreszcie działa kurtyna
      dezodoryzacyjna. Nie mogli jej zamontować przez jakieś dwa lata i mieszkańcy
      skarżyli się na straszny smród. Jeśli jest tu ktoś z Targówka Fabrycznego, to
      niech powie czy pomogło.
    • hasmi cos optymistycznego 13.10.04, 11:13
      a mi codziennie rano na balkon zlatuja sie sikorki :) juz pare razy spoznilem
      sie do pracy, bo nie moglem przestac sie gapic.
      Wymagalo to co prawda przynety w postaci wielkiego kawalu sloniny i slonecznika
      ale zadzialalo.
      • Gość: f.l.y Re: cos optymistycznego IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 13.10.04, 14:15
        a ja przyniosłam dzisiaj do pracy ponad 20 książek do rozdania...(likwiduję
        część biblioteczki przed przeprowadzką) i wszystkie znalazły nowe
        właścicielki :)
        czytamy książki! :)
        • hasmi Re: cos optymistycznego 14.10.04, 08:38

trzeba bylo dac znac, moze i ja bym cos wzial. Ostatnio w autobusie czytam z
          twarzy wspolpasazerow - z braku ksiazki. W domu wszystko przeczytane a portfel
          pusty :)
          • Gość: f.l.y Re: cos optymistycznego IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 14.10.04, 10:18
            to była bardzo 'lekka' literatura babska... :) taka dla relaksu... do
            przeczytania na raz i zapomnieć...
    • Gość: yoan Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.chello.pl 13.10.04, 14:36
      jestem mieszkanką malborskiej, uwielbiam tą okolicę, wszystko blisko, urząd
      szpital, cmentarz, autobusy bezpośrenio prawie do każdej dzielnicy. Mmy blisko
      park i lasek bródnowski. Jest świetnie i szkoda mi tylko bo w lutym wyprowadzam
      się po 24 latach mieszkania w tym bloku! Ale jestem optymistycznie nastawiona
      bo przenoszę się na Tarchomin, więc nadal będę mogła zaglądać na nasze forum
      Praga, Targówek, Białołęka.
      pozdrawiam gorąco, miłego dnia i samych wesołych wydarzeń

asia
      • Gość: fly Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 13.10.04, 14:59
        az na Tarchomin?
        nie byloby blizej do Zielonego Zacisza przez ulice ? :)
        zagladaj tu...zagladaj...

po sobie wiem, ze jak chwilowo mieszkalam na Grochowie, to i tak korzenie sie
        odzywaly...az wrocilam tu w koncu...
    • palker remontują 21.10.04, 13:33
      dwie kładki nad Radzymińską. Te remonty były w planach na ten rok i oczywiscie
      nie wierzyłem, ze dojdzie do realizacji tego przedsięwzięcia. Lepszy rydz niż
      nic - szkoda, ze tym rydzem nie są, planowane takze, roboty rozbiórkowe
      środkowych wiaduktów Trasy Toruńskiej, nad torami kolejowymi
      • jedrzej.zacisze Re: remontują i budują? 21.10.04, 14:36
        Z optymistycznych, ja dołożę.

Zasłuszałem w naszej dzielnicy, że sa podobno pieniądze na dokończenie drogi do
        Carrefour i ma być robiona niebawe.
        • palker Re: remontują i budują? 21.10.04, 15:00
          część Jędrzej!
          :-)
    • palker Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 25.11.04, 14:35
      w Rzepie napisali:
      PRASKI PROGRAM Z MISJĄ

Odnowione secesyjne kamienice, wyremontowane ulice z pięknymi pierzejami i
      stylowymi latarniami, uśmiechnięci i zadbani mieszkańcy z przyjemnością
      przechadzający się po Starej Pradze... Iluzja? Nie. Tak może wyglądać ta
      dzielnica po zrealizowaniu projektu Lokalnego Programu Rewitalizacji.

Pierwszy termin składania projektów do ratusza mija jutro. Praska propozycja
      obejmuje obszar ograniczony ulicami: Targową, Białostocką, Folwarczną, al.
      Tysiąclecia i Kijowską.

Ocalić zabytki

- Aż 60 proc. obszaru Pragi Północ podlega ochronie konserwatora zabytków -
      zaznacza Halina Książyk, współautorka programu. - Zależy nam na zachowaniu
      klimatu tej części miasta. Chcemy odrestaurować kamienice, uzupełnić pierzeje
      ulic stylowymi plombami, przywrócić urok starym podwórkom - wylicza.
      Przewidywana jest też modernizacja obiektów przemysłowych, np. Warszawskiej
      Wytwórni Wódek "Koneser". Zostaną one wykorzystane na cele kulturalne.

Władze dzielnicy nie wykluczają sprzedaży wyremontowanych lokali, jeśli znajdą
      się mieszkania dla dotychczasowych najemców.

Podjęte będą działania, poprawią bezpieczeństwo Pragi. Teraz Praga Północ
      uchodzi za rejon najbardziej zagrożony przestępczością. Zostanie tu wprowadzony
      monitoring, ulice będą lepiej oświetlone. - Przewidujemy też pracę z "dziećmi
      ulicy" i stworzenie Centrum Sąsiedzkiego, w którym znajdą pomoc bezrobotni,
      samotne matki, osoby uzależnione - mówi Książyk.

Potrzebne pieniądze

Władze dzielnicy liczą na dofinansowanie z funduszy unijnych. - Mamy nadzieję,
      że nasz projekt zostanie potraktowany priorytetowo - mówi burmistrz Robert
      Sosnowski. - Praga jest dzielnicą zaniedbaną kulturowo i ekonomicznie, a
      jednocześnie ma swój klimat. Tu jest fragment autentycznego starego miasta,
      które warto wyeksponować.

Na realizację programu potrzeba ok. 152 mln zł. W wariancie optymistycznym
      dzielnica liczy na unijne dofinansowanie nawet do 75 proc. kosztów. Resztę
      miasto uzyskałoby z kredytów, sprzedaży nieruchomości, a nawet z funduszu
      ochrony środowiska.

- Jeśli nie dostaniemy pieniędzy, to będziemy - jak dotychczas - pomału robić
      swoje - mówi burmistrz. - Na razie kontynuujemy remont kamienic wzdłuż ul.
      Ząbkowskiej. W przyszłorocznym budżecie zaplanowaliśmy 1,5 mln na dalsze prace
      przy Ząbkowskiej i 300 tys. na dokumentację kilku kamienic narożnych, np. na
      rogu ul. Ząbkowskiej i Markowskiej.

Monika Górecka-Czuryłło

Lokalny Program Rewitalizacji
      Praski projekt to jeden z elementów Lokalnego Programu Rewitalizacji. Miasto
      przygotowuje go, aby uzyskać dofinansowanie z unijnych funduszy strukturalnych
      i społecznych. Potem program musi przyjąć Rada Warszawy. Następny krok to
      złożenie go u wojewody. On ostatecznie zdecyduje, które projekty będą mogły
      starać się o unijne pieniądze. - Projekty może tworzyć nie tylko miasto, ale
      też np. wspólnoty mieszkańców, a nawet osoby prywatne - powiedziała nam
      Mirosława Wnuk, która opiekuje się programem. - Na razie robimy pierwszą
      przymiarkę. Chcemy zorientować się, czy są podmioty, które mają jakieś
      zaawansowane pomysły dotyczące miasta. Projekty będzie można składać także
      później. Ważne, że tylko te, które znajdą się w Programie, będą mogły ubiegać
      się o unijne fundusze strukturalne.
      • agnie_szka9 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 25.11.04, 15:00
        dla mnie optymistycznym jest fakt, że wkrótce będę jeździła do pracy 20-30
        minut krócej! na dniach przeprowadzam się na na Tarchomin (no cóż, w końcu to
        też Białołęka:-) cisza, zieleń, koniki za oknem, rybki...cud miód :-) (a latem
        tony komarów...i można się poczuć jak na Mazurach.
        • krzyk007 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 25.11.04, 20:16
          agnie_szka9 napisała:

> dla mnie optymistycznym jest fakt, że wkrótce będę jeździła do pracy 20-30
          > minut krócej! na dniach przeprowadzam się na na Tarchomin (no cóż, w końcu to
          > też Białołęka:-) cisza, zieleń, koniki za oknem, rybki...cud miód :-) (a
          latem
          > tony komarów...i można się poczuć jak na Mazurach.
          >
          Z Tarchomina krócej ????
          Dawno już nie widziałem kogoś kto cieszyłby sie na myśl o dojazdach z
          Tarchomina. Wszedzie tylko wątki: Tarchomin stracił przepustowość, jechałem do
          pracy 3 godziny itd. A tu proszę, taka niespodzianka ;-) To skąd Ty się
          przeprowadzasz - to musi być straaaaaaaaaaaaaaasznie daleko ;-)

pzdr
          Krzych
      • sloggi Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 26.11.04, 21:51
        Poplombować mogliby, ale żeby to co wstawia przypominało kamienicę, a nie
        pudełkowaty blok (patrz TBS na Zaokopowej).
        • agnie_szka9 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 01.12.04, 09:45
          przeprowadzam się z Legionowa:-)))
          więc ominie mnie przyjemność przekopania się przez Jabłonnę.
          a poza tym, w każdym położeniu można znaleźć jakiś optymistyczny akcent, prawda?
          • Gość: fly Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 01.12.04, 12:28
            z Legionowa, ale na praską stronę się rozumie? :)
            • agnie_szka9 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 01.12.04, 15:54
              na Tarchomin moja droga:-))
              • Gość: fly Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 02.12.04, 15:23
                ...aaa!...więc to Ty się gdzieś cieszyłaś, że się przeprowadzasz na Tarchomin i
                ludziska nie dowierzali, że można się z tego cieszyć ? :)
                no to gratulacje!
                • agnie_szka9 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 02.12.04, 15:30
                  ano cieszyłam się. i nie gdzieś tylko właśnie w tym wątku:-)
                  a czy Tobie uda się przeprowadzić przed świętami? bo to tuż tuż....
                  • Gość: fly Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 03.12.04, 12:57
                    :) ja już mieszkam....częściowo na pudłach w sypialni, ale mieszkam...
                    mam gołe okna bez firan /staromodna jestem :)/ i gołe podłogi niestety..ale
                    kuchnia działa i wszystko inne też....
                    przegoniło mnie z Targówka przez Grochów aż na Brzeziny przy Carrefourze
                    targówkowym :)

ps' a teraz mi zaświtało! - czy Ty nie jesteś TĄ Agą, która przeniosła się na
                    Tarchomin i za sasiadow ma moich znajomych z pracy????? :)
                    • agnie_szka9 do fly 06.12.04, 11:16
                      tak tak, to ja:-)
                      ja mam za sobą pierwszą noc na nowym miejscu. jestem strasznie
                      niewyspana...jakieś obce odgłosy, raz gorąco, raz zimno...no cóż, u mnie też
                      jeszcze puste okna, ale przecież nie od razu Kraków zbudowano!
                      Życzę kolorowych snów w nowym mieszkanku:-)

ps. Twoich znajomych jeszcze nie poznałam. ale to kwestia czasu:-)
                      pozdrawiam ciepło
    • palker Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 06.12.04, 11:54
      wczoraj, korzystając z przyjaznej pogody, wybrałem się na krótki spacer
      rowerowy przez pola dawnego PGR Bródno, do Nowo-Wincentego i dalej, do Lasku
      Bródnowskiego, robiąc po drodze zdjecia. Jak je obejrzałem później na
      monitorze, doszedłem do wniosku, że ładna jest panorama Bródna od strony pól
      oraz, ze nowo budowane osiedle Przy Lasku Bródnowskim, bardzo dobrze jest
      wkomponowane w krajobraz. Gdyby zbudowano tam coś wyższego, byłaby to klęska.
    • beata_ Zdjęcia zapewne pokażesz... [n/t] 06.12.04, 11:58

• palker Re: Zdjęcia zapewne pokażesz... [n/t] 06.12.04, 12:34
        pewnie tak mrs.Froggi :-)
        • beata_ Re: Zdjęcia zapewne pokażesz... [n/t] 06.12.04, 12:47
          -ie, jeśli już :-)
          • pra_gosia Optymiści żyją dłużej! 26.01.05, 12:17
            Mądrość: myśleć ze sceptycyzmem, działać z optymizmem. Hermann Hesse
        • beata_ I gdzie one, jeśli wolno spytać... 29.01.05, 00:23
          ...Mr.P. ?

:(
    • Gość: Ski Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... IP: *.home.cgocable.net 29.01.05, 00:04
      Wiosna juz blizej.
      • agnie_szka9 Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 31.01.05, 12:38
        ...i upalne lato się zapowiada (podobno już od kwietnia :-))
        • f.l.y Re: Wpiszcie coś optymistycznego, bo.... 31.01.05, 17:17
          optymistyczne jest to, że są jeszcze na świecie mili i sympatyczni ludzie...
          :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka