Dodaj do ulubionych

Terror autobusów na Modlińskiej

IP: *.acn.waw.pl 06.06.02, 23:25
Kiedy policja zrobi porządek z autobusami na Modlińskiej. Wyścigi autobusów
jadących z Legionowa z autobusami MZA, taranowanie samochodów przed rondem
Starzyńskiego, przejeżdżanie przez wysepkę koło Golędzinowa i wciskanie się
przez następną wysepkę z pasa do skrętu na prawy pas to codzienność. Ciekawe
dlaczego policja nie reaguje na te praktyki. Taki kierowca szybciutko by
przypomniał sobie przepisy jakby za każdym razem dostał po 3-5 punktów i ze
dwie stówki mandatu. Nie wiem dlaczego ci panowie uważają, że tylko im się
spieszy i oni nie muszą stać w korkach?

BTW nie mogę zrozumieć dlaczego niemożliwe jest kierowanie ruchem w godzinach
szczytu przez policję na Rondzie Starzyńskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rob27 Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.mst.gov.pl 07.06.02, 09:25
      Zawsze staram się spojrzeć na sprawę z każdej strony.
      Masz rację... praktyki stosowane przez kierowców ZTM są naganne i mogą
      powodować zagrożenie w ruchu samochodowym.
      Ale wczuj się w rolę kieroqwcy autobusu.
      Po pierwsze: obowiązuje go rozkład jazdy,
      Po drugie: spóźnienie na punkcie kontrolnym może spowodować konsekwencje
      finansowe w postać np. utraty premii,
      Po trzecie: transport zbiorowy powninien być uprzywilejowany, niestety nie
      zawsze tak jest.
      Można jeszcze mnożyć argumenty za i przeciw praktykom stosowanych przez
      kierowców ZTM.

Osobiście nie spotkałem się z dużym zagrożeniem w ruchu spowodowanym przez
      autobusy. Być może mam szczęście.
      Sam jestem kierowcą, ale na codzień korzystam z komunikacji miejskiej. Kiedy
      jadę samochodem i widzę przede mna autobus po prostu zachowuję szczególną
      ostrożność. Poza tym staram się umożliwić autobusom szybki przejazd np. przez
      zatłoczony odcinek np. umożliwiając mu zmianę pasa ruchu itp.
      Dochodze do wniosku, że są pewne priorytety... mam na myśli 1 samochód osobowy
      z jednym człowiekiem na pokładzie kontra autobus wypchany po brzegi pasażerami.
      Moim zdaniem w tej konfrontacji jestem pionkiem.

Pozdrawiam
    • Gość: Agaa Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: 217.153.35.* 07.06.02, 10:54
      Rzeczywiście kierowcy autobusów (nie tylko na Modlińskej) stanowią pewne
      zagrożenie i też czasem wkurza mnie ich bezczelne wpychanie się np. przed
      rondem Starzyńskiego, gdzie nie tylko się wpychają z pasa do skrętu w prawo,
      ale dodatkowo blokują przejazd do skrętu w prawo. Ale, podobnie jak mój
      przedmówca Rob, podzielam pogląd, że autobusy powinny być uprzywilejowane, a
      nie są i one wiozą dziesiąt pasażerów, a ja jadę sama. Jak podróżuję autobusem
      i kierowca stoi jak ta pierdoła w kilometrowym korku grzecznie ze wszystkimi
      innymi, to powiem szczerze, że mnie szlak trafia - wolę tych, co "zakombinują"
      jak tu szybciej poruszać się do przodu. Dlatego, pomimo tego, że ierowcy ci
      łamią przepisy i normy zachownaia na drodze, jestem w stanie przymknąć na to
      oko - ale jak mi się wpierdz... ktoś samochodem na chama, to nie popuszczę.
      A tak w ogóle na drodze najbardziej mi przeszkadzają te autobusy, najczęściej
      podmiejskie, które smrodzą, dymią i klekoczą, i do tego wszystkiego jeszcze się
      wpierdz... , chociaż nie mam pojęcia jak im udaje się czasem zahamować (pewnie
      kiedyś się nie uda).
    • Gość: Piotrek Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 07.06.02, 12:54
      Być może nie wiem, ale w Prawie o Ruchu Drogowym nic nie ma o uprzywilejowaniu
      autobusów w jakikolwiek sposób oprócz włączania się do ruchu. To jest jasne,
      natomiast ulgi w korzystaniu z dróg dla tych ludzi pracujących w trudnych
      warunkach, jak dotąd nie zostały wprowadzone. Tłumaczenie chamstwa niektórych
      kierowców rozkładem jazdy, uważam za nieporozumienie.
      • Gość: Rob27 Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.mst.gov.pl 08.06.02, 08:49
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Być może nie wiem, ale w Prawie o Ruchu Drogowym nic nie ma o uprzywilejowaniu
        > autobusów w jakikolwiek sposób oprócz włączania się do ruchu. To jest jasne,
        > natomiast ulgi w korzystaniu z dróg dla tych ludzi pracujących w trudnych
        > warunkach, jak dotąd nie zostały wprowadzone. Tłumaczenie chamstwa niektórych
        > kierowców rozkładem jazdy, uważam za nieporozumienie.

To wszystko prawda... Prawo o ruchu drogowym mówi dokładnie tyle co napisałeś.
        Potwierdzam też, że niektórzy kierowcy "przeginają". Myślę, że nie byłoby takiej
        sytuacji gdyby kierowcy samochodów osobowych umożliwjali im zmianę pasa ruchu
        częściej niż ma to miejsce obecnie. Na pewno w tym wypadku trzymanie się sztywno
        przepisów prawa o ruchu drogowym nie wpłynie na poprawę punktulaności jazdy
        autobusów. Potrzebny jest zwykły gest polegający np. na tym, że w momencie jak
        autobus włącza kierunkowskaz sygnalizując zamiar zmianu pasa ruchu, to samochodu
        stojące na pasie na który chce wjechać autobus powinny umożliwić mu wjazd na
        niego, a nie jak to ma często miejsce kierowcy samochodów osobowych trzyjają się
        specjalnie zderzak w zderzak żeby go nie wpóścić.

Natomiast strasznie wkurza mnie cwaniactwo kierowców samochodów osobowych, którzy
        nie mają zamiaru stać w korkach tylko wpychają się tuż przy samym wjeździe na
        most.
        Jak wiecie jest parę takich miejsc na trasie z Tarchomina do Centrum.

• Gość: Piotrek Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 10.06.02, 11:04
      Dzisiaj przed ósmą taki cwaniacki kierowca autobusu przytarł Seicento. Nie mógł
      się usunąć z pasa (trawnik), więc blokował cały pas do skrętu w prawo. Przez
      niego zamiast jechać około 30 min. jechałem 50, ale kogo to obchodzi, że ludzie
      się spóźniają do pracy, szkoły przez jakiegoś szybkobieżnego kierowcę autobusu.
      Dajmy im więcej możliwości, wpuszczajmy wszędzie i zawsze, a sami nie
      zostaniemy nigdy wpuszczeni przez autobus. Oczywiście uogólniłem, bo kierowcy
      niektórzy są uprzejmi, ale generalnie powinni bardziej uważać.
      • Gość: Pak Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 12.06.02, 07:14
        Tak właśnie było, dzięki niemu (temu z autobusu) stałem w korku z pół godziny
        (inne autobusy z tłumami ludzi też stały!).
        BTW zadziwia mnie brak policji w takiej sytuacji - akurat tam można było
        zastosować proste rozwiązanie, czyli wszystkie samochody chcące skręcić
        kierować w uliczkę w prawo wcześniej w związku z czym ominęłyby zawalidrogę i
        praktycznie zminimalizowałoby to korek. A później pirata-cwaniak obciążyć
        kosztem obsługi jego stłuczki :-))))
        • medmed Re: Terror autobusów na Modlińskiej 12.06.02, 12:18
          Wkurzacie mnie tymi tekstami. To wlasnie przez takich jak Wy codziennie rano
          Modlinska stoi w korku. Czy wiecie ze 130 ludzi przewozi 100 samochodow, ale
          tylko dwa autobusy??? Gdyby choc czesc pasazerow zamiast jezdzic w szczycie
          samochodami przesiadla sie do komunikacji miejskiej, byloby duzo luzniej na
          ulicach. Ale nie, Wy oprocz tego ze koniecznie musicie wlasne tylki wozic w
          samochodach, to jeszcze narzekacie, ze niektorzy kierowcy autobusow dorownuja
          sprytem kierowcom osobowek i nie stoja grzecznie w korku, podczas gdy stada
          osobowek przejezdzaja obok omijajac korek.
          • Gość: Piotrek Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 12.06.02, 13:06
            medmed napisał(a):

> Wkurzacie mnie tymi tekstami. To wlasnie przez takich jak Wy codziennie rano
            > Modlinska stoi w korku. Czy wiecie ze 130 ludzi przewozi 100 samochodow, ale
            > tylko dwa autobusy??? Gdyby choc czesc pasazerow zamiast jezdzic w szczycie
            > samochodami przesiadla sie do komunikacji miejskiej, byloby duzo luzniej na
            > ulicach. Ale nie, Wy oprocz tego ze koniecznie musicie wlasne tylki wozic w
            > samochodach, to jeszcze narzekacie, ze niektorzy kierowcy autobusow dorownuja
            > sprytem kierowcom osobowek i nie stoja grzecznie w korku, podczas gdy stada
            > osobowek przejezdzaja obok omijajac korek.

Skąd ta obraza ??? Czy jesteś sprytnym kierowcą autobusu, czy też zmuszonym do
            stania na przystanku człowiekiem ?? O kulturze jazdy w Polsce można dniami i
            nocami pisać i wykłócać się kto jest bardziej chamski: samochodziarze czy
            autobusiarze. Ja nie postępowałbym w myśl zasady duży może więcej. Zobaczymy czy
            będziesz bronił autobusów, kiedy np. kierowcy zastrajkują - taka sytuacja była
            już w W-wie i wtedy każdy samochód był na wagę złota.
          • Gość: Pak Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 13.06.02, 21:34
            Tak sobie tłumacz, oczywiście ja jestem winny temu, że są korki, he he. To tak
            jak pan profesor, który jest autorem organizacji ruchu w Wawie tłumaczył, że
            nie wolno budować drugiego mostu obok Grota, bo ludzie będą nim jeździć :-))))
            A nie przyszło ci do głowy, że nikt nie robi nic abym nie jeździł samochodem???
            Od dwóch lat płacę za parkomaty, w zamian za to obiecywano stworzenie takiego
            systemu komunikacji abym nie musiał jeździć samochodem. A co się dzieje
            obecnie, wycofuje się coraz więcej autobusów - konsekwencje tego pewnie znasz
            bo przecież jeździsz autobusem. W Londynie nie przyszło mi do głowy jeździć
            samochodem, zostawiłem auto na parkingu przy stacji metra na przedmieściach i
            przesiadłem się do metra, bo i finansowo i czasowo jazda metrem była dla mnie
            bardziej opłacalna (te jednokierunkowe uliczki i półgodzinne parkomaty).
            Jeśli chodzi o spryt to mylisz pojęcia, chyba że dla ciebie sprytnym gościem
            jest osiłek, który da twojej matce w twarz i wyrwie jej torebkę, bo on
            potrzebuje trochę kasy a jest silniejszy, większy i czuje się bezkarny - tak
            jak kierowcy autobusów na Modlińskiej i Jagiellońskiej
            • Gość: stewald Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.mis 13.06.02, 22:26
              Całkowicie zgadzam się z tym, że kierowcy autobusów powinni być
              uprzywilejowani. Ja sam zostawiam samochód przed domem i jadę do pracy
              autobusem, zresztą tak jest taniej i właśnie oczekuję że autobus nie będzie
              stał w korkach i szybciej dojedzie do celu niż samochód i tak właśnie powinno
              być. I to nie jest zasada, że duży może więcej tu obowiązuje zasada większości
              tak jak w demokracji, w autobusie jedzie zawsze dużo osób więc to on ma
              pierwszeństwo. Zresztą sam również często jeżdżę samochodem i wcale mi nie
              przeszkadza, że autobus mi się wpycha bo traktuję go jako pojazd
              uprzywilejowany w ruchu miejskim, czego oczywiście nie powiem o samochodzie
              osobowym czy jakimkolwiek innym małym czy dużym np. TIR, zatem nie o wielkość
              tu chodzi. Cokolwiek autobus by nie wyprawiał to mnie to nie wkurza, bo sam
              często w nim siedzę i wkurza mnie właśnie to jak kierowca autobusu nic nie
              kombinuje.
              Dziwię się niektórym, u których punkt widzenia zmienia się z wraz z miejscem
              siedzenia, jak jadę autobusem to jest ok. a jak samochodem to już autobus to
              wróg. Przecież każdy kierowca raczej jechał też kiedyś autobusem. Jadąc
              samochodem trzeba po prostu wziąć pod uwagę autobusy i to jak oni jeżdżą,
              spodziewając się po prostu pewnych ich ruchów i wtedy nie będzie nas to
              wkurzać.
              • Gość: Pak Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 22:06
                Nie wiem dlaczego nikt nie chce zauważyć, że nie walczę z uprzywilejowaniem
                autobusów!!!! Chodzi mi o gości, którzy wjeżdżają mi w drzwi z pasa do skrętu w
                prawo lub wysepki albo blokują ten pas usiłując wepchnąć się przed samochody
                stojące na prawym pasie, jak również o autobusiarzy gnających do końca lewym
                pasem po to aby na środku skrzyżowania przejeżdżać w poprzek tak by móc skręcić
                w prawo na Starzyńskiego! To jest piractwo i nic ich nie usprawiedliwia!
                Stwierdzenie, że ilość ludzi w autobusie usprawiedliwia piractwo w prosty
                sposób prowadzi do porównania, że gość mający piątkę dzieci, żonę i chorą matkę
                na utrzymaniu ma prawo dać samotnej kobiecie w głowę i zabrać jej pieniążki bo
                on (on i jego rodzina) bardziej potrzebuje!!!
                • Gość: stewald Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.mis 15.06.02, 00:04
                  Co za bzdurne stwierdzenie! Ilość ludzi w autobusie nie usprawiedliwia
                  piractwa tylko jego uprzywilejowanie. I absolutnie nie chodzi mi tu o
                  zajeżdżanie drogi pędzącym samochodom przez autobus przejeżdżający w poprzek
                  drogi bo to właśnie jest piractwo i to należy piętnować. A autobus korzystając
                  z prawego pasa usiłuje po prostu ominąć korek, gdyż właśnie jazda autobusem
                  powinna właśnie się charakteryzować tym że nie stoi się w korkach. Ja zresztą
                  widząc taki autobus jadący nie swoim pasem jestem przewidujący i nie pcham się
                  na siłę do przodu swoim samochodem tylko wpuszczam autobus robiąc mu miejsce
                  tak aby nikomu drogi on nie blokował. Gdyby wszyscy postępowali w ten sposób
                  nie byłoby problemu i tego wątku.
                  • Gość: Pak Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 16.06.02, 00:14
                    Może dobrze byłoby gdybyś przeczytał sobie mój post, który rozpoczął dyskusję.
                    Nie mam nic do tworzenia pasów dających uprzywilejowanie autobusom, chcę tylko
                    aby za piractwo kierowcy autobusów byli karani ot wszystko. Ty jednak nadal
                    uważasz, że wjeżdżanie w prawe drzwi samochodów z pasa do skrętu jest
                    usprawiedliwione bo samochody te powinny wpuszczać autobusy, człowieku to jest
                    dopiero bzudra!!!!
                    • Gość: stewald Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 13:06
                      Ja tam sobie w prawe drzwi przez autobus wjeżdżać nie daję, wolę go przepuścić
                      niż mieć samochód bez drzwi bo takim samochodem chyba kiepsko się jeździ.
                      A jak taki autobus może ominąć korek? Podaj jakieś konkretne rozwiązanie dla
                      kierowców autobusów. Może przefrunąć?
                      • Gość: Pak Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 16.06.02, 21:05
                        Demagogia kolego, demagogia, poddaj jakiś pomysł jak stoi przed tobą samochód,
                        za tobą samochód, z lewej też auto a z prawej z wysepki wpycha się w ciebie
                        autobus.
                        Taki wypadek już widziałem przed rondem Starzyńskiego.
                        Ja wybrałem lepsze rozwiązanie żeby się nie wqrzać - jeżdżę pasem środkowym.

Natomiast w niektórych miejscach już wymyślono pasy dla autobusów. Prosty
                        sposób - zakaz jazdy ciężarówek w godzinach 7.30-9.00, pas dla autobusów i
                        światła na rondzie tak aby można było sensownie wjeżdżać na rondo Starzyńskiego
                        (bo zwiększyłaby się ilość samochodów na pasach - środkowym i lewym). Przez
                        pierwsze dwa, trzy miesiące wzmożone patrole policji tak aby wymusić stosowanie
                        się do nowej konstrukcji.
                        • Gość: stewald Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.mis 17.06.02, 13:28
                          Pasy dla autobusów to bardzo dobre rozwiązanie, zresztą cały twój pomysł jest
                          dobry, na pewno poprawiłby sytuację w tym rejonie, ciekawe czy kiedyś zostanie
                          zrealizowany? No ale jak na chwilę obecną kierowcy autobusów mają omijać
                          korki? Tutaj raczej rozwiązania przy stanie obecnym nie znajdziesz, więc jest
                          jak jest.
                          • sloggi Re: Terror autobusów na Modlińskiej 17.06.02, 17:30
                            Emocje takie, że błyskawice latają po monitorze.

Jeżdzę autobusem i powiem szczerze. Kierowcy w rozklekotanych Autosanach mają
                            za nic prawo o ruchu drogowym. Z pasa do skrętu w prawo jadą prosto, ścinają
                            chodnik aby wjechać do wysepki, wymuszają notorycznie pierwszeństwo.
                            Do tego często są brudni i śmierdzący, a autobusy nadają się w 80 % taboru na
                            złom.
                            • Gość: Pak Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.acn.waw.pl 17.06.02, 23:13
                              sloggi napisał(a):

> Emocje takie, że błyskawice latają po monitorze.
                              >
                              > Jeżdzę autobusem i powiem szczerze. Kierowcy w rozklekotanych Autosanach mają
                              > za nic prawo o ruchu drogowym. Z pasa do skrętu w prawo jadą prosto, ścinają
                              > chodnik aby wjechać do wysepki, wymuszają notorycznie pierwszeństwo.
                              > Do tego często są brudni i śmierdzący, a autobusy nadają się w 80 % taboru na
                              > złom.

Co prawda, to prawda, czasami się zastanawiam, jak mało wyobraźni mają ci, któzy
                              dopuszczają te złomy do ruchu i pozwalają wozić nimi ludzi!
                              • stewald Re: Terror autobusów na Modlińskiej 19.06.02, 12:08
                                Taa autosany prywatnych przewoźników to rzeczywiście zupałnie inna sprawa,
                                skasować je jak najszybciej!
                                • Gość: toudi Re: Terror autobusów na Modlińskiej IP: *.abplanalp.com.pl 25.06.02, 09:04
                                  Owszem, skasowac zlomy jezdzace do Legionowa, ale takze zwiekszyc ilosc
                                  autobusow MZK jadacych w tamta strone (bo inaczej wiecej ludzi bedzie jezdzilo
                                  samochodami). A co do sporu komunikacja miejska kontra samochody to
                                  przypominam, ze komunikacja miejska jest dotowana i zwiekszenie liczby
                                  korzystajacych z komunikacji miejskiej wymusiloby zwiekszenie dotacji (a ze
                                  mniej ludzi kupowaloby samochody i benzyne, byloby mniej dochodow z podatkow,
                                  wiec skad brac na dotacje????). A w dodatku to autobusy niszcza drogi i
                                  wiadukty (a nie osobowki), a ich kierowcy sa chamscy (tez mam bilet miesieczny
                                  i czesto korzystam z uslug MZA), a w stosunku do rowerzystow bezwzgledni (jeden
                                  skurwiel z MZA wrzucil mnie na kraweznik, gdybym mial wtedy auto a nie rower,
                                  to bym goscia dogonil i zatlukl, niestety z rowerem z pogietymi kolami nie
                                  mialem szans). A co do stluczek na Piekielku z udzialem autobusow to widzialem
                                  dwie (i to z perspektywy pasazera autobusu, stracilem wtedy wiecej czasu niz
                                  gdyby ten idiota spokojnie zaczekal na to, az jakis kierowca osobowki go
                                  przepuscil - a w obu przypadkach kierowca autobusu usilowal wepchnac sie na pas
                                  dla skrecajacych na most). Co do swiatel na rondzie Stazynskiego, to slalem juz
                                  kilka pism do ZDM, ale bez odpowiedzi. A tak niewiele tam brakuje aby usprawnic
                                  komunikacje w tym miejscu. A Tiry nie powinny pakowac sie do miasta w godzinach
                                  szczytu i basta!
                                  Pozdrawiam wszystkich jezdzacych autobusami, samochodami i rowerami (jak ja :-
                                  ))))
                                  Tomek
                                  ts@abplanalp.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka