Dodaj do ulubionych

drzewa nad Wisłą

21.02.05, 14:52
Czy wycinka dzisiątek drzew po "wiślanej" stronie wału na
Nowodworach ma jakiś głębszy sens (poza kasą za drewno)??
Wie ktoś coś może na ten temat?
Będą kolejne osiedla po drugiej stronie wału ;-)?
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Tony Re: drzewa nad Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 15:05
      Prawdopodobnie dzieje się to w związku z renowacją wałów/terenów zalewowych.
      Prawdą jest, że zarośnięte łacgy stanowią pewne zagrożenie w wypadku wysokiej
      wody. Z drugiej strony mam wrażenie, że RZGW generalnie idzie na łatwiznę...
    • Gość: mirosław Re: drzewa nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 15:24
      Rozpoczęto remont wałów przeciwpowodziowych.Będą one szersze o 6m. i wyższe o
      2m. Niestety wycinka jest konieczna.Po ukończeniu robót na wale mają być
      promenady spacerowe i ścieżka rowerowa, nawet oświetlone.Inwestycja ma być
      wykonana na odcinku Żerań-Rajszew.Wał będzie nowoczesny z betonowym ekranem w
      środku.Zniknie zagrożenie powodziowe na tym odcinku.Roboty są w znacznej mierze
      finansowane przez Bank Europejski.
      • rysio.ochucki Re: drzewa nad Wisłą 21.02.05, 20:18
        Z jednej strony trochę szkoda tych drzew, ale z drugiej ważniejsze jest
        bezpieczeństwo tysięcy mieszkańców. Bo wały w obecnym stanie były wydeptane, a
        w niektórych miejscach wręcz nie istniały (tak były wyjeżdżone przez samochody).
        Mam tylko nadzieje że jacyś nawiedzeni ekolodzy nie przypną się do tych
        drzew... A nawet gdyby to zawsze będzie można wypróbować nową wiatrówkę za 99,9
        zł. ;-)
        • jot.be Re: drzewa nad Wisłą 22.02.05, 10:14
          > Mam tylko nadzieje że jacyś nawiedzeni ekolodzy nie przypną się do tych
          > drzew...

Jakiś czas temu na tychże drzewach pojawiło się mnóstwo budek dla ptaków
          i dlatego byłem zaintrygowany ich masową wycinką...
          A tak a propos,czy to nie jest obszar chroniony czasem???Jakos mi się to
          kojarzy z rezerwatem....
          Nie jestem zawziętym ekologiem i wiem że wał jest za słaby, ale od czasu jak
          część lasku na Grzymalitów przy wale poszła jako słupki na ogrodzenie budowy
          sąsiedniego osiedla trochę nieufnie do takich czynności podchodzę...

Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka