Dodaj do ulubionych

Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich

IP: *.chello.pl 16.08.10, 16:06
BRAWO HGW BRAWO WARSZAWA! CZEKAMY NA BUSPAS WZDZŁÓŻ WISŁOSTRADY OD POWSIŃSKIEJ PO BIELANY BO AUTOBUSY STOJĄ W KORKACH!!! BŁAGAMY O TEN BUSPAS! TAK DLA BUSPASÓW.
Obserwuj wątek
    • Gość: apel o nowy buspas Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.chello.pl 16.08.10, 16:08
      dokładnie, wisłostrada jest strasznie zakorkowana a przecież jest tak szeroka, że zrobienie pasa dla ZTM nie powinno być problemem. Tu chyba chodzi o lobbing śmierdzących samochodów, ale mimo to wzywajmy Ratusz: róbcie bus pas jeszcze przed jesienią na Wisłostradzie wzdłuż lewego brzegu wisły! Jak nie ma środków to na początek na trasie linii 185 i Powsińską, Wiertniczą.
      • yavorius dobrze 16.08.10, 16:30
        ale już nie gadaj sam z sobą
        • Gość: korbowicz edukowani czy co? IP: 94.254.217.* 17.08.10, 08:46
          debilki znowu depcza po glowie rowerzystom. jak mozna zakazac jazde
          najmniej szkodliwym srodkiem transportu na glownej arterii w centrum
          miasta? pachnie mi tu jakims kolejnym UCZONYM i EDUKOWANYM palantem
          ktory nie ma pojecia o zycie w duzym miescie.
      • Gość: łabądź ja ci kuziwa dam "buspas"... Metro masz IP: 89.174.254.* 16.08.10, 17:58
        z południa na północ Warszawy? To zapierdzielaj metrem cieniasie a
        nie ludzim zycie chcesz utrudnić...

Buspas na Wisłostradzie nie jest potrzebny.
        • Gość: pasażer Re: ja ci kuziwa dam "buspas"... Metro masz IP: *.chello.pl 16.08.10, 18:50
          Oczywiście, że JEST potrzeby. Zresztą pora usprawnić ruch miedzy północą a południem prawobrzeżnej Warszawy, także spodziewaj sie buspasa także po tamtej stronie Wisły. Jednak najpilniejszy jest buspas lewobrzeżny po Wisłostradzie - nikt z Tarchomina czy okolic Wybrzeża Gd. nie będzie jechał do metra by potem wracać np. na Wilanów czy Sadybę. Wzywam jeszcze raz władze miasta: buspas na Wisłostradzie jak najszybciej w połączeniu ze zwiększeniem potoku autobusów ZTM tamtędy!
    • Gość: torro czekamy na buspasy wszedzie nawet tam gdzie nie ma IP: *.ifpan.edu.pl 16.08.10, 16:08
      autobusow
      bo to rozwiaze wszystkie problemy wladzy stoleczxnej - ludzie beda
      klac na buspusy - a reszta przestanie byc wazna
    • Gość: MIŚ Podziękuje się bufetowej w wyborach IP: 83.243.107.* 16.08.10, 16:10
      ... i za utrudnienia w mieście i za płatne obwodnice miast, płatne drogi
      szybkiego ruchu
      • Gość: Przemek hę? IP: 217.153.153.* 16.08.10, 16:27
        ale o co chodzi?

pytam z ciekawości, bo wydaje mi się, że kolega albo coś pomylił, albo celowo w
        błąd wprowadza... albo o czymś nie wiem ;)

ps. i nie chodzi mi o utrudnienia. mieszkam w ursusie, wiem coś o nich ;)
      • Gość: Rurecki Oczywiście - podziękujemy jej głosując na nią! IP: 195.117.162.* 17.08.10, 12:14
        :)
    • Gość: x Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 217.33.154.* 16.08.10, 16:21
      Ty lepiej kup sobie słownik...
    • Gość: 1 Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.abe.pl 16.08.10, 16:27
      • Gość: jory Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 217.153.152.* 16.08.10, 16:45
        nie rozumiem po co zajmować kolejny pas na buspas skoro można
        wykorzystać torowisko tramwajowe do tych celów?
        • Gość: arni Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.nat.student.pw.edu.pl 16.08.10, 17:19
          Mozna, ale nie na Jerozolimskich. W szczycie tramwaje kursuja tam nawet co
          minute, na autobusy nie ma juz miejsca.
        • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.home.aster.pl 16.08.10, 21:42
          Rozumiem. Czyli stłoczenie koło setki autobusów i tramwajów na jednym pasie,
          żeby było więcej miejsca na ulicy dla samochodów, jest niby zgodne z polityką
          transportową miasta?
          • mlopaci Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 22:40
            Gość portalu: Glonojad napisał(a):

> Rozumiem. Czyli stłoczenie koło setki autobusów i tramwajów na
            jednym pasie,
            > żeby było więcej miejsca na ulicy dla samochodów, jest niby zgodne
            z polityką
            > transportową miasta?

Jakby nie było, strategia transportowa miasta str. 135
            www.um.warszawa.pl/wydarzenia/szrstw/files/strategia.pdf
            wyraźnie mówi, że w sytuacji takiej jak na al. Jerozolimskich
            (korytarz komunikacyjny w którym jest tramwaj i kolej), komunikacja
            autobusowa powinna być ograniczana.

"· eliminowania wzajemnej konkurencji w tych samych korytarzach
            transportowych między autobusem i transportem szynowym (tramwaj,
            metro, kolej).

· dostosowania układu linii autobusowych do układu tras komunikacji
            szynowej z uwzględnieniem podstawowej funkcji komunikacji
            autobusowej w Warszawie, jaką powinno być dowoŜenie pasaŜerów do
            tramwaju, metra i kolei,"

• Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 217.17.35.* 17.08.10, 11:36
              Z cytowanych przez Ciebie zapisów nijak nie wychodzi, że owo ograniczanie ma się
              odbyć z udziałem dławienia komunikacji tramwajowej przez wrzucenie jej pod koła
              dodatkowo jeszcze autobusów.
              • mlopaci Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 17.08.10, 12:56

> Z cytowanych przez Ciebie zapisów nijak nie wychodzi, że owo ograniczanie ma si
                > ę
                > odbyć z udziałem dławienia komunikacji tramwajowej przez wrzucenie jej pod koła
                > dodatkowo jeszcze autobusów.

Zgada się. Buspas będzie powodował zmniejszenie popytu na komunikację szynową.
                Komunikacja autobusowa, zgodnie ze strategią, gdzie tylko się da, powinna pełnić
                rolę uzupełniającą do komunikacji szynowej.
                W tym wypadku, zamiast maksymalizować wykorzystanie istniejących produktów
                (komunikacji szynowej), tworzy się produkt ją kanibalizujący.
    • Gość: ex-wawiak Nie bywam już w centrum Warszawy. IP: *.cdma.centertel.pl 16.08.10, 16:33
      Oczywiście pewnie o to chodziło. Nie bywam już (prawie, ograniczam te wizyty do
      minimum, może raz czy dwa w miesiącu) w ogóle w Warszawie. Może o to chodziło,
      może nie. Ale najważniejsze - moje podatki w Warszawie nie bywają już nigdy.
      Teraz dostaje wszystko pewien miły powiat. Taki zupełnie bez buspasów. A było to
      rocznie grubo dobre 200 tys. z VAT i PIT, które JA płaciłem. Dorzućmy do tego
      kaskę, którą wydaję na co dzień i też poszłaby w postaci np. VAT do kasy miasta.
      Już nie pójdzie. I o to z pewnością NIE chodziło. Ale tak się stało. Przeniosłem
      siebie, firmę itp. poza piepzroną Warszawę. Komórka i CDMA zupełnie mi wystarcza
      do robienia tego, co robiłem mieszkając poza miastem. Do Warszawy już nie wrócę.
      Do wielkiego miasta - nie wykluczam. Ale nie będzie to miasto w Polsce.
      • Gość: shiraz Re: Nie bywam już w centrum Warszawy. IP: *.rev.snt.net.pl 16.08.10, 16:45
        Polecam, np centrum Londynu, buspas na buspasie, w centrum po jednym
        pasie dla samochodów, dodatkowo wjazd do centrum płatny.
        • Gość: ex-wawiak Re: Nie bywam już w centrum Warszawy. IP: *.cdma.centertel.pl 16.08.10, 17:44
          Odpada, choć nie z tych powodów. Za bardzo rozpanoszony islam. Idąc tym (i
          buspasowym) tropem możesz wykluczyć sporo "pudeł" w podpowiadaniu mi, gdzie być
          może zamieszkam. Zresztą ja nie potrzebuję podpowiedzi, ja to już wiem.
        • Gość: gosc Re: Nie bywam już w centrum Warszawy. IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 17.08.10, 12:09
          hmm, taaa Londyn - może dopisz jeszcze ile ma lini metra, to może cos
          się wyjaśni....
      • jaceq Re: Nie bywam już w centrum Warszawy. 17.08.10, 00:13
        Gość portalu: ex-wawiak napisał(a):

> Nie bywam już (prawie

Popieram. Też uważam, ze dobrze by było, gdyby posiadacze rejestracji typu "WOT"
        poszukali sobie roboty bliżej miejsca zamieszkania i nie zapychali bez sensu
        zatłoczonych ulic miasta.

> moje podatki w Warszawie nie bywają już nigdy.

Przypuszczam, że spokojnie obejdzie się. Przyjemność nieoglądania Twojej bryki
        na mostach jest tego warta.

> Komórka i CDMA zupełnie mi wystarcza
        > do robienia tego, co robiłem mieszkając poza miastem.

I po co było się pchać "do mniasta"? Nie można było od razu wpaść na ten
        genialny pomysł?

> Ale nie będzie to miasto w Polsce.

Polecam miasta w Chinach. Są "wielkie", na miarę ambicji exa. Komura i CDMA
        sprawią, że będzie mógł zarobić na kieliszek chleba stojąc w korku np. w
        Szanghaju. Wprawdzie będzie musiał wstać o 3:30, ale tam o tej porze bywa już
        widno.

> Do Warszawy już nie wrócę

Dobra wiadomość. Powietrze będzie świeższe.
    • Gość: mariusz Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.10, 16:34
      Co za betony - dalej robią kreteńskie buspasy - które większości nic nie dają
      - blokują płynność ruchu i efekt jest taki że stoją wszyscy w większych
      korkach - co za bezmózgi !!
      • gzeju Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 17:04
        Moim zdaniem akurat w tym miejscu bez sensu ten buspas.

Na tej trasie jeżdżą tramwaje, skm i inne pociągi. Podejrzewam że już raczej parę linii autobusowych powinno się zlikwidować czy tam skrócić, zamiast zabierać samochodom kolejny pas. Wtedy byłoby luźniej dla wszystkich.

(jak coś to nie jeżdżę samochodem po centrum w ogóle, tylko głównie właśnie komunikacją miejską)
        • Gość: adas Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.chello.pl 16.08.10, 18:56
          puknij się, potrzeba więcej linii przyspieszonych, kto chce tłuc się tramwajami, które nie są wystarczające co do liczby pasażerów.
          • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.home.aster.pl 16.08.10, 21:41
            Są, są, bez kłamstw proszę. W Alejach Jerozolimskich tramwaje nie pękają w
            szwach. Są nawet puste sztuki w szczycie, na egzotykach w rodzaju 22 czy 8.
            • Gość: mimi Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 62.29.171.* 17.08.10, 10:55
              Zadne klamstwa! Jak zauwazyles, puste sa tylko 'egzotyki', reszta
              peka w szwach. Jezeli ludzie z busow beda zmuszeni przesiasc sie w
              tramwaje, to bedzie koszmar - juz teraz w godzinach szczytu
              niejednokrotnie musze czekac na nastepny (i nastepny...) tram , do
              ktorego da sie wsiasc - przerabiam to codziennie w alejach. Moze Ty
              tez sprawdz, zanim zaczniesz opowiadac swoja wersje...
              • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 217.17.35.* 17.08.10, 11:34
                Codziennie jeżdżę tramwajami w Alejach.
              • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 217.17.35.* 17.08.10, 11:38
                Codziennie jeżdżę tramwajami w Alejach, na różnych odcinkach. Czasem
                rzeczywiście trzeba poczekać jeden-dwa kursy, co oznacza, o zgrozo, minutę do
                czterech. Koszmar!

Bardzo często przepuszczam też dziewiątkę (dwie, jeśli jadą razem) i następna ma
                zwykle miejsca siedzące.
    • wolfgang87 Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 16:38
      Po co buspas na ulicy z tramwajami i rzekomo sterowanymi światłami?

A jesli tak, to rozumiem, że z trasy łazienkowskiej bus pas powinien zniknąć?
    • Gość: p Wybory już niedługo IP: *.abe.pl 16.08.10, 16:44
      Odwdzięczymy się - Pani Haniu. Na pewno się odwdzięczymy :/
      • Gość: Rurecki Zagłosujemy na Hanię! IP: 195.117.162.* 16.08.10, 17:11
        • Gość: xxx Re: Zagłosujemy na Hanię! IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 19:26
          Pod warunkiem, że to nie będzie Hania Gronkiewicz-Waltz, bo ta niech W.Y.P....
      • Gość: k Re: Wybory już niedługo IP: *.chello.pl 16.08.10, 17:12
        Gość portalu: p napisał(a):

> Odwdzięczymy się - Pani Haniu. Na pewno się odwdzięczymy :/

Założę się, iż mieszkasz poza granicami miasta. Warszawiakom raczej zależy na sprawnej komunikacji miejskiej.
        • Gość: swan Re: Wybory już niedługo IP: 89.174.254.* 16.08.10, 18:02
          Warszawiakom raczej zależy na sprawnej komunikacji miejskiej.

jestem jeszcze Warszawiakiem ale nie pamietam kiedy ostatni raz
          korzystałem z zasyfiałego zbiorkomu...
          Nie pieprz więc głupot, że Warszawiakom na tym zależy bo to nie jest
          prawda.
          • jaceq Re: Wybory już niedługo 17.08.10, 00:16
            Gość portalu: swan napisał(a):

> jestem jeszcze Warszawiakiem...

...z Łomianek albo Mławy.
          • Gość: mimi Re: Wybory już niedługo IP: 62.29.171.* 17.08.10, 10:58
            Przez takich jak ty (ktorzy nie jezdza 'zasyfialym' zbiorkomem) to
            miasto dusi sie w korkach. Pomysl troche! pozdr, Warszawianka
      • Gość: swan Re: Wybory już niedługo IP: 89.174.254.* 16.08.10, 18:09
        > Odwdzięczymy się - Pani Haniu. Na pewno się odwdzięczymy :/

o tak; ja juz nie mogę sie doczekać kiedy tą hiene będę mógł
        wreszcie wykopać ze stołka... Za buspasy, za stadion dla ITI, za
        inż. Golasa (tego od organizacji ruchu w mieście), za "budowę"
        szpitala południowego, za ogólnodostępne wi-fi w mieście (na które
        zabrakła kasy bo stadion...)i za v-ce Wojciechowskiego z jego
        posranymi pomysłami..
        W poprzednich wyborach nie brałem udziału bo uważam, że mając wybór
        między Marcinkiewiczem a Waltz tak naprawdę nie mam wyboru (oboj to
        zwykłe pajace) ale w tych wyborach wezmę udział napewno... :-)
        • Gość: Glonojad Re: Wybory już niedługo IP: *.home.aster.pl 16.08.10, 21:42
          Skąd pewność, że naprzeciw HGW znów nie wystartuje jakiś "pajac"?
    • Gość: jakubek Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 16:46
      Przecież w tym miejscy autobusy powinny zostać puszczone po torach
      tramwajowych oczywiście po drobnych przeróbkach... No ale oczywiście
      oszczędności, oszczędności oszczędności i jak zwykle kosztem mieszkańców.
      • Gość: gpw Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.csfb.com 16.08.10, 17:15
        Nie da rady puścić ich po torowisku, częstotliwośc kursowania
        tramwajów jest zbyt wysoka (w szczycie co minutę). Kompletnie
        zatkały by się przystanki.
        Taki plan (autobusy na toworisko) jest tylko dla Marszałkowskiej.
        • wolfgang87 Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 17:47
          To po co tam są autobusy skoro tyle tramwajów??
          • rydzyk_fizyk Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 18:47
            Bo tramwaje mają inną trasę niż PKS? :P
      • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.home.aster.pl 16.08.10, 21:47
        A przepraszam, autobusami to kto jeździ, jak nie mieszkańcy? Otóż więcej
        mieszkańców w autobusach, niż w samochodach z rejestracjami WGR, WPI, WPR, WOT,
        WZ, WR itd.
        • Gość: Złota 20 Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.aster.pl 16.08.10, 22:44

> A przepraszam, autobusami to kto jeździ, jak nie mieszkańcy? Otóż więcej
          > mieszkańców w autobusach, niż w samochodach z rejestracjami WGR, WPI, WPR, WOT,
          > WZ, WR itd.

No nie przesadzaj Glonojadzie, akurat WZ to głównie parkuje w P&R na Młocinach:)
          • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 217.17.35.* 17.08.10, 11:35
            WZ z Truskawia być może, ale na chodnikach i trawnikach Służewca czy Woli w
            rejonie Kasprzaka też takich delikwentów sporo.
    • Gość: Marszalkowska BusPass Marszalkowska Ratusz-Politechnika IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 16.08.10, 17:01
      Przydalby sie tez BusPass od Ratusza do Metro Politechnika, sporo
      autobusów, a korkują się przy Jerozolimskich.
      • Gość: Cazares Re: BusPass Marszalkowska Ratusz-Politechnika IP: 85.222.87.* 16.08.10, 19:30
        Następny mądry. Co, metro zasypali? Jeszcze buspas chcesz?
    • Gość: Bill z Bielan No i kto rozprawi się z bufetem ? IP: *.chello.pl 16.08.10, 17:04
      Zaraz wyłączą Emilii Plater , a potem Puławską dalej ....
      Na opozycję nie ma co liczyć , bo włażą bufetowi w d... Na co
      liczą ? Że bufet ponownie wygra wbory ?
      • Gość: wdr z Ochoty Re: No i kto rozprawi się z bufetem ? IP: 62.233.175.* 16.08.10, 17:44
        przyszłość miasta to komunikacja miejska. samochody niszczą centra miast (to
        stało się w USA - zielone przedmieścia, drogi i slumsy w centrum)
    • Gość: realizta BUSPAS na Puławskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 17:08
      TAK, dla Buspasów.
      Chcemy buspas na Puławskiej od piaseczna do metra wilanowska jeszcze tej
      jesienii !!!
      • Gość: Piaseczno Re: BUSPAS na Puławskiej IP: *.devs.futuro.pl 16.08.10, 21:33
        Gość portalu: realizta napisał(a):

> TAK, dla Buspasów.
        > Chcemy buspas na Puławskiej od piaseczna do metra wilanowska jeszcze
        > tej jesienii !!!

W tym miejscu to zapomnij! Planowali to długo, ale zrezygnowali. Jak myślisz -
        dlaczego? :)
        • Gość: realizta Re: BUSPAS na Puławskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 21:42
          myślę, że buspas na Puławskiej stanowiłby wspaniałe rozwiązanie dla wielu
          mieszkańców. Ograniczyłby ruch samochodów i tym samym zmniejszył korki. Tak, jak
          dzieje się to wszędzie po wprowadzeniu buspasa.

Nie wiem dlaczego ten pomysł odłożyli, ale ciągle uważam, że to zła decyzja.
    • mlopaci Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 17:11
      Buspas równolegle do torów tramwajowych i linii SKM jest sprzeczny ze
      strategią komunikacyjną miasta.

Ciekawe, czy "eksperci" tak samo liczyli jego efektywność, jak było to w
      przypadku raportu udowadniającego sukces buspasa na TŁ. Dla
      niewtajemniczonych, urzędnicy zamówili sobie raport "dupochron", który miał
      udowodnić "sukces". Raport poszedł do mediów i media w grudniu, trąbiły o
      sukcesie.
      W raporcie były jednak nawet błędy w dodawaniu i podstawianiu do wzorów. Po
      ponownym przeliczeniu okazało się, że zamiast korzyści 55tyś pasażerominut,
      buspas na TŁ spowodował 37tyś pasażerominut strat społecznych.
      • Gość: wdr racja, należy zwęzić al. jerozolimskie IP: 62.233.175.* 16.08.10, 17:41
        zgodne ze strategią byłoby zwężenie alei jerozolimskich o jeden pas w każdą
        stronę. na jego miejscu proponuję pas zieleni + ścieżka rowerowa
        • wutang4eva Re: racja, należy zwęzić al. jerozolimskie 16.08.10, 18:44
          Najlepiej wogole zlikwidowac Aleje Jerozolimskie. A co tam, niech bydlo idzie na
          piechote albo jedzie na rowerku z Grochowa na Ochote.
      • Gość: Znam się na tym Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 17:45
        A Twoje wyliczenia są poprawne? Bo jak dla mnie to z księżyca wzięte.
        Podaj źródła, zamiast szerzyć zamęt.
        • mlopaci Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 19:20
          Gość portalu: Znam się na tym napisał(a):

> A Twoje wyliczenia są poprawne? Bo jak dla mnie to z księżyca
          wzięte.
          > Podaj źródła, zamiast szerzyć zamęt.

Źródło: Pismo AECOM (wykonawca raportu dot. buspasa na TŁ) do BDIK.
          Znak pisma AECOM/T/100/2010 znak w BDIK 31/05/2010 nr. 1870. Tabele
          str. 2 i 3.

Przed wprowadzeniem buspasa podróżni w ciągu godziny na badanym
          odcinku spędzali łącznie 187479 pasażerominut
          Po wprowadzeniu buspasa 224593
          Strata społeczna 37114,75
          Sumaryczna liczba pasażerów na 10 analizowanych odcinkach wzrosła o
          3%, sumaryczny czas podróży o ok. 20%.

Chęć udowodnienia korzyści z buspasa, była tak wielka, że autorzy
          nie zwrócili nawet uwagi, na znak który im w wyniku równania
          wychodzi. I napisali, że to jest korzyść 37tyś minut.
          Tak to już jest, jak ktoś jest ideologicznie zaślepiony i myli minus
          z plusem.
      • Gość: wdr liczysz tylko minuty? IP: 62.233.175.* 16.08.10, 17:46
        policz to, że transport indywidualny powoduje przekroczenie norm pyłów w
        powietrzy i hałasu w prawie całym śródmieściu
        • mlopaci Re: liczysz tylko minuty? 16.08.10, 19:25
          Gość portalu: wdr napisał(a):

> policz to, że transport indywidualny powoduje przekroczenie norm
          pyłów w
          > powietrzy i hałasu w prawie całym śródmieściu
          Liczę metodologią przyjęstą przez autorów zamówionego przez miasto
          raportu. Błędną, ale chcieli udowodnić za wszelką cenę sukces, więc
          logika i braki w danych się nie liczyły.

Jeśli chodzi o emisję pyłów, to w tym wypadku raczej ona wzrosła.
          • Gość: wdr Re: liczysz tylko minuty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 22:42
            tymczasowo, należy ograniczać podaż miejsc parkingowych i zwężać kolejne ulice w
            centrum miasta
    • Gość: aaa Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 17:47
      Dla kierunku wschód-zachód więcej by dało pilnowanie przestrzegania istniejącego
      buspasa na Moście Poniatowskiego. Niestety przez zawalenie mostu samochodami
      autobusy z Pragi przyjeżdżają poza rozkładem.
    • Gość: marcink Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.181.222.143.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.08.10, 18:29
      A czy rowery będą wpuszczone na te buspasy?
      • Gość: xxx Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.acn.waw.pl 16.08.10, 18:35
        Nie, dla rowerów będzie droga w miejscu dotychczasowego środkowego pasa.
    • Gość: W-wa a Londyn... Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 18:38
      Jest jedna różnica: aglomeracja londyńska to 20 mln mieszkańców a Warszawy -
      mniej niż 3 mln.
    • wutang4eva Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich 16.08.10, 18:47
      A ja proponuje jak juz wybuduja A2 ze Strykowa do Warszawy od razu takze buspas
      zrobic na jednym z pasow. Tak dla buspasow !
    • Gość: ochota zawsze z L4 Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.chello.pl 16.08.10, 18:48
      Super!!!!trasa Ł teraz samochodem po bus pasie jezdze do centrum 10min ;-)
      radyjko CB i do przodu ..oby wiecej bus pasów ;-) hehehhe
      • Gość: xxx Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.acn.waw.pl 16.08.10, 18:51
        To prawda, psy i luje ze straszy wiejskiej pilnują tylko na początku, teraz już
        wcale. Dzięki buskwasom faktycznie dojazd się skrócił, tylko trzeba było parę zł
        na CB wydać.
        • Gość: qwe mam nadzieje, ze IP: *.u.itsa.pl 16.08.10, 19:10
          monitoring wykosi takich pajacow jak wy
          • Gość: xxx Re: mam nadzieje, ze IP: *.acn.waw.pl 16.08.10, 19:58
            Nadzieja matką głupich, frajerze. Nie boję się monitoringu - foliówka na
            rejestracji, goła baba za wycieraczką i możecie mi skoczyć.
            • Gość: Piaseczno Re: mam nadzieje, ze IP: *.devs.futuro.pl 16.08.10, 21:36
              Gość portalu: xxx napisał(a):

> Nadzieja matką głupich, frajerze. Nie boję się monitoringu -
              > foliówka na rejestracji, goła baba za wycieraczką i możecie mi
              > skoczyć.

To akurat fakt, że biedni Polacy to frajerzy :D
    • Gość: A. Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.chello.pl 16.08.10, 18:55
      hej, blondynka ma pytanie :)
      Jak będę wyjezdzac z parkingu koło dworca (na odcinku Dworzec -> Zelazna) to
      żeby skręcić w prawo w Żelazną muszę zjechać na środkowy pas (czyli
      przyblokować buspas czekając aż ktoś na srodkowym pasie mnie wpuści :D) czy
      też mogę sobie "dojechać" buspasem do Żelaznej i w nią skręcić w prawo?
      Nie mam nic do buspasów, ale nie wiem jak ja teraz mam jeździć :P
      • Gość: bolo Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.centertel.pl 16.08.10, 19:24
        Stań na buspasie, daj migacz w lewo i czekaj na lukę. Olej ewentualny autobus,
        który podjedzie z tyłu i zacznie trąbić. Przecież jeździć buspasem nie wolno,
        więc autobus będzie musiał zaczekać.
        • Gość: Złota 20 Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.aster.pl 16.08.10, 21:02
          Gość portalu: bolo napisał(a):

> Olej ewentualny autobus,
          > który podjedzie z tyłu i zacznie trąbić. Przecież jeździć buspasem nie wolno,
          > więc autobus będzie musiał zaczekać.

Super pomysł, jeśli nie wolno jechać buspasem to trzeba poczekać aż ktoś wpuści,
          a to nie będzie łatwe:))
          Przez długi czas mieszkałem w okolicach pl. Na Rozdrożu i zauważyłem że korki na
          TŁ zaczęły się od buspasa, zanim się pojawił było zdecydowanie luźniej.
    • Gość: bolo No to będzie masakra. Obwodnica zdławiona buspasem IP: *.centertel.pl 16.08.10, 19:20
      od zeszłego roku. Trasa alternatywna, którą mieliśmy omijać obwodnicę, teraz
      też oberwie.
    • Gość: Cazares Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: 85.222.87.* 16.08.10, 19:34
      Bufetowe bractwo i tak nie miało co liczyć na mój głos - za buskwas na TŁ. A
      teraz wiem na pewno - w każdej konfiguracji wyborczej zagłosuję przeciw tej
      wesołej czeredzie, choćby i na kumpli Kaczora.
    • Gość: czytelniczek Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.ip.netia.com.pl 16.08.10, 21:03
      Heh, i znowu większe korki. Ktoś tu nie myśli - lepiej by było przebudować
      tory tramwajowe i puścić autobusy razem z tramwajami, a tak zakorkowane aleje
      staną się cholernie zakorkowanymi alejami... Nie mogłem się powstrzymać... :(
      • Gość: Glonojad Re: Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.home.aster.pl 16.08.10, 21:43
        A szkoda, bo głupoty opowiadasz.
    • Gość: Glonojad Od środy buspas w Alejach Jerozolimskich IP: *.home.aster.pl 16.08.10, 21:46
      No cóż. Jak widać najłatwiej się Ratuszowi reklamować kilometrami buspasów. W
      kategorii "kilometry nowych tras tramwajowych", "kilometry zmodernizowanych
      tras tramwajowych z priorytetami dla tramwajów", "kilometry linii kolejowych
      gdzie w godzinach 6 - 22 nie czeka się na pociąg dłużej niż 15 minut", czy
      nawet "kilometry korytarzy autobusowych wysokiej jakości*" pochwalić się już
      nie można...

* - w przeciwieństwie do buspasów: z priorytetami w sygnalizacji, przystankami
      dostosowanymi do podjazdu autobusów, optycznym prowadzeniem autobusów,
      całkowicie nowoczesnym taborem, fizycznie wydzieloną drogą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka