Gość: pkin IP: *.acn.waw.pl 09.05.05, 01:18 """- Dlaczego autobusy mają być uprzywilejowane? Będziemy musieli stać w jeszcze większych korkach - denerwuje się jeden z mieszkańców Legionowa.""" ja nie mogę, zaścianek tysiąclecia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaa_ga Specjalny bus pas na Modlińskiej 09.05.05, 01:21 Wojtku, jestesmy z Ciebie dumni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Bzdura! IP: *.dc.dc.cox.net 09.05.05, 01:45 Po pierwsze, pas bedzie zawsze zablokowany bo policja w Polsce nie egzekwuje prawa. Moge sie zalozyc, ze to potrwa ze trzy, gora cztery tygodnie. Po drugie, zeby byl dogodny dojazd to powinni wybudowac linie metra - nawet na powierzchni ziemi, jak to jest w wielu metropoliach poza centrum. A tak to mysla, ze od samego mieszania lyzeczka herbata bedzie bardziej slodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 07:14 > ja nie mogę, zaścianek tysiąclecia ja ja lubię takie pieprzenie. Nie ma metra, nie ma tramwaju, nie ma mostów, zatłoczone do granic możliwości autobusy, do których, w moim przypadku, trzeba iść przez las. A znakiem cywilizacji jest bus pas, który wszystko zmieni. No to wymalujcie jeszcze bus pasy na moście Grota - bo jak się jedzie do domu, to korek zaczyna się czasem zaraz za Powązkowską. Z pewnością bardzo to pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.abplanalp.com.pl 09.05.05, 07:40 akurat z Legionowa to nie ma za bardzo alternatywy dla samochodu. Zyskają tylko mieszkańcy blokowiski Tarchomina i slumsów JW Construction. A autobusów będzie jeździło tyle co jeździło, ciekawe gdzie się mają przesiąść ci ludzie z samochodów. Komuna do kwadratu. Do każdego biletu KM miasto dopłaca drugie tyle (nie licząc takich inwestycji jak budowa metra, bo było by jeszcze więcej), a na dodatek otrzymujemy takie gowno. 3800 zdecydowało za 150 tysięcy. Ciekawe dlaczego miasto boi się referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 08:18 >akurat z Legionowa to nie ma za bardzo alternatywy dla samochodu. 723 i 801 jezdza zapchane - oni tez skorzystaja z tego. > Zyskają tylko mieszkańcy blokowiski Tarchomina i slumsów JW Construction. Masz jakis problem z samookresleniem sie? > A autobusów będzie jeździło tyle co jeździło, ciekawe gdzie się mają > przesiąść ci ludzie z samochodów. Przystankow autobusowych jest od groma i ciut ciut. Miejsc w autobusach tez dla nich starczy. > Do każdego biletu KM miasto dopłaca drugie tyle Wszedzie tak jest. > na dodatek otrzymujemy takie gowno. He? W calym cywilowanym swiecie tam gdzie autobusy stoja w korkach robi sie bus- pasy. Ale tylko w Polsce zajmuje to 4 lata. > 3800 zdecydowało za 150 tysięcy. Wyliczenie z sufitu. SF. Odpowiedz Link Zgłoś
04toudi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 09.05.05, 09:07 niestety nie masz racji, zdecydowana większość dojeźdzających Modlińską mieszka w małych osiedlach (ja mam do przystanku autobusowego kilometr przez las i błoto, ni emówiąc już o czymś takim jak oświetlenie, ale i tak ja mam dobrze;- ))), domkach, albo w Legionowie i w Jabłonnej. Mówiąc Legionowo też nie mam na myśli tych kilkunastu wieżowców w centrum. BusPas jest tylko zbyciem problemu, zgadzam się z buspasem ale tylko w połączeniu z systemem komunikacji miejskiej. Więcej autobusów, gęstsza sieć autobusów, oświetlone przystanki, policja patrolująca dojścia i pętle, parkingi dla dojeźdzających z Zielonej Białołeki. A co jest??? Wielkie gó.. !!! Nie winię Tarantuly, bo On też nie chciał, by tylko wymalowali pasy, ale wyszło tak jak wyszło ;-))))). Ni erozumiem skąd Twoja wiara w to, że miejsca w autobusach starczy. W miarę często jeźdzem autobusem i nie popieram Twojej wiary w to, że są z gumy. A JW Construction to zbrodnia na Białołęce i jeżeli się ze mną nie zgadzasz (12 sto piętrowe koszmarne ścianowce na zielonych przedmieściach, ciekawe jak wogóle dostali pozwolenie na budowę), to ja już nic nie rozumię... A w całym cywilizowanym świecie jest też metro, pociągi, tramwaje, parkingi park&ride... Ale my za to mamy buspas. Bomba, aż się zsikałem w gacie z wrażenia, hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.inteligo.com.pl 09.05.05, 10:43 Popieram to co napisał 04toudi. Czsami też korzystam z autobusów, ale uważam, że nie stoją w korkach z powodu samochodów osobowych na ul Modlińskiej a z tego samego powodu co wszsycy: wjazdu na Most Grota i TIRów ślamazarnie jadących środkiwm. TRzeba zabronić TIRom jazdy w godzinach dojazdu do pracy. Tak jest w całym cywilizowanym świecie. Ja niestety również nie mam alternatywy. Dla mnie autobus to ryzyko, że dostanę w głowę w lesie, przez który muszę przejść do najbliższego przystanku. Chętnie też zostawiłbym samochód, koło pętli szybkiej linii trmwajowej lub autobusowej dowożącej mnie do metra i zrezygnował z gigantycznej opłąty za parking w Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy włos Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 09:21 Ja Cie kręcę - Legionowo nie ma alternatywy z pociągami co 15-20 minut w godzinach szczytu!!! Wystarczy sobie samochodzikiem pod prad korka pojechac do stacji kolejowej, a potem już tylko bajka, a nie korek. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 09.05.05, 12:50 > Ja Cie kręcę - Legionowo nie ma alternatywy z pociągami co 15-20 minut w > godzinach szczytu!!! Wystarczy sobie samochodzikiem pod prad korka pojechac do > stacji kolejowej, a potem już tylko bajka, a nie korek. badz uprzejmy nie bredzic. a ma dowoz do odleglej stacji ze wszystkich osiedli i polaczony bilet miejski w Warszawie? mowi Ci cos problem placenia 3x? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy włos Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 09.05.05, 21:08 badz uprzejmy nie bredzic. a ma dowoz do odleglej stacji ze wszystkich osiedli i polaczony bilet miejski w Warszawie? mowi Ci cos problem placenia 3x? Jak był specjalny darmowy dowóz do RegioPlusów to jeździłeś? Teraz nie płacz, że nie ma, bo niektórym to i Salomon nie wleje. Swoją drogą możesz przycisnąć sam władze Legionowa, aby Ci taki dowóz zrobiły. Jedni docisną na pas, drudzy na kolej w efekcie za kilka lat dzięki SKM, Szykim tramwajom i pasom autobusowym możemy znacznie zredukować korki w Warszawie. Wystarczy tylko chcieć. Niestety władze ościenne tylko patrzą jak by tu zbudować jakąś autostradę za Warszawskie pieniądze, zamiast ludziom przyzwoity transport publiczny dpo stolicy zapewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 10.05.05, 11:34 > Jak był specjalny darmowy dowóz do RegioPlusów to jeździłeś? Teraz nie płacz, ż > e > nie ma, bo niektórym to i Salomon nie wleje. darmowy dowoz??? byl plan zeby za jakas zlotowke dowozic, nie bylo zadnego dowozu darmowego. to po pierwsze. a po drugie jakos dziwnie nie zauwazyles NAJWAZNIEJSZEJ rzeczy o ktorej napisalem, czyli braku polaczonego biletu PKP+ZTM. myslisz ze jaki odsetek ludzi stac na dublowanie wydatkow? to ma byc jakas zacheta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.unimedia.pl 10.05.05, 23:00 No to se jeździj autem, a co do Rosji, to Putin cie popamieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 09.05.05, 09:35 jak to do czego-do taksowek wyraznie jest napisane,ze ze po tym pasie beda mogly jezdzic autobusy i taksowki Odpowiedz Link Zgłoś
roweroraffi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 09.05.05, 15:16 Gość portalu: 04toudi napisał(a): > akurat z Legionowa to nie ma za bardzo alternatywy dla samochodu. 723, 801, Translud, PKP... więcej alternatyw mi się po prostu nie chce wymieniać :-P > Zyskają tylko > > mieszkańcy blokowiski Tarchomina i slumsów JW Construction. Kolega ma jakiś kompleks, czy jak? > A autobusów będzie > jeździło tyle co jeździło, ciekawe gdzie się mają przesiąść ci ludzie z > samochodów. Tak, z tym, że teraz będą jeździły, a nie stały... 10 jeżdżących w kółko od pętli do pętli autobusów przewiezie w ciągu godziny więcej pasażerów niż te same 10 autobusów stojących tę godzinę w korku. > Komuna do kwadratu. Do każdego biletu KM miasto dopłaca drugie tyle > > (nie licząc takich inwestycji jak budowa metra, bo było by jeszcze więcej), a > na dodatek otrzymujemy takie gowno. Każde miejsce parkingowe w Centrum ma około 20m2. Cena wynajmu m2 w Centrum Wawy waha się nawet na poziomie 20-30$. Jak widzisz dopłata do jednego samochodu wynosi 400-600$ miesięcznie w przypadku, gdy On parkuje tylko w jednym miejscu... a te miejsca przecież zmienia, bo dom, praca, sklep, szkoła dla dziecka... doliczając jeszcze tzw koszty zewnętrzne jak koszty utraty zdrowia przez hałas i spaliny to auto wychodzi dużo droższe dla podatnika niż autobus. > 3800 zdecydowało za 150 tysięcy. Ja bym napisał, że 6500 zdecydowało za 10000 bo taki mniej więcej jest ruch na Modlińskiej w tych godzinach wg przeprowadzonych badań ruchu. Dla mnie to oznacza pełną demokrację... te 6500 ludzi dostało od pozostałych 3500 jeden pas dla autobusów na Modlinskiej jako, że byli w większości siągającej 65%. Gdyby dać Im 65% drogi, to dla aut na Modlińskiej zostałoby 1,3 pasa :-P p.s To, że jest 150tys (nie wiem skąd ta liczba. sufit?) nie znaczy, że tyle jeździ... skoro wg badań jeździ 10 tys, to widocznie 140 tysięcy nie czuje potrzeby wożenia dziecka do szkoły na Sadybie, ani w ogóle jazdy do Wawy w tych godzinach. > Ciekawe > dlaczego miasto boi się referendum. Oj, w sumie mogłoby być i referendum. Jakby robił Kaczor, to by było tylko dla Wawy (Kaczor nie może zrobić dla Legionowa, czy Nieporętu) i wtedy Tarchomin ze swoimi 50tys mieszkańców przekrzyczałby samochodową Choszczówkę, czy Białołękę Dworską 100x, a Legionowo by się w ogóle nie mogło wypowiedzieć. Dla mnie takie referendum byłoby jeszcze bardziej do bani niż brak. Poza tym skoro 2/3 jeździ busem, to logiczne wydaje się być, że te 2/3 zagłosuje na buspas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:57 skąd dane o 65% ludziach jeźdzących KM??? ZDM ma dane prawie odwrotne: 55% w autobusach, resztę w samochodach. Więcej uczciwości. proszę Cię bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hey Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 09.06.05, 11:46 slumsów JW Construction. akurat, założe się, że ciebie nie stać na kupienei sobie w tym slamsie własnego m. Zawiść???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Nic to nie dało. Bus pas był zablokowany IP: *.pgi.waw.pl 09.05.05, 08:11 Jechałem dzisiaj około 7 rano w kierunku Centrum BusPas był zablokowany przez samochody osobowe i 2 Tiry. Wszyscy olewają oznakowanie a policji nie było Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Grota. 09.05.05, 08:32 braaawo.. buspas - jak dobrze kojarze po faktach i zbieznosci w czasie- mial zostac utworzony na wskutek problemow z komunikacja wynikajacych glownie z problematycznym wjazdem na most grota. jak wszyscy dobrze pamietaja, przed zmiana organizacji ruchu na wjezdzie za EC Zeran korki paralizowaly ten odcinek praktycznie dzien w dzien rowniez do pozniejszych godzin poranka i wtedy faktycznie istnial duzy problem stojacych w korku autobusow wypelnionych pasazerami. tymczasem po poprawieniu wjazdu sytuacja sie zdecydowanie zmienila na lepsze i autobusy zyskaly rowniez mozliwosc wzglednie sprawnego przejazdu. az tu nagle po takim czasie ZDM w koncu funduje buspas. bede bardzo zdziwiony jesli dopiero teraz nie powroca tam korki (oczywiscie w przypadku kiedy kierowcy zaczna prawdziwie respektowac jego obecnosc). piekny przedsmak tego jak wyglada komunikacja z wylaczonym rozkopanym prawym pasem mozna juz bylo zaobserwowac na odcinku przed ratuszem gminy Bialoleka. wydaje mi sie ze to nienajgorsza symulacja buspasa? jesli faktycznie stanie sie teraz bajzel, to bedzie piekny przyklad kompletnej bezwladnosci zarzadzajacych drogami i takowoz braku reakcji i swiadomosci rownolegle rozgrywajacych sie faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr 09.05.05, 08:35 .. jeszcze tak gwoli uzupelnienia dla tych co nie wiedza o co chodzi: po wylaczeniu prawego pasa na ul. Modlinskiej na odcinku miedzy Mehoffera oraz ratuszem gminy Bialoleka na calej dlugosci tego odcinka "obowiazuje korek" i nie tylko wczesnie rano. Odpowiedz Link Zgłoś
roweroraffi Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr 09.05.05, 14:43 Brednie piszesz Waść... po pierwsze przed gminą wyłączono niby jeden pas, ale tak naprawdę o szerokości dwóch i używany jak dwa pasy. Po drugie jeżeli nawet liczyć, że tam wyłączono pas a nie dwa, to nijak nie da się tego porównać z tym co na odcinku gdzie jest buspas z prostej przyczyny - przy gminie po wyłączeniu zostały się dwa pasy, tam gdzie buspas trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr 10.05.05, 11:40 > Brednie piszesz Waść... po pierwsze przed gminą wyłączono niby jeden pas, ale > tak naprawdę o szerokości dwóch i używany jak dwa pasy. Po drugie jeżeli nawet > liczyć, że tam wyłączono pas a nie dwa, to nijak nie da się tego porównać z tym > > co na odcinku gdzie jest buspas z prostej przyczyny - przy gminie po wyłączeniu > > zostały się dwa pasy, tam gdzie buspas trzy. brednie? pas przed ratuszem jest JEDEN i uzywany jako JEDEN. to ze czasem jacys rajdowcy potrafia tam uzyc kompresji stratnej nie zmienia faktu ze zwyczajowo korzysta sie z niego wg. przepisow. przynamniej wiekszosc mimo wszystko sie stara. tam gdzie buspas zostaly trzy pasy? to jest wlasnie bzdura. zeby udowodnic nie trzeba patrzec daleko od ratusza. na odcinku od niego do ekspresowej wytyczony buspas pozostawia dla innego ruchu wylacznie dwa. potem tak samo sprawa wyglada od konwaliowej przez most nad kanalem zeranskim az do elektrocieplowni. to kto tu pisze brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 08:38 1) Bu-Pas mial powstac od 2000 roku - zadnej inercji nie ma - te obie zmiany mialy byc polaczone. 2) Urzywilejowanie komunikacji miejskiej w cywilizowanym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr 09.05.05, 08:59 Gość portalu: MZ napisał(a): > 1) Bu-Pas mial powstac od 2000 roku - zadnej inercji nie ma - te obie zmiany > mialy byc polaczone. czy bylbys uprzejmy podac zrodlo informacji ze pomysl buspasa konkretnie na ul. *Modlinskiej* wywodzi sie z 2000 roku? bo ja, jesli chodzi o ta arterie niestety dysponuje tylko informacjami majacymi swoj poczatek w 2004 i zwiazanymi wlasnie z wyjatkowymi korkami trapiacymi to miejsce. luzne dywagacje na temat buspasow w miescie tutaj sie specjalnie nie licza. tym bardziej ze obecnie uruchomiono wlasnie ten jeden konkretny, na Modlinskiej. > 2) Urzywilejowanie komunikacji miejskiej w cywilizowanym miescie. seeerio? samej "instytucji" buspasa, jak i jego przeznaczenia nikt tutaj nie kwestionuje. to czemu akurat nagle ten zaszczyt kopnal Modlinska a nic na temat tego uprzywilejowania nie robi sie w innych miejscach odnosnie ktorych gardluje sie prawdziwie juz od okraglych paru lat non-stop (vide tramwaje na moscie Slasko-Dabrowskim, Pulawska stojaca czasami w korku od Piaseczna czy tez czesto wymieniane al. Ujazdowskie). Zreszta sam widzisz wzmianke o kwietniu zeszlego roku. sam pamietam jak wowczas ZDM sie zarzekal ze utworzy buspas. wlasnie dlatego ze autobusy potrafily do cna zardzewiec stojac w korku i specjalisci z wydzialu transportu PW doradzili to rozwiazanie jako tymczasowe remedium zanim zostanie zbudowany most polnocny. I gwoli przypomnienia - wszystko w wowczas niezmiennym swietle faktu, ze korek w tym miejscu jest tak samo przewidywalny na codzien jak obecnosc wody w korycie Wisly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:18 > czy bylbys uprzejmy podac zrodlo informacji ze pomysl buspasa konkretnie na > ul. *Modlinskiej* wywodzi sie z 2000 roku? Projekt bus-pasa powstal w 2000 roku i od tamtej pory lezal sobie w ZDM Co do dalszej czesci - pytanie do wladz Warszawy dlaczego maja to w rzyci. BTW pisalem o miastach cywilizowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr 09.05.05, 12:47 > Projekt bus-pasa powstal w 2000 roku i od tamtej pory lezal sobie w ZDM > > Co do dalszej czesci - pytanie do wladz Warszawy dlaczego maja to w rzyci. BTW > pisalem o miastach cywilizowanych. cywilizowane miasta przede wszystkim umieja reagowac szybko i pojmuja swoim rozumowaniem pewne 'drobne zaleznosci'. w tym przypadku zaleznosc jest taka ze glowny problem trapiacy ta arterie zostal w koncu na jesieni zeszlego roku doraznie rozwiazany (doraznie, bo w istocie do czasu budowy nowego mostu) i zafundowano akurat w ttm miejscu cos co obecnie nie jest w jakis szczegolny sposob potrzebne. odnosze sie z calym szacunkiem do komunikacji miejskiej ale nie mozna zapomniec ze cala komunikacja drogowa sklada sie z roznego rodzaju pojazdow a takie kombinacje nie wplywaja na ten caly drogowy ekosystem (niezly oksymoron, prawda? :) specjalnie madrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr 09.05.05, 13:37 Co roku na Modlińskiej przybywa pojazdów i tylko kwestią czasu jest zapchanie poszerzonego wjadu na most. Przybywa także autobusów KM. Dwa lata temu Modlińską jeżdziło ok. 80 autobusów na godzinę w szczycie, dziś jest to ponad 100. Także pasażerów KM przybywa również bardzo szybko. I dla tych osób, co wybierają autobus (bo muszą lub chcą) pas jest potrzebny. Ponadto taki pas, nawet jeśli wjazd na most Grota znów się zapcha, powoduje, że KM z Tarchomina utyka tuż przed wjazdem na most, a nie zaraz po wjechaniu na Modlińską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 23:08 to juz zacznij walczyc o to, zeby obydwa pasy wjazdu na most byly tylko dla autobusow! prawda jaki to wspanialy pomysl? pewnie masz swietne samopoczucie, ze cudzym kosztem poprawiles sobie dojazd do pracy. a na samej modlinskiej mozesz jeszcze zawalczyc o 2 pasy - tez o tym pamietaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys TARANTULA nie masz racji !!!!!!!!!!! IP: *.oeiizk.waw.pl 12.05.05, 20:40 Wjazd na most Grota juz od dawna sie nie blokował szczególnie po 8 ej rano a teraz po wprowadzeniu BUSPASA korki są grubo przed Konwaliową i na drogach dojazdowych do Modlińskiej z osiedli Tarchomin i Białołęka. Czyli pasażerowie autobusów prawie na pewno stracili na tych zmianach bo szybszy przejazd tylko "monitorowanym" na razie odcinkiem Konwaliowa-Most Grota, który i tak sie tak mocno nie korkował to zbyt mało jak na plusy całego zamieszania o nazwie BUSPAS na Modlińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr IP: *.yawuh.com 13.05.05, 11:55 Widzę ,że kolega sobie pracę "doktorską" pisze naszym czyli kierowców kosztem. Sprawdzę Pana w przyszłym tygodniu. Mam tu i ówdzie kontakty. Chciałbym się mylić ale jeśli nie to na pewno napiszę o tym ze szczegółami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzi Re: inercja ZDM? patrz: poprawiony wjazd na m. Gr IP: *.inteligo.com.pl 09.05.05, 10:48 Dokłądnie tak jest. To jakiś koszmar decyzyjny. Ja mam wrażenie, że osoby decydujące o drogach w WArszwie nie moają pojęcia o ruchu drogowym. Sami swoimi decyzjami generują korki zamiast je likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 09:17 Ja nie jeżdżę Modlińską, ale już odczułem zbawienne skutki buspasa. Trasą Nieporęt-Warszawa ul. Płochocińską, Marywilską i Trasą Toruńską - zwykle jechałem do centrum 30-35 minut, dzisiaj zajęło mi to 50 minut. Korki zaczynają się od ronda Nieskończoności w Rembelszczyźnie (znacznie większy niż zwykle ruch od Legionowa). Na szczęście część samochodów ucieka w Kobiałkę - od Kobiałki do Szamocina jazda w miarę płynna. Kolejny korek od Szamocina do Białołęckiej - tutaj także część kierowców zjeżdża z Płochocińskiej i szuka objazdu do Trasy. Kolejny korek zaczyna się na dwupasmówce od zakładów zbożowych i stoi aż do Marywilskiej. Na Marywilskiej, którą wszyscy usiłują objechać Modlińską gęsty ruch. Na Trasie Toruńskiej luz - widocznie zakorkowali ją wcześniej, Ci którzy skręcili w Białołęcką. Po kilku dniach takich korków wschodnia Białołęka zacznie jeździć przez most Gdański lub Śląsko Dąbrowski - wtedy zakorkuje się cała Praga. PS. Wpływ buspasa na ekologie - dzisiaj zamieniłem w spaliny prawie litr benzyny więcej niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy włos Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 09:27 A 705 to nie łaska. Jakoś nie uwierzę, że obecnie puścili tam krótki autobusy dlatego, że wcześniej był w nich tłok. Jakbyś regularnie jeździł 705-tka to pewnie zaoszczędziłbyś rocznie minimum 365 litrów benzyny. A tak na marginesie ten litr benzyny kosztował cię 3,5 złotego (około), Tymczasem mając miesięczny imienny miejski dzienna podróż autobusem (niezależnie od ilości przesiadek) kosztuje jedynie 2,2 złotego (na sieciówce nieco więcej, ale na pewno mniej niż 3,5 zł). Zastanów sie co robisz ze swoimi pieniędzmi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 09:41 Gość portalu: Siwy włos napisał(a): > A 705 to nie łaska. Jakoś nie uwierzę, że obecnie puścili tam krótki autobusy > dlatego, że wcześniej był w nich tłok. Jakbyś regularnie jeździł 705-tka to > pewnie zaoszczędziłbyś rocznie minimum 365 litrów benzyny. > A tak na marginesie ten litr benzyny kosztował cię 3,5 złotego (około), > Tymczasem mając miesięczny imienny miejski dzienna podróż autobusem (niezależni > e > od ilości przesiadek) kosztuje jedynie 2,2 złotego (na sieciówce nieco więcej, > ale na pewno mniej niż 3,5 zł). Zastanów sie co robisz ze swoimi pieniędzmi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 09:56 Gość portalu: Siwy włos napisał(a): > A 705 to nie łaska. Jakoś nie uwierzę, że obecnie puścili tam krótki autobusy > dlatego, że wcześniej był w nich tłok. Nie nie łaska - bo system komunikacji zbiorowej w Warszawie, działa sprawnie tylko w centrum i na blokowiskach. Jeśli miałbym pojechać 705: - 705 jeździ co pół godziny - do przystanku mam dwa i pół kilometra piechotą (ok. 40 min spaceru z dzieckiem przez błoto, snieg, deszcz itp) - na przystanku muszę być o 6.50 - i do szkoły do której chodzi dziecko jadę z dwoma przesiadkami. W efekcie - zanim zrobili ten ... buspas wyjeżdzałem z domu o 7.25. Żeby zdążyć komunikacją miejską, musiałbym wyjść o 6.10 (a dziecku zrobić pobudkę ok. 5.20). Cała trasa komunikacją miejską zajmuje ok. 2 godzin, a samochodem ok. 30-35 minut !!! - propozycja korzystania z komunikacji miejskiej to kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzi Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.inteligo.com.pl 09.05.05, 11:01 Jest dokładnie tak jak piszesz. Ten bus pus to jest tylko dla singli dojeżdzających do pracy w centrum, nie mających dzieci i mieszkających na osiedlu TArchomin. Niestety TArchomin to nie cała Białołęka, Jabłonna, Legionowo z przyległościami o tych dziesiątkach tysięcy ludzi nikt nie pomyślał. O ekologii rówież. TAk już jest w Polsce, że ten kto krzyczy głośniej wygrywa, a nie koniecznie ten kto ma rację i dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
roweroraffi Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 14:55 Nie tylko... nie kazdy po prostu wozi dzieci z Białołęki do szkoły na Sadybie :- P A co do dobrego pomysłu, to ja bym zrobił parking Park&Ride przy pętli na Nowodworach jak zrobią odcinek Światowida do Modlińskiej i wtedy ludzie z Legionowa będą mieli alternatywę dodatkową... Odpowiedz Link Zgłoś
roweroraffi Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 14:53 Cóż, bywa jeżeli ktoś decyduje się 'dać' dziecko z Nieporętu do szkoły na Okęciu, czy Sadybie, a pracować we Włochach. Osobiście spróbowałbym np dojazdu kombinowanego... samochodm ominąć odcinek 705, a dalej w KM by korki ominąć. Szkoda tylko, że u nas nie funkcjonuje Park&Ride np na pętli na Nowodworach... wtedy Legionowo i ościenne miałyby alternatywę dla samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 14:59 > Cóż, bywa jeżeli ktoś decyduje się 'dać' dziecko z Nieporętu do szkoły na > Okęciu, czy Sadybie, a pracować we Włochach. Decyduje się dać do szkoły, która jest po drodze do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
roweroraffi Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 15:24 mlopaci napisał: > > Cóż, bywa jeżeli ktoś decyduje się 'dać' dziecko z Nieporętu do szkoły na > > Okęciu, czy Sadybie, a pracować we Włochach. > Decyduje się dać do szkoły, która jest po drodze do pracy. Ja nie wnikam w to, bo to Wasz wybór... ja akurat miałem szkołę nie po drodze do pracy Taty, gdy się uczyłem... wstawałem o 7.10 i piechotką szedłem tam 10 minut po zjedzeniu śniadanka i kąpieli. Później miałem LO i jechałem tam 2 przystanki autobusem (też nie było po drodze do pracy Tatusia). Też wstawałem po 7.00. Potem było studium Policealne i miałem 12min rowerem i też nie było po drodze dla Tatusia i też wstawałem około 7.00. Ale jak ktoś woli budzić dziecko o 6 i wozić na drugi koniec miasta, by było po drodze, to już nie moja sprawa... w końcu są przypadki, ze dzieci są niepełnosprawne i wtedy sprawa się komplikuje, bo faktycznie trzeba wozić i to zazwyczaj jeszcze nie każda szkołą chce przyjąć. Niemniej jeżeli dziecko jest pełnosprawne, to ja nie widzę kłopotu, by samo trafiło do szkoły, zwłaszcza takiej niedaleko domu, a w Nieporęcie, Legionowie, czy na Białołęce to są już nawet i Uczelnie a nie tylko Podstawówki, Gimnazja czy LO :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: 140.95.204.* 16.05.05, 10:30 No to pokaż mi te wolne miejsca w przedszkolach publicznych na Białołęce czy Tarchominie (bo na prywatne po 1500-2000 zł za miesiąc mnie nie stać). Od razu widać ,że problem ten cie nie dotyczy bo tak pieknie piszesz o tych szkołach itd. Tym Panom co wymyslili buspas patrząć po gębach tez pewnie problem nie jest znany ale jak zacznie dotyczyć ich dzieci to dzieki internetowi będą wiedzieli jak ich tatusiowie załatwili sobie "szybki" dojazd na Politechnikę gdzie studiuja teorię nijak mającą sie do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osa Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: 217.8.161.* 16.05.05, 11:26 Sa szkoly i SZKOLY. mozna skonczyc byle jaka bude w okolicy, albo pojsc do renomowanej szkoly. Oczywiscie w miare mozliwosci - bo egzaminy nie sa latwe dla wszystkich. Rozumiem, ze twoje szkoly nie stawialy specjalnych wymagan swoim uczniom. Efekty ksztalcenia tez widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.05, 22:54 ty udajesz, czy jestes naprawde idiota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Dzieki tym dwóm Panom od pasa.... IP: 140.95.204.* 16.05.05, 10:21 roweroraffi napisał: > Cóż, bywa jeżeli ktoś decyduje się 'dać' dziecko z Nieporętu do szkoły na > Okęciu, czy Sadybie, a pracować we Włochach. Pewnie nie wiesz ile miejsc w przedszkolach publicznych funduje nam np Białołęka i w ogóle Tarchomin. Nie tylko że dla wszystkich dzieciaczków z Tarchomina nie starcza ale nawet na Żoliborzu itp juz zaczyna brakować. Będziemy dzieciaki wozić coraz dalej i nie zapchanym autobusem przecież tylko samochodem. Dlatego jeszcze raz dziekujemy tym dwóm Panom na zdjęciach co sie taka afiszują w internecie za ułatwienie zycia zmotoryzowanym rodzicom dzieciaków na Tarchominie i Białołęce. Na pewno Panowie bedziemy o was pamietać długo. Baaardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek olaboga Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 10.05.05, 10:26 ???? Co Ciebie obchodzą cudze pieniądze? Udzielasz się chyba najwięcej na tym forum, ale Twoje argumenty byłyby dobre na jakiejś naradzie w urzędzie miasta. Normalnych ludzi tylko denerwują. Rozumując w Twój sposób, najlepiej byłoby postawić zakaz wjazdu do Warszawy, a problemy same się rozwiążą. No cóż, sądząc po Twoich siwych włosach, wicie-rozumicie, po linii partyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:45 Gość portalu: Siwy włos napisał(a): > A 705 to nie łaska. Czyli sugerujesz ,żebym jeżdził do pracy autobusem a do klienta taryfą? Rzeczywiście dużo bym zaoszczędził ja i firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:31 Guzik prawda. Spadl deszcz. Warszawscy kierowcy jak zawsze zobaczyli go po raz 1 w zyciu. Wiec nagle zakorkowalo sie pol miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki 09.05.05, 11:37 Gość portalu: MZ napisał(a): > Guzik prawda. > Spadl deszcz. Warszawscy kierowcy jak zawsze zobaczyli go po raz 1 w zyciu. > Wiec nagle zakorkowalo sie pol miasta. Codziennie pada od tygodnia, a korki były dopiero dzisiaj. Takiego korka jak ten dzisiejszy nie było na Płochocińskiej już dawno. Tak samo było zanim zbudowano drugi pas do wjazdu na most z Modlińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:43 Modlinska byla w miare luzna i mogla przyjac wiecej samochodow. Wiec przyczyna jest inna. Jak niektore mimozy sie przyzwyczaja do zmian pogodowych i zaczna patrzec na znaki, uzywac rozumu to bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy włos Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.jmdi.pl 09.05.05, 21:04 mlopaci napisał: Codziennie pada od tygodnia, a korki były dopiero dzisiaj. Takiego korka jak te > n > dzisiejszy nie było na Płochocińskiej już dawno. Tak samo było zanim zbudowano > drugi pas do wjazdu na most z Modlińskiej. Czyli sytuacja wróciła do normy z tym zastrzeżeniem, że teraz autobusy tę norme omijają, a samochodziki sobie stoja. Jak to jest w jednej z tych reklam - TOYS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys Re: Początek katastrofy komunikacyjnej Białołęki IP: *.oeiizk.waw.pl 12.05.05, 20:49 Prawda jest taka jak napisałeś. Rewolucja, wypadki czy katastrofy w jednym miejscu korkują nie tylko to miejsce ale wiele innych w mieście a czasem całe miasto. Wiel czynników jest nie przewidywalnych ale skutki BUSPASA na Modlińskiej ławto było przewidzieć na przykład po tym co sie dzieje jak jest poważniejszy wypadek na Modlińskiej w godzinach szczytu blokujący jeden z pasów na Modlińskiej. Poza tym kierowcy w sytuacji zmiany na gorsze zaczynają bardziej nerwowo jeździć. Wieksza nerwowość spowodowana złym rozwiązaniem i korkami to większa wypadkowość a więcej wypadków to poza stratami jaki niosą także jeszcze wieksze korki w tym rejonie. Uważam ,że ciepłe posadki w ZDM są zagrożone i pewnie szybko "niby na kolejną próbę" wycofaja się z tego nieporozumienia o nazwie BUSPAS z którego jak wcześniej napisałem wcale nie skorzystali pasażerowie a tak miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autobusiarz Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: 195.8.101.* 09.05.05, 10:14 Buspas - brawo, brawo, brawo !!! Teraz jeszcze chociaż co kilka dni patrol drogówki, żeby przepis był respektowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 10:37 Cześć, O pasie autobusowym możecie także poczytać tutaj, oraz go sobie obejrzeć. WS www.fz.eco.pl/?a=modlibus www.fz.eco.pl/?a=modlibus-ws Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów IP: 81.210.86.* 09.05.05, 10:54 Co za debilizm, 5 razy większe korki, więcej przepisów do złamania aby jechać jak człowiek, dlaczego autobusy mają być uprzywilejowane?? za 2,5 zł bilet czy ile tam kosztuje ma być pierszeństwo. ja za samochód i paliwo płacę 10 razy tyle więc to samochody mają być chyba uprzywilejowane. A najgorzej mają mieszkańcy osiedli gdzie sobie można modlińską objeżdżać - teraz oni będą cieprieć bo wątpie że ludzie chętnie ustąpią i będą tracić dwa razy więcej czasu niż dotychszas. DEBILIZM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzi Re: Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów IP: *.inteligo.com.pl 09.05.05, 11:15 Sam jeżdżę samochodem, ale zgadzam się z tym, że autobusy powinny być w jakimś stopiu uprzywilejowane, lae tylko tam, gdy są one alternatywą dla samochodów. Niestety w tej części Warszawy nie są, albo inaczej są, ale tylko dla części osób korzystających z ulicy Modlińskiej i to wcale nie większej części. Nie można uprzywilejowywać autobusów tak jak zrobiono to na Modlińskiej. Wszyscy to odczują i za jakiś czas Ci co się dzisiaj cieszą będą sami prosić, aby coś z tym zrobić (albo przynajmniej część z tych osób). RAdość mieszkańców Tarchomina oznacza tragedię i liczone w godzinach wydłużenie drogi z i do pracy szkoły przedszkola dla pozostałych. Czy naprawdę warto tak postępować, aby skrócić sobie przejazd autobusem Modlińśką o 2-10 minut fundowaćtakie komunikacyjne poandemonium pozostałym. Bo stare Ikarusy i tak jeżdżą z prędkością z jaką poruszał się "korek" na Modlińskiej i szybciej nie będą :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:35 1) Skrocenie czasu jazdy autobusem moze osiagac 15 - 20 minut 2) Ikarus spokojnie rozpedza sie do 70km/h 3) Radosc jest nie tylko Tarchomina, ale Bialoleki Dworskiej, Dabrowki Szlacheckiej, Jablonnej i Legionowa - tam wszedzie jezdza autobusy. 4) To jest duze miasto i tak wlasnie wygladaja zasady jego funkcjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów 16.05.05, 11:46 Gość portalu: Kuzi napisał(a): > Sam jeżdżę samochodem, ale zgadzam się z tym, że autobusy powinny być w > jakimś stopiu uprzywilejowane, lae tylko tam, gdy są one alternatywą dla > samochodów. > Niestety w tej części Warszawy nie są, albo inaczej są, ale tylko dla części > osób korzystających z ulicy Modlińskiej i to wcale nie większej części. Według róznych badań jest to 40-55% podróżnych. Do ich dyspozycji oddano jeden pas (33%). W zasadzie powinni mieć 40-55%. > Nie można uprzywilejowywać autobusów tak jak zrobiono to na Modlińskiej. > Wszyscy to odczują i za jakiś czas Ci co się dzisiaj cieszą będą sami prosić, > aby coś z tym zrobić (albo przynajmniej część z tych osób). > RAdość mieszkańców Tarchomina oznacza tragedię i liczone w godzinach > wydłużenie drogi z i do pracy szkoły przedszkola dla pozostałych. Czy > naprawdę warto tak postępować, aby skrócić sobie przejazd autobusem Modlińśką > o 2-10 minut fundować takie komunikacyjne poandemonium pozostałym. Bus pas miał po pierwsze skrócić (o stanie w korku) jazdę autobusem. Po drugie ma zapewnić stały czas przejazdu dla KM na Modlińskiej niezależnie od ilości nowych samochodów, stłuczek, itd. > Bo stare Ikarusy i tak jeżdżą z prędkością z jaką poruszał się "korek" na Modlińskiej i szybciej nie będą :( Coraz mniej Ikarusów jeździ po Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkalg Zrównoważony rozwój 10.05.05, 18:37 Koszty społeczne ponoszone przez społeczeństwo (hałas, spaliny, zatrucie środowiska) powodują konieczność realizacji polityki zrónoważnoego rozwoju, poprze m.in. promowanie komunikacji zbiorowej w dużych miastach. I w tym celu wytyczono bus pas. I barzdo dobrze, czekam na kolejne, i podobnie jak tarantula mam wizję wytyczenia następnych. autobusem jedzie 150 osób a w samochodzie wiezie swoją d..ę 1 osoba. Ile mniej spalin mniej emitowało by się do atmosfery, gdyby ludzie poprzesiadali się do autobusów? Mnie to zupełnie nie interesuje, że stoicie sobie w korku. wpuszczanie dużej masy samochodów do centrum powoduje zakorkowanie się innych ulic. Mniej samochodów=mniej korków. Najwięcej krzyczą w tej sprawie, osoby, który widzą własny czubek nosa. Egoizm, jeszcze raz egoizm. Taka postawa jest godna potępienia. Nikt wam nie każe jeździć samochodami. Przesiądźcie się do autobusów, zamiast wozić tyłki. Od wczorak lepszy jest autobus. Koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
edda2000 Re: Zrównoważony rozwój 11.05.05, 15:37 nie każdy jedzie do centrum czy do metra ja nie moge sie przesiasc do autobusu Na moja wies (gdzie pracuje) nie dojezdzaja autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zrównoważony rozwój IP: *.abc.com.pl 12.05.05, 15:54 Egoizm mówisz? Może i tak...i wygoda i co z tego??? A ze strony domagających się buspasa to nie byl egoizm? Co mnie to obchodzi, ze autobusem wiezie d..y 150 osób, jak im niewygodnie to niech sie przesiada w samochody Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Z Familijnej w Modlińską na wstecznym 09.05.05, 11:13 > O pasie autobusowym możecie także poczytać tutaj, oraz go sobie obejrzeć. Poczytałem - przy tym oznakowaniu trzeba będzie na Modlińską wyjeżdżać na wstecznym. Będzie wesoło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Z Familijnej w Modlińską na wstecznym IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:29 Taaaa..... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów 09.05.05, 13:13 Po tym, jak ZDM i inne "władze komunikacyjne" zaczęły dostawać coraz więcej pism - ponagleń w sprawie uprzywilejowania KM na Modlińskiej www.siskom.waw.pl/siskom-km.htm , to była tylko kwestia czasu. Choć i tak trwało to b. długo (znacznie więcej niż te 10 m-cy). Myślę, ze nie tylko my działaliśmy w tej sprawie, choć może my najbardziej aktywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Poczytaj mi mamo o pasie dla autobusów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 22:59 >Kto pod kim dołki kopie no wlasnie, twoje pomysly zemszcza sie na tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Nie ma co plakac. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:42 Jak powstawaly bus-pasy na Sobieskiego, Grojeckiej, Jerozolimskich, Moscie Poniatowskiego tez nagle budzili sie "pokrzywdzeni". Lementy byly na wszelkich forach. Po 2-3 dniach sytuacja sie ustabilizowala i jakos zycie toczylo sie dalej. Nie ma co wyc. Bus-pasy sa nieodlaczna czescia miast i jak sie mieszka w duzym miescie trzeba sie liczyc z ich pojawianiem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: Nie ma co plakac. 09.05.05, 13:29 > Jak powstawaly bus-pasy na Sobieskiego, Grojeckiej, Jerozolimskich, Moscie > Poniatowskiego tez nagle budzili sie "pokrzywdzeni". Lementy byly na wszelkich > forach. Po 2-3 dniach sytuacja sie ustabilizowala i jakos zycie toczylo sie > dalej. Nie ma co wyc. Bus-pasy sa nieodlaczna czescia miast i jak sie mieszka w > > duzym miescie trzeba sie liczyc z ich pojawianiem sie. moze odroznij te miejskie ulice od trasy wjazdowej do miasta i rodzajem ruchu jaki takie trasy cechuje, w dodatku polozonej przed skrajnym jedynym mostem na przestrzeni dwudziestu kilometrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPDorota Re: Nie ma co plakac. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 14:45 Nie ma co odrozniac. Tranzyt w Warszawie przelewa sie przez centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: Nie ma co plakac. 10.05.05, 11:28 > Nie ma co odrozniac. Tranzyt w Warszawie przelewa sie przez centrum. ach, czyli Tiry i transport materialow niebezpiecznych jezdzi Poniatowskim i cala dlugoscia Alei. i jakkolwiek centrum. oookay. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Nie ma co plakac. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 12.05.05, 08:22 > ach, czyli Tiry i transport materialow niebezpiecznych jezdzi Poniatowskim i > cala dlugoscia Alei. i jakkolwiek centrum. oookay. Niestety tak. Dojezdzajac do pracy przez Poniatowszczaka 2 lata rozne rzeczy widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marti Re: Nie ma co plakac. IP: 217.153.150.* 03.06.05, 14:39 No właśnie, ja też cie nie odróżniam od osła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.pearson.com 09.05.05, 15:04 Co to jest BUS PAS??? W jakim to jest jezyku??? Po prostu nie moge patrzec na to jak "dziennikarze" (cudzyslow zamierzony) z GW z zapalem posluguja sie najgorszymi makaronizmami - ani to jezyk polski, ani angielski. Kochanowski, Rej, Mickiewicz i wszyscy inni w grobach sie pewnie biedacy przewracaja... Zgroza... Gazeta Wyborcza pod wzgledem jezykowym to DNO. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 16.05.05, 11:52 Gość portalu: gosc napisał(a): > Co to jest BUS PAS??? W jakim to jest jezyku??? Po prostu nie moge patrzec na > to jak "dziennikarze" (cudzyslow zamierzony) z GW z zapalem posluguja sie > najgorszymi makaronizmami - ani to jezyk polski, ani angielski. Napisz poprawną formę, a będę się nią posługiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 15:23 Naiwność ludzka nie zna granic. Pas dla autobusów niczego nie zmieni. Od wielu lat wiadomo, ze ulica Modlińska jest jedną z najbardziej zakorkowanych ulic W- wy. Samochody nawet gdyby bardzo chciały nie "upchną" sie na 2 pasach bo od dawna i 3 pasy to o wiele za mało. Autobusy z kolei już dawno poradziły sobie z tą sytuacją. Ich kierowcy wiedząc o tym, że jeżdżą o wiele większym pojazdem niż pozostali kierowcy łamią regularnie przepisy drogowe wpychając się i zręcznie omijając zablokowany pas ruchu na granicy wszelkiego ryzyka (np. na moście Grota. Pragnę przypomnieć wszystkim bezmyślnym entuzjastom, że ul. Modlińska jest ulicą tranzytową nie tylko dla roznącego w zastraszającym tempie osiedla Tarchomin i Nowodwory ale również dla dojeżdżających do pracy ludzi z Jablonnej, Legionowa, Nowego Dwory Maz. czy Modlina, którzy przesiedli się z niebezpiecznych kolejek podmiejskich do prywatnych linii autobusowych. W tej sytuacji za parę dni może stanąc cała ulica, choć ja osobiście jestem przekonana, że kierowcy z wiadomych powodów nie będą rezpektować bus-pasa. Prawdopodobnie ja też się do nich przyłączę bo autobusy nadal jeżdżą jak chcą. A więc nie ma żadnych zasad. Jeszcze raz gratuluje pomysłodwacy "mądrości", "kreatywności" itd..... Odpowiedz Link Zgłoś
roweroraffi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 09.05.05, 15:31 Gość portalu: realistka napisał(a): > Naiwność ludzka nie zna granic. Fakt :-) > Pas dla autobusów niczego nie zmieni. Bzdura. > Od wielu > lat wiadomo, ze ulica Modlińska jest jedną z najbardziej zakorkowanych ulic W- > wy. Samochody nawet gdyby bardzo chciały nie "upchną" sie na 2 pasach bo od > dawna i 3 pasy to o wiele za mało. Na wjeździe na Grota dają radę, w okolicy Urzędu Dzielnicy dają radę, to i tu dadzą. Z resztą na większości Modlińskiej sa nie 2 a 3 lub 4 lasy dla aut pomimo wyłączenia tego jednego. > Pragnę przypomnieć wszystkim bezmyślnym entuzjastom Epitety godne Leppera - nie moje myślenie=brak myślenia. > ul. > Modlińska jest ulicą tranzytową Też uważam, że Warszawa powinna mieć obwodnicę ;-) > nie tylko dla roznącego w zastraszającym tempie > > osiedla Tarchomin i Nowodwory ale również dla dojeżdżających do pracy ludzi z > Jablonnej, Legionowa, Nowego Dwory Maz. czy Modlina, którzy przesiedli się z > niebezpiecznych kolejek podmiejskich do prywatnych linii autobusowych. Które także jako autobusy mają prawo jeździć ww pasem dla autobusów, więc dziękuję za argument ZA buspasem. > W tej > sytuacji za parę dni może stanąc cała ulica Tak jakby dotad nie stała co rano. > ja osobiście jestem > przekonana, że kierowcy z wiadomych powodów nie będą rezpektować bus-pasa. Ja rónież ale mam nadzieję, że odpowiednie służby staną na wysokości zadania i będą uhonorowywać tych nierespektujących odpowiednimi 'dyplomami' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 16:13 Ale z Ciebie erudyta! No i jak wspaniale potrafisz manipulowac informacjami - bardzo tendencyjny komentarz. Ciekawe dlaczego nie odniosłeś się do fragmentu dotyczącego łamania przepisów przez autobusy??? No ale jak to u Leppera - człowiek widzi tylko to co chce widzieć np. 4 pasy ruchu. Dlatego odwołuję słowo "bezmyślny" i zastępuję je "krótkowzrocznym entuzjastą" - w każdym tego słowa znaczeniu. Ja też mam nadzieje (choć wiadomo czyją jest matką), że "dyplomy" bedą otrzymywac także łąmiący przepisy kierowcy autobusów. Jeszcze jedno- ja osobiście nie daję rady, choć wg Ciebie kierowcy jakoś sobie dają radę. Od 2 lat wstaję co ok. 3 miesiące o 15 minut wcześniej, żeby na czas dojechac do pracy. Myślę, że nie tylko moje granice zostały przekroczone. A osobiście uważam, że bez bbys-pasy i tak prądzej dojadę do centrum rowerem niż autobusem, więc do tego ostatniego nigdy się nie przesiądem. Coraz częściej zastanawiam się nad rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerdrugi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 09.05.05, 20:58 Zachęcam do rowerka - sam robiłem trasę z Nowodworów na Nowogrodzka w 35 minut - a na wolniejszym biegu w 45 - to jest od 15 do 5 minut szybciej niż rozkładowe 508 w godzinach szczytu. Niezaleznie od tego - kto nie widzi alternatywy w co 3 minuty kursujacym obecnie E-4 ten dopiero jest krótkowzrocznym kierowcą. Ja dziękuję Bogu, ze jeszcze żyję, kiedy wszyscy mają taką wadę wzroku i prawo jazdy jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 23:05 ja nie moge w pracy smierdziec potem, musze w pracy miec sluzbowy stroj, nie zmokniete jak kura od dezczu wlosy itd, a szatni, prysznica i przebieralni nie ma:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 00:26 Mam ten sam ból i ten sam problem dlatego powiedziałam, że zastanawiam się nad rowerem. Chociaż, kurde, bardzo lubię nim jeżdzić to nie wiem jak zabezpieczyć na rowerze laptopa i kostium do przebrania w deszczowy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:16 a jak sobie radzisz ze "ścieżką" na Grocie??? Zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy stoją tam co 10 metrów skrzynki z piaskiem??? Jeźdzę jakieś dwa razy w tygodniu rowerem, 3 razy samochodem, sporadzycznie autobusem. Pracuję na Wilanowie, czas dojazdu: rower 65 minut Autobus ok. 100 minut auto 35 minut viva KM!!! spostrzeżenia rowerzysty: najbardziej hamscy są kierowcy autobusów, niech tych buraków nikt nie broni, dwa dni temu jeden z nich mnie prawie nie rozjechał, bo ośmieliłem się jechać asfaltem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 00:22 Spoko! Robię regularne badania. Póki co wzrok mam ponoć idealny. No i na szczęście 15 lat za kółkiem bezwypadkowo. Powodzenia w podróżowaniu przestarzałymi trującymi polskimi autobusami poczekam na metro albo zostanę mistrzem świata w maratonie rowerowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mip Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.idea.pl 10.05.05, 09:48 > > nie tylko dla roznącego w zastraszającym tempie > > > > osiedla Tarchomin i Nowodwory ale również dla dojeżdżających do pracy lud > zi z > > Jablonnej, Legionowa, Nowego Dwory Maz. czy Modlina, którzy przesiedli si > ę z > > niebezpiecznych kolejek podmiejskich do prywatnych linii autobusowych. > > Które także jako autobusy mają prawo jeździć ww pasem dla autobusów, więc > dziękuję za argument ZA buspasem. Buspasem mają prawo jeździć tylko autobusy komunikacji miejskiej. Pekaesy i inne tego typu nie mają prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 16.05.05, 11:59 Gość portalu: mip napisał(a): > > > nie tylko dla roznącego w zastraszającym tempie osiedla Tarchomin i > > > Nowodwory ale również dla dojeżdżających do pracy ludzi z > > > Jablonnej, Legionowa, Nowego Dwory Maz. czy Modlina, którzy przesiedli > > > się z niebezpiecznych kolejek podmiejskich do prywatnych linii > > > autobusowychch. > > Które także jako autobusy mają prawo jeździć ww pasem dla autobusów, więc > > dziękuję za argument ZA buspasem. > Buspasem mają prawo jeździć tylko autobusy komunikacji miejskiej. Pekaesy i > inne tego typu nie mają prawa. Pas jezdni ze znakiem BUS przeznaczony jest dla komunikacji publicznej, nie tylko miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 23:03 calkowicie sie z toba zgadzam. jestem w szoku, ze pomyslodawca nie wstydzil sie pokazac swojej twarzy w tym atykule. bardzo sie dziwie. ale jak sie dorobi samochodu, to sam siebie przeklnie. obawiam sie jednak, ze ten czlowiek zadba o to, zeby policja kosila mandatami kierowcow, ktorzy straca cierpliwosc do korkow i pojada buspasem. jak policja nie przyjedzie, to sam w czynie spolecznym stanie z kamera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek2x Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 09.05.05, 15:30 No i dobrze. Może niektórzy co sprowadzili używany samochód-grat z niemiec wsiądą spowrotem do autobusów. Będą mniejsze korki i mniejszy smog.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 18:19 mieszkam na tarchominie, kilka przystankow od petli autobusowej, a wsiadalam do autobusu z trudem. 1 przystanek dalej nie wszyscy ludzie już wsiadali. mam samochod, ale czasem jezdze do pracy autobusem, a czasem samochodem. uwazam, ze buspas jest wielka pomylka. korki na modlinskiej skonczyly się, jak ktos madry w koncu wymyslil 2 pasy wjazdu na most grota. owszem – jest bardzo duzy, plynny ruch, ale jak nie ma wypadku, to korkow nie ma. natomiast jak sa korki, to autobus to ostatni pojazd, który w nim stoi – kierowcy autobusow lawiruja miedzy pasami, wpychaja się w ostatniej chwili (tworzac przez to korek!), przynajmniej ode mnie autobusy na modlinskiej (nawet jeszcze przed buspasem) jezdzily szybciej. nie wiem na jakie korki jezdzacy autobusami narzekaja – może zapominaja doliczyc czas, który autobus poswieca zatrzymujac się na przystankach? ja przynajmniej, żeby zdarzyc do pracy na 8.00, jak jade autobusem, wychodze ok. 7.00, ja jade samochodem – wychodze ok. 7.15. te 15 minut na trasie bialoleka-srodmiescie to czas na przystanki autobusowe. a dzis o godz. 7.21 (godzina najwiekszego szczytu!!!) na horyzoncie modlinskiej nie było ani jednego autobusu!!!! w zeszlym tygodniu tez to obserwowalam, czasem nie było zadnego autobusu, czasen 1, najwiecej, ile widzialam naraz to 3. czy to rzeczywiscie jest przeslanka do wprowadzenia buspasa? czy ktos badal natezenie ruchu na modlinskiej przed wprowadzeniem buspasa? autobusow jezdzi duzo, ale nie jeden za drugim! teraz samochody będą staly w gigantycznych korkach na 2 pasach, a pas dla autobusu będzie potrafil stac kilka minut pusty!!! dodam jeszcze, ze na odcinku tu za gmina bialoleka były 2 pasy, z których zrobiono 1. wczesniej w tym miejscu miescily się 2 samochody osobowe lub 1 samochod osobowy i 1 autobus, teraz jest tylko linia na 1 autobus. chcialabym tez zapytac, czy decyzja o wytyczenie buspasa była tworzona rownolegle z decyzja o zwiekszeniu liczby autobusow dla tych kierowcow, którzy chcieliby się do nich przesiasc? madre glowy mogly pomyslec o buspasie, gdyby już wybudowali most polnocny, a teraz to tragiczna decyzja. mam nadzieje, ze ci, którzy apelowali o buspas, pozaluja swojej decyzji. budowanie sobie lepszych rozwiazan na krzywdzie innych, odplaci im się, gdy kupia sobie samochod (dzis to żaden luksus). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy włos Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 09.05.05, 21:28 uprzejmie odpowiadam, na Pani Magdy wątpliwości: 1. napisano - kierowcy autobusow lawiruja miedzy pasami, wpychaja się w ostatniej chwili(tworzac przez to korek!), odpowiedź - co właśnie jest jednym z argumentów za pasem, bo teraz tych lawiracji nie będzie, będzie porządek i ład i nie będzie można narzekać na kierowców autobusów, że to zawalidrogi (tak jak to wielu kierowców robi. 2. napisano - czy ktos badal natezenie ruchu na modlinskiej przed wprowadzeniem buspasa?, odpowiedź - samowładne były badania Centrum Zrównoważonego Transportu, stałe ZDM oraz na zlecenie robiła je kompleksowo Politechnika Warszawska. I tak jest to przesłanka do zropbienia pasa autobusowego. 3. napisano - chcialabym tez zapytac, czy decyzja o wytyczenie buspasa była tworzona rownolegle z decyzja o zwiekszeniu liczby autobusow dla tych kierowcow, którzy chcieliby się do nich przesiasc?, odpowiedź - jakby Pani nie zauważyła około 2-3 tygodnie wcześniej E-4 zaczęło jeździć całą dobę, a w szczycie co 3 minuty (wcześniej co 4 minuty w szczycie i tylko w dni powszednie). 4. napisano - madre glowy mogly pomyslec o buspasie, gdyby już wybudowali most polnocny, a teraz to tragiczna decyzja. odpowiedź - śmiem twierdzić, że Most północny nie byłby potrzebny, gdyby ktoś wcześniej wybudował sprawną SKM oraz linie tramwajową na Trachomin - ale ni wybudował więc ględzę od rzeczy w tej materii. 5. napisano - czasem nie było zadnego autobusu, czasen 1, najwiecej, ile widzialam naraz to 3. Odpowiedź - skoro najwięcej ile widziałaś na raz to trzy to raczej dobrze, bo to oznacza, że na Tarchominie nie ma efektu stad autobusowych (w co jednak wątpię). Natomiast sytuaca obecna wygląda tak, że mamy po godzine 7: E-4 co 3 minuty (20 kursów na godzinę), 510 - 9 kursów, 508, 509 po 8 kursów, 518, 186 po 7 kursów, 404 - 6 kursów, do tego 723, 801, 705, 152, 133, 144, 126, 101. Jest to minimum 80 kursów w ciągu godziny po godzinie 7, co daje ponad 1 autobus na minutę. Zdaję sobie jednak sprawę, że na przystanku jedna minuta może wyglądać jak godzina. Codziennie rezygnuję z niejednego luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 22:58 >uprzejmie odpowiadam, na Pani Magdy wątpliwości: >co właśnie jest jednym z argumentów za pasem, bo teraz tych lawiracji nie >będzie, będzie porządek i ład i nie będzie można narzekać na kierowców >autobusów, że to zawalidrogi (tak jak to wielu kierowców robi. autobus czy taksowka jadacy innym, niz buspasem, kwalifikuja sie do mandatu za 100 zl? bo jesli nie, to nie wiem, z czego wnioskujesz, ze nie beda jezdzic tymi pasami, ktorymi im bedzie wygodnie. >czy ktos badal natezenie ruchu na modlinskiej przed wprowadzeniem >buspasa?, odpowiedź - samowładne były badania Centrum Zrównoważonego >Transportu,stałe ZDM oraz na zlecenie robiła je kompleksowo Politechnika >Warszawska. I tak jest to przesłanka do zropbienia pasa autobusowego. w takim razie to dla mnie za trudne do zrozumienia, skoro autobusy jezdza co kilka czy kilkanascie minut, a nie caly czas, i do tego jest im potrzebny buspas. >śmiem twierdzić, że Most północny nie byłby potrzebny, gdyby ktoś wcześniej >wybudował sprawną SKM oraz linie tramwajową na Trachomin - ale ni wybudował >więc ględzę od rzeczy w tej materii. i tu sie zgodze. >skoro najwięcej ile widziałaś na raz to trzy >to raczej dobrze, bo to oznacza, że na Tarchominie nie ma efektu stad >autobusowych (w co jednak wątpię). dobrze, ze 1 z 3 pasow stoi przez kilka cennych minut kompletnie pusty, podczas gdy 2 pozostale pasy pekaja w szwach i ludzie stoja w nich w gigantycznych korkach? >Jest to minimum 80 kursów w ciągu godziny po godzinie 7, co >daje ponad 1 autobus na minutę. Zdaję sobie jednak sprawę, że na przystanku >jedna minuta może wyglądać jak godzina. przez cala modlinska przejezdzam nieco dluzej niz 1 minute, a ruch zaczelam obserwowac od momentu wprowadzenia decyzji o buspasie. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 10.05.05, 08:40 Gość portalu: magda napisał(a): > w takim razie to dla mnie za trudne do zrozumienia, skoro autobusy jezdza co > kilka czy kilkanascie minut, a nie caly czas, i do tego jest im potrzebny > buspas. bredzisz. Na Modlinskiej autobusy jezdza czesciej niz co minute. > dobrze, ze 1 z 3 pasow stoi przez kilka cennych minut kompletnie pusty, po pierwsze - nie przez kilka minut, a przez kilkadziesiat sekund. po drugie - tak, dobrze, bo i tak ten pas jest lepiej wykorzystywany niz pozostale. pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 04toudi Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:27 I tu nie masz racji. Badanie natężenia ruchu przez ZDM nie przyniósł p[rzesłanek do wprowadzania bus pasa na Modlińskiej. Jest wiele innych drug, gdzie KM jeździ 80% ludzi. Na Modlińskiej z KM korzysta 45% ludzi (mniej niż połowa - dane ZDM, publikowane też przez Tarantulę). Poza tym jest tu spory ruch podmiejski, skąd nie wsposób sensownie dojechać autobusem (chyba że jak w "co mi zrobisz jak mnie złapiesz" ;-)))))). Rozumiem bus pas na miejskim odcinku Puławskiej i Niepodległości, rozumię na Marszałkowskiej, na Jerozolimskich (gdzie wystepuje tylko na niewielkich odcinkach). Wiem też na pewno, że gdy jest bus pas, należałoby zrobić osobną sygnalizacje dla autobusów i samochodów, osobne pasy skrętu. A jak jest??? Jak to zwykle w Polsce. Zamiast odgrodzonych buspasów (aby auta nie wjeźdzały) i w zamian dla samochodów konrpass, wyszedł na ulicę pan Zdzicho z panem Mietkiem i namalowali buspas. I po co ten most północny, po co metro i tramwaj, mata ludzie bus pas. W moim dojeździe autobusem bus pas zmniejszy czas dojazdu o najwyżej 10%. Gra niewarta świeczki, nawet rowerem będę szybciej (autem 35 minut, rowerem 65, autobusem 100 minut). Pozdrawiam farciarzy, co pracują w centrum i mieszkają w wysokim Tarchominie tuż obok przystanku. Pozdro... Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 10.05.05, 08:44 Gość portalu: 04toudi napisał(a): > Na Modlińskiej z KM korzysta 45% ludzi. nawet jesli to prawda, to jak latwo policzyc, autobusom nalezy sie 1,35 pasa, a nie tylko jeden... pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 10.05.05, 10:16 Hmmm... teraz buspas zajmuje byłe dwa pasy. No i co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 16.05.05, 12:07 Gość portalu: aaaaa napisał(a): > Hmmm... teraz buspas zajmuje byłe dwa pasy. No i co Ty na to? Ale nie na odcinku od Konwaliowej od mostu. Odpowiadając w kwestii skrócenia czasu, dodam, że nie tylko skrócił, ale jest ten pas dla KP (P-Publiczna) pewną gwarancją stałego czasu przejazdu, niezaleznie od ilości pozostałych pojazdów na drodze, stłuczek, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOP Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 10.05.05, 01:37 Problem w tym, że zmniejszanie przepustowości Modlińskiej spowoduje jeszcze większe korki, bo pas będzie mniej optymalnie wykorzystany. Dodatkowym skutkiem ubocznym będzie to, że naród jadący od strony Jabłonnej będzie walił tłumnie "skrótami" przez Tarchomin pod oknami mieszkańców /pozostaje tylko mieć nadzieję, że pod oknami Walecznego Wojciecha/. Jest to typowe prawo Janosika, zabrać jednym, oddać drugim, wszystkim będzie gorzej. Jedynym rozwiązaniem na korki jest albo wybudowanie nowych dróg, albo zwiększenie przepustowości istniejących /bezkolizyjna Modlińska/. To, że na to nie wpadł nasz p-rezydent i jego przydupasy to mnie wcale nie dziwi, a to że jakiś idiota jeszcze o to latami walczył, to już tylko smutkiem napawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: 83.238.100.* 10.05.05, 08:37 Ciekaw jestem tylko gdzie te drogi mają powstać. Wyburzymy troche domów ? A bezkolizyjna Modlińska oznaczałaby konieczność wybudowania kilku dodatkowych węzłów - wyobrażacie sobie te korki ? Na to nie ma żadnych szans do czasu wybudowania mostu północnego. Dopiero wtedy byłby dramat gdyby nagle powtórzyć blokadę z okolic ratusza w kilku następnych miejscach bez zapewnienia alternatywy. Jedyne co można teraz budować na Modlińskiej to przedłużenie tramwaju od pętli przy moście Grota-Roweckiego. Tyle, że na to jeszcze nikt z Ratusza nie wpadł bo to za proste... A obrażanie kogoś kto postarał się coś zrobić (i chwała mu za to !) sobie daruj. Zwłaszcza anonimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 10.05.05, 08:59 no i zaczęło się dziś stał policja i korki na dojeździe do modlińskie były niewyobrażalne sam podpisałem się pod wnioskiem o bus-pas ale w czasach gdy wjazd na grota był nieudrożniony - teraz jest to już zupełnie bez sensu i przypomina mi sytuację z przed kilku lat, gdy na białorusi w sklepach pojawił się sylwestrowy szampan tylko że tydzień po nowym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yossarian Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: 195.8.101.* 10.05.05, 09:43 Ano zaczęło się... i bardzo dobrze, skoro ten pas jest - respektujmy go. Jeśli rzeczywiście KM jeździ 45% ruchu z Modlińskiej to chyba bezsazadne jest lamentowanie nad oddaniem go dla autobusów. Szanowni Państwo - sam jeżdżę z Jabłonny i uważam, że dojazd autobusem się poprawił, obecnie jazda na tym odcinku samochodem i autobusem zajmuje praktycznie tyle samo czasu, a jadąc autobusem oszczędza się nie tylko własne nerwy w korkach. Oszczędza się też pieniądze. Bilet miesięczny na KM z Jabłonny kosztuje 90 PLN, jeżdżąc codziennie autem zużywałem miesięcznie średnio 3 baki paliwa po (wtedy) około 120 PLN, czyli razem 360 PLN. Teraz jeżdżę tak samo szybko, a forsa w kieszeni zostaje. Przypominam, że nie mieszkam na Tarchominie ani Białołęce Dworskiej/Choszczówce, które dojazd KM mają jeszcze lepszy. Pozdrawiam i życzę wszystkim samochodziarzom chociaż jednokrotnego podjęcia próby dojechania do pracy KM. Może komuś się spodoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:48 W smrodzie i w ścisku, z cuchnącym oddechem na twarzy. Nie, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vujqova Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: 217.8.161.* 16.05.05, 12:30 A jak wracasz do domu geniuszu? policzyles czas przejazdu W OBIE STRONY? jesli nie, to cie oswiece, bo podjelam sie tego eksperymentu: KM. dojazd do WWY: (rondo ONZ): spacerek do przystanku: 15 minut + 5 minut zapasu = 20 minut pociag na DW Gdanski: 40 minut Metro do Swietokrzyskiej: 5 minut + 5 minut zapasu = 10 minut Spacerek: 5 minut RAZEM:75 minut "Z powrotem" czas jest podobny, z jednym zastrzezeniem: pociagi z DW Gdanskiego jezdza juz chyba raz na godzine po godzinie 16 - wiec spoznij sie minutke, a do czasu powrotu doliczasz godzine! A wiec Czas Laczny: 150 minut. Podobny jest czas podrozowania autobusem. Samochod: do tej pory jezdzilam do W-wy w 35-40 minut. Podobnie z powrotem. Po wprowadzeniu bus pasa, sobie znanymi skrotami (z dala od Modlinskiej) do ronda ONZ jade 45-50 minut. Ale z powrotem - nadal 35-40! Czas Laczny (max): 90 minut Roznica wynosi 60 minut(!) dziennie, PLUS elastycznosc zwiazana z godzina wyjscia z domu/ powrotu do domu PLUS mozliwosc zalatwienia spraw w miescie PLUS komfort MINUS koszt benzyny MINUS koszt parkingu MINUS zuzycie auta MINUS towarzystwo meneli (nie twierdze ze tylko oni podrozuja KM, ale akurat oni sa najbardziej widoczni a ich towarzystwo uciazliwe). W skali miesiaca koszt podrozy samochodem jest o jakies 400 zl wyzszy (nie liczac amortyzacji). Za to roznica w czasie (przy 22 dniach roboczych w miesiacu) to lekko liczac niemal doba miesiecznie. Pytanie jest takie - na ile cenisz swoj czas? Ja wole spedzic te extra godzine dziennie w inny sposob niz z anonimowym tlumem. Nawet, jesli kosztuje mnie ona ok. 20 zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 10.05.05, 09:01 dzisiejszy ranek, godz. 7.30. korek na dwóch pasach Modlińskiej - lewym i środkowym. część samochodów przyspiesza prawym pasem - buspasem (co za nazwa...)...na wzniesieniu przed wjazdem na most czeka na nich niespodzianka - policja:-) ciekawe jak długo będą egzekwować prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej 10.05.05, 09:21 > ciekawe jak długo będą egzekwować prawo. Oni też wiedzą, że ten pas to głupota. Im jest zwyczajnie wstyd, tam stać. Poczekaj parę dni - teraz muszą się wykazać. Potem będą stać tylko pod koniec miesiąca jak im się pensja będzie kończyć i będą musieli zwrócić się do kierowców z prośbą o wsparcie "bo Bóg kazał się dzielić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:38 Pewnie tylko przez parę dni. Myslicie, że policja nie ma nic innego do roboty tylko sprawdzanie czy na Modlińskiej przestrzegane sa przepisy.Na razie to wszystko na pokaz, dla tv. A potem zwolennicy bus-pasa będa chyba sami wyznaczali swoich strażników.A może wynajmą jakąś firmę? A może sam pan Wojtek będzie tego pilnował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sagan Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.atman.pl / *.atman.pl 08.06.05, 21:43 Ludzie podziękujmy Kaczyńskiemu, że już 3 rok nam most buduje i chyba następne 3 nam przyjdzie czekać. Bo na inwestycje to on jest odporny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mip Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.idea.pl 10.05.05, 10:12 > dzisiejszy ranek, godz. 7.30. korek na dwóch pasach Modlińskiej - lewym i > środkowym. część samochodów przyspiesza prawym pasem - buspasem (co za > nazwa...)...na wzniesieniu przed wjazdem na most czeka na nich niespodzianka - > policja:-) > > ciekawe jak długo będą egzekwować prawo. ..i przez to był korek, bo już po minięciu policji Modlińska stała się nagle niewyobrażalnie luźniutka. Po drugie - ilu kierowców jadących prawym pasem jest w stanie wyłapać jeden partol? Tam trzebeby postawić armię policjantów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw158979 Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:52 W Al Jerozolimskich postali, postali i jakos wszyscy zrozumieli dla kogo jest pas dla autobusow. Tam tez byly 3 pasy, wiecznie zastawione, sam nie wierzylem, ze sie uda. Ale udalo sie. I stal tam jeden radiowoz, nie zadna armia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLO Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.block.alestra.net.mx 26.05.05, 23:51 Odpowiadam krótko.Jak obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo_pl Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.pl / *.chello.pl 10.05.05, 09:11 Kaczyński, pobuduj lepiej mosty a nie wyznaczaj idjotyczne pasy da Autobusów. Skończ wreszcie z tematami zastępczymi (łapówki itd..) a weż się do roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcarin Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.u.mcnet.pl 10.05.05, 09:38 Dzis na ul. Odrowaza (Brodno, ulica rownolegla do Jagiellonskiej, idaca wzdluz muru Cmentarza Brodnowskiego, ktora prowadzi do wylotu na most Gdanski i w strone mostu Slasko-Dabrowskiego)byl korek, ktory wczesniej sie tam nie pojawial. Prawdopodobnie mieszkancy Choszczowki i Bialoleki obrali sobie nowa, alternatywna trase. Dziekuje inicjatorom akcji "buspas" za zakorkowanie Brodna i Targowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osa Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: 217.8.161.* 16.05.05, 12:34 podziekuj tarantuli i jemy podobnym egoistom - dzieki nim lepiej sie przeciez jezdzi pasazerom autobusow na Modlinskiej. szkoda tylko, ze nie pomysleli, ze kierowcy nie idioci, poszukaja innych drog dojazdu, dzieki czemu pasazerowie w autobusach w innych miejscach (np na Brudnie) beda stac w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 14:23 ... albo juz tez na samym osiedlu.Dzisiaj było super, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z Legionowa No i wymyślili... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 10.05.05, 09:52 Dzisiaj Modlińska była totalnie zablokowana. Autobusy od czasu do czasu jechały swoim pasem, ale głównie posuwały się pozostałymi pasami - tymi przeznaczonymi dla pozostałych samochodów. Pas dla autobusów został zaprojektowany bez głowy, po najmniejszej lini oporu, jak to u nas, żeby się tylko nie narobić. Zajmuje część jezdni o szerokości dwóch pasów, przeznaczoną dawniej na ruch lokalny. Dlaczego nikt się nie pofatygował i nie zwęził tego pasa do jednej jezdni? A w ogóle to trzeba bylo zacząć od poszerzenia Modlińskiej i np. Marywilskiej. Śmiać mi się chce, jak jakiś cymbał mówi, że Modlińska się nie zablokuje, bo ludzie zaczną jeździć autobusami. Nawet jeśli tak będzie, zaraz zacznie się marudzenie, że jest tłok w autobusach! Podsumowując: było tragicznie, teraz jest czarna rozpacz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: No i wymyślili... IP: 195.85.249.* 10.05.05, 10:22 Tylko zauważ ze stały tez autobusy bo na ich pasie było pełno samochodów osobowych. Wiec korek nie zrobił sie dlatego bo jest pas dla busów!!!!!!! Co ma piernik do wiatraka Inna sprawa ze policja stała dopiero koło EC gdy tam juz korek robił sie mały, ale i tak paru debili jadących pasem dla autobusów załpali i DOBRZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z Legionowa Re: No i wymyślili... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 10.05.05, 10:33 Ale co ma zrobić kierowca osobowego, jeśli na swoim pasie zostanie zablokowany przez autobus? Widziałem dzisiaj, że ludzie jeździli nie tylko bus-pasem, ale też po pasie zieleni. I co, nawet jeśli złapie ich policja, czy to coś zmieni? Czy mandat odblokuje Modlińską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: No i wymyślili... IP: 195.85.249.* 10.05.05, 12:14 a od kiedy to autobus nie moze jecha innym pasem???? Co da mandat? A do czego on służy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: No i wymyślili... IP: 217.153.94.* 10.05.05, 12:21 w jakich godzinach byl dzis korek i na jakim odcinku Modlinskiej?? Bo jak jechalem autobusem o 7.10 z Konwaliowej to korka ni ebylo- ani na bus pasie, ani na dwoch pasach obok, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: No i wymyślili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:39 O 8 juz był. I nawet osiedle Tarchomin było dzisiaj zakorkowane. Tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: No i wymyślili... IP: 217.153.94.* 10.05.05, 12:47 Ufff. no tak, inna pora. Nie chce mi sie rano wstawac, ale jednak o 7 nie ma takich korkow- za to tlok w autobusach jest nieporownanie wiekszy- bo Ci ktorzy z nich korzystaja- urzednicy uczniowie studenci jada na 8. Ci ktorzy jada na 9- czyli pracownicy biznseu- korzystaja z samochodow. Jednak z moch obserwacji wynika,m iz najgorsze korki sa mniej wiecej od okolo 7.30 do 8.15-30. Pozdrawiam ale ze na osiedlu byl korek? jak to mozliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz-lubie BUS PAS- POLICJA NIE KONTROLUJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:20 jechalem rano autobusem i stalem w korku az do mcdonalda. najgorzej bylo przy Płochocińskiej.kierowcy jezdzili sobie po chodniku i przyleglym przystanku.HORROR NIECH GAZETA NIE PISZE ZE POLICJA KONTROLUJE DZIS NA MODLINSKIEJ.!!!!! stali dopiero na wysokosci elektrocieplowni. tam juz nie bylo korka- no i zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: BUS PAS- POLICJA NIE KONTROLUJE IP: *.polk.edu 03.06.05, 22:48 Stan od 2 tygodni: nie kontroluja bo im sie limit skonczył na paliwo. Scigacze policyjne tez odjechały w dal i nie wiadomo kiedy wrócą. hihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: No i wymyślili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:34 To bardzo normalne. Do czasu kiedy nie poszerzyli wjazdu na most korek na osiedlu był codziennie. Potem sie bardzo poprawiło i ruch był płynny do dzisiaj........ Tylko pogratulować pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z buspasem Re: No i wymyślili... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 17:50 proponuje gratulowac dumnemu pomyslodawcy: tarantula01@gazeta.pl dzis o 7.24 smetnie przejechaly 2 autobusy. ja stalam w korku. z powodu policji buspas byl PUSTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam Re: No i wymyślili... IP: 217.8.161.* 16.05.05, 12:39 > ale ze na osiedlu byl korek? jak to mozliwe??? bo kierowcy nie chca stac w korku na Modlinskiej, wiec szuakaja innych drog dojazdowych. Szukaja jezdzac przez osiedle. Okazuje sie ze bus pas wywiera wplyw nie tylko na ruch na Modlinskiej, ale rowniez na wszystkie okoliczne drogi i ulice. "Projektantom" i "inicjatorom" - w tym zwlaszcza "tarantuli" nie starczylo jednak wyobrazni, zeby cos takiego przewidziec. Eskperci od siedmiu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FC No i dzisiaj bylo widac co to za genialny pomysl ! IP: *.spray.net.pl 10.05.05, 18:54 Czyli korek jak cholera. Na listosc boska, po co komu byl ten buspas? przeciez na Modlinskiej po tym jak zrobili 2 pasy do wjazdu na Grota przez jakis czs praktycznie nie bylo korkow !!! Teraz znowu sa, gratuluje fenomenalnego pomyslu. Zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bus Re: No i dzisiaj bylo widac co to za genialny pom IP: 195.85.249.* 11.05.05, 09:13 ale bus pas tez stał i to dzieki debilnym kierowcom osobówek Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: No i dzisiaj bylo widac co to za genialny pom 11.05.05, 09:16 przeżyłam koszmar. 1,5 godziny zamiast 0,5. czy tak już będzie codziennie??? ok, niech będzie...jak musi. ale niech policja stanie może wcześniej (Światowida, Obrazkowa), żeby wyłapywać cwaniaczków jadących prawym pasem. a nie, oni dopiero stoją za skrzyżowaniem z McDonaldsem :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A w srode bylo jeszcze lepiej IP: *.cofund.org.pl 11.05.05, 10:25 Swietny pomysl!!!!! Dzisiaj tylko 1 godz. 15 min. na Powisle. Ciekawe usprawnienie, bo wydawalo mi sie, ze jest duzo lepiej, gdy o tej samej godzinie jechalem 25-30 minut. I druga sprawa - dlaczego wszyscy medrcy mysla, ze mieszkancom Tarchomina zalezy tylko na tym, zeby dostac sie do metra. Jakby to mialo byc rozwiazaniem kazdego problemu. A czy ktorys baran w urzedzie pomyslal o tym, gdy najpierw sprzedawal dzialke pod budowe dla JW, albo wydawal pozwolenie na budowe kolejnego osiedla na 500 mieszkan? Czy w tym miescie ktos rzadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
maciek1956 Re: w srode bylo jeszcze lepiej 12.05.05, 11:58 Witam Propnuję dla mieszkańców Tarchomina paliwo po 8 zł, to rozładuje korki. Dzisiaj na Grochów jechałem tylko 1 godz 45 min, nie rozumiem o co chodzi. Jestem mieszkańcem tego osiedla, mając takich mądrych radnych, powoli myślę o przeprowadzce, tylko gdzie, w jakiej dzielnicy rządzą właściwi i odpowiedzialni wybrańcy ? Z działki oddalonej 80 km od W-wy jadę ok 1 godz do pracy, może tam zamieszkam, wyjdzie szybciej i taniej, mniej paliwa zużyję niż w korkach. Podajcie nazwiska osób odpowiedzialnych za ten bałagan, moze jakieś skargi gdzieś wyzej wyślemy. Dwa pasy dla busóe, niesamowita głupota. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BT I dlatego Balcerowicz musi odejść. IP: *.bbtec.net 15.05.05, 20:21 jak w temacie. Niech żyje Lepper !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m modlinska i buspasy IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 12.05.05, 13:31 chetnie jechalbym autobusem. ale: do przystanku mam 10 min. od przystanku w centrum 10 min. to juz 20 min. smrod, tlok i brod w autobusie. wole korki. i wlasna muzyke. i bede blokowal buspasy. bo nie mam wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.elektrim.pl / *.elektrim.pl 12.05.05, 10:43 Jeszcze raz stanowczo [rotestuję przeciko niemądrym decyzom naszych władz, trochę rozsądku i spojrzenia na realia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apandinus ja wysłałem do nich taki protest: IP: 195.20.110.* 12.05.05, 10:46 na adres: zdm@zdm.waw.pl Szanowni Państwo, Chciałbym podzielić się kilkoma refleksjami na temat uruchomionego niedawno tzw. "buspasa" na ul. Modlińskiej. Rozumiejąc potrzebę uprzywilejowania komunikacji masowej chcę zdecydowanie zaprotestować przeciwko wprowadzaniu w tym celu takich rozwiązań, jak wspomniany "buspas". Od ponad pół roku dojeżdżam codziennie ul. Modlińską do pracy. Sytuacja, na tej jednej z najbardziej zatłoczonych ulic dojazdowych do Centrum Warszawy, znacznie się poprawiła (i to zarówno dla autobusów jak i innych pojazdów) po przerobieniu wjazdu na most Grota-Roweckiego. Ruch na ulicy był w zasadzie płynny, nawet w godzinach porannego szczytu (nie licząc odcinka pomiędzy ul. Mehoffera i Światowida, gdzie trwa remont kanalizacji). Uruchomienie "buspasa", jeżeli w ogóle skróciło czas przejazdu autobusów ul. Modlińską - to nieznacznie, spowodowało natomiast totalne "zakorkowanie się" nie tylko samej ul. Modlińskiej, ale szeregu ulic dojazdowych do niej, znacznie wydłużając czas dojazdu do pracy z osiedli Tarchomina. W mojej ocenie, podjęta przez ZDM decyzja nie tylko niczego nie poprawiła, ale rażąco pogorszyła sytuację ruchu wszelkich pojazdów ulicą Modlińską. Przykro mi, ale nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia, że jest to zwyczajna głupota i przykład pójścia na łatwiznę. Proszę tam pójść i zobaczyć, co Państwo zrobiliście. Tak, jak zaznaczyłem na wstępie, nie jestem przeciwnikiem uprzywilejowywania komunikacji miejskiej, ale przeciwko temu, do czego Państwo doprowadziliście uruchamiając w taki sposób "buspas" na ul. Modlińskiej - ZDECYDOWANIE protestuję! Jeżeli już, to: 1. Trzeba było to zrobić po zakończeniu budowy kanalizacji, 2. Np. po wakacjach, 3. Wytyczyć 2 pasy ruchu na szerokim prawym pasie (do ruchu lokalnego), 4. I zastanowić się czy to w ogóle potrzebne (moim zdaniem - NIE). Proszę o weryfikację tej absolutnie złej i - mam wrażenie - kompletnie nieprzemyślanej decyzji. Podobnego kuriozum nie widziałem ani w żadnym z miast Polski, ani Europy, w których miałem okazję mieszkać, bądź przebywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgodny zdecydowanie TAK dla buspasow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:13 Popieram buspas, wszedzie na swiecie komunikacja miejska jest uprzywilejowana. Takie buspasy to standart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apandinus Re: zdecydowanie TAK dla buspasow IP: 195.20.110.* 12.05.05, 11:22 Raczej nie takie. Chyba, że głupota jest standardem także na świecie, a nie tylko u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: zdecydowanie TAK dla buspasow IP: *.crowley.pl 12.05.05, 15:32 Policja powinna stać przy Płochocińskiej - tam jest najlepsze miejsce do łapania samochodowych buraków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: zdecydowanie TAK dla buspasow IP: *.ssmb.com 12.05.05, 15:43 Jadąc komunikacją miejską do pracy potrzebuję 15 minut na dojście do przystanku, później jeszcze przesiadka w centrum, razem 75 do 90 minut. Moja żona to samo. Dzisiaj stojąc w tych korkach potrzebowałem 65 minut żeby dojechac do pracy, po drodze odwiozłem jeszcze żonę, padał deszcz. Nie kapało mi na głowę, słuchałem dobrej muzyki. Przed wprowadzeniem bus-pasa potrzebowałem na to średnio 45 minut. Nikt mnie nie przekona żebym jeździł komunikacją miejską, zwłaszcza po tym jak mojego brata w autobusie okradli przystawiając mu nóż do brzucha. Jeżdżąc samochodem i tak tracę mniej czasu, a jak jeszcze trzeba zrobić zakupy (a coś jeść trzeba) to jest dodatkowa oszczędność czasu i nie trzeba tego dźwigać przez 15 minut od pętli. Wszystkim entuzjastom bus-pasa życzę serdecznie żeby sytuacja życiowa zmusiła ich do jazdy samochodem. Do zobaczenia w korku, ja sobie radzę, a bus-pas to sobie wsadźcie gdzie chcecie. Pozdrawiam wszystkich współtowarzyszy niedoli, ja zostaję z Wami. Odpowiedz Link Zgłoś
olek.herda Re: ja wysłałem do nich taki protest: 08.06.05, 15:42 A dostałes jakąś odpowiedź?? Bo ja ani słowa... pewnie mailik z marszu wpadł do kosza jakiejśc paniusi w sekretariacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek do tego gościa ze zdjecia IP: *.catv.net.pl 12.05.05, 13:06 gratuluje odwagi albo współczuje totalnej głupoty. Teraz wszyscy kierowcy z Białołęki, Tarchomina, Jabłonnej, Legionowa i Nowego Dworu wiedzą jak wygladasz (w tym ja)i komu, jeśli przypadkiem znajdziesz sie na ich drodze, podziekować za ten cyrk który nam zgotowałeś. Ja cie (celowo z małej litery) nie strasze, ani broń Boże w zaden sposób ci nie groże - traktuj to jako kolezeńskie ostrzezenie. Niepozdrawiam. Tomek z Białołeki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: do tego gościa ze zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:25 Przyłączam się do Tomka, może zrobimy plakaty temu człowiekowi i go rozleklamujemy, nie szkoda dla niego czasu. Ale lepiej, ąby w drogę kierowcom nie wchodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: do tego gościa ze zdjecia IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 12.05.05, 13:34 ten czlowiek to chyba osiol. albo student. zobaczymy co zrobi jak dostanie samochod, albo kupi. i bedzie mial do odwiezienia dwojke dzieci do przedszkola i szkoly. chce go wtedy zobaczyc w autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: do tego gościa ze zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:00 Szczególnie jak będzie jeszcze musiał potem np. dojechac do pracy do Piaseczna, Pruszkowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: *.crowley.pl 12.05.05, 13:42 kretyni którzy mają pretensje do bus-pasa, niech ruszą du.py i jazda do autobusów! koniec jeżdżenia bus-pasem, od jutra będzie policja i wtedy postaniecie po tyłkach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: *.ssmb.com 12.05.05, 15:38 Jadąc komunikacją miejską do pracy potrzebuję 15 minut na dojście do przystanku, później jeszcze przesiadka w centrum, razem 75 do 90 minut. Moja żona to samo. Dzisiaj stojąc w tych korkach potrzebowałem 65 minut żeby dojechac do pracy, po drodze odwiozłem jeszcze żonę, padał deszcz. Nie kapało mi na głowę, słuchałem dobrej muzyki. Przed wprowadzeniem bus-pasa potrzebowałem na to średnio 45 minut. Nikt mnie nie przekona żebym jeździł komunikacją miejską, zwłaszcza po tym jak mojego brata w autobusie okradli przystawiając mu nóż do brzucha. Jeżdżąc samochodem i tak tracę mniej czasu (nawet teraz), a jak jeszcze trzeba zrobić zakupy (a coś jeść trzeba) to jest dodatkowa oszczędność czasu i nie trzeba tego dźwigać przez 15 minut od pętli. Wszystkim entuzjastom bus-pasa życzę serdecznie żeby sytuacja życiowa zmusiła ich do jazdy samochodem. Do zobaczenia w korku, ja sobie radzę, a bus-pas to sobie wsadźcie gdzie chcecie. Pozdrawiam wszystkich współtowarzyszy niedoli, ja zostaję z Wami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: *.crowley.pl 12.05.05, 16:19 Skoro tak ci dobrze w samochodziku, to stój chłopie w korku i nie rozpaczaj, jak będę przemykał obok ciebie autobusem, to pomacham ci ręką, a konkretnie środkowym palcem prawej ręki! heheheheeeeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: *.ssmb.com 12.05.05, 16:39 Spoko, sobie machaj, poczekaj aż zmienisz pracę albo Twój pracodawca siedzibę, to się spotkamy w korku. A tak poza tym możemy sobie pomachać stojąc w korkach na uliczkach dojazdowych do Modlińskiej, bo autobusy przedtem tam nie stały, a teraz będą. Myślę że zysku dla pasażerów autobusów specjalnego nie będzie. To co zyskują na bus- pasie, stracą na ulicach dojazdowych. Pożyjemy, zobaczymy. A poza tym, ja się będę śmiał jak będą upały, bo samochód mam dobry i wzorcowo działającą klimatyzację, a Wy się możecie pocić w autobusach do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BT Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: *.bbtec.net 15.05.05, 20:28 Ja mam fullwypas, klima i te sprawy. Zabieram z przysztanku na Swiatowida jakąś biusciastą blondynę i jak jest korek to dla mnie lepiej. Więcej czasu na poznanie nowej laski. Pozdrawiam. Głosuje na Leppera. BT- GolfGTI_AudioSony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akuku Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: 217.8.161.* 16.05.05, 12:47 natomiast w drodze powrotnej ja ci pokaze srodkowy palec, kiedy bedziesz sie wlokl z powrotem tym swoim autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOQ Re: DO JUTRA BĘDZIE POLICJA! IP: *.chello.pl 15.05.05, 17:14 Entelygentny, pogięło cie.........znasz środkowy palec prawej ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary LUDZIE PRZECIEZ POLICJA JUZ DAWNO NIE ŁAPIE IP: *.polk.edu 03.06.05, 22:45 Zrobił sie spokój. Ci co mieli i tak jeżdzą buspasem a autobusów w ogóle na buspasie nie mogłem trafić. Pewnie utknęły gdzieś na dojazdach o objazdach Modlińskiej buhahahaa. Ci trzej co wymyslili ten syf powinni trafić do pierdla z całym tym zas-ranym ZDM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 10:10 Bardzo Ci dziękujemy. Dzięki Tobie wszyscy stoją w gigantycznych korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.jmdi.pl 14.05.05, 00:57 Ten pas to bzdura !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.aster.pl 16.05.05, 13:24 problem tkwi gdzie indziej moi mili ,to wszystko przez to ze na tarchominie zamieszkala banda wiejskich burakow z calej polski,ja tu mieszkam 20 lat i nie pamietam zeby kiedys modlinska byla zakorkowana,a odkad za granica starego tarchomina czyli ulica mechoffera postawili stada tych smiesznych bloczkow i innych gownianych zabudowan i zalegla sie tam cholota ze wsi i miast naszego pieknego kraju to wlasnie mamy problem ,az lza sie w oku kreci na mysl ze jeszcze kiedys byly tam tereny pelne zieleni ciszy i spokoju.A co najgorsze to buduja bloki juz w kazdym wolnym miejscu na osiedlu, dziadostwa przybywa a starzy mieszkancy tarchomina musza stac w porannych korkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bert Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.z93-153-67.customer.algx.net 17.05.05, 00:02 Chej słusznie koleżanka prawi. Dajmy jej wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiełek Re: Specjalny bus pas na Modlińskiej IP: *.cbr.tp.pl 18.05.05, 08:35 po raz kolejnyt przekonałem się, że ten twór jest bez sensu - pierwszy raz w sytuacji gdzy nie było stłuczki pojawiło się takie zagęszczenie samochodów o godzinie 6:40 - co prawda nie było korka, ale przy wjeździe na dojazd do grota trzeba było już jechać wolniutko (mimo, że na samym wjeździe nie było żadnego tłoku - a wręcz wykorzystywany był tylko jeden pas). Z całą siłą będę walczył z tym tworem - może wynając studentó, żeby pozbierali podpisy przez tydzień?? chyba znajdzie się więcej niż te 3000. Tak czy inaczej kolejny raz dowiedziono, że w tym karju rządzą Ci którzy najmniej mu dają... (np. w podatkach) i żerują na na tych, co płacą. Zawsze chyba tak będzie, że pieniacki slogan o równych żołądkach zwycięzy. Takim podcinaniem skrzydeł już sobie skrobiemy dobrą przyszłość - szkolimy dobrych fachwców i nie płacimy im, a oni sobie wyjeżdżają za granicę. To też się pewnie odnosi do projektantów tego tworu - lepsi wyjechali, a średniactwo chcąc się wykazać wymyśliło takie coś.... Odpowiedz Link Zgłoś