Gość: Krzyś IP: 195.94.207.* 07.07.06, 09:29 Witam CZy ktośjuż tam tankował - da się na tym jeździć. Cena atrakcyjna 4,09 a obok na BP 4,27 (95). PZDR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bialy78 Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.aster.pl 07.07.06, 13:16 No atrakcyjna cena nawet LPG jest po 1,81 tylko obsługi do LPG nie ma a jak ktoś się znajdzie to nie za bardzo wie jak to obsługiwać, albo coś popsute jest tak jak to było wczoraj straciłem 15min i musiałem pojechać do konkurenci, ale może się wszystko unormuje, to dlaczego nie, można tankować u nich, ale na razie to szkoda czasu na czekanie aż ktoś łaskawie przyjdzie do zatankowania LPG i się okaże, że i tak coś nie działa Jak ktoś u nich bez kłopotu zagazuje się to niech da znać, bo ja juz na razie nie będę czasu marnował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiełek Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.cbr.tp.pl 07.07.06, 13:52 Tankowanie na stacjach typu Auchan, Champion raczej nie wychodzi na dobre silnikowi, filtrom benzyny, gazu, wtryskiwaczom, pompom paliwa, bakom. jazda na takim paliwie nie jest też za bardzo ekonomiczna. Ja bym radził zatankowac ze dwa razy pod rząd do pełna dobrej benzyny 98 i wtedy policzyć ile samochód pali. Bo wtedy może się okazać (a szczególnie w trasie), że tankując droższą benzynę suma sumarum przejechanie 100km jest tańsze niż tankując tańszą. Nie wspominając już o awariach silnika, spalaniu stukowym i im pochodnych. I nie mówcie proszę, że paliwo na każdej stacji musi spełniać odpowiednie normy, bo może przyjśc kontrola i wlepić mandat i ta da da, bo to bajki są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdsoftware Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.devs.futuro.pl 07.07.06, 14:51 a co ma niby to 98 poczynić ?? ma poczynić iż silnik mniej spali ?? błędne myślenie. Kiedyś na pl.misc.samochody specjalista co pracował w branży paliwowej wypowiadał się iż benzyna 98 oktan ma ciut mniejszą kaloryczność niż benzyna 95 oktan - więc sumarycznie benzyny 98 oktan samochód wymagający benzyny 95 oktan spali jej więcej aby wytworzyć taką samą moc. Nie ujmując że jakość paliw w PL jest poniżej krytyki. Kiedyś fiat SC 900 na pl paliwie szarpał, miał zadławienia przy przyspieszaniu. Wyjechałem nim na ukrainę - zatankowałem tamtejszej 95 oktan i co się stało - samochód odżył, wszystkie dziwne objawy ustąpiły jak ręką odjął na ichnim paliwie. Po powrocie do PL po pewnym czasie spowrotem powróciły. Teraz w Polo 1,4 nie czuję żadnej różnicy gdziekolwiek bym zatankował. Pozdro !! PS: Proponuję zalewać na bak benzyny niewielką ilość acetonu, bardzo dobrze chłonie dodatek h2o jaki może być w paliwie, i po zalaniu powiedzmy 200ml na zbiornik 40 l naprawdę czuć różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiełek Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.jmdi.pl 07.07.06, 17:35 No jednak ma znaczenie... Sprawdź sobie c to jest liczba oktanowa, c to jest salanie stukowe i jak dobierana jest mieszanaka. Ja jeżdżę dość paliwożernym samochodem i zawsze tankuję 98, bo w trasie pali mi do półtora litra mniej niż 95 (tankowane na BP, Shell i Statoil). Porównywanie kaloryczności jest nie do końca sensowne LPG ma znacznie wyższą kaloryczność a silniki palą go znacznie więcej i mają gorszą dynamikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdsoftware Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.07.06, 09:46 Znacznie gorsza dynamika i większe spalanie nie wynika z kaloryczności LPG tylko ze sposobu podawania go do silnika. Jakoś wtrysk gazu w fazie ciekłej nie powoduje znaczącej różnicy ani w dynamice ani w mocy silnika. Więc cały szkopuł tkwi w sposobie zasilania. A ja dalej będę twierdził że nie ma większej różnicy w spalaniu na + dla silnika przystosowanego do benzyny 91/95 oktan po zatankowaniu go benzyną 98 oktan. Róznica będzie ale na + w ciut większym zużyciu paliwa 98 oktanowego. Mam tu na myśli paliwo o deklarowanej liczbie oktanowej a nie bełt który ma tylko w nazwie ilość oktanów. Co określa liczba oktanowa nie musisz mnei Kolego uczyć - doskonale wiem. Ale i faktem jest że 98 ma ciut niższą kaloryczność i samochód dostosowany do spalania jak powyżej spali jej ciut więcej na tą samą jednostkę mocy. Pozdro !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiełek Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka IP: *.jmdi.pl 08.07.06, 17:40 Ja tam nie chcę ani Ciebie, ani nikgo innego uczyć czegokolwiek. LPG jest znacznie bardziej kaloryczne, zużycie zawsze większe i pojazdy zawsze mają mniejszą moc i lepszą elastyczność - bo kaloryczność jest wyższa. Ale zużycie paliwa - specjalnie przystosowane pojazdy do jazdy tylko na LPG mają większe moce niż ich odpowiedniki na Pb, ale spalanie jest nieporównywalnie większe. Jeden samochód przystosowany jest do 95 i 98 pali mniej. Drugi do 98 i tez 98 pali mniej niż 95. Nie wiem, gdzie Ty tankujesz, ale na wymienionych wyżej stacjach zazwyczaj się to sprawdza - kwestia jakości tankowanego paliwa. Natomiast w przypadku paliwa tankowanego za zachodnią granicą - sprawdza się zawsze. tak czy inaczej nie polecam tankowania na stacjach "no name", a takimi sa Champinoy i Auchany (kiedyś też Preem), bo jakoś sprzedawanego tam paliwa jest zastraszająco niska. Odpowiedz Link Zgłoś
meybach Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka 10.07.06, 21:39 Dzięki Panowie,i tak odpuściłem sobie ten czempionowy fuel... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
dskowronski Re: Stacja Benzynowa Champion Białołęka 13.07.06, 10:36 1 Kg LPG ma wyższą kaloryczność, niż 1 Kg benzyny. Tyle że niestety i to i to tankuje się w litrach... Odpowiedz Link Zgłoś