Dodaj do ulubionych

Targowa 21

17.04.03, 19:10
Budynek jest juz zupełnie opustoszały. To dobrze bo groził zawaleniem. Tylko
co się teraz stanie z tą kamienicą. czy bedzie remontowana?
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Mat Re: Targowa 21 IP: waprx* / 192.168.14.* 17.04.03, 19:32
      Idzie do wyburzenia - w tym miejscu mają budować łącznik łączący Kijowską z
      mostem Świętokrzyskim. Ale nie pytaj kiedy (bo na pewno nieprędko).
    • alex.4 Re: Targowa 21 27.04.03, 17:53
      troche szkoda....
      • Gość: michal Re: Targowa 21 IP: *.zigzag.pl 27.04.03, 20:30
        Gdzie Dokladnie znajduje sie ta kamienica?O ile sobie przypominam(moze sie myle)
        na wprost Kijowskiej znajduje sie b.nowoczesna,jak na warunki praskie kamienica
        z 1925r.z wciaz dzialajaca winda w karatownicowym szybie.Chyba nie chodzi o ten
        dom?
        • maxxa Re: Targowa 21 28.04.03, 17:19
          ta kamienica jest zaraz obok. Obdarty z tynku, ceglany budynek, balkony zabite
          deskami etc... dokladnie vis a vis Kijowskiej.
          • Gość: michal Re: Targowa 21 IP: *.zigzag.pl 28.04.03, 20:44
            Chyba juz wiem.Dzieki za info.
            • Gość: Elka Re: Targowa 21 IP: *.acn.waw.pl 29.04.03, 10:52
              W miejscu tej kamienicy poprowadzona będzie ulica Nowo-Sokola będąca częścią
              Trasy Świętokrzyskiej.
              • Gość: YaroS Re: Targowa 21 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.03, 09:37
                Gość portalu: Elka napisał(a):

> W miejscu tej kamienicy poprowadzona będzie ulica Nowo-Sokola będąca częścią
                > Trasy Świętokrzyskiej.
                Byłem na wystawie Plany na Przyszłość i tam jest wywieszona koncepcja planu
                zagospodarowania przestrzennego a konkretnie "Koncepcja Zagospodarowania Do
                Planu Miejscowego" (cokolwiek by to znaczyło) rejonu Dworca Wschodniego. Z
                godnie z tym planem jak już pisałem w innym wątku ma powstać ul Nowo-Kijowska,
                będzie odbijała od starego przebiegu na wysokości ul. Markowskiej i biegła tuż
                przy torach do połączenia z ul. Sokolą tak więc z tego planu wynika, że ta
                kamienica nie jest konieczna do wyburzenia więcej na rogu ul. Targowej i
                Marcinkowskiego (czy Sprzecznej) w tym planie jest wstawiony nowy budynek (na
                miejscu tych niskich pawilonów). Oczywiście nie wiem czy ten plan jest
                zatwierdzony czy to tylko kolejna koncepcja ale z tego co pamiętam to kiedyś GW
                prezentowała opis tego planu jako wykonawczy. Autorami projektu jest arch. K
                Domaradzki i in.
                PZDR
                • Gość: aaz Re: Targowa 21 IP: *.tnt6.chiega.da.uu.net 05.05.03, 05:20
                  Moze juz dobrze nie pamietam. Jednakze mam wrazenie ze dokladnie naprzeciw
                  Kijowskiej znajduje sie dom z numerem Targowa 15. Jest to budowa wzglednie
                  nowoczesna z szarej cegly. Podczas okupacji (pamietam doskonale) miescila sie
                  na parterze "wacha"- stacjonowal tu maly oddzial policji/zandaremeri
                  niemieckiej.
                  Numer 21 musi wiec byc w strone ul Marcinkowskiego.
                  Z drugiej strony, pomiedzy Targowa 15 a nasypem kolejowym nie ma duzo miejsca.
                  Wydaje sie ze za malo na ulice o dwoch a tym bardzie o trzech pasmach ruchu w
                  kazda strone. Jest wiec mozliwosc ze ruch z mostu do Kijowskiej bedzie sie
                  odbywal wzdluz nasypu a na most, wlasnie w miejscu pod numerem 21. Tak wiec
                  Targowa 15 stanowila by wysepke. Ale mieszkac na tej wysepce to ja bym nie
                  chcial.
                  Moc pozdrowien dla wszystkich Prazan od chlopaka z Szerokiej- Wojcika-
                  Klopotowskiego.(O rany! Dajcie spokoj z tymi (durnymi) zmianami nazw ulic.
                  Jeszcze troche i zablodze w Warszawie.)
                  • Gość: Mat Re: Targowa 21 IP: waprx* / 192.168.14.* 05.05.03, 19:06
                    Nie bój nic, między Targową 15 a nasypem jest dość miejsca na 2 pasy w każdą
                    stronę. A szerzej chyba nie planują budować - w końcu most Świętokrzyski też
                    jest wąski, to jest most lokalny a nie żaden highway ;-)

Ja też obstawiam że Targowa 21 pojdzie pod kilof nie w celu budowania drogi ale
                    że postawią w tym miejscu coś nowego. I już się boję... Takich pieknych plomb
                    to już mamy w okolicy kilka, i jak dla mnie to te plomby bardziej się nadają
                    pod kilof niż stuletnie choćby zdewastowane kamienice.

Natomiast zastanawiam się jak oni chcą puścić tą "nowo-Kijowską" po drugiej
                    strone Targowej. Ja wiem że to rudery ale tam sa po drodze ze 3 spore budynki
                    do wyburzenia...
                    • Gość: YaroS Re: Targowa 21 IP: *.crowley.pl 07.05.03, 17:52
                      Gość portalu: Mat napisał(a):

> Nie bój nic, między Targową 15 a nasypem jest dość miejsca na 2 pasy w każdą
                      > stronę. A szerzej chyba nie planują budować - w końcu most Świętokrzyski też
                      > jest wąski, to jest most lokalny a nie żaden highway ;-)
                      >
                      > Ja też obstawiam że Targowa 21 pojdzie pod kilof nie w celu budowania drogi
                      ale
                      >
                      > że postawią w tym miejscu coś nowego. I już się boję... Takich pieknych plomb
                      > to już mamy w okolicy kilka, i jak dla mnie to te plomby bardziej się nadają
                      > pod kilof niż stuletnie choćby zdewastowane kamienice.
                      >
                      > Natomiast zastanawiam się jak oni chcą puścić tą "nowo-Kijowską" po drugiej
                      > strone Targowej. Ja wiem że to rudery ale tam sa po drodze ze 3 spore budynki
                      > do wyburzenia...
                      Jak chcesz zobaczyć jak rozwiązali to projektanci to zajrzyj na "wystawę" mi
                      się wydaje, że miejsce na to jest bo przecież wzdłuż torów (po stronie
                      wschodniej targowej) stoją pawilony. Natomiast stara ulica kijowska ma być
                      zrobiona na taką malutką uliczkę wewnętrzną (jak przyglądałem się temu planowi
                      to dopiero po długiej chwili udało mi się ją zlokalizować) zamkniętą od strony
                      targowej. Z tego co pamiętam (nie mam planu przed sobą) to te budynki jakoś
                      dało się obejść.
                      PZDR
    • maxxa Re: Targowa 21 10.05.03, 22:28
      dzisiaj byl pozar w tym budynku. Palila sie chyba czesc od strony podworka, bo
      od strony Targowej bylo widac tylko dym wydobywajacy sie przez okna ostatnich
      kondygnacji.
      • sloggi Re: Targowa 21 11.05.03, 15:33
        Ślady ognia są na elewacji od ulicy - ciekawe czy sama runie, czy ją zdążą
        rozebrać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka