Dodaj do ulubionych

Stacja Benzynowa Champion Białołęka

IP: 195.94.207.* 07.07.06, 09:29
Witam
CZy ktośjuż tam tankował - da się na tym jeździć. Cena atrakcyjna 4,09 a obok
na BP 4,27 (95).
PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: Bialy78 Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.aster.pl 07.07.06, 13:16
      No atrakcyjna cena nawet LPG jest po 1,81 tylko obsługi do LPG nie ma a jak ktoś
      się znajdzie to nie za bardzo wie jak to obsługiwać, albo coś popsute jest tak
      jak to było wczoraj straciłem 15min i musiałem pojechać do konkurenci, ale może
      się wszystko unormuje, to dlaczego nie, można tankować u nich, ale na razie to
      szkoda czasu na czekanie aż ktoś łaskawie przyjdzie do zatankowania LPG i się
      okaże, że i tak coś nie działa Jak ktoś u nich bez kłopotu zagazuje się to niech
      da znać, bo ja juz na razie nie będę czasu marnował.
    • Gość: Kiełek Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.cbr.tp.pl 07.07.06, 13:52
      Tankowanie na stacjach typu Auchan, Champion raczej nie wychodzi na dobre
      silnikowi, filtrom benzyny, gazu, wtryskiwaczom, pompom paliwa, bakom. jazda na
      takim paliwie nie jest też za bardzo ekonomiczna.
      Ja bym radził zatankowac ze dwa razy pod rząd do pełna dobrej benzyny 98 i wtedy
      policzyć ile samochód pali. Bo wtedy może się okazać (a szczególnie w trasie),
      że tankując droższą benzynę suma sumarum przejechanie 100km jest tańsze niż
      tankując tańszą. Nie wspominając już o awariach silnika, spalaniu stukowym i im
      pochodnych.
      I nie mówcie proszę, że paliwo na każdej stacji musi spełniać odpowiednie normy,
      bo może przyjśc kontrola i wlepić mandat i ta da da, bo to bajki są.
      • Gość: cdsoftware Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.devs.futuro.pl 07.07.06, 14:51
        a co ma niby to 98 poczynić ?? ma poczynić iż silnik mniej spali ??
        błędne myślenie.
        Kiedyś na pl.misc.samochody specjalista co pracował w branży paliwowej
        wypowiadał się iż benzyna 98 oktan ma ciut mniejszą kaloryczność niż benzyna 95
        oktan - więc sumarycznie benzyny 98 oktan samochód wymagający benzyny 95 oktan
        spali jej więcej aby wytworzyć taką samą moc.
        Nie ujmując że jakość paliw w PL jest poniżej krytyki.

Kiedyś fiat SC 900 na pl paliwie szarpał, miał zadławienia przy przyspieszaniu.
        Wyjechałem nim na ukrainę - zatankowałem tamtejszej 95 oktan i co się stało -
        samochód odżył, wszystkie dziwne objawy ustąpiły jak ręką odjął na ichnim
        paliwie. Po powrocie do PL po pewnym czasie spowrotem powróciły.

Teraz w Polo 1,4 nie czuję żadnej różnicy gdziekolwiek bym zatankował.

Pozdro !!

PS:
        Proponuję zalewać na bak benzyny niewielką ilość acetonu, bardzo dobrze chłonie
        dodatek h2o jaki może być w paliwie, i po zalaniu powiedzmy 200ml na zbiornik 40
        l naprawdę czuć różnicę.
        • Gość: K Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.jmdi.pl 07.07.06, 17:31
        • Gość: Kiełek Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.jmdi.pl 07.07.06, 17:35
          No jednak ma znaczenie... Sprawdź sobie c to jest liczba oktanowa, c to jest
          salanie stukowe i jak dobierana jest mieszanaka.
          Ja jeżdżę dość paliwożernym samochodem i zawsze tankuję 98, bo w trasie pali mi
          do półtora litra mniej niż 95 (tankowane na BP, Shell i Statoil).
          Porównywanie kaloryczności jest nie do końca sensowne LPG ma znacznie wyższą
          kaloryczność a silniki palą go znacznie więcej i mają gorszą dynamikę.
          • Gość: cdsoftware Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.07.06, 09:46
            Znacznie gorsza dynamika i większe spalanie nie wynika z kaloryczności LPG tylko
            ze sposobu podawania go do silnika.
            Jakoś wtrysk gazu w fazie ciekłej nie powoduje znaczącej różnicy ani w dynamice
            ani w mocy silnika.
            Więc cały szkopuł tkwi w sposobie zasilania.

A ja dalej będę twierdził że nie ma większej różnicy w spalaniu na + dla silnika
            przystosowanego do benzyny 91/95 oktan po zatankowaniu go benzyną 98 oktan.
            Róznica będzie ale na + w ciut większym zużyciu paliwa 98 oktanowego.
            Mam tu na myśli paliwo o deklarowanej liczbie oktanowej a nie bełt który ma
            tylko w nazwie ilość oktanów.

Co określa liczba oktanowa nie musisz mnei Kolego uczyć - doskonale wiem.
            Ale i faktem jest że 98 ma ciut niższą kaloryczność i samochód dostosowany do
            spalania jak powyżej spali jej ciut więcej na tą samą jednostkę mocy.

Pozdro !!
            • Gość: Kiełek Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.jmdi.pl 08.07.06, 17:40
              Ja tam nie chcę ani Ciebie, ani nikgo innego uczyć czegokolwiek. LPG jest
              znacznie bardziej kaloryczne, zużycie zawsze większe i pojazdy zawsze mają
              mniejszą moc i lepszą elastyczność - bo kaloryczność jest wyższa. Ale zużycie
              paliwa - specjalnie przystosowane pojazdy do jazdy tylko na LPG mają większe
              moce niż ich odpowiedniki na Pb, ale spalanie jest nieporównywalnie większe.
              Jeden samochód przystosowany jest do 95 i 98 pali mniej. Drugi do 98 i tez 98
              pali mniej niż 95.
              Nie wiem, gdzie Ty tankujesz, ale na wymienionych wyżej stacjach zazwyczaj się
              to sprawdza - kwestia jakości tankowanego paliwa. Natomiast w przypadku paliwa
              tankowanego za zachodnią granicą - sprawdza się zawsze.

tak czy inaczej nie polecam tankowania na stacjach "no name", a takimi sa
              Champinoy i Auchany (kiedyś też Preem), bo jakoś sprzedawanego tam paliwa jest
              zastraszająco niska.
              • meybach Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka 10.07.06, 21:39
                Dzięki Panowie,i tak odpuściłem sobie ten czempionowy fuel... ;(
          • dskowronski Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka 13.07.06, 10:36
            1 Kg LPG ma wyższą kaloryczność, niż 1 Kg benzyny. Tyle że niestety i to i to tankuje się w litrach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka